Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce na plat

Od: reznyova* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den, přítel dostal exekuci na plat a výplatu si posílá ke mě na účet. Může se stát že mi ,,zmrazí,, účet i když se mu vše strhává řádně z platu a i když je účet na moje jméno? Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svyjabob*
hodnocení

2x

Dle § 58 a 59 exekučního řádu, dále dle § 303 zákona 99/1963 Sb vyplívá, že Ne .

To ale neznamená, že vykonavatel nevystaví "příkaz soudního exekutora k provedení exekuce srážkami ze mzdy/platu", i když píšete že již se vše strhává řádně z platu, tudíž nevidím důvod, proč si zbytek, na který má ze zákona právo nenechá zasílat na svůj účet, protože ten by postižen být neměl jestli již má srážky.

Také bych vás varoval před jistým uživatelem zde, který očividně úmysleně podává špatné informace, jelikož z největší pravděpodobností se jedná o dlužníka a hodlá škodit jiným protože je zhrzený a škodolibý, nick uživatele je se**d.

doplněno 13.03.17 18:36:

Bude to trošku delší odpověď.

Dle 99/1963 Sb. Občanský soudního řádu se mohou srážky ze mzdy provádět jen do výše výkonem rozhodnutí vymáhané pohledávky s příslušenstvím, ale § 278 téhož zákona hovoří že "povinnému nesmí být sražena z měsíční mzdy základní částka; způsoby jejího výpočtu stanoví nařízením vláda České republiky (dále jen "nezabavitelná částka")." na internetu můžete najít kalkulačku pro výpočet "základní částky" .

Zablokovaný bankovní účet by sice být neměl (když již "platí"), ale není to zákonná povinost, v praxi to bývá tak, že v případě že je již domluven s vykonavatelem na tom, že mu bude určitá část strhávána na základě příkazu soudního exekutora, může požádat povinný o uvolnění účtu, vykonavatel může ale i nemusí účet odblokovat.
Zablokovaný účet je zcela běžný skoro u 99% exekucí, jedná se totiž o základní nástroj a první úkon vykonavatelů.

sebod: Opět vy a vaše rady *zed*. Já totiž narozdíl od vás mohu své tvrzení doložit konkrétnimi zákony.. Pardon, ale vy jste si několikrát spletla pojmy povinný a oprávněný a neznáte zákony, takže to asi vypovídá o všem *haha*.

Ptáte se co jsem psal? :-D pro vaší informaci se jedná částečně o výňatek ze zákona 120/2001 sb.
Že to dělá najednou (strhává a blokuje účet)? Ano bývá to běžná praxe nikoli pravidlo.

Ale už včera mi do soukromé zprávy psal jeden uživatel ať se s vámi nehádám, že tu ráda útočíte na všechny a všechno (proto taky to upozornění) co se vám nelíbí nahlašujete, že pracujete v neziskovce s bezdomovci a sociálně slabšími a předpokládáte že jste ve všem nejchytřejší. Je to váš názor, ale někdo kdo si plete základní pojmy v souvislosti s exekucemi nikoho nemůže rozhodit :-D :-D ..

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 13. 03. 2017 17:59:05
! Pravidlo Z2: je zakázáno psát vulgárně, napadat, urážet uživatele, používat urážlivý nick.
reznyova*
hodnocení

Právě že dostal exekuci na plat kde se dluh strhává ale zároveň se nedostane ani na zbytek peněz které mu přišly na jeho účet a prý se mu účet odblokuje až splatí dluh. Proto to řešíme přes můj účet aby měl aspoň něco. Tak jestli teď nemůžou zablokovat i ten můj účet
sebod*

Ach jo. To jsou zase rady předřečníka. Tak jistěže může být postižen jak příjem přítele, tak zároveň i jeho účet.

Váš účet exekutor postihnout nesmí. Nebo jinak: je to natolik pro exekutora složité, že se o to nepokouší.

doplněno 13.03.17 18:16:

Ze svého účtu si přítel může vybrat dvojnásobek životního minima. Pozor. Na některých pobočkách klientovi tvrdí, že nejde vybrat nic. Kdyby s tím měl Váš přítel problémy, tak se mi ozvěte tady do sz. Vzhleden k tomu, že jsem tak strašně zhrzená a škodolibá *smich*, tak Vám s tím pomůžu.

sebod*
svyjabob.To nemyslíš vážne, že ne? Co? To Tvoje : " To ale neznamená, že vykonavatel nevystaví "příkaz soudního exekutora k provedení exekuce srážkami ze mzdy/platu", i když píšete že již se vše strhává řádně z platu, tudíž nevidím důvod, proč si zbytek, na který má ze zákona právo nenechá zasílat na svůj účet, protože ten by postižen být neměl jestli již má srážky." Jistěže exekutor postihne i účet dlužníka i mzdu. Většinou to udělá zároveň. Prostě co rada od Tebe, to blábol.Na Tvůj poslední odstavec snad ani nebudu reagovat. To už je výplod chorého mozku *haha*
výtka
Upozornění od sys ladinpraha 13. 03. 2017 19:28:31
Držte se prosím oba faktů a zdržte se emocí!
sebod*

svyjabob. Asi ani nevíte, co píšete. V první odpovědí napíšete, že by účet neměl být blokován, v další že ano. Srovnejte si myšlenky a pak je teprve dejte na papír.

Já nahlašuji, co se mi nelíbí? Nevím, jestli je možné dát syslům souhlas s tím, aby zde dali počet mých nahlášení za celou dobu, co jsem tady na poraďte. Docela bych byla ráda, aby se tady k tomu někdo vyjádřil.

Další bod. Takže nejdříve jsem zhrzený a škodolibý dlužník, teď zase pracuji v neziskovce. *haha*Napsáno v rozmezí hodiny - dvou. Tohle už je opravdu na léčení.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 13. 03. 2017 19:35:37
K mému upozornění nebylo třeba nahlašovat.

jitka*
hodnocení

2x

Tak za sebe mohu rict,ze sebod me velice pomohl.Zadna jeho odpoved nebyla lziva.Jsem mu moc vdecna.Takze uzivatel ktery si na seboda stezuje mu jen tise zavidi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]