Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zlaté kameny mezi uhlím

Od: helenajezova* odpovědí: 23 změna:
Našla jsem v uhlí zlate kameny, ma někdo zkušenost co by to mohlo byt?
Zlaté kameny mezi uhlím
Zlaté kameny mezi uhlím #2
Zlaté kameny mezi uhlím #3

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pyrit. Sirník železnatý.

hodnocení

4x

Pyrit - kočičí zlato. cs.wikipedia.org/...

Hezký odkaz, zase jsem o něco moudřejší. "Zlato hlupáků" :-D, no tak já bych byla bývala mezi ně asi patřila, protože je to opravdu hodně hezké a lesklé. Uhlím netopím, a už jsem neviděla opravdové uhlí 50 let, ale kdyby mi domů přivezli takovouhle třpytivou nádheru, tak nevím nevím, jestli bych to házela do kamen... ;)

helenajezova*
hodnocení

A ma to nějakou cenu, mam jich doma už dost, tak jestli mam sbirat dál nebo ne

Heleno, nemá. Klidně to hoďte do kamen. Ale jeden bych si asi nechala. Ten co se třpytí nejvíc a je dobře vytvarován. Ale do něčeho bych to určitě dala, je to jenom uhlí a bude z toho padat nějaký sajrajt. :)

Ale koukám, že dole se píše, že to někdo dokonce kupuje, tak to zkuste. Máte tam hezké kousky.

helenajezova*
hodnocení

No do kamen to házet nebudu, naše děti z toho maji velkou radost, tak můžou podarovat i kamarády. Jen bych z toho chtěla očistit to uhlí, aby to nešpinilo. Plradi někdo?
helenajezova*
28.02.17 11:38
hodnocení

Děkuji

liska*
hodnocení

2x

To jsou kyzy, co se někdy najdou v uhlí. Sirníky kovů. Do zlatova je Pyrit. Stříbrné jsou Sfalerit /myslím zinku/ a Galenit / je nejtěžší , olovnatý/. Krásné velké a čisté tak do 200,-. Jinak od 30,- do 60,- . Tak jsem to viděla na trzích.

helenajezova*
28.02.17 10:40
hodnocení

Děkuji :)

"...Jinak od 30,- do 60,- ".

Sákryš... že jsem to nevěděl dřív :(. Když jsme před nějakými 50 lety topili uhlím, občas jsme přehazovali takovéhle kousky lopatou. Mohl jsem být dneska boháč!

doplněno 28.02.17 10:56:

Pro porovnání - ryzí zlato vypadá takhle. Není ovšem v uhlí, ale v křemenu.

Zlaté kameny mezi uhlím #4

figurek*
hodnocení

1x

pyrit, kočičí zlato, sloučenina síry a železa. Jako kluk jsem k vánocům jeden pěkný kousek dostal a ostatní mi mohutně záviděli. Vyměnil jsem ho za tři angličáky. :)

asd1
hodnocení

1x

Žádnej pyrit, ale zlato! Jsi bohatá :) Ostatní tě jen chtějí zmást aby sis myslela že to je bezcenný a chtějí to od teby vyloudit :) Jeden dokonce vyměnil hroudu zlata za tři angličáky :D

Učební látka chemie osmé třídy :).

helenajezova*
hodnocení

Jojo chemie, no a nevíte jak z toho jednoduše odstranit to uhlí?

Pokud jsou krystaly dobře vyvinuté, tak opatrně mechanicky.

helenajezova*
hodnocení

Ja už zkoušela drátěnkou ale chtělo by to asi nějaký šmirgl, ale zase bych nerada poškodila ten kámen
sebod*

Jestli máš opravdu pěkné krystaly, tak vezmeš špendlík a uhlí vydloubeš. Také si můžeš pomoc tvrdším kartáčkem na zuby.

Prastil bych do uhli kladivem a zlato odpadne i s kouskem uhli.

sebod*

Lego. na to pozor. Tím bys mohl rozmlátit i kus krásné drůzy schované v uhlí

Jasne ze neco muzu pokazit. Ale stejne o nich predem nevim a prece to nebudu tejden skrabat spendlikem.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

síra si myslím

72mona3*
hodnocení

0x

Na burze v Tišnově se prodávaly velké ("krychličky") drůzy v řádu několika desetikorun. Takže je to víceméně bezcenné. M.

vernon
hodnocení

0x
Tato otázka mne překvapila. Že je to tzv. "kočičí zlato" ví totiž každý školák, nečekal jsem že se na to dokáže někdo dospělý zeptat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]