Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,ráda bych věděla,co je pravdy na tom,že když někdo pobírí invalidní důchod,přitom chodí do práce a jednou za rok nastoupí na nemocenskou,tak že mu důchod nevezmou. Myslím že je to blbina. Když posudkový lékař vidí že dotyčný pracuje,tak mu důchod nejspíš vezme Díky za vaše odpovědi
Nedávejte na to, co kde slyšíte a informujte se přímo v zákoně nebo na webu ČSSZ. Poživatel ID může pracovat, žádný zákon mu to nezakazuje. Jediným omezením je to, co mu dovolí jeho zdravotní stav.
Posudkový lékař neposuzuje to, jestli někdo pracuje, ale zdravotní stav, potažmo stupeň ztráty pracovní schopnosti. Žádný posudkový lékař nesmí "odebrat invaliditu" jenom proto, že někdo pracuje.
V případě snížení stupně invalidity by ID mohla odebrat pouze ČSSZ (posudkový lékař nemůže odebrat ID).
U důchodů 1. a 2.stupně se naopak předpokládá, že inv. důchodce bude pracovat. To, jestli je nebo není nemocný, nemá na nic vliv. Jestli mu důchod zůstane nebo mu ho vezmou, záleží jak to uzná posudkový lékař na další kontrole zdravotního stavu.
JJJ invalidní důchodci to mají dobré, pracoval jsem s jedním roky, měli jsme každý stejný plat a on měl ještě k tomu 8 tisíc za invaliditu.
Závidíte příjem z invalidního důchodu.?
Klidně vyměním Vaše pevné zdraví, za svůj invalidní důchod.!
Pokud jsem byl zdravý, dokázal jsem si s přehledem vydělat přes 30.000,-Kč
A to bylo před deseti lety.! Dnes jsem bohužel nucen pracovat pouze u firem, které
zaměstnávají pouze "kriply" a tomu odpovídá i mzda.. (minimální).
Něco na tom bude. Od známé manžel byl rád, když jako invalida našel práci na vrátnici a snažil se brát i přesčasy. Za rok ho vyhodili s tím, že je asi dost zdravý, když toho tolik zvládne. Shodou okolností tam dělala naše vzdálená příbuzná a ta je taky v invalidním důchodu. Ovšem pořád marodí, hnedle s tímhle, pak zase tudle cosi...Prostě si tu nemoc nebo co pěkně udržuje, přitom kdo ji zná, tak se jen diví, jak může mít taková důchod. A dělá to už dlouhá léta. Jen bych doplnila, že někdo má třeba změny na páteři a vůbec mu to nevadí, další se stejným nálezem sotva leze, takže toho někteří zneužívají.
Ať je to jak chce, ale invalidní člověk by se měl aspoň chovat jako invalidní i když bude mít celkově méně peněz a né trhat rekordy v zaměstnání. Je jasné, že to na pracující invalidy vrhá špatné světlo protože mají o jeden plat víc a možná i jiné benefity...nechť si tedy pani tu svou nemoc léči nicneděláním, proto ji také uznali.
Je vidět, že z Vás mluví neznalost a taky asi trochu závist. Nebudu se dohadovat o tom, že jsou invalidé a "invalidé". Nejsem slepá ani blbá. Ale nelze to tak zobecnit, jak uvádíte ve Vašem komentáři.
Invalidita je rozdělena posouzením ztráty schopnosti pracovat na 3 stupně. Inv. v I. stupni znamená, že schopnost vykonávat práci poklesla nejméně o 35 % a nejvýše o 49 %,, II. stupeň - pokles nejméně o 50 % a nejvýše o 69 % a III. stupeň - pokles nejméně o 70 %. Vidíte, že i invalida ve III. stupni může mít zachovánu schopnost vykonávat pracovní činnost do 30 %. To všechno znamená, že člověk nemůže vykonávat práci, kterou dosud dělal, nebo aspoň ne za stejných podmínek, nebo práci, na kterou má kvalifikaci. Může ovšem vykonávat jakoukoli práci, která nebude zhoršovat jeho zdravotní stav. Dělník, který manipuloval s těžkými kusy a měl za to odpovídající mzdu, může teď jako invalida např. pouze sedět, to znamená změnit profesi. Neznamená to nutně menší výdělek, ale tím se opravdu nikdo nezabývá - proč by měl? Invalidita je posuzována z hlediska možnosti vykonávat konkrétní práce za konkrétních podmínek, ne z hlediska toho, kolik si kdo vydělá.
Jistě tomu tak nerozumím jako ten kdo se tímto zabývá...Ale proč je invalidní člověk zvýhodněn při ucházení o práci oproti zdravému, protože na něho zaměstnavatel ještě dostane peníze.Tady před fabrikou je vrátnice kde bylo zaměstnáno 8 lidí, všichni byli před 2 roky propuštěni a jsou tam částeční invalidi.Myslíte, že to je správné když relativně zdraví jsou takto diskriminováni?
Many ,Vy jste ubožák.
Závistivý ,zlý ubožák.
Od srdce Vám přeju , aby se Vám něco stalo či jste onemocněl a byl tím invalidou s důchodem. Nebojte,vyžít se s tím nedá .Budete muset pracovat. A budete omezen tím svým zhoršeným zdravotním stavem.
A hlavně Vám přeju ,aby ve Vaší blízkosti byl alespoň jeden takový nepřejícný závistivý a zlý hlupák, jakým jste teď Vy . Možná pochopíte . Možná...
PS : Zaměstnavatelé musí zaměstnat cca 1/4 zaměstnanců ZP nebo odebírat výrobky od firem ,které zaměstnávají OZP. Protože jinak by se ti lidé mohli jít tak leda zastřelit .Až budete mezi nimi (viz výše) , uvidíte to jinak .
Adminovi se omlouvám,ale vím o celé věci dost a na podobné názory jsem silně alergický!
Jo pane army, asi mám jiné oči, ale invalidy co já znám dokáží využívat všech výhod průkazu TP příděl auta, benzín, známka, předělání koupelny a jiné bonusy, ale zajímavé, že po vstupu do řádného důchodu v 65 letech odhazují berličky a chromou rukou kterou desítky let nemohli pracovat rýpou zahrádku jen to brnčí.Nevím proč pan Krása vymohl takové privilegia, ale i dříve byli invalidní důchodci kteří pracovali, ale na zkrácený úvazek a bylo nemyslitelné aby měl invalida víc než zdravý kolega který s ním pracuje, zkrátka si mohl vydělat do průměru a ani korunu navíc...přeji Vám hodně zdraví a nerozčilujte se, jinak Vás to klepne.
se mi líbí zdejší znalecká a fundovaná diskus o kriplech. V práci máme invalidu prvního stupně, který není nemocný vlastně nikdy, který vydělává víc než 50.000 čistého a k tomu má invalidní rentu, cca 10.000.- KČ. nikdo mu ji nezávidí, protože je na tom dost blbě, ale svůj hendikep srovnal tím co umí. Není za něj není náhrada. Zaplaťpánbu, že ho invalidní důchod nijak neomezuje v dalším příjmu.
Závistivci. Mám ID III. důchod necelých 10 000,- žít sama z důchodu nezbyde mi nic jiného než si na inv. vozíku sednout třeba na tu vrátnici. Ano, důchodce může pracovat ale o to víc si ho posudkáři všímají a není neobvyklé, že mu důchod změní na I. Ano, příspěvek na auto, různé pomůcky, mobilitu, přestavbu koupelny na bezbariérovou, schodový výtah...máte možnost žádat ale zdraví vám to nevrátí. Dejme tomu, že peníze je + a teď něco k mínusům. Osobní život zdegradovaný, spoustu věcí nemůžete, lyžovat, plavat, jezdit na kole...a nakonec ta nevětší životní degradace, inkontinence, sex- co toje? Mnoho lidí by si to hodilo a vidíte, mnoho invalidů ještě i s problémy pracuje. Nezáviďte, není co!
Zdravím.!
Pro "many", to je zcela nevypovídající informace. Je to tím, že jako zdravý a závistivý člověk
nedokáže pochopit to, že důchod asi není přiznán zadarmo. Pokud si to myslí, ať to zkusí.
Mě to celé martýrium stálo rok života. A pokud závidí příspěvky na stavební úpravy pro
postižené, jako taky na auto, či na MHD...dráhu...a další. Pak je mi ho fakt líto.
Navíc takřka veškeré příspěvky se týkají POUZE postižených v třetím stupni.
Kterých je s bídou 10%.
Zdravím kedy-Tak ono je hodně lidí kteří mají prokázané zdravotní problémy, ale zkrátka tu invaliditu nedotaknou až k tomu průkazu.Když pak jdou do penze jsou na tom stejně jako ti postižení, jen bez těch benefit.Mám švagra který se v 61 letech rozhodl dál netrpět a nechal si opravit ploténky, dostal se do invalidního důchodu se všemi výhodami a hned se o něho začala zajímat organizace která zaměstnává jen invalidy.Musím napsat "zaměstnává", protože ta práce je fiktivní, jezdil jednou týdně do této firmy se ukázat a na pár hodin něco dělat, zřeba zametat, nebo něco natřít, za to dostal 6 tisíc měsíčně. Když jsem se ho ptal jak to je možné, prý na každého zaměstnaného invalidu dostanou od státu tolik, že se to vyplatí oběma.To není závist jak tady všichni vykřikují, ale nespravedlnost vůči relativně zdravým...
Zdravím p.Liduš, jste jediná která mi nenadává a nehází na mě přání všech možných nemocí, ale vysvětluje...Jistě máte pravdu a i já mám v rodině invalidu který si jede za měsíc pro auto za 200 tisíc, s tím bych tu nemoc neměnil.Ale ve svém okolí mám dva o kterých jsem ani nevěděl, že jsou nemocní až si přivezli nová auta a sousedi je zdrbli.Víte, že moje manželka má po 44 letech práce také 10300 a na přivydělání nemá ani pomyšlení protože zkrátka už neni zdravá...
Many, ne na každém jsou jeho problémy vidět na první pohled. Z počátku se i o mě říkalo, že piju a proto padám, motám se a špatně mluvím. Spousta dalšího nebyla vidět a já o tom nemluvila. Teď je sice vidět na první pohled, že nechodím a sedím na inv. vozíku ale co vše vidět není, opět okolí neví. Pokud invalida dosáhne na nějaké příspěvky, jistě je k tomu důvod. Nikomu nemoc nepřeji ale občas říkám, že by nebylo špatné aby si to mnoho lidí zkusilo na krátký čas. Třeba ten dobrák co dá na provozovnu značku "bezbariérová" a má tam 2 schody, nebo dveře co jimi sice vozík projede ale musí vás někdo tlačit jelikož invalida už tam nemá kam dát ruce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.