Nejste přihlášen/a.
Zdravím, přečtěte si jak jsou u nás zloději chytří a dejte si pozor. Může se to stát každému.
Protože nahlášení Policii a následné protokolování by nevyvážilo cenu
kola, nikomu nic nehlásila a smířila se se ztrátou kola. K velkému
překvapení celé rodiny se druhý den kolo objevilo na svém místě. U kola byla
obálka s omluvným dopisem a dva lístky do divadla jako kompenzace za
způsobenou újmu. Rodinu to potěšilo a tak v divadle ověřila zda jsou lístky
skutečně platné. S velkou radostí odjela ve stanovený den a hodinu na
divadelní představení. Po návratu z divadla je ale doma čekal opravdový šok
v podobě totálně vykradeného bytu. Slušného člověka by to ani ve snu
nenapadlo, ale pozor český koumavý zloděj je vždy o několik kroků napřed a
tak na to st& amp;aa cute;le mysli, jinak můžeš přijít o všechno!
Toto patří mezi městské legendy, něco jako dřív černá sanitka nebo jak se někdo píchl v tramvaji o zapíchlou jehlu od narkomana a dostal žloutenku. Nedávno o tom byl pěkný článek v Instinktu nebo v časopise Týden.
Nebude to prachsprostý HOAX anebo příběh z Černé sanitky
Suzy, máš pravdu, já se omlouvám. Asi jsem zareagovala tak prudce, protože mi kamarádky poslaly několik takových a než mi došlo, na co se to dívám, co to čtu, vyděsila jsem se. Zbytečně. Už mám dost toho, že mě stále někdo děsí a straší. A já si pak připadám jako blbec, že jsem zase uvěřila.
Babko, hoax to být může, ale proč "prachsprostý"? Sprostého tam nevidím nic. A podle mne se to klidně stát může.
Prachsprostý proto, protože si to někdo vycucal z prstu a pak to někteří (vy) šíří dále, protože tomu uvěřili. Internet se pak jen zaplavuje podobným balastem.
I když to tak nevypadá, tak je to na stejné úrovní jako různé podobné příběhy ovlivňující policitické názory a všeobecně náladu ve společnosti. A proto je to nebezpečné a hlavně by měl každý používat hlavu, než něco podobného začně dále rozšiřovat.
Mě to teda jako nápad přijde dost geniální. A na stránce hoaxů jsem to nenašla, takže jako hoax to zatím asi rozšířené není.
Proč je vám všem jasné, že by se to nemohlo stát? Fakt to považujete za ..."příběh ovlivňující politické názory a všeobecně náladu ve společnosti. A proto je to nebezpečné"...? Co je nebezpečného na takovém upozornění?
Možná geniální, ovšem starší než internet. Tahle historka byla dokonce ztvárněna i v jakémsi filmu před cca 40 lety.
Já přece netvrdím, že se něco podobného nestalo. Pouze zmiňuji, jak dlouho ji znám.
Historka to může být stará, ale otázka zní: PROČ by se to nemohlo stát? Proč všichni hned víte, že se to nemůže stát? Popravdě, zažila jsem neuvěřitelnější "zlodějskou" historku.
To že zloději jsou "starší než internet" a jsou i ve filmech, neznamená že už se nekrade.
Mytrix, vůbec nechápu Vaše rozhorlení a proč do toho mícháte politiku. Kdybyste teda použil hlavu, tak by Vás zrovna tohle nemohlo takto rozhodit, když teda víte o co jde.
A já jsem film neviděla, ani jsem to nikde nečetla. Prostě mi to přišlo od kamarádky na email a měla jsem pocit, že by to klidně mohlo být možné. Tak jestli jsem se tak strašně provinila, tak to klidně vymažte.
Nepochopila jste to, nepobouřila ho zpráva samotná, ale ten způsob podání informace, to, že v jiných situacích může díky tomuto principu dojít k více či méně cílené dezinformaci velké časti populace.
Zdravím, přečtěte si jak jsou u nás zloději chytří a dejte si pozor. Může se to stát každému
Pro III. To jsem napsala a nevím co je na této větě špatného, co je v ní principiálně dezinformačního vzhledem k níže psanému textu a jak by to mohlo poškodit velkou část populace.
Ale kdo hůl najít chce, tak si ji najde vždycky. Děláte, jako bych si to celé vymyslela já a chtěla svévolně děsit populaci. Přitom se všichni shodujete na tom že to znáte a také jste to už někde četli, nebo dokonce viděli zfilmované. Bohužel jsem to já neviděla a četla jsem to poprvé a přišlo mi docela zajímavé, na co všechno zloději nepřijdou. To je jediný můj prohřešek. Tak jste vy dva mohli odepsat že to znáte a že to není nic nového, jak to ostatní v klidu udělali a ne mne hned napadat z toho, že já šířím mylné informace a ještě do toho motat politiku. Podle mne se to klidně stát může. A jestliže to koluje volně po internetu, dostávají to spousty jiných lidí bez mého přičinění a hlavně si uvědomte, že já nejsem autor.
Na jednu stranu přiznáváte, že nejste autor - někdo komu se to skutečně stalo a že vlastně kopírujete jen něco co jste si přečetla na internetu, na druhou stranu k tomu píšete vlastní text "přečtěte si jak jsou u nás zloději chytří a dejte si pozor.", takže vlastně 100% je to pravda, ne?
To není že bych útočil přímo na Vás, ale vadí mi všeobecně skupina lidí, co takto podléhají dezinformacím, místo toho, aby si informaci zkusili nějak ověřit, dříve než je šíří dál - pokud teda je to už tolik zajímá. Hned jsem si vzpomněl na X-krát omílanou informaci, jak si cigání chodí pro sociální dávky 50tis nebo kolik to bylo, přitom si stačí přečíst zákon, že to možné samozřejmě není, přesto se vsadím, že ještě několikrát za život toto uslyším jako "zaručenou informaci". To stejné migranti, někdo zkombinuje různé příběhy, různé fotky a heleďme se, hned je toho plný internet, kdy se všichni pohoršují co si to jen dovolují (a to teď není o tom, že bych se jich nějak zastával, sám jsem spíše proti).
Prostě si jen informaci ověřujte. Pokud nejste schopna si danou informaci ověřit, tak se klidně zde zeptejte místo toho "dejte si pozor". Tuto větu teď směřuju sice k Vám, ale neberte to osobně, je to myšleno všeobecně pro všechny lidi, co mají tendence takto něověřené zprávy přebírat a šířit.
Protože PRINCIP je stejný. Takto to uděláte vy, deset, tisíc a když se o tom takto ze všech stran mluví, tak ona z toho přece nakonec bude pravda nemyslíte? Pro každého jde o hovadinu na které nesejde, ale opak je pravdou. A neříkejte, že kdyby šlo o něco vážnějšího, tak byste toto něudělala. Vzorec chování / myšlení prostě člověk jen tak nezmění.
Ježíši, vždyť tady přece vůbec o nic podstatného nešlo. Proč bych si tohle ověřovala? Když jsem si to přečetla já, tak jsem nad tím nemusela dlouze dumat, přišlo mi to spíše vtipné. A předpokládala jsem, že jsou tady lidé kteří se také trochu pousmějí nad tím nápadem. A vy jste z toho udělali téměř politickou aféru. Děláte jako kdybych vypustila do étéru nějakou nebezpečnou poplašnou zprávu, když to je v podstatě spíše k smíchu. A navíc, nepovažovala jsem to za vtipné pouze já, ale i někteří jiní lidé dávno přede mnou, když je to dokonce i zpracované pro televizi jako film, jak jsem se nyní dozvěděla. A to vám teda bylo jedno, ale že jsem to sem vložila já, tak to je obrovský přestupek. Jděte do háje, to by mne ani ve snu nenapadlo jak se taková blbost dá překroutit.
Překroutit a použít proti někomu. Ještě štěstí, že mám povahu se kterou nic nehne a tak nad tím jenom krčím rameny, ale být to nějaký jiný a nervově labilní přispěvovatel, tak by se také mohl psychicky zhroutit nad přívalem takových reakcí.
do éteru. oprava, abych to ještě neslízla za překlep.
To je skoro drama na pet dejstvi , ale at uz se to stalo kdykoliv, nikdy neni na skodu pripominat ruzne moznosti podvodu pro dalsi generace, nebo i pro ty, kteri o tom zatim neslyseli a takovych je jeste hodne, taky se zapomina, clovek starne a naivni..., zkratka az mi nekdo posle listky do teatru jako omluvu za "nedobrovolne vypujcene auto" budu urcite ostrazity a radeji je nekomu daruji
lll, myslíte, že může dojít k dezinformaci? Opravdu si to myslíte? I po přečtení jakýchkoliv novin, ať už papírových nebo netových? I po přečtení záměrů jakékoliv strany? Po přečtení voleních programů? Našinec je už pěkně otrlý, aby začal panikařit nebo reagovat nějak zběsile. Je to opravdu hodně slabý čajíček na to, aby občan jakkoliv reagoval. Schválně, řekněte, co by se stalo, kdyby díky tomuto principu dojít k více či méně cílené dezinformaci velké časti populace.
odpověď samotné autorky dotazu o pár příspěvků níž: "Dostala jsem to emailem. Neznala jsem to. Tak se omlouvám." + další příspěvky uvádějící letité obměny příběhu na stejné téma - takže ano - jsme přímými účastníky jednoho takového hoaxu, šíření vymyšlené zprávy - samozřejmě, v tomto případě (na 99,99%) za tím nestojí snaha o manipulaci, destabilizaci apod., nejspíš se nějaký praprvotní zdroj nevinně bavil; taky od začátku dost přispěvatelů (i z těch, co daný příběh dříve neslyšeli) pochybovala o realitě, takže zcela nevinná neškodná záležitost;
ale stejným způsobem se šíří informace, které vůbec neškodnou záležitostí nejsou - protože slouží k upevňování šíleně nebezpečných myšlenek, které můžou poslat (velmi rychle a důkladně) do pekla celou naši dosavadní společnost, a nahradit ji z našeho pohledu děsivými poměry - například na téma migrace se za naprosto normální považuje zcela nacistický způsob uvažování (to není nadávka, ale terminus technikus) a zcela nesmyslné představy, názory - mytrix má naprostou pravdu - každý by si měl pozorně přečíst, co k tomu napsal(a);
mimochodem, ono i šiřitelé těch nebezpečných, ať už vysloveně smyšlených, ale i iracionálních, nepodložených, nesmyslných názorů, taky z obrovské části nejsou nějakými záměrnými destabilizátory, manipulátory, oni to myslí upřímně a jsou to naprosto normální, milí, užiteční lidi, jen bohužel nemají dost kritického rozumu, anebo ještě spíš vůle ho použít, aby se dokázali zamyslet nad oprávněností + nad důsledky myšlenek a pocitů, která přijímají a rozšiřují;
ano, naše současná společnost je zatraceně lehko manipulovatelná - to dokazuje každodenně svými postoji
To co jste zde napsal je pochopitelné. Co však už je daleko méně pochopitelné je to, že tak obyčejná a téměř úsměvná informace vzbudila takový zvláštní ohlas zde na poradně. Nikam jinam jsem to nepřeposílala. Já jsem to dostala a domnívám se, že jsem určitě nebyla jediná, která to zároveň se mnou do emailu dostala také. Předpokládala jsem, že jsou tady dost rozumní lidé na to, aby v tom neviděli nic jiného, než docela zábavný příběh. Zejména když téměř všichni tento příběh znají. Snad jsem byla jediná, která to neznala a pobavilo mne to zrovna tak, jako jste se tím kdysi pobavili i vy všichni. Já už jsem na této poradně četla informace, nebo dotazy, nebo úvahy, které jsou daleko nebezpečnějšího rázu než je tento a nic se nedělo a málokdo se nad tím pozastavoval a dělal z toho vědu.
A teď se strhla lavina uvědomělých reakcí, na takovou s prominutím banální záležitost. Skoro to vypadá, jako kdybych tady podala informaci abychom si dali pozor, že jsem někde četla, že neznámý šílenec schovává bomby do popelnic. Žasnu nad tím, jak někteří dokáží udělat z prdu docela pěknou kuličku.
suzymon:
prachsprostý = prachobyčejný, nemá nic společného s vulgaritou
a tento příběh jsem slyšel vyprávět asi před 30 lety, zápletka byla s automobilem SIMCA 1301 Special, jejichž serie dovezená k nám měla stejné zámky, takže nebyl problém se do ní velice rychle dostat ( což je malinko divné, protože není problém se velice rychle dostat i bez klíčů, ale je to prostě součást příběhu). Jednomu jeho majiteli vůz zmizel a zase se objevil s omluvným dopisem, kyticí a lístky do divadla a zbytek už znáte
Pokud si vás zloděj vyhlédne a chce vás zkutečně vykrást .. tak vás prostě vykrade- a určitě se mu to podaří. Ten v příběhu moc chytrý nebyl - nechal po sobě důkaz ve formě dopisu a lístků do divadla které musel koupit - takže nejen, že po sobě nechal dost stop a vodítek jak jej najít ale hlavně uplně zbytečně utratil peníze za lístky.
Stačí se 2-3 dny dívat na harmonogram rodiny- kdy jdou děti do školy, dospělý do práce, kdo v domě žije, jaký je rituál při odchodu, kdy se vrací, zvyklosti a standarty v sousedství- 4 den se může jít na to ... vykradenemu nezbyde nic jiného než oči pro pláč.
Příběh o kole bych zařadil vedle příběhu o vajíčku na čelním skle a stěračích nebo to, že když zadáte PIN do bankomatu pozpátku tak vám přivolá pomoc.
Jinak na těchto stránkách najdete spousty HOAXů .. tedy falešných, smyšlených zpráv a informací...
Maara. Přesně, jak píšeš. Stačí trošilinku logicky uvažovat. Takže zloděj chce vykrást byt. A předtím DVAKRÁT riskuje, že bude chycen. Jednou když kolo krade a podruhé, když ho vrací . Přitom si opravdu během pár dní vyhlídá, kdy je kdo doma. A jde na věc... Nojo, no
Nojo, tak nejsem logická a neuvažuji. Já se s tím poznatkem úplně v klidu smířím. Holt nemůže být každý dokonalý. Tedy ani já nejsem.
Dobrý den, škoda, že neuvádíte zdroj této informace (odkaz nebo zda to přišlo mailem). Jinak to připomíná scénu z filmu Nenapravitelný (tam to bylo poněkud ve větším stylu a rozsahu). Zdravím! csfd.cz/...
suzymon - omlouvat se nemusíte. Snad jen tomu moc nevěřit - lidé si rádi přeposílají humor nebo "zaručené"informace či výstrahy a něco k poděšení ostatních.
I já jsem to už četla v nějaké soudničce před lety, ještě za totality. Mělo se tak stát v Praze, majiteli zmizelo večer z parkoviště auto. Druhý den bylo zpět, s dopisem a omluvou. Dotyčný to vysvětloval tím, že mu náhle onemocnělo dítě, potřeboval jej dovézt na pohotovost. Telefon doma neměl, mobily nebyly. Proto si vypůjčil cizí auto. A jako poděkování ty lístky.
Takže je to staré, hodně. Ale člověk se pobaví, pokud se to nestalo přímo jemu. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.