Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mám dělat

Od: fstiller odpovědí: 8 změna:

V kůlně jsem měl malotraktor ke kteremu nejsou ani nebyly žádné doklady. Děda ješte dřív než jsem se narodil řekl memu tatovi at si ho vezme k sobě. Používal ho i strýc který bydlel ve vsi. Táta zemřel před 11lety a Děda před 7lety. A já jako nezletilý zdědil dům i s garáží a kůlnou. Před měsícem o něj projevil zájem jeden zběratel tak jsem mu ho nechal at si ho vezme a s tím že strýce vyplatím. Najednou strýc začal říkat že je jeho a že jsem neměl právo ho dát pryč že má svědky z mé rodiny (sestry,strejdy,tety,sestřenice). Podle mé mámy v době kdy děda řekl tátovi at si ho veme bylo sestřenicím a sestrám sotva rok nebo se ještě nenarodily. Prý na mě podal trestní oznámení a že se bude soudit. Jakákoliv domluva osobně nebo po telefonu že mu dám peníze končí urážkama a že ho chce zpět. Nevím co s tím už nekolik nocí nespím.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Něco jste zdědil. Záleží, co bylo přesně vyjmenované. Byl v dědictví i traktůrek? Pokud ano, tak byl Váš. Spíše to ale vypadá, že uvedený stroj nebyl předmětem dědictví.

Ale protože píšete, že sběratel o něj projevil zájem /jak se o něm dozvěděl?, měl jste inzerát?/, a vy jste prodal s vědomím, že strýce vyplatíte, tak to naznačuje, že jste věděl, že dotyčná věc byla přislíbena strýci.

Nyní jste již zletilý, že rozprodáváte?

Tohle se mělo vyřešit po ůmrtí dědy, pokud byl jeho traktůrek. Strýc může leda po 7 letech napadnout dědictví, že věc nebyla zanešena do soupisu, ale ne na Vás podávat TO. Má osobně on nějaké papíry? Nevím, nevím, jestli by se tím policie, soud zabývali, když není žádný doklad nabytí. Těžké dokazování, jenom ústní. A nemá se platit nějaký poplatek za zemědělský stroj? Možná, že když nebyl stroj přihlášen, tak by byl ještě větší problém jej zlegalizovat a doplatit nějaké povinné platby. Nevím, jenom tak moje úvahy.

Spíš to vypadá, že jste s rodinou pořádně rozkmotřili. To tak bývá, kvůli majetku. Myslím, že strýc v ruce nic nemá a případný spor bude stát dost peněz, takže od toho sám dá ruce pryč. Nyní vyhrožuje. Každopádně příbuzenské vztahy mohou být nenávratně poškozeny.

Nechte ho být, až se ozve sám a jeho zlost opadne. Možná přijde s nějakým řešením. Vše raději konzultujte s matkou, případně jiným, rozumným členem rodiny.

doplněno 14.03.17 09:29:

Takhle se ale kšefty nedělají. Když zájemce viděl mladého kluka, tak na něj vyrukoval, že ho chce hned. Pro příště zkušenost, že nikdy se nejí nic tak horké. A je to oblíbená finta, honem, rychle, čas mě tlačí. Vše je lepší si raději rozmyslet. A Vaše větička bude do budoucna - musím se poradit s rodinou, majitelem apod. Nemůžete prodávat něco, co jste prodat, nechtěl, nenabízel, tudíž jste nemohl ani vědět, jakou hodnotu ten traktůrek měl. Zřejmě tam toho máte víc, tak opatrně na různé vykuky.

fstiller
hodnocení

Pán si přijel pro jiné věci a pak traktor uviděl. Děda dělal na státním statku skladníka a pak mistra a asi když se nabírala nová technologie tak si ho ho vzal. Za život měl hodně traktorů které neměl přihlášené. Děda prý řekl tátovi že si ho lidé z jeho vesnice půjčují mezi sebou a když ho potřeboval tak ho musel schánět, že prý u něj bude pod dohledem. Táta byl dědův zeťák a když něco potřeboval řekl radši jemu než svému synovi který je ten strýc. A protože strýc bydlel ve stejné vsi tak s ním taky oral svou zahradu ale skladoval se vždy unás v kůlně. Dědictví nabilo pravomoci 1den před mou plnoletostí. Vyplatit ho chci ze slušnosti že ho taky používal.

radajz*
hodnocení

1x

Já bych mu nedal nic. Pokud nemá nějaký doklady, že ho koupil nebo na něho přispěl, tak je bez nároku. Jedině by musel soudně napadnout dědictví a to si nedovedu představit, jak dokazuje, že měl děda nějakej traktor a on by ho měl zdědit. Podle mě je tvůj strýc klasickej nenažranec. Takový znám z naší vesnice taky. Spíš si myslí, že se lekneš. Pokud se neumí chovat, tak se s ním nebav a kašli na něho.

fstiller
hodnocení

Nevím a ani nemůžu někde zjistit jestli nejde dát zpětně do dědictví. Děda umřel před 8 lety a můj táta před 11. Ano měl jsem se sním domluvit o prodeji ale nebyl k sehnání a pán to chtěl hned. Je k němu kára a příslušenství tak jsem řekl ať si to vezme a to chtěl. Ale peníze nechtěl že chce celý traktor.

zolir
hodnocení

0x

Dle popisu byl tedy traktor vždy dědovo. Tomu i napovídá to, že při úmrtí tvého otce nebyl zapsán do jeho majetku, i když děda byl ještě na živu a mohl upřesnit vlastnictví.

Pokud zde nejsou další dědicové než ty a strýc, tak jste oba vlastníci 1/2. Neměl jsi tedy právo ho celý prodat.

amo

Jestli si dela strejc narok na to, co bylo leta garazovane u tebe na tvem pozemku a chodil si to jen pujcovat, tak mu nauctuj na oplatku za jeho hamiznost "garazovne", nejsi povinen udajne spolecny majetek parkovat na svem, musis se o to starat a zabira to tvoje misto. Kdyby to nekdo treba ukradl, taky by te obvinil a chtel po tobe nahradu, protoze jsi to mel hlidat a byl zodpovedny? Taky po tolika letech od umrti puvodniho majitele a bez dokladu o spoluvlastnictvi majetku ma lakota smulu.

fstiller
hodnocení

Přesně to že mám chtít parkovné a že jsem se musel starat mi říkal i soused a že jsem moc měkej a slušnej proto si tak na mě dovoluje a nabídl mi pomoc že si se strýcem promluví s čím jsem nesouhlasil že do toho nebudu zatahovat jiné lidi jako on. Taky jsem se šel poradit za známým který byl policistou a dělal zabezpečení a loupeže a ten se začal smát že policie a soudy mají na starost víc důležitých věcí. Prý si mě můžou maximálně předvolat abych podal vysvětlení a bez nějakého papíru že ta věc existovala je to tvrzení proti tvrzení. Když jsem mu řekl že káře jsem pravidelně dohušťoval pneumatiky a přikrýval deskami a příslušenství jsem měl ve sklepě aby to nezrezlo a někdo neukradl.Tak mi řekl že jsem blbej že mu chci dát tu káru a příslušenství že mám chtí taky půlku protože jsem se o to staral a rovnou mi řekl na hrubý pytel hrubá záplata.

Včera mi i volal strýc že by ode mne něco potřeboval (slušně což mě překvapilo) , jestli bych mu nedal kontakt na toho pána kterému jsem ho prodal že se s ním chce domluvit. Ale já jsem neměl na něj telefon, šlo to přes mail a ten se po měsíci automaticky smazal. Kontaktoval jsem správce na seznamu jestli ty emaily nejdou vrátit zpátky, prý že z bezpečnostních důvodů ne ale poradil mi kde jsou všechny adresy se kterými jsem kdy komunikoval. Napsal jsem hodně lidem jestli to jsou oni co jsem jim ho prodal a pán se ozval. Chtěl jsem jesti by mi ho nevrátil zpět že mu vrátím peníze a on že to nejde že je rozebraný a že už počítá že ho oprava do funkčního stavu bude stát přes 30 000. Taky se začal smát když jsem mu pověděl co se stalo a on že se v takové technice pohybuje dlouho že když neexistuje doklad o existenci vozidla tak jako když neexistuje, že sám má okruh přátel se stejným zaměřením a když chtějí tak stroje a díly mezi sebou vyměňují. Ať prej dám jeho číslo strýci že s tím nemá problém že jestli si na něj bude nějak vyskakovat že si ho podá nebo mu řekne že se s ním ani se mnou bavit nehodlá protože nás nezná a neví o čem mluvíme.

fstiller
hodnocení

Vzpoměl jsem si na jeden případ kdy soused si půjčil dcery kolo a jel do hospody a když vyšel ven tak kolo bylo pryč. Tak se scháněl a zjistil že ho má jeden chlap ve vedlejší vsi který řekl že neví o čem mluví že ho koupil. Kolo bylo nezaměnitelný protože další sousedi vedle měli taky dceru ve stejném věku a kola kupovali zároveň stejná aby si nezáviděli jedna ho měla červené a druhá fialové. Nijak nešlo dokázat že je jejich tak museli dceři koupit jiné kolo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]