Nejste přihlášen/a.
Jez do polosyta, pij do polopita, abys zdráv byl a dobře se ti vedlo na zemi. Tohle rčení známe všichni. Stále se tady ptáme a odpovídáme, co je nebo není zdravé. Za svůj život jsme už byli svědky všelijakých tvrzení. Buď pravdivých nebo naprosto vymyšlených, nějakým výzkumem nepotvrzených.
Udělejme pokus a shodněme se na třech zdravých surovinách a pak se pokusíme najít několik zdravých jídel. I s recepty. Všichni víme, že všeho moc škodí a že bychom měli jíst pestře. Také víme, že většina z nás si nemůže ani odchovat, ani vypěstovat své suroviny. Takže taková doporučení jsou k ničemu.
Myslím si, že názory a zkušenosti by mohly být hodně zajímavé.
- když o tom tak přemýšlím - ať si říká kdo chce co chce - ke zdravým "potravinám" počítám taky pivo. Je tam spousta přirozených vitaminů, enzymů, minerálů a tak.
Culdo, dala jsem vám bod, protože vřele souhlasím
Mono, vločky jsou bezvadné! Hodně jsem z nich dělávala kaši a polévala ji kondenzovaným, slazeným mlíkem. To jsem měla nějakých 50 kg. Pak se daly koupit palačinky z ovesných vloček, v pytlíku. Ještě chemický průmysl nebyl, tak byly úžasné. V současné době jsem objevila kaše v pytlíku, z různých vloček. S čokoládou, s malinami, s jablkem a skořicí, s jahodami.Občas je ráda snídám v nízkém, širokém hrnku.
Nějakými instatními vločkami jsem zahušťovala polívky. A když jsem měla dobře kousací chrup, vyráběla jsem si musli a přidávala sušené ovoce a zrníčka a oříšky.
Miminkům jsem ve vývaru z vloček nebo z rýže rozkvedlávala Sunar.
Psovi, když jsem vařila, jsem do žrádla také vločky dávala, spřené vařící vodou.
Jojo, vločky jsou fajn, máte pravdu.
Žádná zdravá surovina neexistuje. Taková mrkvička - ale když je narvaná dusičnany? Takový losos - ale když je krmen nějakými umělými srágorami? Kuřecí masíčko - ale když má kuřecí prso váhu 400 gr - takovýho kuřete bych se ve tmě v lese leknul. Takže jediná šance podle mě je jíst pestře, tam si můžete nejméně uškodit.
ra252 -
Babko, nic ve zlém, dotaz jsem pochopil správně a myslím, že ho pochopil i ra252. Jen mi ta jeho odpověď přišla jako dobrý vtip.
ra a magdon, ještě jednou si přečtěte dotaz. Já nechci jíst 3 potraviny, já se chci shodnout alespoň na třech potravinách. Více si vůbec netroufnu, protože na každou padne deset námitek a důvodů, proč je škodlivá. Nechci frfňat, jím úplně všechno, kromě čaje s mlékem. Pokud mi to chutná, je to zdravé. Když mi něco nesedne, vím, že toho nesmím sníst příliš a často. Jen mě štve, jak stále někdo píše a říká, co všecko není zdravé!
Já s tím článkem nesouhlasím. Tvrdí, že lékaři "léčí" tak, aby se pacient neuzdravil, že si udržují pacienty, aby jejich léčením mohli dále vydělávat.
Za svůj život jsem se setkala s řadou lékařů, ale žádný nejednal tak, jak se píše v článku. Všichni lékaři, které jsem potkala, se o své pacienty zajímali a snažili se je uzdravit. A v naprosté většině případů je i uzdravili.
Chápu, že lidé, kteří mají nějaký dlouhodobý těžko léčitelný problém, hledají alternativy. Chápu i to, že mohou dojít k podobným názorům. Ovšem neměli by je vydávat za obecně platné jistoty. (Já mám s lékaři pouze dobré zkušenosti.)
K potravinám: Podle mne je zdravé všechno, co člověk jí s mírou. Bude-li někdo jíst denně přehnaná množství sebezdravějších potravin, v důsledku si uškodí. Strava by měla být pestrá a vyvážená. Lidé by se neměli přecpávat. A na co by nikdo neměl zapomínat, je pohyb.
Ivzes má na mysli ten článek který jsi snad proklikala. Píšeš to, ale není to žádný doktor. Tak nevím co jsi to vlastně četla. Odkaz poslala Pt. A ty píšeš, že jsi to proklikala, asi jsi to opravdu nečetla celé, já teda ano a rozumím tomu co říká Ivzes. Ten člověk tam opravdu píše dost nesmyslů ohledně lékařů. Já jsem to přečetla celé a dokonce jsem došla tak daleko, že vím kam ten kuliferda míří. Jemu vůbec nejde o nějalké zdravé potraviny pro lidi, chce prostě prodávat své produkty. Jmenuje se to SCD stravování a on tam slibuje, že se člověk metodou kterou on prapaguje a nabízí, vyléčí ze všech nemocí. Ale pozor, musíš to u něho kupovat a hlavně nemíchat s jinými produkty. To opravdu nedoporučuje. Přestalo by to účinkovat. Prodává všechno možné, třeba 300g kuřete s mrkví nějaká konzerva, která má trvanlivost jeden rok za 85 Kč. A jiné a jiné melšpajzy pěkně "mastné". Také prodává různé kuchařky s touto dietou za 250 Kč. a tak dál. Prostě je to konina ty jeho kecy, je to obchodník a potřebuje prodávat své zboží. A stoprocentně na to nachytá dost lidí. Píše, že s jeho produkty se dá lehce a úspěšně zhubnout, ale také i ztloustnout. Prostě nevynenachal ani anorektiky a je to zázrak to co on prodává.
Přesně tak. Já jsem to nechtěla podrobně rozmazávat, ale jde tam přesně o to, co píšete. Autor chce prodávat své produkty, recepty, ... A za tím účelem se neštítí útočit na lékaře...
Podle mne stále platí, jak jsme to kdysi měli v latině: Příroda léčí, lékař pečuje o nemocné. /Nátúra sanat, medicus kúrát morbós./ Pokud chci pomoc od lékaře, tak si nejdřív srovnám životosprávu, jinak jednám nezodpovědně a jeho snahu vlasně bojkotuji.
"ivzez", to je dobře, že máte s lékaři jen dobré zkušenosti, to já naštěstí také. Ale asi nemá každý to štěstí, nemusí to znamenat, že kdo má špatnou zkušenost, že to není pravda. Mně nešlo vůbec o lékaře, o produkty, ale aby si každý uvědomil, že je dobré brát zřetel na stravu, kdy může strava pomoci i v léčbě.
Tušila jsem, jak jste to myslela. Přesto si myslím, že by neuškodilo dávat si větší pozor na to, co nám doporučujete.
Naprostá většina lékařů má ke svým pacientům dobrý vztah a snaží se jim pomoci, jak jen může. A těch "pár výjimek", které jednají jinak, by neměly vést k článkům odsuzujícím "šmahem všechny lékaře".
Možná, že jste přehlédla, že v odkazovaném článku navíc šlo o "podpůrný text" k prodeji vlastních výrobků.
Obdobně Váš "oblíbenec" Král → víte, že se o něj zajímá Sysifos? (Já bych opravdu moc dobře vážila, jestli kandidáta "Bludného balvanu" někomu doporučit...)
"ivzez",sice je to o zdravé výžívě, ale když jste již zmínila docenta Krále, tak vězte, že o tom vím, jsem s ním v kontaktu. Snad víte, že každý člověk je jiný, nejsme stejní. Každý své přesvědčení může změnit třeba v poslední hodině života. Smůla je ta, že si každý myslí, že to jeho přesvědčení je správné a nemá na to, poctivě hledat pravdu. Ona totiž osobní zkušenost, osobní prožitek, jsou nepřenosné, to je celé. Hezké Velikonoce...
"ivzez", co Vás kouslo, že musíte stále druhé peskovat? Tady nejste ani ve škole ani doma, tak si to peskování nechejte od cesty. Pokud neumíte rozlišit a najít, co je dobré a zdravé, od odstatního, je to Vaše věc. Musíte být chytrá za každou cenu. Někdy Vám skutečně chybí taktnost a diplomacie...
Zdravím Babko,
zmíním tady několik knih, které mohou člověka nasměrovat k zdravějšímu životu.
Dr. Henry G. Bieler - V potrave je lék (tuhle jsem viděl i ke stažení)
Doporučuji přečíst a zvážit své stravovací návyky
PS: Moje doporučení není určeno těm, co o stravě nikdy nic nepřečetli a dopředu vše odsuzují a prosazují jen vlastní subjektivní teorie (co , kdy , kde , někde zaslechli)
Elane: proto jsem psal to PS, protože je to určeno těm, kteří chtějí poznat i jiné cesty a nebo si potvrdit, že to jejich je to správné, Ale pokud člověk nechce srovnávat své stravovací návyky/ zlozvyky tak je to jeho věc. Já je přečetl a také se jimi neřídím na 100%, ale aspoň se o to snažím.
Babka- tři potraviny od mne nemůžete dostat, protože moje přesvědčení je, že nejzdravější plodiny jsou:
- čerstvá zelenina všeho druhu
- čerstvé ovoce všeho druhu
-libová masa v malé míře
- dostatek vody každý den
A nelze z nich vybrat jen pár druhů.
Diskuze o obsažených chemikáliích je na jiné téma. Jste to, co si hodíte do nákupního košíku. Nic víc, nic míň.
Pokud si koupíte něco ve vakuu balené a podle datumu to budou ještě moci jíst vaši nenarození vnuci, tak to asi nebude to pravé a měli by jste šáhnou po něčem, co bylo vytažené ze země nedávno a je to také od lokálního dodavatele. Nejlépe kupovat přímo u výrobce na statku. Soukromá řeznictví s jistým českým původem není také blbý nápad.
Ale přesto napíšu co mi moc chutná. Čerstvé papriky , hadovky, rajčata , obilné klíčky a třeba nějaké bylinky v misce polité dobrým olivovým olejem, to bych se užral.Samozřejmě pečínky mám také rád, ale chtěla jsi něco zdravého.
Bye bye
vykuk: Souhlas. Problém je ten, že kdo o stravě (a jak v těle funguje) nich moc neví, tak knihu po prvním přečtení odhodí. Stejně jako já před 20 lety.
Nepřipravený člověk ani nechce takové informace vzít na vědomí. Ale přesto je dobré si alespoň jednu knihu H. Daymonda přečíst.
Až pak člověk začne mít zdravotní problémy, ví, kde má informace hledat, co si má přečíst znovu.
Vykuk a Elane. Mrzí mě, že stále nechcete pochopit, na co se ptám a o čem diskutuji. Děkuji vám za upozornění na knihy, ale ty stejně nebudu číst. Vím dost, za svůj život jsem ledacos načetla, zjistila, vzdělala se. Vím jak tělo funguje. Znám závislosti mezi jednotlivými orgány a ovlivňování se navzájem. A to všechno funguje na stravě. Vím to!
Neptám se na způsob stravování, na systém. Ptám se na konkrétní potraviny, na kterých se několik lidí shodne.
Zaznělo tady zelí, jablka, řepa. Já dodám brambory. Bez brambor není život. Revmatici mají vařit brambory oškrábané, s kmínem a bez pokličky. Souhlas?
Elan, poslední pokus o pochopení. Napsala jste co ne. Napište i tedy, co ano. Nezapomeňte také na to, že v pokročilém věku už chrup není na 100% a také finanční možnosti jsou víc než omezené.
Znovu prosím o 3 potraviny a 3 jídla, která ano! Prosíííím! Bez blabla a bez mlžení!
bavkazov: 1) Zelí, jabko, řepa jsou zdravé potraviny, pokud nejsou pěstované pomocí chemie. O nich jsem to napsala už nahoře: Zdravé potraviny jsou všechny, na které si člověk-lidstvo mohlo během svého vývoje zvyknout a tělo je umí zpracovat, tj.: ovoce (tedy i Vaše jabko), veškerá zelenina (tedy i řepa), nahrubo mleté obilí a různá zrna, semena (slunečnice, len, sezam), ořechy, byliny, rostlinné oleje, máslo a sádlo (s mírou), ryby (i když při dnešním stavu vody v mořích fakt nevím), fermentované potraviny (např. kefír nebo kysané zelí), apod...
Když tohle bude základ stravy, tak občasný hřích vadit nebude, tělo si s ním poradí. Takže podle mě je zdravých potravin rozhodně víc.
2) Brambory? Po pravdě řečeno nevím. Říká se, že lilkovité rostliny/potraviny přispívají k artróze. Moc je raději nejím, takže nevím. Také se jim říká "pomsta indiánů". Do Evropy byly přivezené teprve před několika sty lety. Nevím, jestli se lidské tělo ve střední Evropě už na jejich zpracování adaptovalalo.
No, rozšířením brambor skončily hladomory v Evropě. A od té doby, co se nejedí plody, ale hlízy, brambory ani neškodí.
ra252: Nevím, jestli hlízy brambor škodí nebo ne. Dnes už jsou na to různé názory. Když si dáte do vyhledavače např. : Proč nejíst brambory? nebo: Brambory - pomsta indiánů, dozvíte se víc.
Aby bylo jasno, rozhodně se bramborama neotrávíte (ihned), jako houbama. Nejsou principielně jedovaté, ale prý snad podporují artrózu a další zdravotní problémy. Více o tom si můžete najít sám.
Říkám, že nevím, jak to je, jenom upozorňuju, že se o tom mluví, a proto brambory raději moc nejím.
A zkoušet to na sobě nebudu. Před 10 lety mě po změně jídelníčku artróza přešla, netoužím po tom, aby se vrátila znovu. Ortopedka mi přitom tvrdila, že nic jiného, než injekce do kolena (od ní), mi už nepomůže. Poděkovala jsem a začala přemýšlet nad tím, co jím. Kromě artrózy mě časem přešly i další zdravotní problémy. Jenom bramborama to asi nebylo, ono se to ve výsledku asi všechno sečetlo.
Tehdejší změnu svého jídelníčku popisuju někde výše. Nemám to vyčtené ani opsané z časopisů (jak mě někdo podezřívá), je to moje vlastní lety získaná zkušenost.
A zkoušet to na sobě nebudu. Před 10 lety mě po změně jídelníčku artróza přešla, netoužím po tom, aby se vrátila znovu. Ortopedka mi přitom tvrdila, že nic jiného, než injekce do kolena (od ní), mi už nepomůže. Poděkovala jsem a začala přemýšlet nad tím, co jím. Kromě artrózy mě časem přešly i další zdravotní problémy. Jenom bramborama to asi nebylo, ono se to ve výsledku asi všechno sečetlo.
Tehdejší změnu svého jídelníčku popisuju někde výše. Nemám to vyčtené ani opsané z časopisů (jak mě někdo podezřívá), je to moje vlastní lety získaná zkušenost.
Toto je omylem vloženo porduhé, admin to asi smaže...
Ono je taky otázka, kolik toho vyléčil lékař nejlepší - čas. Jako dítě jsem byl chcípáček. Před nástupem do školy jsem stihnul šest zápalů plic, ve škole jsem byl samouk střídající zápaly plic a katary průdušek (naštěstí tenkrát školy používaly učebnice a ne komiksové sešity, takže jsem po nemoci byl vždycky spíš napřed). Měl jsem astma, že jsem nemohl pod stan, spát u babičky na vesnici. Chcípáček k pohledání.
Jenže v pubertě se problémy zredukovaly na sennou rýmu a pak odezněly. Pomalu půjdu do šrotu a na nemocenské jsem byl jedinkrát, když jsem od děcek chytil nemoc, kterou když si obvoďačka našla v tlusté knize, přinutila mne sedět doma, abych někoho nenakazil a ten na to nezašel.
Mohl bych taky tvrdit, že jsem se vyléčil špekem (který jsem v dětství nesnášel) , pivem (které mi nedali) a zmrzlinou (kterou mi zakazovali).
Před pár lety mne bolelo rameno, rok nedal jsem ruku nad hlavu. Přešlo to samo.
První, co mne napadlo je SLIVOVICE, SÁDLO, PIVO,,,,ale to si samozřejmě dělám legraci, protože přesně to, co píše rádce nade mnou. Ale obecně zelenina syrová i tepelne upravená a ovoce...ale to všechno pouze, co roste u nás, nic dováženého z nejaké tramtárie. Pak semínka, ale je potřeba je namáčet, aby se vyplavil inhibitor proti klíčení, ten není určen pro člověka.
Co je zdrave?To skutecne nevim.Celozrne pecivo?Asi ne.Je pribarvovane a treba takovy zdravi chlebicek znacky Colorado nebo Arizona ma trvanlivost 2 mesice,takze plny konzervantu.Ovoce,zelenina,Takove rajce v zime bez chuti a chery rajcatka ktere jsem mela doma 2 mesice ktere se ne a ne zkazit,nikdo je nechtel jist,protoze byla bez chute.Jogurt?Znama co ma farmarsky kramek me vnutila zdravy jogurt,bohuzel obsahoval skrob.Uzeniny vynecham,protoze ty jsou plne chemikaliji ani ta sunka pro deti neni bez ecek.Takze co je vlastne zdrave nevim...ryby urcite ne,kdyz casto slysim,ze byla odpalena jaderna zbran do more,ze utekly radioaktivni latky do more,tak ryby s toho vseho vychazeji nejhure.
Nutrie, pohanka a cervene vino.
Vzdy jde ale o to, za jakych podminek to bylo vypestovane, odchovane, zpracovane...
Natrefila jsem na jedny stránky, jak se výlečit stravou. Třeba s tím má někdo zkušenosti. Myslím si ale, že pokud jí člověk cokoli v malé míře, tak to nemůže škodit, co říkáte? uzdravtesejidlem.cz/...
tri -
Voda? Snad jen čerstvá, pramenitá, někde v odlehlých horách. Voda z kohoutku je plná chemie, hormonů a antibiotik, voda ze studny obsahuje často hnojiva z polí. Balená voda je silně diskutabilní.
Víno? No možná přímo od známého vinaře. Jinak spousta chemie a konzervantů. Kolega kdysi odkudsi přivez na oslavu 50 l barel červeného vína a protože se všechno nevypilo, odložil zbytek do skladu. Ve skladu bylo trvale 26 stupňů, přesto se na obsahu poloprázdného barelu 14 dní nic nezměnilo.
Chléb? asi jak který. Co si mám myslet o chlebu, který má na celofánovém obalu upozornění, že může obsahovat schránky korýšů?
pb - ne neshodneme. Zdravá potravina neexistuje. A proto nad tím zbytečně nepřemýšlím a jím, co mi chutná - uzeniny, smažené brambůrky, plněné oplatky (hlavně miňonky) bramborák (ten přímo zbožňuju), párky v rohlíku, buřty opečené nad ohněm, játra a jiné vnitřnosti, vejce, máslo, bílé pečivo, tmavé pečivo, koblihy... piju kofolu, ředěnou bublinovou vodou, silný čaj, pivo, červené víno, fernet a gin. Naopak nesnáším mléko a většinu mléčných výrobků. Dělám to tak už šest desetiletí a zatím mi to žádné problémy nepůsobí .
Takže se neshodneme na ničem, protože aby člověk nepřijímal do těla škodliviny, nesměl by jíst, pít a dýchat. Akorát pak zhebne.
Samozřejmě žádný chléb žádné schránky korýšů nikdy nebude obsahovat. Je to jen úlitba zákonu. A pokrytectví. Uvádět nějaké alergeny. To samé jako EET, nemám s tím problém (Daně stejně nikdy platit nebudu - protože platit daně předpokládá mít nějaký zisk - ten ale bohužel nemám a asi mít nikdy nebudu).
pt, ten článek jsem přečetla a stránku proklikala. Určitě se nenajde nikdo, kdo by s panem doktorem nesouhlasil. Souhlasíme všichni! Ale! Co je ale zdravá potrava? Právě na to se ptám. Co máme jíst? Co neškodí?
"Co tě (Vás) nezabije, to tě (Vás) posílí". Máti je 95 let a chutná vše co z teěch chemických sajrajtů ukuchtím. Dnes vybrat zdravou potravinu asi vůbec nelze. Jednou jsem slyšel, že kdyby si člověk z Indie dal tady minutku (takové ty výtvory na přepáleném tuku), tak je do třech dnů mrtvý.
Vidíte Jofo jak se moc pletete, sám dělám minutky celý život, a vždy na čerstvém oleji, Tak nekecejte o tom , o čem nic nevíte. Ale to je je vlastně obecná lidská vlastnost, komentovat to, o čem nic nevím, tak promiňte.
mp - Že Vy děláte minutky na čerstvém oleji je chválihodné, ale neznamená to, že to tak dělají všichni. Bohužel velmi často je opak pravdou, v tom se musím Jofy zastat. Pokud tedy někdo o něčem neví, tak jste to Vy.
To co jsme dělali doposavaď. Prostě všechno. Sám hodně sleduji složení různých potravin (taky jsem kuchař a provozovatel restaurace, takže to dá rozum). Sraček v potravinách je čím dál tím víc, ale taky se dá najít něco čistého. Můj tip - ARO tuňák z Makra asi za 27 korun si koupíte něco podobného jako za 55 kč od RIo Mare. Chce to jen hledat. Chápu, že na to nemá každý čas.
"...tuňák z Makra asi za 27 korun..."
Nic ve zlém, ale kolik normálních lidí si myslíte, že má možnost nakupovat bez daně v Makru? Vraťte se na zem!
babkazov - Co je zdravá potrava? Odpověděla jste si sama už v otázce - "Jez do polosyta, pij do polopita". A není až tak podstatné co jíte (pokud to teda nebudou zrovna muchomůrky). Něco je zdravé více, něco méně, ale při pestrosti a přiměřeném množství žádná vyloženě nezdravá potravina neexistuje. Samozřejmě by v potravinách mělo být co nejméně nepřirozené chemie, ale té se v dnešní době asi vyhnout nedá a při rozumné konzumaci zas až tak moc neublíží.
Mnohem nezdravější, než dnešní potraviny, je panická hrůza, abych náhodou nesnědl o nějaké to "Éčko" navíc.
Dnes jsem měla pohanku s řeřichou a hlívou, mňam i manžel si pochutnal. K svačině pomazánka:domácí vejce na tvrdo, domácí tvaroh (od farmáře) kousek másla, trochu mléka a hodně řeřichy, kváskový chléb -kupovaný, vnučky si vzaly i domů, pravda na tu pohanku říkala blééé i ta mladší. Zítra bude křenovka s čerstvého křenu a domácí uzené, hrnkový knedlík. Jíst se má všechno, stačí jen vynechat všechny potraviny co je tam víc konzervantů než původní potraviny. Já i droždí kupuji na chalupě vážené a ne ty kostky co vydrží 3 měsíce.
Ta pohanka je chutnější coby lámanka. Aj se z ní /povařené a vychladnuté/ dají lépe dělat karbanátky, když se lepí.
Tři potraviny, Já bych raději více. Tak teda quinoa, avokádo, česnek.
Ono není ani tak důležité, jaké potraviny jsou zdravé. Protože i zdravé jídlo, když se potká v žaludku a/nebo ve střevech se zahnívajícími zbytky, není pro tělo moc přínosem.
Spíš je důležité, CO NEJÍST... A to snad ví nebo aspoň tuší všichni. Nemusí to být zrovna 9 potravin, jak výše uvádí pt, já bych napsala alespoň 3 základní zásady. Vynechat:
- bílý cukr (sladit medem nebo stévií, cukr v čerstvém ovoci neřešit),
- bílou mouku,
- maso (vynechání masa asi každý nerozdýchá, tak alespoň vynechat uzeniny).
Když vynecháte i průmyslově vyráběné potraviny plné chemie, barviv, aditiv a jiných hnusů, a smažené potraviny, můžete jíst všechno ostatní, tělo si s tím poradí.
Bílá mouka a bílý (rafinovaný) cukr a jsou vynálezem posledních 150 – 100 let, tělo na ně není stavěné, neumí je zpracovat a pere se s nima, jak může. To samé chemie v potravinách, ta je záležitostí posledních několika desítek let. Tělo neví co s tím vším dělat, takže se všechny ty zplodiny někde těle postupně hromadí (ani to nemusíme vědět) a když už pak je tělo nezvládá, člověk onemocní, má některou tzv. "civilizační nemoc", se kterou si DOKTOŘI neví rady, protože ani NEVÍ, CO JE JEJICH PŘÍČINOU.
Tělo si sice poradí se spoustou hrůz, které sníme, ale nesmí jich být moc a něměly by se míchat. Lovci mamutů taky občas jedli maso, ALE nejedli k tomu knedlíky (bílou mouku), maximálně tak nějaké kořínky ("zeleninu").
Pokud ale někdo opravdu chce nějaké vodítko, co je zdravá potravina, jsou to všechny, na které si člověk mohl během svého vývoje zvyknout a tělo je umí zpracovat, tj.: ovoce (pokud možno čerstvé, nevařené, uměle nepřislazované), veškerá zelenina, nahrubo mleté obilí a různá zrna, semena (slunečnice, len, sezam), ořechy, byliny, rostlinné oleje, máslo a sádlo (s mírou), ryby (i když při dnešním stavu vody v mořích fakt nevím), fermentované potraviny (např. kefír), apod... určitě jsem něco zapomněla. Když tohle bude základ stravy, tak občas maso vadit nebude.
Prostě by člověk měl jíst to, co jedli jeho předkové.
Od té doby, co člověk začal jíst bílý cukr, bílou mouku a maso stoupl věk dožití na dvojnásobek.
Zkuste ty bláboly z dámských časopisů podložit nějakými argumenty.
Mimochodem, co myslíte, že jedli naši předkové? Biorajčata?
"Prostě by člověk měl jíst to, co jedli jeho předkové."
Pokud bude žít a pracovat za stejných podmínek jako oni, proč ne. Ještě by bylo fajn upřesnit kteří předkové - sedlák, podruh, řemeslník, služtička nebo třeba rytíř.
elane - "Lovci mamutů taky občas jedli maso, ALE nejedli k tomu knedlíky (bílou mouku), maximálně tak nějaké kořínky"
...a dožívali se závratných 25 – 30 let.
"Bílá mouka a bílý cukr... ...jsou vynálezem posledních 150 – 100 let, tělo na ně není stavěné, neumí je zpracovat..."
Tak 150 let mi ještě není, ale řekl bych, že moje tělo umí maso (včetně uzenin) i bílý cukr zpracovat velice dobře. Žádné problémy s konzumací těchto potravin nemám a to už taky nepatřím mezi nejmladší. Podobně se stravovali i moji předkové a kupříkladu babička se dožila skoro 90 let.
Jezte si, co chcete, ale netvrďte nikomu, že je to jediné správné.
To se nečertěte Magdone, takových to nablblých rad, jak je cukr a mouka škodlivá, je mnoho. Nechci být zlomyslný ale upřímně bych řekl - válku na Vás vegetatariáni. To by vám vyhládlo. To byste přišli na jiné myšlenky.
pt a elane. S tím článkem samozřejmě souhlasím, s vyjímkou bílého chleba. Mám bratra mlynáře. Měl srandu z celozrného pečiva, protože v těch slupkách jsou všechny spady a kyselé deště. Barvení ani raději nebudu vzpomínat
Co jedli naši předkové? Uvědomujeme si, že naše těla se nějakým způsobem vyvíjela. Např. dovedou vytvářet enzymy, které těla našich předků vůbec nevytvářely. Díky potravinám se také vyvíjel mozek a schopnost myšlení, které je naprosto nesrovnatelné. I díky potravinám se naši předkové nedožívali až tak vysokého věku v kondici,. ve které jsme my. Jen pro ilustraci, víte, že babička Boženy Němcové, drdůlek, čepeček, kapsáře, měla 56 let?
Chápejte, já vím co jíst a co ne. Jen diskutuji, protože kličkuji ve všech článcích, chytrých kuchařkách a tvrzeních každého, kdo umí psát a problém zná jen po povrchu.
vejce, mléko, zelenina
magdon
- asi kvůli cholesterolu ve žloutcích - ale dnes to prý zase už neplatí. Já vycházím z toho, že ve vejcích a mléku jsou obsaženy všechny látky, potřebné k vývoji a růstu zárodku a mláďat savců - takže už jen z tohoto důvodu nemohou být škodlivé.
magdon
- uvažuju stejně jako Vy - podle mne člověk může i má jíst všechno, ale hlavně přiměřeně + pohyb. No ale zase na druhou stranu - vědci se něčím živit musí - zvláště, když jim to lidi "baští" a sypou se jim penízky, ne?
No vidíte, a zrovna vejce patřila ještě před pár lety mezi ty nejškodlivější potraviny.
Culdabulda - Ano, u vajec to bylo obrovské množství cholesterolu (je zvláštní, že se časem kamsi vytratil a vejce tak přestala být nebezpečná). Ale nebyla to jen vejce, kolik já už v životě zažil "škodlivých" potravin si ani nevzpomenu. Jen namátkou: máslo, mléko, sádlo, kuřecí maso, vepřové maso, brambory, živočišné tuky, některé rostliné tuky, margaríny, cukr, sůl, mouka, meloun, pečivo z kynutého těsta, bílý chléb, špekáčky, dokonce i ta vychvalovaná červená řepa (abnormální obsah dusičnanů)... a taky káva, čaj, limonády, bublinkové vody, studniční voda, voda z kohoutku, pivo, víno... Je zvláštní, jak se škodlivost těchto potravin průběžně mění, někdy i do opačného extrému.
Takže opakuji - jím, co mi chutná, zbytečně o tom nepřemýšlím a nezajímá mě, co se zrovna v ten čas považuje za nezdravé, či zdravé. Ono to totiž už zítra může být všechno jinak.
Danka, vřelý souhlas. Zvláště to kyselé zelí. Přes léto ne, ale celou zimu a teď, zjara, zelí vařím v každém týdnu. Zelí nebo polívku nebo segeďák nebo jen tak, salát (překrájet, cibuli, trošiku cukru, sůl, pepř, zakápnout olejem. Někdy ho vylepším nastrouhaným jablkem nebo mrkv nebo obojímí) Pes Dorotka si toho zelíčka dá se mnou. S jedním knedlíkem a kouskem masa. Segedýn a polívku taky může.
Řepu sním, ale bez nadšení.
Červenou řepu miluju. Ale nedávno jsem si koupila sterilovanou s křenem a je to nedobrý, na kaši. Kdo to bude za mě jíst, nevím. Pejska nemám.
Dala jsem si teď zelňáky, k tomu řepu s křenem, pivo. Pak si dám jablko a mám splněno.
"babkazov", jelikož se syn zabývá zdravou výživou a někdy sloužím, jako pokusný králík, tak dávám tip k přečtení, knihu: "Co nám výživoví poradci neříkají (protože to nevědí)".
Věřím, že se najdou lidé, kteří si vyberou z knihy to dobré, ale vím, že se najdou i negativní lidé, kteří v ní budou hledat zase jen to negativní...
To se zdravou výživou, to si myslím, je modní záležitost. Proč ne? Každý se musí nějak živit. Ale mi stále jde o jedno: moci se normálně najíst, aniž bych se děsila, co se zase někde dočtu, co jsem to za jedy snědla.
Stále mám v paměti, prázdniny u stařenky na vesnici. Večer jsme se všichni sesedli kolem stolu, na kterém byla uprostřed velká, zadrátovaná mísa s hromadou šťouchaných, většinou nemaštěných, brambor. Každý jsme měli lžíci a hrneček s podmáslím. Každý večer, bez vyjímky! Táta jednou řekl, že na Štědrý večer v těch bramborách byly škvarky a on je vyplivoval do pěstičky, šetřil si je a pak je cucal jako bonbony. Ano, byla jiná doba. Bylo potřeba sníst cokoliv, aby se přežilo. Teď je všeho nadbytek a my se bojíme sníst cokoliv. Konec konců, možná, že není potřeba se bát, že jen další lidé se živí tím, že píšou, co za hnusy kupujeme. A jiní lidé ihned nabídnou alternativu. Dají jí jméno a prohlásí, že to je to nejzdravější, jen s tím můžeme přežít.
A právě toho se týkala má otázka.
V poslední době jsem si oblíbila ovesné vločky s medem ke snídani. To jsou rozhodně zdravější potraviny, než jsem jedla předtím. A bílý jogurt či ovoce (dle chuti) - to jsou mé tři (a něco) "zdravé" potraviny.A abych splnila i zadání o jídle, které z nich udělat... vločky lze rozmixovat s mlékem (alternativou jsou nápoje ovesné, kokosové, sójové apod.) a udělat placičky (palačinky). Dají se konzumovat vlastně s čímkoliv a dokud jsem doma neřekla, co je hlavní přísadou, olizoval se i ten největší odpůrce "zdravé" stravy.
Ale jinak jím vlastně skoro všechno, aby nedošlo k mýlce. M.
Prakticky všechno, co jste tu uvedli jako zdravou potravinu, může být pro někoho zatraceně nezdravé. Záleží jen na diagnóze
Jo jo jo Jedubaba, přééésně! Konečně mě někdo pochopil!
Není to smutné?! 21.století, co všechno víme, co všechno známe, co všechno máme a na třech potravinách se neumíme dohodnout! Není to na hlavu?!
No jo, ale jen 3. Pouhé tři potraviny! Jíme, musíme jíst všichni!
Co měl k jídlu chudý venkovan, když šel orat pole? Vodu z potoka, kus chleba a možná k tomu kousek tvarohu. Pil do polopita, jedl do polosyta, aby zahnal hlad a žízeň. Měl zdravou, chudou stravu. Večer možná pohankovou kaši a pro děti možná trochu mléka. Nejchudší lidé si občas chytli nějakou rybu, plovoucí v čisté vodě, takže také zdravé čisté maso.
Dnes voda z potoka nebo ze studánky? Kde? Je ještě někde v přírodě pitná voda? Do studánky tečou chemikálie a hnůj z polí, řeky jsou stoky do kterých ústí odpady z čistíren odpadních vod nebo z továren, spláchnutá voda ze silnic a polí.
Chleba a pečivo je z kdovíjakého zrní, snad ještě ten tvaroh by byl jenom z mléka bez přidané chemie. A to ještě lidé netuší, jestli a jaké potraviny jsou z geneticky upravovaných rostlin, nebo jaká chemie se do toho přidává, aby jídlo neplesnivělo, aby kuřata dorostla do jateční hmotnosti, aby maso nebo žloutky ve vajíčku měly pro líbivější dojem hezkou barvu. Když si dřív někdo zabil kuře nebo slepici, která zobala co našla na dvoře, byla to zdravá slepička se zdravým, neškodným masem. Dnes je to jakési syntetické maso živočišného původu.
Ani u soli si člověk není jistý, jestli je to chemicky vyrobená sůl jako odpad z nějaké výroby, která se hodí tak na solení silnic, nebo chemicky rafinovaná, čištěná přírodní sůl, bez všech dalších přírodních prvků, takže jenom chemická NaCl, nebo zda je to skutečně přírodní sůl.
Takže zdravé a neškodné snad v dnešní době mohou být přírodní neupravované pramenité minerální vody přímo z pramene.
Starý hoste, ani ty vody nemusí být až zas tak pravdivé. V Bělském lese je poutní místo se studánkou. Když vodaři udělali rozbor vody, tak se lekli, kolik svinstev a bakterii ve vodě bylo. Prostě prošlo půdou do pramene. A také jak vypadají studně? Ty také berou vodu ze spodních vod, z pramenů. A že nějaký reklamní článek něco tvrdí, také nemusí být pravdou. Ale zase, žijeme. A nežijeme špatně. Chodíme k doktorům s každým prdem. To naši předkové ledasjakou bolest, ze zaťatými zuby, přechodili a vylízali se z toho.
Najít tři "zdravé" potraviny není těžké, ale pro každého to nemusí být právě zdravé. Zdravé jsou luštěniny, někoho nadýmají, zdravá je zelenina, ne každý ji má rád a také může způsobovat některým jedincům nadýmání, nebo průjem a tak dál, zdravé jsou ořechy, ale někteří na ně mají alergie, takže otázka se nedá jednoznačně zodpovědět. Například já jím všechno, ale já jsem zdravá. Takže mohu sem a tam i hřešit. Co teda nejím skoro vůbec, to je uzenina. Myslím tím salámy a šunky, párky a takové ty všelijaké výtvory. Ale nejím to proto, že mi to nechutná. Až na jeden suchý salámek. Jmenuje se to Bílá královna, myslím. Je to tenká nožička celá bílá a je fakt moc dobrá. Ale ta nožička mi vystačí třeba na deset dní, neboť mi stačí tři tenké plátky pro chuť a víc nemusím. Chleba k tomu teda samozřejmě nejím, protože to nemám k najedení, ale jen tak pro chuť.
Zdravím vás. Schválně jsem koukal na tu "vaši" Bílou královnu a jen něco zmíním.
Nevím přesně, jestli i tenhle salám, ale většina u nás vyráběných používá ten bílý obal jako imitaci drahých zahraničních výrobků, které mají obal ve skutečnosti také bílý, ale díky plísni. Která se podle přesných výrobních postupů na takovém výrobku vytvoří. Je jasné, že když ty zahraniční výrobky přijdou na násobky ceny těch našich napodobenin, tak se nám běžným lidem dostanou do úst jen ty podvrhy. Zkuste schválně zapátrat po německých, italských a francouzských podobných salámech a na zkoušku to porovnat s tím vašim oblíbeným. Ale musíte koupit více druhů, protože oni vyrábějí mnoho druchů chutí, tak by vás třeba ten první mohl odradit.
Já , na rozdíl od toho jak o své stravě píšete, hřeším mnohem víc a vím to, ale mlsná huba je neštěstí. Když vyrostla na socialistické kuchyni, tak toho nezdravého je tam kupa. Ale snažím se
Už aby tady byla životní úroveň srovnatelná s důstojným životem (platy na západě) a mohli by jsme jíst jen nejkvalitnější stravu a né náhražky.
Babko, potom by bylo jedno co jíte, protože by to nebyly chemické koncentráty ale čerstvá, bez chemie přirozená strava nejvyšší kvality. Hezký zbytek víkendu u párků s 30% masové napodobeniny To byl fór, to dávám občas psovi.
Vykuku, děkuji za přání krásného dne. Párky, ty nekupuji a ani nejím, od doby, kdy můj kamarád si u řezníka poručil "dvě nožky sojové pochoutky" pro Tomíčka, to byl pudlík, a párky odmítnul. Ale očas se mi zasteskne po párku na papírovém tácku, pivu v kelímku a líbání pod rozkvetlou třešní.
Ahoj Vykuku, znám pravé francouzské suché salámy, žila jsem ve francii 25 let. Ale tady se těžko najdou a když, tak jsou nehorázně drahé a nejsem si jistá, že to zase nevyrábí pro ty naše "specielní" chutě a tak se jim na to vykašlu. Ta Bílá královna se chutí právě nejvíc podobá těm, na které jsem byla zvyklá. Je mi jasné, že ta bílá plíseň je uměle vytvořená, ale nekupuji si to často a navíc mi ta jedna nožička vydrží opravdu týden, jestli ne víc. Asi nostalgie, protože si uříznu tři plátky pro chuť a víc nepotřebuji. Ono je to podobné s plísňovými sýry vyráběnými tady a vůbec sýry všeobecně. Ty třeba nekupuji vůbec. Typ Hermelín a tak dál, nebo ementál. Prostě mi vůbec nechutnají. Ale můj kamarád pracuje na lodi a tak se dostane do ciziny a pokaždé mi přiveze sýry odtamtud. Já si vzpomínám, že tady byl za komunistů velmi dobrý "uherák". Když jsem byla v té Francii, tak se mi zase stýskalo po něm. Sranda je, že jsem tam znala člověka, který v uzenářství pracoval a který mi nosil všelijaké dobroty a "vychovával mé patro". A já pořád básnila o našem uheráku a jitrnicích a když jsme sem pak po sametové revoluci přijeli na návštěvu, tak jsem okamžitě běžela koupit ten uherák a jitrnice. Výsledek byl katastrofa. Jitrnice byly divné, na pánvi mi praskly a vyteklo něco mazlavého a ten salám měl úplně jinou chuť. Asi pozměnili za ty roky recepturu. Takže když jsem chtěla tomu Francouzovi z oboru dokázat že my Češi také umíme vyrábět gurmánské speciality, pohořela jsem. Proto tady nekupuji žádné uzeniny, a nic takového. Jitrnice, prejt , párky, tlačenku. Prostě nic. Tu tlačenku si raději udělám sama.
Ty šíleně drahé, ale dobré extra, kdy stačí pár plátků klobásy, jsem koupila v Praze v Letňanech v Tescu. Měli je před vánocemi ve stánku na korzu. Též z oslího masa. Pro zajímavost jsem je koupila. Měli jich takových dvacet na výběr, různě ochucených.
Tak jsem tu otázku našla. A koukám, že jsem do ní tenkrát také odpovídala. Tak jsem si to ze zvědavosti znova přečetla a jednomu nerozumím. Proč si myslíte, že jsme se tady neshodli ani na třech zdravých potravinách? Vždyť zde několik rádců přímo ty 3 potraviny napsalo a dokonce je jich v součtu i víc, než jenom ty 3. Také nevím, proč měly být jenom 3, protože zdravých potravin je mnohem víc.
A zdravá potravina zůstane zdravou potravinou i přesto, že ji nemůže jíst nezdravý člověk. A když někdo nemůže jíst třeba některou zeleninu, nebo cokoliv jiného, protože mu to jeho zdravotní stav nedovoluje, přece neznamená, že se ta konkrétní potravna stává nezdravou i pro ostatní lidi, kteří žádné zdravotní problémy nemají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.