Nejste přihlášen/a.
Lidičky-rádcové. Před chvílí jsem v TV viděl, jak si v kterémsi městě skauti uspořádali bojovou hru, a rozmístili po městě 53 krabiček s nápisem NEBRAT. Slouží pro bojovou hru. Přesto to řešila policie a označila to veřejně v TV za nebezpečnou hru. To už jsme tak vymyškovaní, že neumíme ani přečíst nápis na krabičce? Připadá mi neuvěřitelné, že něco takového dokáže někdo považovat za špatné, za nebezpečné. Šokuje mně, že někdo u policie uvěří, že by se mohlo jednat o bombu. Není právě tohle chování a jednání policie a TV tím šířením poplašné zprávy? Komu to vlastně posloužilo? Cítí se teď někdo bezpečněji?
Tím je asi zřejmý můj názor. Mě zajímá hlavně kolik z vás považujete tento způsob zábavy dětí za nebezpečný a kolika z vás ta reakce policie a TV přijde přesmíru, stejně jako mně? Proč mě to zajímá? Včera jsem viděl na ČT2 kus pořadu Na plovárně, bohužel ne celý, a tak nevím koho tam Marek Eben měl. Hovořilo se kromě jiného o životě v Izraeli, pod letícími raketami... No doporučuji shlédnout. Zkusím ho najít v archívu, a dám sem odkaz.
Prosím, zkuste diskutovat na úrovni, bez urážek. Moc prosím. Nejde o život...
Přeci ale nikdo netvrdil, že hledají bombu. To bylo řečeno až v té reportáži policajtem. Kdyby nešlo o děti a jejich zábavu, o zmařené úsilí spousty lidí, kteří tu hru připravovali, tak by to bylo až komické, jak policajt do televize dokáže s vážnou tváří tvrdit, že mohlo jít o bombu. Co ten policajt ví o bombách? O jejich vzhledu? Copak by některý terorista byl takový hlupák, aby vyrobil bombu s blikajícími ledkami, "tady jsem, tady blikám".
A proto jeden doplňující dotaz: Víte někdo, kolik bylo v České republice, takových skutečných bomb od teroristů, už nalezeno? Já pokud vím ani jedna. Tak proč ta hysterie? Proč se soustavně straší lidi? Komu to vyhovuje? Vnitru? Aby vyrazilo ze státu víc peněz? Nebo komu jinému? Víte to někdo?
Jo, a ještě jedna zajímavost. Myslím, že jsem to viděl na TV NOVA v 17hod ve zprávách. V 19:30 už to nedávali. Proč?
Jako skautský činovník bych to shrnul takto:
1) Na nápisu bych nepoužil slovo "bojovou", nýbrž třeba "skautskou". Nebo nic - jen "slouží pro hru". Slovo "bojová"se dětem líbí, ale stačí narazit na "vymyškovaného"sluníčkáře... ta zkušenost není ojedinělá.
2) Bojovky se nedělají po městě, ale v přírodě. A když už se rozhodnu dělat bojovku po městě, tak buď tak, aby se o ní veřejnost vůbec nedověděla, nebo naopak tak, aby o ní veřejnost věděla všechno (a spojil to s propagací skauta).
3) Ano, vyjádření policie je přehnané, ale Policii bych to nezazlíval - nějaké vyjádření k tomu mít musí, otázkou je taky, nakolik byla k tomu "nebezpečnému"vyjádření dotlačená senzacechtivou televizí.
Existuje propagační video Skauting - velké výzvy, a vím, že se tehdy řešilo, jestli neukazuje skauting taky jako něco "velmi nebezpečného"...
Ono vyjádření policie ve smyslu "o nic nešlo a oznamovatel je debil"by ostatně bylo taky netaktické, i když pravdivé.
Ještě jsme si nezvykli. Mluvíme o reálném nebezpečí, ale ještě jsme ho nezažili. Nám, civilním lidem, to připadá přitažené za vlasy, ale armáda a policie je tvrdě školena jinak a je to v pořádku. Řada informací se k nám nedostane, dokonce donedávna ani to, že vesele přijímáme uprchlíky, i když politici tvrdí opak. Když jsem byla před 23mi lety v Izraeli, tak jsem se taky chytala za hlavu, co to tam vyšilují, ale nevědomá jsem byla já, ne oni. Jdete na nákup a z ničeho nic vyskáčou vojáci z auta a míří samopaly na pitomou igelitku, u které široko daleko nikdo není! Mohla to být bomba. Každou chvíli někam vletěli, lidi museli ven z obchoďáku a dělala se šťára. Na letišti s Vámi preventivně zacházeli jako s teroristou, vysypali kufry, už neuklidili, následovala osobní prohlídka, při které mi prošacovali i vlasy (nosila jsem Afro účes), co kdybyc tam měla bombu a nezapomněli ověřit, jestli něco nepašuju v podpatcích, měla jsem pantofle na nízkém klínku. Jenže oni s těmi teroristy měli letité zkušenosti. 18tileté holky jezdily městskou každý den z práce (z kasáren) domů, ve vojenském a s ostře nabitými samopaly. Divný pocit.Tři týdny jsem tam cestovala, jezdila si na kole, kam jsem chtěla a nechápala. Po příletu domů netrvalo dlouho a zrovna v Tell - avivu, kde jsme courali, ta bomba bouchla, naštěstí jsme na to koukali jen v televizi. Věřte, že oni mají jiné informace i zkušenosti a vědí, co dělají. Až to tady bude bouchat roky, jako tam, taky nebudete věřit žádné krabičce.
Když skauti, tak v přírodě.
Doba se mění. Před 20 lety by to prošlo.
Dnes, v tak ,,výbušné době,, se nedivte. Nikdy, nikdo neví nic dopředu. I na obyčejnou, volně položenou igelitovou tašku na zemi, se volá policie, aby ohledala, provedla či zajistila likvidaci.
Je taková doba a přichází to ze západu. V ČR nejvíce bouchá unikající plyn z karmy, nebo plynové bomby.
Možná, kdyby se vedoucí dopředu informoval na stanici, tak by mu to policajti sami vymluvili, že byť hra, tak to není dobrý nápad.
Ale chápu Vás, jak to myslíte, nehodnotím provedení atrapy, ale nápad a bezpečnostní situaci ve světě.
Pokud si někdo chce hrát na veřejném místě, tak by tím neměl nikoho obtěžovat.
Také, pokud chce něco svého umisťovat na cizí majetek, neměl by to dělat bez jeho souhlasu/vědomí.
A pokud jde o obavy z neznámé věci, tak raději ať PČR vyjede 10x naprázdno, než aby to někomu ublížilo. A pokud se zjistí, kdo ten planý výjezd způsobil, náleží mu složenka za uhrazení toho výjezdu.
Také mě mrzí, že když se už počítají ty náklady na výjezd, tak se většinou nebere ohled na psychyckou újmu dotčených obyvatel i příslušníků složek ( tyale přeci jen mají nějaký výcvik).
Vemte si, že když se už někde evakuuje nějaký prostor, tak většina lidí to zatím bere jen jako obtěžování, a nic si z toho nedělají. Ale třeba starší lidé nebo nemocné to může zasáhnou psychicky i s trvalými následky. Proto bych byl pro tvrdé postihy podobných individuí, kteří neberou ohled na okolí a baví se podle svého. Dostat účet na několik set tisíc by byl dobrý lék na recesi a zahnalo by to borříky do přírody, kam patří.
Nikdo, bohužel i to je následek toho, co se děje v Evropě. Lidé se vcelku oprávněně bojí. Nepamatuješ ten případ, kdy kdosi položil ke dveřím školky igelitku a také k tomu přijela policie? Nakonec se v tašce našly korálky...
Asi ty děti opravdu měly napsat skautská bojová hra Ale přiznám se, že by mě to také hned nenapadlo.
No ona to nebyla jen tak nejaka krabicka typu pixla ala GeoCaching, ale balicek vzhledem pripominajici elektronicke zarizeni ala filmova bomba - a kdo z beznych lidi skutecne vi, jak muze vypadat skutecny vybusny nastrazny system.
Take si umim predstavit, ze pripadny terorista na bombu neumisti napis pozor bomba, ale klidne tam muze umistit napis jiny, ktery ma pripadne nalezce uklidnit.
Zkratka v dnesni dobe rozmistovat po meste neco, co vhledem pripomina vybusny system neni dobry napad, minimalne bez predchozi konzultace, domluvy nebo alespon ohlaseni.
Ze strany poradatelu to bylo zkratka dost nepromyslene a hlavne dostatecne po vsech strankach nezabezpecene. Vyjadreni, ze byla ucinena preventivni opatreni - tim se mysli onen napis - je pri nejmensim usmevny, spise ale vede k zamysleni, kdo ze to s temi detmi pracuje.
Jinou veci je, ze nerozumim tomu, proc zrovna skauti by si meli hrat na hledani bomb.
axus. Já to v televizi neviděla, tak se třeba blbě zeptám. Skauti hledali bomby? Nebo hledali krabičky, ve kterých byly úkoly?
Hledali balicky, vzhledem pripominajici neco, co by mohlo byt vybusnym zarizenim (alespon tedy tim filmovym) a bylo to prelepene paskou s napisem REKVIZITA pro bojovou hru.
Tedy ukolem (alespon jednim zrejme z vice v cele hre) bylo hledani bomb.
Já to pořád nějak nechápu. Ty krabičky měly "imitovat" bombu? Nebo pouze měli tvar "připomínající" pekelný stroj? Což ale opět trošku nechápu, protože pekelný stroj může mít tvar kýble, trubky, míče...
A k tomu názvu BOJOVÁ hra. Domnívám se, že se to nejmenuje kvůli tomu, že by skauti táhli do boje, potažmo hledat bomby. BOJOVÁ se to jmenuje kvůli tomu, že proti sobě BOJUJÍ skupiny dětí. A mohou BOJOVAT třeba ve vázání uzlů, poznávání rostlin, v házení šišek. Nebo mohou chodit po městě a plnit v rámci "bojovky" různé úkoly. Možná byste se divili, jak děti NEZNAJÍ město, ve kterém bydlí. Takže proč by si skauti museli hrát pouze někde v lese? To, že mají blízko k přírodě přeci neznamená, že je nemusí zajímat nic jiného.
V době bombových útoků je podeřelý každý odložený balíček. Ovšem začíná to být zbytečná paranoia, protože magoři přechází na odpálení na sobě nebo místo bomby vezmou auto. Tj balíčky už nenechávaj, tak je celkem zbytečné se jich bát a volat ke každé krabici pyrotechnika.
V každém případě by si skauti měli bojovku dělat spíš v lese než ve městě..
Tak ono i v tom lese může dojít ke spoustě nežádoucích interakcí: houbaři, borůvkáři, turisté, dřevaři, cyklisti...
A když si přečteš foglarovky, i v tom městě se dá dělat spousta úžasných věcí, počínaje vykopáváním vontské kroniky na Červených schodech
To jo Nebo hrátky v kanalizaci :D
V každém případě skautíky rozdělit na teroristy a pyrotechniky, 1. rozmístí bomby 2. je budou zneškodňovat.. To je prostě v dnešní době společensky nevhodná bojovka
Maj lovit bobříky a ne bomby :D
Tak vezměte si, jak dost lidí bylo vyplašeno, když na Staromák přijel někdo s velbloudy a jako střílel. To bylo vyplašených lidí. Na jednu stranu dost lidí chce všechno poznávat, má nějaké výzvy, či co, a pak se poserou z malé krabičky. Podle mně stále častěji chybí normální soudnost. Vyhodnotit situaci. Veřím, že i u nás v Česku může chodit někdo zvrácený, který má zájem pozabíjet v jednu chvíli co nejvíce lidí, ale určitě to nebude dělat tak, že někde nechává krabičky. Spíše vezme sapík, nebo auto a jde do toho. Toho bych se bál. Ale speciálně u nás pouze v centru Prahy. To by možná mělo nějaký mediální obraz ve světě, možná. V jiných místech Czech. Rep. bych se teda teroristického útoku určitě nebál. Ale zase jednotlivých šílenců je taky dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.