Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde ukládat dokumenty?

Od: marks* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda někdo z vás neví o stránce, na které by bylo nejbezpečnější ukládat různé dokumenty. Což tím myslím nějaký internetový disk, každopádně co se týče třeba google disku a takový, tak to mi nepřijde úplně nejlepší, spíš by mě zajímalo jestli neexistuje něco ověřenějšího přímo pro tuhle věc.

Těmi dokumenty myslím zkrátka smlouvy/účtenky/faktury a takový.

Díky za případné rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2kedar*
hodnocení

1x

Zdravím.!

Na flešku a do šuplíku. Tam Vám do toho nikdo nevleze.

doplněno 08.03.17 11:34:

Většinou si důležité věci oskenuju a vytisknu. Když to mám fyzicky v ruce, pak jsem v klidu.

Veškeré elektronické úložiště nejsou jisté.

majsterjoe*

Flash paměť neboli fleška je naprosto nevhodná k archivování důležitých dokumentů a fotografií, jelikož pravděpodobnost vady a nemožnosti se k dokumentům dostat je vysoká

hodnocení

1x

Důležité dokumenty archivuju na svůj externí disk (pohodlnější vyhledávání) a zároveň v "papírové" formě do šanonů ve skříni (i když jich mám docela dost). Veřejné úložiště bych rozhodně nevolil. Nejen, že je tak nikdo nemůže zneužít, ale mám jistotu, že (pokud nevyhořím) budou čitelné ještě po desítkách let. To mi u žádného digitálního úložiště nikdo nezaručí. Jak je to dlouho, kdy se používala tehdy špičková úložiště - diskety. Kdo je dneska dokáže přečíst? O děrných štítcích ani nemluvě. Písmenka na papíře dokáže každý přečíst i po stoletích.

hodnocení

0x

Já bych osobně nějaké důležité dokumenty někam na cizí disk cloudový disk nedával. Všechny svoje důležitá data (osobní dokumenty, fotky, domácí videa atd.) mám na svém externím disku, který si klidně mohu zálohovat na další disk, abych měl jistotu.

hodnocení

0x

Tam, kde to zůstane v pořádku, i když vypnou elektřinu. Jo a správně česky je to KAM ukládat.

lll*

Děkuju za reakci, tento nešvar je velice rozšířený, taky mi to vždycky zatahá za oči či uši, ale nemám sílu na to reagovat, protože je to jako mlácení prázdné slámy. Na "kde" se nabízí odpověď třeba "doma". Ohkldně toho uložení, není jasné co myslíte tím bezpečím, možnost ztráty, nebo zneužití? Každá služba m cloudovéhi uložiště má svá řešení eliminující riziko ztráty dat, spíše to chce pořádně pročíst podmínky - k čemu se to vlastně zavazují z toho plyne větší riziko ztráty. Rrlozhodně doporučuju udělat zálohu a to na archivační médium, např. DTD disk.

hodnocení

0x

Ten disk není internetový, ale serverový :) Internet je síť, která zabezpečuje spojení se servery. No dobře, no...

Takže google je nedůvěryhodný a ostatní jiní budou na tom lépe?

Jak radí ostatní, ukládat na svůj externí fyzický disk.

isteron2
hodnocení

0x

Ja používam na ukladanie dokumentov externý HDD, má kapacitu 150 GB. Zapínam ho vtedy, len keď ho potrebujem a nezaťažuje mi RAM.

scv®
hodnocení

0x

Záleží také na tom, co s těmi dokumenty chcete dělat. Pouze uložit jako zálohu? Nebo uložit a případně i někomu poslat / sdílet přístup? Pokud to druhé, tak Disk Google je na to jak dělaný, ale když jde o něco soukromého, tak to tam nahrávám zásadně zašifrované pomocí GPG nebo alespoň zabalené v archivu s pořádným heslem. Webům jako uloz.to a spol. bych se radši vyhnul. Zajímavá služba pro sdílení souborů je také Posilej.cz. Bezplatná registrace na běžné používání stačí, lze vytvořit zásilku o více souborech, zaheslovat ji a poslat odkazy komu chcete. Jen doba platnosti zásilky je omezená, což se dá řešit prémiovým účtem.

Co se týče dlouhodobé archivace, tak už tu tipy padly.. spíše na externí disk, DVD nebo papír, než kamsi do cloudu, který je často provozován pod zahraničními zákony a majitel ho může kdykoliv odstřihnout..

nikdo*
hodnocení

0x

Já taky radím ten pevný disk. Je lepší externí. Protože ho připojíte a běží jen když zálohujete. A proč svůj? Dnes je móda cloudů. Ale potom se stáváte jejich vazalem. A bezpečnost? Tak o té si nechte jen zdát. Čím dál víc platí, že co je doma, to se počítá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]