Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nerozumím hodnotě peněz?

Od: estrecho* odpovědí: 54 změna:

Dobrý den, měla bych takovou otázku na zamyšlení. Teď jsem při žehlení měla puštěnou výměnu manželek (ne, nesleduji to, ale nic jeného nedávali *smich*) a hodně mě zaujaly ty rodiny, s jak málo penězi vyžijou. Bavili se o tom, že manžel v práci pracuje za 15000 čistého a považovali to za dost velký úspěch. Toto mě hodně překvapilo, protože to já považuju za hodně málo a nedokážu si představit, jak bych s tím vyšla, kdybych měla rodinu. Studuju na vysoké škole v Praze, ale pocházím z vesnice na Moravě, takže se mi často stává, že je na mě spousta věcí drahá. Přes semestry mě hlavně živí rodiče, ale mám k tomu pravidelnou brigádu a doučuju angličtinu. Prázdniny jsem celé trávila na brigádě a v pohodě jsem si vydělala tak 17000 měsíčně a to to byla ještě jedna z těch méně placených brigád. A díky tomu jsem si asi přestala vážit peněz, protože teď, když dostanu tisícovku (ať už od rodičů, nebo normálně odpracovanou), není to pro mě žádná závratná částka. A teď ten dotaz, znamená to, že jsem rozmazlená, nebo zmlsaná? Protože to jsem si o sobě nikdy nemyslela, ale když jsem teď viděla, jak rodina má na 2 dny třeba 50 kč na jídlo, tak jsem se začla trošku stydět, protože to utratím, když si zajdu do města na kávu. Jak vy vnímáte hodnotu peněz?

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den. Víte, vás omlouvá jen nízký věk a to, že vás ve skutečnosti asi na VŠ živí rodiče a jste bezdětná. To je zcela něco jiného, než pak se svým platem vyjít, když byste měla už svoji vlastní rodinu s dětmi. Píšete, že pro vás není problém najít brigádu. Pochopitelně, jste mladá a bez dětí, a po takové většina zaměstnavatelů rád sáhne. Ale časem se karty obrátí. Mladá nebudete a děti mít možná budete. Jak se vám pak bude shánět brigáda, když třeba budete na mateřské a budete mít na starosti malé děti? Děti občas marodí, občas dost často, navíc doma je třeba uklidit, uvařit a pod. a do toho brigáda či práce. Ono to není kolikrát vůbec jednoduché, než jak se to v mládí zdá. A ve vašem věku říkat, že si nevážíte hodnoty peněz, je tedy dost drsné. Lehce nabyl, lehce pozbyl... A pád na ústa bývá drsný. Podle mého jste zmlsaná jako většina mladé generace, o kterou ještě pečují rodiče a která má výdělky z brigády jen jako lepší kapesné.

hodnocení

2x

Buďte ráda, že Vás zatím živí a financují rodiče. Až se postavíte na vlastní nohy, bude to těžší.

Platy jsou čím dál vyšší. Chtějí přidat autobusáci, doktoři, zdrav. sestřičky, úředníci...A přidává se, o tom není pochyby. I když mnozí lidé pořád nadávají.

Když jsem v roce 1994 odešla ze školství, brala jsem jako učitelka MŠ kolem 5.000 Kč čistého. Dcera loni nastoupila do školky. Školu má, ale praxi žádnou. Léta dělala něco úplně jiného. A dali jí nástupní plat 20.000 Kč hrubého. Tak je to skutečně o něčem jiném, než dřív. I když jí to, samozřejmě, přeji.

Vždycky jsem říkala: cožpak důchodci, ti vyžijí s málem. Hlavně ať dostanou rodiny s dětmi. Ty nejen hodně sní, potřebují ovoce, zeleninu, ale také rostou a oblečení a obuv se na ně musí kupovat několikrát do roka. Což už důchodce nemusí.

Teď, jako důchodce, to ale vidím jinak. I důchodce topí, svítí, vaří, jí, jezdí autem k lékařům...A zatímco zaměstnaným se přidává po tisících, nebo v procentech /třeba 10 - 15%/, důchodcům se přidává /pokud vůbec/ po pár korunách. Loni to bylo 40 korun měsíčně. Což je jedno Vaše kafe. Letos 2 - 3 stovky, ale i tak, co to je?

Dobrá kamarádka bere 8.200 Kč důchod, její muž 12.500 Kč. Což je celkem 20.700. Je to hodně nebo málo? Co myslíte? Zprůměruji-li to, je to na osobu měsíčně 10.350 Kč. Vzhledem k platům je to výsměch, je to méně než minimální mzda, lidé se tady na Poradně svěřují v otázkách, jak berou třeba 28 či 35 tisíc. K tomu se mi zdají důchody velice nepoměrné. Ti lidé sice už nic neprodukují, ale dřív ano a zasloužili by si žít důstojně. Je to hloupě nastavené. A i proto, aby se měli aspoň trochu líp, shání hodně důchodců nějakou práci.

Tak se nedivte a buďte ráda, že jste nepoznala nikdy nedostatek. Ale věřte, že hodně rodin žije u nás na pokraji nouze. Částečně je to i tím, že nepřistupují k rodině zodpovědně. Samý přítel a přítelkyně, hned se pořídí děcko, přítele žádný svazek nedrží a následuje rozchod. Další přítel, další dítě, i ten odejde. A co ta paní? Sama, 2 děti, neplatí ani jeden "přítel" a ona to neutáhne. A pak je nouze hned. Chtělo by to víc zodpovědnosti. Ale to jsem odbočila. Jaga.

Jinak, nejsem lakomá, ale peníze vydávám s rozmyslem. Nemusím mít 5 kabelek, nebo každý rok novou sadu nádobí. Je to dáno asi i tím, že jsem kdysi v práci /kancelářská/ začínala se 7 stovkami hrubého měsíčně. Věřte, je tomu tak a i když to bylo tvrdé,. byla to dobrá škola, která naučila lidi šetřit a nevydávat púeníze bláznivě.

vilik*
Jenom technická k důchodům.
Ono je moc pěkné porovnávat důchod s mzdou, kterou zdaleka nemá každý a navíc je záležitost posledních pár měsíců a let.
Důchodce si totiž neuvědomuje, že průměr nemají všichni, že hodně záleží na faktorech jako pozice, vzdělání, místo výkonu a třeba i přesčasy.
Navíc je tu nezanedbatelný rozdíl. Rodina si oproti důchodcům musí vydělávat na (větší) bydlení, dojíždění, potřeby dětí, na dobu, kdy nebude mít oba příjmy (nemoc, nezaměstnanost), a na svoje zajištění na stáří.
Nezdá se to, ale mladý muž či slečna stojí poměrně dost peněz, můžeme se bavit klidně o částce 6-7 tisíc měsíčně v případě studia střední a vysoké školy a nutnosti pobytu na internátu nebo na koleji. V případě více dětí je to i v poměru k průměrné mzdě nemalý výdaj.
K tomu stačí výpadek příjmů jednoho rodiče a problém je na světě.
Vaše dobrá kamarádka má s manželem příjem, který bohužel vidím jen o málo vyšší i u produktivních párů u nás v okolí. A nejen u těch, kteří nepracují. Jenže mají navíc právě tu starost o děti, někdy i o rodiče, o bydlení, o budoucí příjem.
Takže tak.

lll*
hodnocení

2x

Těžko z příspěvku posoudit Vaše finanční návyky, to, co uvádíte z té televize je extrém - sociální případy. Stejně tak, jako někteří mají několik stokorun na den, jiní mají desetitisíce a drtivá většina je s příjmy lehce pod průměrnou mzdou. Vy už jste se sociálně zaškatulkovala k té většině. Televize ráda zveřejňuje takovéto lidi, protože to přináší konfliktní situace.

sebod*

iii. Opravdu se domníváš, že se jedná o extrém? Pak se pleteš. Žije tak neuvěřitelně mnoho rodin.

martinaa*
hodnocení

2x

Ano, jte zmlsaná a rozmazlená. Byla jsem před časem také, když jsem bydlela u rodičů, sice se práce nebojím, brigádničím od svých 16-17 let, mám dvě stálé práce a k tomu ještě slušnou "brigádu" s kapelou, ale 20 000,- za měsíc dám dohromady málokdy. Rodiče občas vypomohli, ale bylo mi hloupé při mém věku a pracích přijít a říct "nemám, půjčte mi".

Nyní bydlím s přítelem, zjišťuji, kolik stojí ono a tamto, když si to člověk opravdu musí koupit nové, za svoje a potřebuje to - pračka, postel atd. Je to jiné, holt už musím více přemýšlet, jestli si tyhle boty mohu dovolit, nebo raději koupím nové věci do kuchyně. Ale neměnila bych, konečně jsem totiž "dospělá".

Lidí, co makají za 15 000,- a živí třeba dvě děti, si vážím. Oni to nejsou často jen alkoholici a socky, co neumějí makat, ale velice šikovní lidé, kterým práce a skromnost nevadí.

fugass*
Máte pravdu - naprostou. Lehce nabyl, lehce pozbyl. Když kolikrát vidím jak mládí sedí po kavárnách,promenádují se po nákupních centrech a kupují ,,luxusni hadříky, metrosexuálové utrácí za ptákoviny...divím se jak přežijí. Jednoduše. Rodiče to cvaknou. Pak tací nastoupí do práce,chtějí hned 20000 a za týden je po výplatě. Pokud rodiče pomáhají, je to normální, ale v potřebné míře. Ne na blbosti. Narodil se mi syn když jsem byl na civilce, to byl mazec se 3000 na měsíc. Rodiče v tu chvíli nemít tak nevim nevim. Dnes po téměř 15ti letech s dvěmi dětmi znám hodnotu peněz, proto nechápu jak kuřák pijan může nadávat na drahé léky, jídlo... Vždyť to je důležité - hulit ne. Moje prvni auto - trabant. Druhé Matiz a to ještě za pomoci rodičů. Dnes jsem už jinde, ale stejně by mě nenapadlo dát za mobil 15tis. jen pro jeho značku a že je in. Pravda je, že poctivý člověk, co dělá práci kvalitně, bývá mnohdy velmi podhodncen. Ale darmožrout s nulovým přínosem pro společnost bere raketu. Doba je plná asistentů, managerů, konzultantů...zkrátka nikdo takový netvoří hodnoty. Youtuber si polije hlavu mlékem a už mu to vydělává. Někdo ale musí ošetřit krávu, dát jí žrát, podojit...aby tito mohli takto plýtvat a bavit se a vydělávat. Zvláštní doba.
estrecho*
hodnocení

Toto se mi teda od vás nezná moc fér. Jak si představujete definici rozmazlenosti? Podle mě je rozmazlený člověk ten, co si neváží pomoci ostátních a bere ji jako samozřejmost. Já jsem nikdy podporu rodičů nebrala jako samozřejmost a kolikrát jsem jim řekla, že jim nemůžu dostatečně poděkovat. A upřímně neznám moc 19letých lidí, které by na škole nedrželi rodiče. Moje výdělky mi nejdou jenom do kapsy, peníze rodičů mi sice stačí na kolej a dopravu, ale zbytek si hradím ze svého. Celým tímto příspěvkem jsem chtěla říct spíš to, že mě mrzí, že v penězích necítím takovou jako před lety. Většina lidí když začne vydělávat, tak teprve zjistí, jakou peníze mají cenu a jak je těžké si je vydělat a u mě to bylo naopak. Prostě když jdu po dvou hodinách doučování se 700 v kapse, tak mi to nepřijde tak moc, ale když mi 700 pošlou rodiče, tak to najednou beru úplně jinak a přijde mi, že tyhle peníze mají větší hodnotu. Nedokážu to vysvětlit, ale snad mě aspoň trochu chápete. Možná jsem se sama zmlsala penězi, když jsem začl vydělávat, ale rozmazlená nejsem. Po tomto tvrzení bych vám ráda ukázala 90% mých spolužáků, kteří dostávají od rodičů 10000 měsíčně a ještě nadávají a sami nehnou prstem.

fugass*
Rozmazlená nejste, vážíte si pomoci rodičů. Vím o případech, kde je to jak vy popisujete. Mladí berou od rodičů desítku kapesné a zdá se jim to málo. V práci by byli nejraději dvě hodiny za raketu výplatu, ale dělat to ne. To ale není rozmazlenost, ale silná neúcta a nevychovanost.Holt doba. Vy ale brigádničíte, tak si peněz více vážíte. Až budete na něco drahého šetřit, tak si budete vážit ještě víc.

Kolik ve svem okoli znate lidi, kteri by nebyli nejraději dvě hodiny za raketu výplatu, jak pisete? A zaroven kolik jich znate, kteri jsou celi hrr byt v praci od nevidim do nevidim za par korun. To neni ani rozmazlenost, ani neucta a nevychovanost, ale pouha touha mit se nejlepe jak to jen jde. Koho znate, kdo se chce mit spatne?

fugass*
Nikdo se nechce mít špatně, to je jasný. Ale z díky mojí práci mi projde ,,pod rukama" hodně uchazečů a praktikantů. A přál bych vám někdy vidět, co dnešní doba plodí. Ona touha mit se co nejlépe je asi v každém z nás, ale pokud jí někdo dává najevo tím, že při ucházení se o místo si řekne o 30tis a nic nepředvedl, hlavně že stráví hodinu ráno gelováním hlavy a kvůli tomu přijde do práce pozdě, tak to pardon, ale to je už drzost, nevychovanost a neúcta.
martinaa*
Moje reakce se vam libit nemusi, odpovídám tak, jak to vidim.;) Ale asi jste me spatne pochopila, nejste rozmazlena od rodicu. Jste rozmazlena penezi, ktere zatim mate relativne pouze pro svou potrebu, jinak mate vse zatizene rodici-bydleni, domov, vetsi vydaje urcite take apod.
hm*

Za 2 hodiny 700 Kč čistého, to je právě ta snadnost, díky které pro tebe peníze nemají takovou hodnotu, jako dřív. Protože jako malá jsi dostala 700 za ... za jak dlouho? A spousta lidí na tvůj dvouhodinový výdělek pracuje celý den, a hodně jich musí pracovat 1,5 dne. Tak je potom jasné, že pro takové zaměstnance mají peníze daleko větší hodnotu, než pro tebe. Vždyť co to je, 2 hodinky práce?

Mimochodem kdybys byla zaměstnanec a zaměstnavatel by na tebe obětoval 700 Kč, dostala bys z nich na ruku (velmi hrubým odhadem) asi necelé 4 stovky, zbytek by se odvedl jako pojistné a daně.

vanad1*
hodnocení

1x

Je docela poučné padnout na dno aby si člověk přehodnotil priority.

estrecho*
hodnocení

Jako chápu, že když někdo třeba propadne alkoholu, nebo je po škaredém rozvodu, tak na to dno může spadnout úplně snadno. Ale vzhledem k tomu, že třeba konkrétně v té Praze je tolik volných míst, že prostě těch 20000 si můžete vydělat i v Mekáči. Nevím, ale já se na to právě dívám tak, že když člověk chce, tak si dobrý peníze v pohodě vydělá. Viz Lidl, který nabírá nekvalifikované prodavačky a nabízí jim nástupní plat 23000.

amo

V posledni dobe platy dost stouply a mlada generace si rychle zvykla na prijmy nad 20tis., proto i jejich vydaje jsou klidne vetsi bez obav, ze ziji nad dosud bezne pomery. Kdyz si uvedomite, jake jsou vetsinou prumerne mzdy a take mizerne duchody i po 40 odprac.letech, tak se nelze divit, kdyz hodne lidi obraci kazdou korunu ve snaze vyjit i s málem.

doplněno 16.03.17 11:11:

Na druhou stranu je to dobre, ze mlada generace je narocnejsi, vic utraci a usiluje o vyssi mzdy, cim vic se budou muset zvysovat tim rychleji vytahnou ostatni zamrzle mzdy, platy a duchody, ktere se budou muset prizpusobovat zivotnim nakladum, vsechno postupne zdrazuje.

hodnocení

1x
hodnota penez je hodnota materialu + distribuce. Zbytek je nadhodnota, ze ktere ziji hlavne banky.
Jak rekl Einstein, je relativni.
Rekl bych, spis nepatrna. To jest, vase prace je zaplacena hodnotou minimalni, danou tim, ze nemate v rukou cely prodejni retezec.
Tez je snizovana nakladovyma polozkama, z nichz vetsinu nedokazete ovlyvnit.
A ted: vetsina rodin jiz okresala nakladove polozky na uplne minimum, proto jakz-takz vyziji. Problem je jinde: nakladove polozky stoupaji na cene,
ale mnozstvi nabidek prace klesa i diky EET, i diky dalsi byrokracii a monopolizaci trhu.
Da se rict, ze volici si sami pod sebou urezavaji vetev tim, koho voli.
Na to vy, mladi, musite davat velky pozor, protoze fondy jsou postupne vykradany. Tak aby jste meli aspon dostatek pracovnich nabidek a meli z ceho nasporit na duchod.
To jest, situace vas postupne donuti vytvorit si vlastni nove politicke strany s jinyma stanovama tykajicima se okamziteho odstoupeni politiku a okamziteho zruseni nevyhodnych smluv.
No a samozrejme vas situace donuti k zasivani ponozek, obleceni, recyklaci a opravam zarizeni, jen, aby jste snizovali naklady na zivot.

No jo, zase někdo, kdo musí politickou propagandu zatáhnout do každé otázky, jen proto, aby "odpověděl" *bzum*.

(Jasně, moje odpověď taky zrovna s otázkou nesovisí, ale nemohl jsem to nenapsat. Klidně to smažte).

tiffany*

By mne spynfo zajímalo, čím byste nahradil ty nevýhodné smlouvy a kým ty stávající politiky... zatím to vypadá na horečku, chce to nejdřív vystřízlivět a pak začít znova a lépe, nejlépe zapojením do pracovního procesu. Ne, že by nebylo co zlepšovat, ale je třeba tak nějak vycházet z reality...

hodnocení

1x

Reklama Lídlu je podfuck. Zeptejte se rodičů kolik vidělávají. Nebo známých. Na Moravbě takové výdělky nejsou.

estrecho*
hodnocení

Není to podfuk, kamarádka za tolik u nich pracuje a to má jen gympl :)

jasper*

Není to kec, kamarádka tam dělá a opravdu tyto peníze dostává na účet, je vyučená prodavačka. Jsou to krásné peníze, ale je to pořádná dřina. Hodně lidí se tam teď snaží dostat, ale už si vybírají, proč taky patit někomu, kdo nechce pracovat.

Možná v Praze a už tam je 10 let?

ladinpraha*

Lídl aktuálně, okraj Prahy: nástupní hrubý plat 21.000,-, úvazek 35 hodin týdně, 80,-Kč stravenky. Na ně zaměstnanec doplácí 37,- Kč. Proplácí případné přesčasy.

prazskejpepik*
hodnocení

1x

člověk se přizpůsobí svému příjmu. někomu nestačí ani 100tis. a brečí, že má málo, někomu stačí 15 tis. a nebrečí. najít si brigádu např. v Praze není problém, naopak je velký problém najít schopného brigádníka. za stovku čistýho nechce už dneska nikdo v Praze dělat. bavit se o hodnotě peněz s někým, koho živí rodiče a peníze z brigád má jako bonus, asi nemá tzv. vejšku :) jistě si na tuto otázku přesně odpovíte sama až budete mít rodinu a žádné sponzory

hodnocení

0x

nedokážu si představit, jak bych s tím vyšla> s penězi vyjdu, ale se nevrátím. Vladimír Menšík

hodnocení

0x

50 kč na dva dny? Všimla jste si, že ti lidé kouří (krabička cigaret cca 70 kč každy)a postávají nebo se tam povalují láhve od piva(pivo cca 15 kč)? A co to je jedno pivo?! I pro mě je to záhadou. *sok*

hodnocení

0x

Já si občas postěžuju na to, že sice nemám málo peněz, ale... nestačí mi. Hlavně asi kvůli tomu, že platím nájem poměrně velkého bytu (který ale potřebuji) v centru města (kde bydlet potřebuji). A taky proto, že některé měsíce vydělávám "dost málo" a tak musím jiné vydělat "dost hodně". Když ale dojde na lámání chleba, tak si uvědomím, že měsíčně už půl roku dávám 2-3 tisíce za léčbu a žrádlo pro kočky, že si občas dovolím najíst se v restauraci a že jsem třeba, i když to byla velká výjimka, v únoru navštívila koncert své oblíbené kapely na druhém konci republiky, což mě stálo (i s ušlým výdělkem za dva dny) asi 5 tisíc.

Rodiny, o kterých píšete, si nic z toho dovolit nemůžou. Nejezdí na dovolený nebo výlety, nekoupí ani rohlík navíc. Když jsem dělala ve škole, pamatuji si, jaký problém byl donést 40,- na představení pro některé z dětí. Nicméně, jak píše babkazov, plno takových rodičů kouří a pije. Děti musí jít do školy pěšky, na bus není, ale oni si cigarety koupit můžou. Děti nemají ve škole obědy za 23,-, ale na pivo, na to mají. Také nejsou schopni šetřit: v lednu jsme jim dávali seznam věcí, které budou děti potřebovat na další školní rok. Celkem asi 700,- za pracovní sešity a pár doplňků do výtvarných potřeb. Vždy se našlo x takových, kteří nezvládli za 9 měsíců našetřit sedm stovek *zed* když pak ale opravdu museli, nosili nám to třeba 2-3 měsíce po pár desetikorunách, po pár stovkách. Ale pak už donesli. Takže... nejde to? Jde...

drzezr
hodnocení

0x

Já si umím představit, vyjít s tak málo penězi. Ale jsem ráda, že nemusím. Studujte tak, abyste měla zaměstnavateli co nabídnout, a nebudete muset brát tak málo. Ti lidé očividně nemají na trhu práce co nabídnout - nic speciálního neumí, nemají odborné schopnosti (koneckonců normální lidi se do takových pořadů nehlásí). Tak kdo by jim nabízel vysoké platy?

estrecho*
hodnocení

No právě já třeba tu brigádu dostala bez jakékoliv kvalifikace, po gymplu vlastně taky nic neumím :D Ale sehnat pro mě brigádu nebyl vůbec problém, nakonec jsem musela i nabídky odmítat. A strašně moc firem hledá vyloženě lidi k pásu, kteří nic neumí a plat základ 28000 čistýho! Právě proto mi je pak dost líto lidí, kteří tvrdí, že nemůžou najít práci.. podle mě jen nechtějí.

dota*

A potom jsou místa v republice, kde jsou lidi rádi, že sehnali práci za minimální mzdu.

Platy se teď hodně zvedly, i když ne všude. Když jsem se hlásila do práce, byl průměrný plat 23 000. Uběhly dva roky a už je to 29000 Kč. Kdo ví, jestli to nešponuje státní správa. I těch 23 000 hrubého je pro mne velké číslo i na chlapa. Pochopitelně, ti co neumí podnikat, vám dají 15000.

to nemuzes myslet vazne.doufam ze si to precte tvuj zamestnavatel.

krtek6*

a co napsala dotyčná takového divného, že by to neměla myslet vážně? Já s ní souhlasím..Ten kdo neumí podnikat tak nemá velké výdělky tudíž nemůže dávat velké výplaty..Proto tady taky každej druhej podnikatel zkuhrá a nadává třeba Babiša a jeho výmysly a přitom si někde za firemní peníze kupuje drahá auta a staví baráky, aby nemusel psatit státu daně (běžná praxe)...teď se tu nebavím o tom jestli ten dotyčný zaměstnanec za to stojí nebo ne..mysleme si modelově, že ano...já třeba za sebe můžu říct, že mám práci adekvátně ohodnocenou svému postavení a zodpovědnosti, která obnáší, ale jsou třeba tací co ne..

aneb tyhle rovnice mluví za vše:

chytrý šéf a chytrý zaměstnanec = zisk
chytrý šéf a hloupý zaměstnanec = produktivita
hloupý šéf a chytrý zaměstnanec = postup
hloupý šéf a hloupý zaměstnanec = přesčasy

U pásu jsem z nouze dělala 7 let /2000 - 2007/. Není to až tak dávno. A věřte, vydělali jsme si okolo 12 - 13 tisíc čistého. Takže nevěřím, že by tyto platy pro lidi u pásu vzrostl během 10 let o 100%. To bychom museli snad být v severských zemích a ne v Čechistánu. Tak oni ti Moldavci, Ukrajinci, Kazachstánci a Rumuni u pásů mají 28 tisíc čistého? Co bych dala za to, kdybych měla svůj důchod aspoň polovinu této částky! *bzum*

A i kdyby to byla 100 x pravda, co píšete, neznám nikoho, komu by se za 10 let zvedl o 100% důchod. Snad leda ve snu. *ee*Jaga.

h0042*

Co vy,už jste všechno nedělala *haha*

HOO - nedivte se, život se se mnou moc nemazlil. Dělala jsem kdeco - kancelářská práce, vychovatelka v ŠD, učitelka MŠ, OZ v potravinářství, když zkrachoval, tak v masokombinátu. Pak přebral podniky Agrofert a pan Babiš OZ nepotřeboval. No a tehdy přišel na řadu ten pás, o kterém jsem se zmínila.. Práce člověka neponižuje a peníze byly potřeba. Pak přišel na řadu velký podnik - prodejce v odděl. barev, drogerie. Práce zajímavá, ale 40 km dojíždění autem /1 cesta/ a chtěli, abychom tam byli od rána od 7 až do večera. Peníze či volno navíc ovšem nebylo. Poté na rok znovu pás, ale oleje, kterými byly součástky napuštěny, mi rozežraly předloktí. Byly jsme tam 3 ženy takto alergické. Místo nápravy či přeřazení na jinou práci jsme byly propuštěny. Nakonec jsem pracovala jako expedientka ve skladu velkého podniku s kancelářskými potřebami. Zabalil to ovšem taky, během týdne se všechno přestěhovalo do Německa. Kdoví, jak si tam vedou..

Bylo mi 55 let, kdepak se prali o podobnou dorostenku? Nakonec se to vyřešilo samo. Babča se psychicky silně zhoršila, nemohla být už doma sama. Zapálila gauč a jiné čtveračiny. Zůstala jsem s ní doma, pečovala o ní. Za tu dobu jsem nepobírala ani korunu. Žli jsme z ID manžela, má obě kyčle umělé, špatně chodí, dělal tedy aspoň vrátného, aby se uplatnil a něco vydělal.

Dneska už jsem v důchodu. Jak vidíte, životopis dlouhý, ale ne příliš veselý. Není čím se chlubit a žádnou díru do světa jsem neudělala. A co jste dělal Vy? Jaga.

h0042*
Pěkné. Já jsem po vyučení šest let svařoval ve fabrice, pak jsem čtyři roky jezdil kamionem kolem komína a vozil štěrku, práce od rána do večera, tak jsem šel na necelé dva roky svařovat nerez a opravovat potravinářské stroje. Momentálně pátým rokem dělám servisního technika na pracovních plošinách a jsem spokojený.
iz*

Základní mzdu 28.000 hrubého. I tam, kde se mluví nebo píše o čisté mzdě, jde o mzdu hrubou. A platí to i v případě, že zaměstnavatel slibuje (nabízí) čistou mzdu.

Je to z toho důvodu, že každý uplatňuje jiné slevy → proto nelze předem říci čistou mzdu.

tiffany*
hodnocení

0x

Peníze vnímám jako bohužel nutné k životu, takže s nimi je třeba zacházet opatrně, ale na druhou stranu by neměly být modla. Takže je rozhodně dobré mít určitou rezervu, ale ani nebát se je v pravou chvíli použít, vydat. Je taky dobré se umět uskromnit, když se nedaří, a neztrácet kvůli tomu humor. Jinak mám otázku, která je trochu mimo téma, ale zajímalo by mne, co vlastně studujete. Zajímá mne to proto, že Vaše značné zkušenosti s brigádami mi nějak nejdou dohromady s opravdu vážným studiem... nebo jde jen o Vaši fantazii ;)?

jasper*
hodnocení

0x

Když někdo nemá více peněz a musí vyjít i s málem, tak hold musí, je to podle mě lepší než si někde půjčovat a půjčovat, to pak vede do záhuby. Když dítko živí rodiče, tak si myslím, že si to dítě docela neváží a nezná hodnotu peněz, protože nevidí vše skutečně jak je, vím to sama, ze své zkušenosti. Doku mě živili rodiče, tak jsem neměla problém utratit tisicovku je tak, ale jak se člověk začně starat o sebe a o rodinu, tak se vše hned změní.

hodnocení

0x

estrecho - Vy se bát nemusíte, s VŠ máte vysoký příjem zaručený a pravděpodobně si najdete i stejně kvalifikovaného partnera pro život. Věřte ale, že to všude není tak snadné jako v Praze. Proč myslíte, že tam jde tolik lidí po škole za prací? Kvůli vysokým výdělkům. Zeptejte se na menším městě, kolik má pokladní v Lidlu a pod. Kolik si kde vydělá chlap, kt. je jen vyučený a kolik lidí vůbec dělá to, čím se vyučili. Jsou lokality, kde je to s prací stále špatné, i když se to už trochu zlepšilo, někde ne o moc, obzvláště tam, kde není moc průmyslu. Sytý hladovému nevěří. Já vždycky umravňovala svého zetě, který byl trochu mimo realitu a taky nechápal, jak se někdo může mít hůř, jak on. Vždycky jsem mu říkala, že peníze mají takovou hodnotu, podle toho, kolik jich člověk má. Jestli on jich má dost a není pro něj problém koupit dítěti mobil za 17 tisíc, tak pro jiného je problém zaplatit dítěti kroužek. Byl velmi povrchní, k firmě se dostal, jak slepý k houslím (dostal ji zaběhnutou od táty), vždy od něj dostával vysoký plat, i když v zimě neměl do čeho píchnout. Člověk ho musel jen litovat, jakého samolibce to z něj udělalo. ˇKdyž se člověk přežírá, alespoň by u toho (ze slušnosti) neměl nahlas mlaskat. Naštěstí už mým zetěm není.Člověk, který si v životě už něčím prošel, dovede snáz pochopit lidi, kteří se mají hůř než on sám. Má soucit.

radajz*
hodnocení

0x

Mě kolikrát příjde, jakoby někteří jedinci v životě nevytáhli paty z ředitelství nějaké banky v Praze. Nikomu nemám za zlý, že si žije nad poměry, když na to má. Když má takovej přísun peněz, OK. Není na tom nic špatnýho. Ale opravdu mě dokáže zvednout ze židle, když je pro takovýho člověka nepochopitelný a neuvěřitelný, že někdo bere třeba patnáct tisíc čistýho. A to taky nemá každej. Jsou lidi ve fabrice, co berou i 12 000,- a dělají na směny.

Ale k tvému dotazu, nedá se říct, jestli rozumíš hodnotě peněz nebo ne. Je to hrozně relativní. Pro každého je hodnota peněz někdy hodně rozdílná. Někdo se musí pro 15 000,- opravdu nadřít a jiný to má za to, že si to někde "odsedí." Oba mají stejnou částku, ale každýho to stálo něco jinýho. A to, jestli někdo utrácí víc nebo míň, nic nevypovídá o tom, jestli si daný jedinec uvědomuje hodnotu peněz, co utrácí. Nikde není napsaný, že je správný s penězma nakládat tak, či onak. Peněz si můžeme buď vážit nebo nevážit. A k tomu nám pomůže buď to, že někdy budeme dělat za hodně málo a pak třeba povýšíme a dostaneme dvacet a nebo, za předpokladu dostatku lidskosti, to, že denně uvidíme dělníky, kteří dostávají třeba 13 000,- a z toho ještě živí děti. Pak, když se zamyslíme, tak si třeba budeme těch peněz vážit. Ale myslím, že pokud poctivě nevybudujeme vlastní živnost z malé dílničky, kde děláme sami až po firmu s 200 zaměstnanci, tak hodnotě peněz úplně neporozumíme.

A co se týče důchodů, tak si myslím, že by měly být větší, ale je opravdu mimo, když by je někdo chtěl mít stejně velký jako mzdu. Když pomineme dávky, který v produktivním věku někteří odevzdáváme státu, tak bysme teoreticky v důchodu nemuseli brát vůbec nic, když nic neprodukujem. Vím, že za tohle by mě spusta lidí sežrala a je potřeba to brát s nadsázkou, ale na druhou stranu, ti co chtějí kapitalismus s tím přece musí počítat, že se o sebe každej bude starat sám. V soucialismu je pochopitelný, že se stát postará i o ty, co nic neprodukují a pracujícím se odvděčí tím, že jim dá peníze, když 45 let pro ten stát pracovali. Ale v kapitalismu? Nechci do toho tahat politiku, ale je potřeba si uvědomit, že ani důchod není úplná samozřejmost.

hodnocení

0x

Vždyť je to tak jednoduché... *frajer*

Nerozumím hodnotě peněz?

hm*
hodnocení

0x

Stručně - ano, znamená to, že jsi zmlsaná. Prostě sis zvykla, že se peníze seženou snadno. Někdo to tak holt má, někdo ne. Mzda 15 čistého měsíčně už docela ujde, případný druhý z manželů má nejspíš taky nějaký příjem. 20 čistého je už úplně v pohodě, přes 25 čistého už je královský luxus.

hodnocení

0x

Já to mám nastavené tak, že pokud peníze nemám (a to je dost často kvůli hypotéce a dalším poplatkům), tak prostě šetřím a vážím si každé koruny. Pokud mám nějakou zásobu, tak je mi jedno, jestli kafe stojí 20Kč nebo 80Kč. Takže asi tak. Vydělávám nějakých 23 tisíc čistého, což není asi zrovna moc, ale na přežití to stačí, na rozcapování už moc ne, zvlášť když se živí rodina a banka.

fugass*
Beru tedy více než vy (28-30), ale pokud něco nemá odpovídající hodnotu, tak za to ty peníze nedám. Ne že bych si nedal kafe a dělal si doma lógrový, ale nechat někomu vydělat 500% a více mi přijde jako živit zloděje. Někteří mladí, kteří hodnotu peněz neznají, to klidně zaplatí a tím takové obchody vzkvétají. Pak mi v kadeřnictví za 2x střihnutí nůžkami dceři na ofině řekli 100,-. Hotovo za 10s i s učesáním. Mladá kadeřnice koukala jak jelito, když jsem ji řekl že mě stříhá paní cca 15min a bere 70,-. Holt jsem byl v nákupním centru.Ale doba je taková a když není poptávka, není nabídka.
mot
a ta pani co vas striha za 70 ma taky provozovnu v obchodnim centru?
fugass*
Ne ne, na náměstí, kadeřnictví už léta. Chápu na co narážíte, mají tam nájemné jako za celý hotel, výplaty...ALE provoz nula prd. Jděte do servisu například BMW, tam mají diagnostiky, zvedáky, stroje, přípravky...za x stovek tisíc a tolik na hodinu jako v onom kadeřnictví si neřeknou. Kdyby dělala celý den ofiny za ty ceny, tak má za den co já za měsíc.
mot
prave, v tom obchodaku muze dat klidne 100tis za najem. plus vyplaty, obsazenost asi nemaji moc velkou...
tim nechci rict ze stovka za usmiknuti ofiny je adekvatni, jenom ma trochu jiny naklady nez kramek v centru mesta. kam uz stejne nekdo nechodi,protoze kousek vedle postavili obchodak...

fugass*
Vím o takových nájmech a provozech. Ale ji mi pak divné, že v takovýchto kšeftech nevidím ani nohu (max o vánocích pro pár oblečení) a tyto kšefty při tak drahém provozu jedou dál. Nemůžu se zbavit dojmu o prádelnách peněz. Ale to už jsme mimo téma.

U nás je bazar zastavárna. Za výlohou 15 let stejné zboží a když tam chcete něco koupit, tak pán se vymlouvá, mlží, nic o zboží neví a cenu si prý rozmyslí.

hodnocení

0x

Podle mě nejste rozmazlená, chápu co tím myslíte, vlastní penize se utrácejí tak nějak snadněji, zvlašť pro to, že necítíte potřebu se někomu zpovídat, na co jste je použila. Důležité je, aby vaše příjmy nepřevyšovaly vaše výdaje a s tím myslím nemáte problém. Možná by stálo za to, pokusit se i něco ušetřit, aby jste se v budoucnu vyhnula situacím, kdy by jste najednou potřebovala a neměla. Ale vše je to jen jednoduchá matematika. ;)

A naprosto s vámi souhlasím, co se práce týče, znam spoustu lidi, kteří naříkají, že nemůžou sehnat práci, a taky dost často narážím na pracovní nabídky (např. ty obchody). Jenže ti lidé bez práce si bohužel už zvykly, že nepracují, nebo se jim tato konkrétní práce nezamlouvá... A prostě je jednodužší si stěžovat, než se do něčeho opravdu pustit. ;)

Hodnota peněz je zanedbatelná. Spočívá jen v tom, jaké náklady byly použity k jejich výrobě (tisku).

Peníze jsou jen mírou hodnoty skutečných věcí, které byly vynaloženy k získání skutečných, výrobků-služeb-potravin-, budov a pod. S hodnotou peněz je to stejné jako například s hodnotou metru na měření, který ukazuje jen míru vzdálenost-rozměru. Skutečnou hodnotou v tomto případě je vzdálenost - rozměr.

Hezký den -miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]