Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mezi mé kamarády patří člověk, který studoval kuchaře-číšníka, čímž se delší dobu živil, rozumí elektrice, zedničině, poradí si na střeše, se sádrokartonem, obkládáním, podlahami atd. Manuálně velmi zručný. Nyní jsem se dozvěděla, že obor ale nedostudoval - kvůli nefungující rodině šel raději pracovat. Je zvyklý makat jako šroubek, shodou okolností máme společného známého u něj v práci, kde si během měsíce vydobyl pozici pracanta a dostal na šéfování skupiny lidí.
Někteří z okolí se na něj nyní dívají skrz prsty, což moc nechápu... kdyby to nevěděli, dál by říkali, jak rozumí tomu a onomu. V čem je takový rozdíl? Opravdu značí základka hloupého člověka, co pomalu nic neumí? Je mi ho trochu líto.
Jaký máte názor vy? Děkuji.
Martino. To je to naše škatulkování. Tetovaný - vývrhel . Nevyučený - debil
. Běda sejít se kombinace tetovaný-nevyučený. To už je prostě lidský odpad
.
Já znám plno lidí, kteří se sotva vyučili nebo dokonce nevyučili a přesto jsou velice šikovní, makají třeba sami na sebe, mají spokojenou rodinu. O tom ten život je, ne ?
Takže ač sama mám vysokoškolské vzdělání, radši si popovídám s člověkem, který rozumí třeba řemeslu, než s nějakým namyšleným vysokoškolákem.
Jeden můj známý mi kdysi (před cca 45 lety) řekl moudrost: "Škola je k ničemu, ale chybí, když jí nemáš". Naprosto s tímhle výrokem dodnes souhlasím.
Zdravím.!
Ono... "Škola je k ničemu", tak s tím bych až tak nesouhlasil.
Každá škola, bývá k něčemu dobrá... Tedy, skoro každá. Pomíjím tím dnešní podivuhodné
magisterské studia sociálních směrů a jiné zbytečnosti, které jsou na trhu neuplatnitelné.
Osobně znám několik těchto "polovysokoškolaček", makajících u pásu v automobilce.
Není to o "blbé době"... Je to o blbém systému vzdělávání.
Dnešní systém školství, plodí mnoho neplodných lidí. Takové, kteří do systému nevnesou zhola nic.
Efektivita = 0.
Pak, že je na úřadech a magistrátech narváno oředníkama... Proč asi.?
No, víš, ono jak kdy a jak na co. Ten tvůj pracovitý známý může být šikovný, ale jsou prostě věci, které člověka jen tak nenapadnou. Třeba jak se spojují dřevěné konstrukce, jaké barevné značení musejí mít elektrické dráty apod. Tyhle věci si buď musí nastudovat, nebo mu to musí někdo ukázat. A právě tenhle úkol mají (mají mít) učební obory bez maturity. A kdo tedy má nějaké "vzdělání", u toho lze předpokládat, že mu ty potřebné záležitosti opravdu na příslušné úrovni někdo aspoň ukázal a vysvětlil. Nechal bych si já doma natahat elektriku takovým člověkem? Nejspíš ne. Protože nepředpokládám, že ví, jaké průřezy drátů použít, co se dá spolu spojit a co ne, jaké zabezpečení se používá v koupelně apod. Nijak ho z osobnostního pohledu nesnižuji, ale když má jen základní vzdělání, tak ho prostě k ledasčemu nepustím (ostatně k elektrice bych nepustil ani třeba vysokoškolského profesora oboru kvantová fyzika). Ale dlaždičky bych ho na zeď klidně naplácat nechal, kdybych o něm měl dobrou referenci.
Takže, díval bych se na něj skrz prsty? Ne. Podle toho, co píšeš, je šikovný a pracovitý, toho bych si vážil. Ovšem činnost, o které bych si myslel, že vyžaduje nějaké vzdělání, bych ho dělat nenechal. A na to pivo bych s ním asi taky nešel. Jednak stejně nechodím a jednak bychom si asi navzájem opravdu neměli co říct, každý žijem "někde jinde".
Ještě - jestli mám být za ošklivého, tak pořádně: K těm předsudkům - je pravda, že o člověku, který má jen základní vzdělání, bych si nejdřív pomyslel, že neměl ani dost vůle na dokončení učňáku bez maturity; to, podle mě, musí zvládnout prakticky každý, jen když chce. A jak tedy mohu očekávat, že mi vůbec dodělá rozdělanou práci, že ho to za chvíli taky nepřestane bavit? Ovšem tento předsudek jsem ochoten u konkrétního člověka opustit, dostanu-li na něj dobrou referenci.
V dnešní době považuji jenom základní vzdělání za nedostačující. Uznávám však, že jsou potřeba i kopáči a uklízečky, kterým základní vzdělání stačí.
Připouštím, že onen váš známý je výjimka a že je schopný i bez vyučení.
Jak tu bylo napsáno, dnes už vzdělání není nic, protože znám vysokoškoláky, kteří by ještě tak před 30 lety s bídou dosáhli na maturitu. Dnes je nejdůležitější, jak je člověk zručný a manuelně šikovný, protože takových lidí je čímdál míň - jednak nejsou mladí vedeni k práci a taky se za práci stydí. Jo a pak, když se jim doma něco poláme, tak jen blbě čumí. Já si osobně více vážím zručných a šikovných lidí než jedinců, kteří mají vystudované kdovíjaké nevyslovitelné obory a v konečném horizontu jsou pro společnost přítěží, protože nemohou sehnat odpovídající práci. Příklad - dcera zná holku, která má vystudované něco - ani to neumím říct - asistence u postižených nebo tak nějak a s titulem Mgr. prodává v nákupním centru trdelníky.
Asi bude záležet na tom, co od toho člověka očekáváme. Jestli pokec u pivka nebo debaty s člověkem, který má přehled. Každý z nich je na jiné úrovni. Už jsem to tady asi 2x použila: Když se budeš kamarádit se slepicemi, budeš kdákat. Když se budeš přátelit s orly, vzlétneš vysoko. Tak si to myslím, ikdyž připouštím, že to nemusí být pravda pravdoucí.
Základní škola je opravdu jen základní vzdělání. Počet stupňů škol napovídá tak trochu i o tom, jak je člověk cílevědomý a za vzděláním jde. Momentálně se třeba horníci přeškolují na obsluhu vysokozdvižného vozíku, je to jednoduché, ale jinak jinou práci nedostanou. Úspěšní "záklaďáci" jsou spíš výjimky. Sázím na maturitu - i z matiky (neškodí).
Takového člověka pozlatit. Vedení se zachovalo správně, takový šikovný člověk udělá firmě lepší jméno, než maturant, který má ručičky dozadu, nebo na co sáhne, to zkazí.
Důležitý je výsledek a ne papír v šuplíku.
Na to je dobrá jedna rada - stýkat se lidmi, se kterými je člověku dobře a nesnažit si získat náklonnost, či přátelství s lidmi, ze kterých čiší něco negativního, nepříjemného. Stejně berou-vysávají jenom energii.
Podle mě, Martino, směšujete dvě věci - vzdělání a manuální zručnost. Obojího si já osobně hodně vážím a podle všeho i vy a kladu to na stejnou úroveň - moji úctu má jak vzdělaný člověk a stejně tak člověk zručný bez vzdělání. S oběma si člověk může dobře pokecat za jednoho předpokladu - že jsou oba navíc fajn lidé, každý svým způsobem osobnosti, od kterých se mohu hodně dozvědět. Obvykle se s těmito vlastnostmi pojí i charakter. Nemusí to být podmínkou, ale když se to sejde, je to fajn. Nicméně - když mě má operovat chirurg, nebo mi někdo obkládat koupelnu, je mi jedno, jaký mají charakter, jací jsou to lidé, ale hlavně aby to dobře uměli, aby v oboru byli vzděláni. V prvním případě to bez "papíru" nejde, ve druhém není nezbytný.
To je jasné, že ne. Teda, že to nic neznačí mít jen základní vzdělání. Představte si třeba takovou fiktivní situaci. Ukončím základku, odejdu studovat na dobrou střední školu. Tam studuji a vzdělávám se třeba tři a půl ročníku. Za tu dobu se něco naučím a dozvím, a pak z nějakého důvodu to nedokončím. Ty znalosti mě nikdo nevezme. A mám základní vzdělání (sám jsem zase nedostudoval dvě vysoké školy).
Na tohle mi nedá nereagovat... osobně jsem svého času nedostudovala biologii, ale pamatuji si dost věcí, které se mi v hodí i nyní.
mp, to, co jste napsal, to je veliká prvada. Jen se všicni soustředíme na vzdělání, jako na něco, co nám někdo nalije do hlavy. Ale zapomínáme na to, jak člověka tvaruje prostředí. Že jsme v kolektivu, který nás žene svým směrem. Abychom v kolektivu obstáli, pijeme a kouříme více a chlubíme se tím před ostatními nebo si něco přečteme, zjistíme, prohlédneme, zažijeme a pak se tím chlubíme, informujeme. A naší informací popoženeme ostatní. A tak se stane, že v tramvaji poznáme, jaká parta za námi sedí. Jestli zedničtí učni nebo vysokoškoláci. A to je to, co je možná důležitější, než diplom. Jen si to neuvědomujeme zas až tak. Proto ty řeči o slepicích a orlech. To co jsem v životě udělala nebo neudělala, to je vpodstatě už lhostejné a já nelituji ničeho. Opravdu ale lituji toho, že jsem se neučila, nestudovala. Byla bych úplně jinde. Nemluvím o papírech a o penězích, ale o vnitřním bohatství.
A z toho může vyplynout i otázka peněz. Vydělat tolik, abych si odborníka, řemeslníka mohla zaplatit.
Ona ta manuální zručnost dle mého také dost souvisí s dotazem, protože pro spoustu lidí je základní vzdělání = neumí nic ai rukama, ani hlavou. Pán mimo svou práci chodí ještě na různé fušky do domů a bytů, a nemá vůbec špatné reference.
Samozřejmě uznávám, jsou profese, kde je papír prostě potřeba. O tom žádná Ale osobně můžu říct, že s ním rozumím třeba lépe, než s některými (zpravidla bývalými) kamarády, co vystudovali výšku nebo dostali funkci a nafrněli se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.