Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je dřevo z thújí vhodné na grilování?

Od: misoskamisoska odpovědí: 4 změna:

Můžu grilovat maso na dřevu ze zeravu západního /thúje/? Nebo mi hrozí otrava?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Větévky, šištice ba i dřevo zeravu západního obsahují silice, jejichž složkou je i jedovatý thujon (též psáváno tujon), a jsou tedy také jedovaté. Na grilování bych ho nepoužila.

misoskamisoska
hodnocení

Děkuji za odpověď, trochu jsem si to myslela:)

hodnocení

1x

Já tedy nevím ale dřevo jehličnanů (a thúje mezi ně asi patří) se na uzení nehodí.Na uzení výhradně tvrdé dřevo listnáčů či ovocných strpmů.Dub a buk a z ovocných se u nás doma používala výhradně jabloň a kadlátka,pardon švestka!Pokud táta neměl dostatek ovocných tak buk ,dub a na závěr aspoň pár polínek z ovocných!

misoskamisoska
hodnocení

Díky za odpověď, ale já se nechystám udit maso, to si taky pamatuji, že se používá tvrdé dřevo a dřevo ovocných stromů. Jde mi o to, že po úpravě zahrady mám celkem dost dřeva z thújí a nevím, jestli na ohni z toho dřeva mohu opékat např. párky nebo na mřížce v krbu grilovat maso. Jestli se neuvolňují nějaké škodliviny, když je thúje jedovatá. Na smrkovém dřevu párky opékáme, ale u thůjí máme pochyby.

A mimochodem, děkuji za přínosnou odpověď v tom, že aspoň vím, co jsou kadlátka. Setkala jsem se s tím názvem několikrát v beletrii z české vesnice a vždycky jsem si myslela, že jde o nějakou odrůdu jablek... Že je to švestka mne nikdy nenapadlo. Nějak mi to pasovalo na ta jablíčka:).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]