Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Se džbánkem pro pivo

Od: prazskejpepik* odpovědí: 12 změna:

Chodí se ještě v dnešní době se džbánkem pro pivo? Nikoho nevídám a vypadá to, že tahle "tradice" vymizela. Možná ještě na vesnici. Pamatuji si časy, kdy jsem šel navečer se džbánkem pro pivo a vrátil se až druhý den ráno :-D

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dnes se když tak chodí s plastovou lahví od dobré vody.To vídám často a taky jsem to občas udeělám, ač džbánek vlastním. Ono to má své výhody, vidíte kolik tam nalejou, kdežto do džbánku to přelévají z půllitru.

hodnocení

1x

Do džbánku nechci neboť když chci bírek- tak si koupím v krámu lahváče (ne Lahváče!) za menší peníz než v hospodě,nebo jdu rovnou na točené!

Jinak špatná skutečnost se džbánkem- před X lety jsem dostal sádru a shodou okolností jsem měl sestru na návštěvě (bydlím 200km od rodiny).Tak jsem si ji poslal do hospody ,cca150m.v asi tak 13:30. Vše OK až na maličkost,nechala si natočit pivo a pak sotva vyšla narazila na mého kolegu a ten ji ukecal jít do města na tehdy vyhlášenou topinku Šmik ,no přinesla mi pivo ale až večer po šesté hodině, já měl v tu dobu nechodící sádru.

doplněno 05.03.17 19:26:

Beri toto jsme také praktikovali na posádkové ubytovně ,platil ten kdo prohrál-v kartách !

hodnocení

0x

Chodívala jsem někdy v 60. letech se zeleným džbánem vždycky v neděli po obědě taťkovi pro pivo. Nesla jsem v něm studenou vodu, aby se vychladil a vylila jsem ji pokaždé s gustem až před hospodou. Cestou zpátky jsem ulizovala pěnu. Vůbec mi to nechutnalo, ale bylo to "zakázané ovoce".

Dneska nevídám nikoho se džbánkem, nanejvýš ve filmu pro pamětníky. Jaga.

haf

Ono je to s tou petkou prakticke, ze se muze uzavrit a pivo nevyprcha :)

beri49*
hodnocení

0x
Jéžiši, my jsme museli mazákům chodit pro pivo do koule na světlo. Už si ani nepamatuji kolik jich tam vešlo, ale bylo to za 1,70 Kčs za půllitr

Také si pamatuji na pivo v kouli ze světla, z lustru. Postavil se na kovový odpadkový koš. Když člověk pil, byl to moc krásný pohled. Jen pivní hladina. Od obzoru k obzoru. Tehdy nás bylo několik, kytara kamarádi, dobré kecy. Paráda! :-D Mám pocit, že se do té koule vešlo 10 nebo 11 piv.

hodnocení

0x

Souseda jsem se džbánkem nedávno viděl.

A zajímao by mě, kolik lidí ze sta je schopných rozeznat točené od lahvového.

já určitě ne, těžko poznám 10°od 12°. Jen asi podle toho, že se po 2 pivech motám, asi to byla 12°.

majsterjoe*

Já už jsem to tady kdysi psal, já to poznat dokážu. Nemám v tom problém. Hodně záleží čím je pivo tlačené. Jediné co mě akorát může mrzet, je to, že kolikrát je lepší láhvové pivo než drahé, čepované v některých hospodách.

hodnocení

0x

U nás na vesnici chodíme - v podstatě při každé příležitosti posezení na zahrádce...- kvůli kuřákům si nechám natočit, přinesu, popijem a zase případně skočím pro další džbán. Kdo ví, třeba přestanu chodit se džbánem a budu tam sedět,... když bude zakázáno kouření...

doplněno 05.03.17 19:26:

a rozeznat lahváč od čepovaného? záleží na pivu... třeba svijany 11°, plzeň nebo radegast 12° poznám... ale když je výčepní blbec, tak to nepoznáte ani od jarové vody...

hodnocení

0x

Lahvace nekupuju a tak na domaci posezeni skocim se dzbankem (konvickou).

asd1
hodnocení

0x

Chodí se pořád, jen ne se džbánem, ale s petflaškou. Pokud se vytlačí vzduch a zavře, tak vydrží pitelné dva dny. Ve džbánu zvětrá za půl hodiny = natočíš dobrý pivo, dojdeš domu a tam piješ zvětralou břečku. PET je super vynález :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]