Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych poradit. Včera mi lékaři zjistili zánět jícnu, říká se tomu reflux.
Neznám nikoho, kdo by mi pomohl s dietou. Děkuji H.
Reflux je, když se vrací jídlo, trávenina ze žaludku do jícnu až hltanu. Zánět může být v důsledku poleptání jícnu žaludeční kyselinou. Dietu nevím, asi něco nedráždivého, co nenadýmá . Určitě menší porce. A nepít s jídlem. Doporučuje se spát později po jídle a se zvýšením pod hlavou. Jedna moje známá spí proto v polosedu.
A jídlo takové, co vám nepřekyselí žaludek. Obecně to bývá kafe, zákusky, čerstvé kynuté koláče, víno a jiný alkohol. Určitě dostanete léky na žaludek, které by měly vymýtit helikobacter, který se rád usazuje v žaludku a spolupůsobí při žaludečních vředech .
Hellis, nejprve ze všeho si něco o refluxu načtěte na internetu. Je toho spousta. Nezkoušejte jen tak, naprázdno. Speciální dieta ani nic neřeší a vlastně ani není. Určitě necpete 3 x týdně bůčky a hranolky. A vy sama víte, že vám přejídání a těžké věci nedělají dobře. Zeptejte se strejdy Gůgla. Ten ví o refluxu opravdu hodně.
Pravděpodobně Vám lékař vysvětlil, jestli jde o problém horního nebo dolního svěrače jícnu - a s tím související opatření (zvýšená péče o dutinu úst, pravidelné čištění zubů - kyseliny, které proniknou do úst, poškozují zuby), nekouřit, zredukovat hmotnost, pravidelný příjem tekutin, vyvarovat se činnosti, při které musíte silou "zapínat" břišní svaly (zvedání těžkých břemen, posilování leh-sed) atd.
V první řadě musíte vynechat všechny potraviny, u kterých máte vyzkoušeno, že Vám způsobují návrat obsahu žaludku nad úroveň horního svěrače. Dále se nedoporučuje: káva, kyselé džusy, alkohol, čerstvé pečivo, česnek, cibule, mák, čokoláda, coca cola, čerstvé pečivo, tuky, máta...Zkrátka vše, co zvyšuje žaludeční sekreci nebo prodlužuje vyprázdnění žaludku (nebo sníží napětí dolního svěrače jícnu).
Upravit musíte nejen stravování, ale i dosavadní denní režim a životní styl.
Není zánět jako reflux. Já mám reflux, nedržím žádnou dietu. Ať Vám doktor přesně sdělí, co (ne)můžete.
A doktor Vám sdělil, že máte držet dietu? Nebo se jen domníváte sama?
Léky taky beru, dietu nedržím, jen se nesmím přecpat cibule a nedělá mne dobře zvěřina. Jinak jím vše dobré, masité, nejradeji řízkovou pochoutku.
Každý rok na kontrolu žaludku.
Děkuji za odpověď, 20.2.17 mi sdělili diagnozu po vyšetření gastroskopií. Jak jsem psala, nemám žádnou zkušenost, budu muset zkoušet co jíst a co ne. H.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.