Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Češi mají specifické chutě!

Od: suzymon® odpovědí: 48 změna:

Zdravím. Nedávno jsme se o tom bavili. Proč máme daleko horší potraviny v supermarketech, než je tomu v jiných zemích. Právě jsem slyšela ve zprávách, že se naši politici nemohou rozhoupat ke stížnosti. Jediné vysvětlení které nám, lidem dávají je ta, že prý Češi mají specifické chutě. Ono je to totiž tak, že "specifické chutě", tedy potažmo cenové chutě, mají naši nákupčí. Slováci stížnost podali bez ohledu na provozovatele supermarketů. U nás prý nebyl udělán žádný průzkum o který by se mohli politici opřít a podat stížnost k tomu, aby se kvalita zboží zlepšila. Prý to bude ještě trvat víc jak tři roky než takový průzkum udělají.

O těch "specifických chutích" jsem už tady psala. Já jsem to četla před mnoha lety. Teď to doslova takto řekli v televizi.

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zlaté časy, kdy člověk věděl, že např, Vysočina je Vysočina a nestalo se, že by koupil mazlavou sračku, nebo bílou hmotu, která je vyrobená asi z 80ti% z tuku! Mně tedy nebaví a ani nezvládám si ještě pamatovat, v tom množství zboží, který výrobce dělá co lepší, nebo horší. Pokud něco nese název, tak by to podle mně, mělo chutnat v celém státě stejně. Ať si ty ošizené výrobky pojmenují jinak, aby člověka nemýlili. Zatím je to sázka do loterie. A k těm dováženým, ošizeným výrobkům, Zdá se snad někomu normální, že např. masové konzervy mají V Německu z masa a my z kůží a separátu? A že v Německu jsou ještě lacinější než ten humus u nás, který se sem dováží? Vás to neuráží? Mají nás za stejný odpad, jaký sem dovážejí!

hodnocení

Blesik, je to tak, že dneska už se "venku" ví, že do Čech jsou speciální zásilky podřadného zboží. Ale nebylo tomu tak zpočátku. Oni by si to totiž nemohli dovolit a hlavně, ani by je to nenapadlo. To je takto vycvičili naši odběratelé. Ti chtěli co nejvíc vytřískat na všem a tak požadovali nižší a nižší ceny. To nebylo možné nijak jinak, než tak, že se úměrně s cenou snižovala kvalita. Na tohle naši provozovatelé klidně přistoupili, protože v té době tady opravdu člověk neměl možnost srovnání, tak proč by sem vozili něco kvalitního a dobrého, když to lidé nikdy neochutnali. Přece si každý pamatuje,že se takové kvalitní zboží dalo tenkrát koupit jedině v Tuzexu. Ale kdo si tam mohl dovolit nakupovat? Málo lidí. A do těch lahůdek v Praze, jak tady už někdo psal, nechodilo všechno zboží co se dalo koupit v Tuzexu. A ještě něco je v tomto hodně důležité. A to je OBAL. Když dělali tenkrát ten průzkum trhu, dělali ho za spolupráce psychologů. A ti zjistili, že člověk se dá nalákat hezkým barevným obalem. U nás za komunistů přece bylo heslo, že nezáleží na obalu, ale na obsahu. Ale tenkrát to byla pravda. Obaly u nás byly ubohé, ale obsah byl dobrý. Přesto však lidé byli unavení tou věčnou šedí a jakmile uviděli něco co bylo v hezkém barevném obalu a ještě ke všemu na tom bylo něco napsáno cizí řečí, tak to bylo přesně to po čem toužili. A nápad byl na světě. Vyzkoušíme to. Dáme těm blbečkům podřadné zboží, ale zabalíme ho hezkých barevných papírků. A světe div se, ono se to ujalo. A teď se to rozvinulo do obřích rozměrů které se budou jenom těžko napravovat.

To, že obal prodává, jsme se učili už za socíku:).

hodnocení

No já nevím ve které době to bylo když jste chodil do školy Vy. Ale za mne se to sice dobře vědělo, ale rozhodně se to popíralo. To bylo kapitalistické šálení lidí pozlátkem a toho nám, lidem znalým faktů kapitalistického řádění, nebylo zapotřebí. ;)

Takže jste asi chodil do školy trochu později, kdy už si to pomalu mnozí začali uvědomovat a věděli, že to jednou musí vyjít napovrch.

Sedmdesátá léta, občanská nauka. Pochopitelně dále následovalo něco v tom smyslu, že tato pozlátka potřebují kapitalisté k prodeji svého podřadného zboží :).

hodnocení

Jo tak takhle to bylo! Tady je nádherný příklad toho, jak je nebezpečné vytrhávat jednotlivé věty z celého textu. To hodně dělají novináři a pak jedna jediná věta vytržená z kontextu, i když ji dotyčný řekne, dokáže úplně změnit smysl toho, jak to ve skutečnosti myslel.

Máte jistě pravdu. Tady šlo pouze o tu poentu, že si to i oni uvědomovali. Akorát jsme to pochopitelně nepotřebovali.

nikdo*
hodnocení

2x

Ono by stačilo, kdyby v těch případech kde to jde, byli nuceni prodejci(výrobci) nazvat zboží s jiným(českým) složením, jiným názvem než je original. Ono by se rychle ukázalo, jestli by si češi kupovali nekvalitu s odlišným názvem, nebo kvalitu pod původním názvem. Vím, že to není recept na potraviny, ale rozhodně by to pomohlo v případě prášků na prádlo, sprchových gelů, šampónů, kosmetiky, věcí na a po holení atd.

Bohužel na to si ještě žádná politická reprezentace netroufla, a zřejmě ani netroufne. Domnívám se totiž, že tohle téma, které se objevilo, v souvislosti s děním na Slovensku a v Polsku, bude zneužito jen k vytvoření kouřové clony, a poslouží politikům ke zviditelnění se před volbami a k zakrytí slibů z voleb minulých.

doplněno 27.02.17 23:14:

mot: Proč? To snad je nasnadě. Když porovnám OLD SPICE original, dovezený sem soukromě z USA, s koupeným na tuzemském trhu, tak je to tak neporovnatelný rozdíl, že absolutně nechápu, jak je možné v podstatě něco uplně jiného nazvat stejným názvem. Proto.

,To je normální podvod podporovaný bůhvíkým. A zná to každý, kdo měl možnost si porovnat třeba tu samou aviváž z německa a z česka. To samé platí pro prací prášky.

Kdyby prodejci a dovozci nepodváděli, tak by jsme tu nemuseli takovouhle "samozřejmou" věc vůbec řešit.

doplněno 27.02.17 23:17:

mot: Jsem přehlédl tu vaši poslední větu. Ano, rád nebudu nakupovat výrobek-šmejd. Ale jestliže mi někdo prodává šmejd za plnou cenu, a s original názvem, tak je to podvod.

mot
proc chcete narizovat vyrobcum, jake maji mit nazvy produktu? pokud nejste spokojeny se slozenim, nekupujte je...
sebod*

mot. Ve firmách existují dvě nakládací rampy. Jedna je určená pro "západ", druhá pro "východ". Na obou se nakládá zboží stejného názvu, ale nestejné kvality. A nemám to z doslechu. Osobní několikaletá zkušenost.

liska*

Asi už jsme vycvičeni na laciné dochucované uzeniny, zákusky téměř z umělé hmoty, polévkami z pytlíku, trvanlivými vlašáky, pečivem z mražených polotovarů, chlebem ze starého chleba, podtrženým ovocem z druhé půlky zeměkoule,, vyhnanou zeleninou, vybledlou cestou z Číny, Španělska či Brazílie..Normy se vesměs zrušily, většina lidí má příjmy na hraně, tak se rozhoduje podle ceny. Lidi musí dostat do hlavy, že né přibarvená exotika, ale poctivé české výpěstky mají hodnotu, i když nejsou jako to malované italské jablko 25x stříkané. A že neprotestujeme? Asi nás taková strava unavuje a postupně utlumuje.

mot
nikdo: a ze treba to, ze vyrobci mobilu maji pro kazdy trh jine parametry u stejneho mobilu byste taky zakazal? at si kazdy vyrabi co chce a pojmenovava to jak chce, je na nas jestli to budeme kupovat.
treba u pracich prasku muzou byt opravdu opravnene preference v ruznych zemi. treba nemci maji radi vice navonene prasky oproti ceskym spotrebitelum (nebo naopak).
kazdopadne se musim jenom usmivat nad fnukanim, ze nemecky prasek pere lip...ja teda vzdycky dam pradlo do pracky a po vyprani ho vytahnu ciste, bez ohledu na to jestli to byl prasek z nemecka nebo od nas. nevim cim lidi to obleceni spini, ze vidi ty rozdily. u kosmetiky to uz nepoznam vubec, jestli je sprchovy gel nejak lepsi nebo horsi, nevim jak bych to mel porovnat.
jentak*

@mot jestli nepoznáte rozdíl v kvalitě zboží, tak je potom těžké se s vámi bavit o kvalitě. Např. u pracích prášků a aviváží z Německa nejde ani tak o čistotu, ale o to, jak dlouho vydrží vonět po usušení a uložení prádla. S jakou intenzitou voní. To samé u panské kosmetiky. Jak u dámské nevím.

Nezlobte se, ale neustále opakujete, že výrobce má právo si nazvat věc jak chce. Ne nemá. Pokud ta věc není na 100% totožná a prodává ji s jiným složením, pod stejným názvem, je to klamání zákazníka jak vyšité. Dělá s z nás pr.el, protože ví, že může. Je to podvod do té doby, dokud nebude na obalu jasně napsáno CELÉ a podrobné složení které je uvnitř. Dokud se mohu orientovat jen podle názvu, a výrobce si nahradí podle svého drahou vůni, levnějším šmejdem, aniž by mi to, jako zákazníkovi řekl, je to klamání zákazníka. Prodává mi totiž něco jiného, než slíbil na obalu. Jako zákazník mám totiž plné právo se domnívat, že uvnitř je ve stejném obalu jako v německu stejné zboží jako v německu. A opravdu nechápu, že se to u nás trpí.

A ten příklad s mnobilem nesedí. na obalu, nebo v návodu, máte vždy napsáno, pro jaký region je telefon lokalizován. Takže nekupujete zajíce v pytli, ale máte možnost se seznámit dopředu s parametry konkrétního mobilu. To u těch prášků, kosmetiky atd nemáte. Už chápete?

mot
jak rikam nepoznam, kvalitu prasku, pradlo mam vzdy vyprane at je to v ceskem nebo nemeckem arielu. a jestli voni vic nebo min je mi taky fuk, stejne jde do susicky.
a to ze nemecky prasek voni vic nez cesky neznamena, ze je kvalitnejsi.
stojim si za tim, ze si vyrobce muze pro kazdou zemi menit slozeni vyrobku podle svych prani a podle prani zakazniku v te zemi. Na vsech vyrobcich mate uvedene slozeni. Pokud vam slozeni nebo chut nevyhovuje, nekupujte ho. vy mate svobodnou vuli kupovat si co chcete, tak nechte vyrobce vyrabet to co chteji.
A oproti mobilum na jinych vyrobcich snad neni navod a slozeni v cestine? pokud tam neni, neni to urceno pro nas trh. pokud je to tam v nemcine, je to urcene i pro nemecky trh. takze uplne stejny jako u mobilu. Chapete?
hodnocení

Mot, a o tom to je. Vy nevíte jak byste to mohl porovnat. Nemáte a neměl jste možnost srovnání, takže jste spokojený(á). Ale ti co tu možnost měli a mají, tak ti spokojení nemohou být a nebudou. Dalo by se to srovnat třeba s vařením. Někdo prostě vařit neumí a bude třeba dělat houskové knedlíky z hladké mouky. Ale jemu to chutná, protože je tak zvyklý a byl tomu tak naučen třeba svou maminkoua ta zase svou maminkou, je to rodinná tradice a nikdo mu nikdy nevysvětlí, že ty knedlíky mají mít úplně jinou konzistenci. A co je na tom nejhorší a nejparadoxnější? No je to to, že i když mu dáte sníst opravdu výborný houskový knedlík, tak se bude ošklíbat a nebude ho ani jíst, protože jemu bude připadat hnusný.

"Kdo tam chce býti a v bludu žíti, nemá smysl přemlouvati".

mot
Ano sem pokojeny, protoze si muzu vybrat co si koupim. pokud sem spokojeny s praskem z ceska, protoze sem nepoznal rozdil oproti nemeckemu, spokojene si budu kupovat cesky. pokud ochutnam nemeckou fantu a prijde mi lepsi nez ceska, nebudu si kupovat tu ceskou. bud si koupim nemeckou,nebo si koupim nejakou alternativu.

A o tom to je, vpodstatě jste šťastný člověk. Sice vás okrádají, ale vy jste spokojený, protože stejně nic nepoznáte :).

mot
v cem me okradaji?
72mona3*

Kupujete za draho podřadné věci. M.

doplněno 28.02.17 15:34: pokud sem spokojeny s praskem z ceska ošizeným , protoze sem nepoznal rozdil oproti nemeckemu, spokojene si budu kupovat cesky za cenu kvalitnějšího...Vaše slova doplněna pro pochopení situace.
mot
a na to jste prisla jak? vzdyt nevite co kupuju...

V čem? Koupíte stejný výrobek v horší kvalitě, za stejné peníze, nebo i dráž. To není okrádání? Zrovna ten prášek. Nejde jen o vůni, ale má prokazatelně i vyšší prací účinnost, což dále znamená možnost nižšího dávkování a což zase dále znamená určitou finanční úzporu. A co levné náhražky ve stejných potravinách, to je dle vás v pořádku?

mot
zrovna nedavno sem videl prasek u nas levnejsi nez jsem ho videl v nemecku. jak jsem psal, nepoznam rozdil ve vyprani v ceskem nebo nemeckem prasku. kdybych byl delnik a chodil cely od bahna pak mozna, ale u bezne noseneho pradla nemam sanci.a vuni uz vubec neresim. moznost mensiho davkovani je sice pekna, ale stejne davam prasek od oka, takze to nema vubec smysl resit. nebo vy ho davkujete nejak presne, podle vahy pradla, stupne zaspineni atd?
pokud nejka potravina obsahuje nahrazky a ja je nechci,tak si je nekoupim.Kdyby zmenili slozeni nemeckeho vyrobku podle ceskeho, byl byste spokojen?
dnes jsem zjistil,ze jeden jogurt z lidlu, ac vyroben v hollandii,obsahuje skrob a kdovi co. nenadavam na vyrobce/lidl, je to moje chyba,ze sem si neprecetl slozeni. priste uz nekoupim. jednoduche.
hodnocení

Nikdo, pod každou Vaši větu se podepisuji. Já jsem možnost srovnání měla. Žila jsem v cizině a kupovala tam výrobky od značky Knorr. Pak se objevily na našem trhu. Úplně stejné obaly, ale ten humus co byl vevnitř, byl nepoživatelný. Teda pro mne, protože jsem byla zvyklá na něco zcela jiného. A zase až o tolik to levnější nebylo. To mluvím o letech hned po sametové revoluci, kdy jsem už mohla jezdit domů. A teď? Teď je to ten samý šmejd neli horší, ale ještě dražší než je venku. *bum*Co se týče prášků na praní, aviváže a vůbec všeho ostatního je to o úplně jiném složení, pouze obal a text je stejný. O jakých "specifických chutích" mluví v tomto případě? Nikdo si nedělá prací prášek s vodou ráno ke snídani.

Já třeba kupuji cizrnu. Kupovala jsem ji ve Francii a zrna byla veliká a chutná a měla jsem ji moc ráda. A navíc nebyla vůbec drahá, opravdu pár korun. Navíc jsem tam znala jednoho velkoobchodníka s luštěninami a tak jsem věděla jak se zrna třídí. Projíždí to na pásu třikrát se třemi velikostmi ok a postupně propadávají a třídí se tři kategorie. Ta první, největší jde do obchodů, druhá menší zrno na mletí mouky a třetí ty drobáčky se prodávají jako odpad do farem se zvířaty. No a teď také k nám do Čech, protože my jsme srovnatelní s těmi zvířaty. Já jsem usilovně tady sháněla i na internetu tu cizrnu, ale nesehnala. Vždycky mi přišla ta drobounká, která není dobrá a je tady hodně drahá, protože to je v kategorii zdravé výživy. Ta velká je po uvaření takové máslové chuti a kyprá uvnitř, ta malá je po uvaření divná. Asi není semeno dostatečně vyvinuté, aby získalo tu správnou chuť. A další, třeba konzervy a masné výrobky jako jsou párky a salámy, o tom tady mluví další. To nemusím rozvádět, všichni to známe. Jednou jsem četla, že nejhorší kvalita šunky je ta dětská. Já ji jednou koupila. Byla úplně bez chuti. Se zavřenýma očima bych nepoznala co to jím. Věděla bych jenom, že jde o nějaký salám či co. A kolik stojí, taková šunka, to víte všichni. Já ji pak dala psovi, chvíli na to koukal nedůvěřivě, ale je to pes, nakonec to zblafnul. Včera jsem koupila pečený jelítkový prejt v Penny jak je tam ta masna Fiala. Tak ten prejt byl opravdu divný. Dala jsem to postupně napřed mému psovi, čuchl a odcouval. Pak venkovnímu kocourovi, čuchl, klepl packou a šel znechuceně pryč. Fakt nekecám, hodila jsem to na kompost. A mohla bych vyprávět dál a dál a mohli bychom vyprávět všichni...

Ještě jsem neviděla člověka a ani zvíře, který by dal přednost nechutnému jídlu. A zvířata mají lepší instinkt než lidé. Protože mně ten prejt docela hezky voňel, ale nebyl dobrý. Ale já ho ochutnala ten pes a a ta kočka od toho šli rovnou pryč.

doplněno 28.02.17 07:45:

V textu mám chyby, nestačila jsem je opravit. :)

bambula*
hodnocení

0x

A proto velitel firmy ANO už je líp, po zvolení, kde měl skoro 100% oblibu, důvěru, připomněl, že se jim daří navracet zemi lidu / má to zvláštní nádech v únoru / a také, že minule rozdal 35 tisíc koblih, na takovou koblihu a Kostelecké párky to vyžaduje speciální specifickou českou chuť

pohanka*
hodnocení

0x

Ano, také jsem to před několika lety slyšela, četla. Že preferujeme jinou chuť. Asi tu více obarvenou, chemicky ochucenou a přikrášlenou, doplněnou separáty.

A prací prášky dodávají také schválně méně účinné? Protože se prý doslechli, že pracími prášky nešetříme a dáváme do praček prášku vždycky raději více, když už, tak už, aby to lépe vypralo. /to je moje verze/

hodnocení

0x

Proč? Odpověď je velice prostá-protože to prostě chceme.90 % lidí kupuje laciné potraviny,aniž si uvědomují, že nemají žádnou výživovou hodnotu.Třeba kuřecí salám 400g za necelých 30 kč,to mluví za vše.Takové salámy člověk zkonzumuje tři,aby zahnal hlad.Hlad je sice zažehnán, ale člověk je pln chemických srač.k. Já osobně nekupuji masné výrobky s obsahem masa pod 90%.Je to sice dražší, ale v podstatě čisté maso a ne nějaké náhražky.Pochopitelně nemám maso denně, ale mám jistotu, že jím skutečně maso. No a dokud lidi budou laciné potraviny kupovat, tak dodavatelé nemají důvod cokoli měnit...

angell1985*
hodnocení

0x

Všechno je to politikou.Kdo nic nedělá nic nezkazí a proto se tam jen neustále dohadujou s nulovým výsledkem.S chutěma Čechů to nemá nic společného.Jo jde vlastně ještě o příjmy.Jestliže někomu z výplaty nebo důchodu zbyde na jídlo jen pakatel těžko bude kupovat potraviny několikanásobně dražší.

doplněno 28.02.17 00:36:

U nás vyjde ubytování v domově důchodců na 9000 Kč.Jestliže má někdo důchod 11 000,z toho musí zaplatit ještě léky a třeba telefon,určitě si rozmyslí jestli kupovat párky(pakliže na ně dostane chuť) z řetězce za 39 nebo výběrové za 140.

mot
pokud nekdo nema penize, nakupuje zakladni potraviny, ze kterych vari slozitejsi jidla.

pokud si muze kupovat jidlo, ktere obsahuje nejake nahrazky je to bohaty clovek.

U nás vyjde domov důchodců na 26 000 Kč ve dvoulůžáku, 43 000 Kč v jednolůžáku.

hodnocení

0x

Je to smutné, je to tak. Blešíku, máte pravdu. *palec*Není to jen o potravinách ale o všem. Měli jste někdo prací prášky a aviváž z venku? Sprcháče a tekutá mýdla? Stejná značka a výrazně jiné! Mobilní operátoři? Také tragedie. O platech a důchodech ani nemluvím. *sok* Je mi z toho smutno a to rozhodně nepatřím k těm, kdo si myslí, že u sousedů je tráva zelenější!

doplněno 28.02.17 08:41:

Jojo, Suzy. Je to tak. Já takové ovoce ani nekupuji, ani po něm netoužím. Koupila jsem jednou, dvakrát, ale nevím jak to má správně chutnat. :-D Jednou jsem si brala naschi hrušku, byla ve slevě a stará paní se mně ptala, jak to chutná. Kdysi jsem tátovi vyprávěla, jak jsem jedla nektarinku. Jak to vypadá, jak to chutná. No, co říci? Toto je nesdělitelné. Vidět, ochutnat, čichnout si, to je za celou stránku slov.

hodnocení

A ještě něco. Pamatujete si, když sem poprvé začalo chodit cizokrajné ovoce a zelenina? Lidé tady to vůbec neznali, nevěděli jaká je doba zralosti, nevěděli že třeba avokádo nesmí být tvrdé jako kámen a když se bude jíst nedozrálé, že to je dokonce nezdravé a hlavně strašně nejedlé. Já si pamatuji, jak si lidé vybírali ta nejtvrdší, protože tak byli zvyklí vybírat jablka nebo hrušky. A pak se ošklíbali a říkali jak to někdo může jíst, že to je hnus. No nedozrálé avokádo hnus je. To samé s ovocem jako je například Kaki. Lidé vybírali ta tvrdá a tak je jedli. Ale jenom jednou, protože Kaki musí být doslova měkké aby ztratilo trpkost. Já znám dodnes lidi co si to krájí nožem i se slupkou. Ošklíbají se, ale jedí to, protože si myslí že to tak má být a že to dělají pro své zdraví. A je toho mnohem víc. A já se zpočátku snažila to někomu vysvětlit, ale víte jak to dopadlo? No špatně pro mne, ještě se do mne pustili že prý dělám chytrou a že když jsem žila v cizině, tak prý si o sobě myslím bůhvíco. Tak jsem se na to už dávno vykašlala. Co mi je nakonec do toho, můj žaludek a moje zdraví to není.

suzymon:

byly doby, kdy češi neznali ani obyčejnou papriku a nevěděli k čemu jí použít když se sem začala vozit od blízkých sousedů *haha*

hodnocení

Ano, to máš pravdu. Teda kromě té obyčejné slovenské. Protože lečo jsme doma dělali a tenkrát byla opravdu dobrá a některá pěkně pálila. To bylo panečku lečo! Ale ty tlustostěnné a barevné jako jsou teď, tak to teda k vidění nebylo.

klera*
hodnocení

0x

Píšete o horších potravinách, nízkých platech atd. Ale všimněte si, kdy naposledy tu byla nějaká větší stávka, hromadná akce nebo cokoliv, kde by lidi dali najevo, že jim to vadí. Máme jednu z nejnižších minimálních mezd v Evropě - v Německu je to nějakých 40 tisíc? Částka, na kterou většina lidí v ČR nedosáhne...a strany u nás získávají body tím, že přemýšlí o vyšším zdanění lidí, kteří mají příjem jenom o 10 tisíc vyšší. Babiš zaměstnává obrovské množství lidí - co udělal sám pro to, aby zvýšil cenu práce v Česku? Plat prodavače třeba v Kosteleckých uzeninách je od 14 tisíc. Většina lidí má možnost kupovat čerstvé potraviny a zajímat se o složení - a stejně, když jdu kolem regálu s pizzama od Ristorante ve slevě, jsou většinou všechny vybrané. Lidem je to tady fuk, jsou smíření a nenapadne je pro kvalitnější život cokoliv udělat. Zřejmě budou mít opravdu "specifické" chutě (= nízké požadavky).

haf

Lidicky mate vsichni svou pravdu, ale česká pravda je takova, ze skutecna kvalita by byla k nezaplaceni, na to nejsou u nas mzdy a duchody uz vubec ne, budte radi, ze se muzete najist dosyta za levny cesky peniz, proto jsou tomu prizpusobene zahranicni dodavky a pokud chcete stavkovat tak jedine za vyssi ohodnoceni prace, kterou odvadime stejne kvalitni jako v zapadnich zemich, ale mnohem hur zaplacenou. Politicka uroven=zivotni uroven!

Jestli to není taky tím, že lidi jsou stále pořád jen v práci, u nás. Když mají volno, chtějí si odpočinout a ne jezdit do Prahy stávkovat. Nemají na to čas. Dělají přesčasy, jsou pak sedřený a rádi, že jsou doma. Jo, mají to pěkně promyšlený ti horní 10 tis.

hodnocení

0x

V Lidlu jsem onehdy viděl masové konzervy, 96% masa za 35, stejně velká s 56% za 28. Které myslíte, že šly víc na odbyt? Tak to jsou ty "specifické chutě"...

Kvalitní potraviny na trhu jsou, ale čecháček raději koupí sračky a stěžuje si, že to jsou sračky.

nikdo*

Jethro, myslíš, že tvá zkušenost z konzervami v lídlu, je obecně platná? Nebo jsi si "naskočil" na jedno z tvrzení velkých prodejců a dodavatelů takového šuntu, že to češi chtějí... Uvědom si, odkud tuhle informaci máš. Z médií, která ji neustále opakují, až se stala téměř axiomem. Ale já nevím jak ty, já kolem sebe nemám nikoho, kdo by šel vysloveně za cenou a na nekvalitu nadávají všichni. Nikdy jsi ani trochu nezapochyboval o pravdivosti tvrzení o tom, že češi jdou za cenou? Možná máš jiné zkušenosti, a moje poznámka nemá cenu, ale při mé obecně známé nedůvěře k médiím, jsem se naučil pochybovat o každém tvrzení, a snažím se je nepřejímat jen tak, "že to někdo řekl". Měj se.

PS tahle poznámka není kritika tebe. Spíš jsem chtěl na tom tvém příkladě tak trochu zasít zrnko nedůvěry v to, co se do nás denně valí z médií.

mot
staci se podivat, co maji lidi v nakupnim voziku...

Tak konkrétně ten Lidl je dobrý v tom, že má v sortimentu jak produkty levné, tak i velmi kvalitní. A jak píše mot, stačí se koukat lidem do košíků. Na to nepotřebuji "média".

jentak*

jethro: myslím že si nerozumíme. Zatímco v potravinách, o který tu mluvíte, tu jakž takž výběr je. Dá se koupit šunka za 120 nebo taky za 250 za kilo, např. Tak v sortimentu o kterém mluvím já, tedy prací prášky, kosmetika apod. ten výběr není. Ukažte mi jedinou prodejnu v Česku, kde se neprodávají prací prášky s "českým" složením, ale ty samé s německým-originálním složením. A netrvám vůbec na tom, aby to bylo za stejnou cenu. Pokud se bavíme o hyper-super marketech, tedy z těch nejběžnějších kauf, penny, billa, tesco, globus, tak nenajdete ani v jednom z nich ty original německé. Konkurence tady "jaksi..." nefunguje.

PS. Dokud se nenaučíme vzájemně chápat, co ten druhý říká, o čem hovoří, tak se nikdy nedomluvíme, a budeme mít pořád pocit, že ten druhý je ... doplňte si každý sám.

Otázka se jmenuje "Češi mají specifické chutě!". Takže jsem ve své odpovědi pominul prací prostředky. Připouštím, že jejich chuť bude asi velmi specifická, ale nemám osobní zkušenost.

mcfight
hodnocení

0x

Ne, Češi nejsou jediný národ, který má specifické chutě. Podobně to má údajně ten který národ. Zajímavé je pouze to, že u nás absentují ve výrobcích právě ty drahé, přírodní suroviny, například obsah kakaových bobů...což mluví za vše. Podstatné není jen to, že tady jsou jiné obsahy surovin, podstatná je také CENA(údajně podobná je i v zahraničí). Musíme poměřovat tedy KVALITU ale také CENU. Tyto dvě věci nejde oddělovat. Pokud je u nás stejná cena a nízká kvalita, potom je třeba jít po výrobcích a to tak že TVRDĚ. Tohle tedy NE.

A kde jinde seženete "uzené maso" s obsahem 65% masa nebo "telecí párky" s obsahem 1,5% telecího ...

hodnocení

0x

Zrovna o tom dnes psali ve zprávách: novinky.cz/...

hodnocení

Jsem hodně zvědavá, co se z tohohle vyvrbí. Doufám že to nezapadne za pár týdnů do hlubin zapomnění. Jsem moc zvědavá na opravdové důvody proč je tomu takto a kdo je hlavním viníkem, že tady jíme a máme všechno podřadné kvality a ještě dražší než jinde. Jestli nám to teda řeknou. Snad to alespoň ti Slováci budou tlačit k nějakému vysvětlení a hlavně řešení. A jsem zvědavá, jestli se opravdu náš ministr k té stížnosti nakonec opravdu přidá, nebo bude dělat po nějaké době mrtvého brouka, aby nečeřil vodu a nekazil někomu dobré kšefty. Mluvili ve zprávách o nějaké šunce, ale co teda ty šunky které se vyrábí u nás doma? Třeba ty Kostelecké uzeniny a jiné domácí značky. Proč teda je i ta naše šunka tak špatná? A jiné masné výrobky a konzervy které jsou vyráběny u nás a nejsou z dovozu. A i jiné potraviny. Přece nekupujeme jenom balené plátkové šunky a salámy, které z dovozu jsou. Kupujeme pultové potraviny českých výrobců a ty jsou špatné zrovna tak. Tak kde je teda ten pes opravdu zakopán?

klera*
Opravdové důvody? Vyplatí se jim to, to je celé. Kdyby se jim to nevyplatilo, tak to nedělají. Kdyby se každý při nákupu uzenin koukal na složení a kupoval by kvalitu, tak tady nekvalitní uzeniny nejsou. Je to jednoduché.
hodnocení

Klera, já si totiž myslím to samé. Ale bojím se to říkat. Je mi totiž divné, že oni si stěžují někde úplně jinde než by měli. Tak mám obavy, že on to vlastně nikdo z povolaných opravdu řešit ani nechce. Možná to je jenom politický líbivý tah před volbama a pak to utichne a my budeme dál mít jenom podřadné produkty ve všech směrech. Oni přece musí vědět že to je někde úplně jinde a vědí kde. A tohle je jenom zastírací manévr, aby oblbli populaci. Tenhle problém je tady přece víc jak deset let. Je to mnohem déle. Nevím jak je to na Slovensku, ale asi se to moc lišit nebude. Ten člověk který tam veřejně bojuje, asi také sleduje své soukromé cíle. Dneska mluvil v televizi, neznám ho, nevím jak se jmenuje. Ale politika a politici jsou všude stejní...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]