Nejste přihlášen/a.
Píše se, a já tomu věřím, že chození na boso je zdravé. Ale určitě se tím myslí chození v přírodě, doporučuje se střídat různé povrchy. Chůze ve městě bych se taky docela bál, protože tam je to každou chvíli střep či jiný podobný sajrajt, a navíc asfalt asi nebude ten povrch, na který bývaly naše nohy připraveny a který by jim prospíval.
Lidi na boso potkávám velmi výjimečně, ale už se tak stalo.
V přírodě tak chodím ráda. Ve městě je to trochu zvláštní. Lidé na Vás divně koukají. Nehledě na to, že člověk může bosou nohou šlápnout do nějakého fujtajblu.
Občas jsme šli bosky u moře. Na pláži to bylo ještě v pořádku, ale pak dál ve městě už na nás koukali jako na hlupáky. S opovržlivými pohledy jsme se setkali v Itálii, v Řecku i v Bulharsku. Tak do té doby raději už ne.
Po pěkné travnaté cestičce je to ale velice příjemné. Jaga.
Je to celkový styl života, takový přírodní, viděla jsem pouze jednou, chápu, že je nám to přirozené, chápu, že by byl člověk zdravější, neb se tím masírují body na chodidlech, na chodidle je v podstatě celý člověk...ale...muselo by být čisčí naše životní prostředí. A tak capkám bosky jenom někde, po trávníku na naší zahrádce, ráno když vylezu ze stanu a mohu bosa tř. po jehličí, mechu, travičce...to je úžasně příjemné pro mne. Je dobré chodit po kamínkách kvůli již jmenovaným bodům na chodidlech, lze si doma vyrobit takové místečko "na šlapání", ale nakoupit takto nepůjdu, ani nikoho běžně nepotkávám.
Doma po zahradě jinak než bosky s rodinkou nechodíme.Máme doma slepice v ohradě,ale někdy je pouštíme do celé zahrady,aby se napásly.Když sem je šla poklízet(dělám to většinou já),tak sem obula žabky a šla,ale skoro pokaždé se mi dovnitř dostal slepičinec.Jednou sem si obula místo nich pantofle a dostal se mi tam taky,to bych musela nosit tak gumáky,ale to bych v létě na nohy neobula,od té doby chodím bosky i tam. Vůbec mi to nevadí,že do něho šlápnu sem si zvykla a když šlápnu nohu utřu potom umyju
Všimla jsem si v létě v metru krásný mladý holky. Byla hezky namalovaná, ale až moc. Rty červený, stíny tmavý, makeup, šaty pěkný, elegantní. Sjela jsem jí pohledem dolu a neměla boty. Očekávala jsem lodičky nebo elegantní boty, ale neměla žádný. Vypadalo to nezvykle. Třeba se jí rozbily boty, mě napadlo. Tvářila se, že jí to vůbec nevadí.
Ano.Celkem často vídám jednoho pána ,který chodí v létě bos .Teť v zimě nosí nějaké lehké boty ,často žabky či pantofle.Oblečen je také lehce ,jenom tričko a krátké kalhoty.Když je velká zima ,tak má myslím i dlouhý rukáv.Osobně bych ,vzhledem k nečistotnosti pejskařů ,nechodila po ulici bosky ani v létě.
K nám chodí nakupovat mladá maminka a v létě chodí bosa, ted v zimě je normálně obutá. Ona je taková ...svá. Taková ta alternativní matka nebo jak to napsat. Ale asi bych neměla odvahu se jí zeptat proč.
Takhle po chodnících bych bosa tedy nechodila, v létě doma ano, na zahradě ne. To bych se bála že šlápnu na včelu nebo tak.
Četla jsem článek, kde se prováděl pokus a měření lidem s cukrovkou. Po určité době chození bez bot se prý zjistilo, že to souvisí s mag.polem Země a klesly jim hodnoty cukru o velká procenta.Jestli je to pravda, nevím,ale něco na tom může být.
Jediné co vím a co chápu, jsou akuoresurní body na chodidlech, které jsou zatěžovány dle toho, po jakém povrchu chodíme. A to je snad příznivé.
"...se prý zjistilo, že to souvisí s mag.polem Země."
Takže zemské jádro působí magnetickým polem skrz mnohakilometrovou vrstvu nejrůznějších hornin a nakonec přes 15 cm vrstvu asfaltu na má chodidla a ovlivňuje příznivě můj zdravotní stav. No budiž, dejme tomu. Ovšem když k těmhle mnoha různým stínícím vrstvám přidám ještě 1 cm tlustou podrážku, magnetické pole svou zázračnou sílu ztratí?
Ale jinak nic proti tomu, když se to někomu líbí, ať si chodí bos třeba po skleněné drti. Moje dcera se kupříkladu vdávala na kamenité vyhlídce u ďáblické hvězdárny. Došla tam bosa cca 1 km po asfaltu, kus po kamenité cestě a nakonec po čedičových kamenech. Určitě jí to neublížilo, ale zdravější kvůli tomu taky není.
majsterjoe - " ...jsou akuoresurní body na chodidlech"
S tím samozřejmě souhlasím, ovšem nemyslím, že by na to byl zrovna vhodný asfaltový, zasviněný chodník
Něco na tom bude, zase jsem četla, že se při cestování lépe člověk vyrovná s časovým posunem, právě když začne chodit bos...nezkoušela jsem to. Asi to souvisí s tím magnetickým polem, bosi jsme lépe uzeměni.
co se týká "uzemnění", je fakt, že se mohu "uzemňovat" tř. v prvním patře a v botech, bosky v přírodě /ne na asfaltu/ jsem lépe uzemněna možná proto, že cítím lepší kontakt s přírodou a jsem díky tomu uvolněná.
Koukla jsem se na Zahálku, je to jasné, boty deformují nejen naše nohy, ale celého člověka, zrovna jako všechny civilizační výdobytky a to všechno z nás dělá něco jiného, než jsme původně byli.
Někteří lidé mají jinou představu o životě a o tom, jak by se měli chovat a žít. Chodí bosky, nosí dlouhé, řasené sukně, chtějí rodit doma, neuznávají školy, vědí, že děti doma lépe naučí a připraví na svět, jedí nějak jinak, hodně podivně a ještě hodně podivných věcí. Já jsem si je všechny, kterým nějak nerozumím a nechápu, nazvala "alternativní lidé". Ale zase, nikomu neubližují, nikomu nic nevnucují, o ničem nikoho nepřesvědčují. Příjdou mi stále lepší, než agresívní ožran.
Já znám konkrétnho člověka, který chodí bosky a vy ho určitě znáte taky, protože to je herec Jaroslav Dušek. Je pověstný alternativním způsobem života. V dnešní uspěchané době hledá spousta lidí různé varianty alternativního způsobu života, který jim umožňuje návrat k přírodě. Takže pokud vidíme po městě chodit bosé lidi, jsou to s největší pravděpodobností vyznavači tohoto životního stylu.
Bosotanečník: Byl koncert v patře, lidé seděli nebo postávali a pár párů se dalo do tance. Mezi nimi jeden bosochodec. Normálně oblek - a špinavé nohy. Partnerka (obutá, v sukni) měla případý šlap bezbolestný, a tento student tančil hezky a dobře - ale bylo to pořádně divný. Prostě Gut - Jarkovský nebo Ladislav Špaček - etiketa - tam silně chyběla. Poddotaz: Co se to teď tančí za pěkný tanec, takové dobré kroky na mírnou hudbu mladí znají?
?
Chodím bosý už 4 roky: jar, leto, jeseň - vkuse a všade. Mestá, príroda, nákupy, vybavovačky, cestovanie... Celú tú dobu obuv neriešim vôbec (vlastne nijakú letnú obuv už ani nemám). Každé prostredie je niečím zaujímavé (aj to mestské), povrchy sú rozmanité, moje chodidlá si na to zvykli a mať čokoľvek na nohách mi už strašne vadí. Chôdza naboso je pre mňa už niečím úplne prirodzeným, patrí to k môjmu životnému štýlu, je to veľmi príjemné a pohodlné (a na niektorých povrchoch aj zdravé). Vyslovene hladké povrchy sa všeobecne za zdravé veľmi nepovažujú, ale na druhú stranu nie sú vlastne ani škodlivé, a ak človek strieda rôzne povrchy a chodí bosý naozaj často, určite si tým nijak neuškodí. Je príjemné kráčať po vyhriatom dláždenom chodníku, užívať si ten pocit voľnosti a nenáročnosť terénu. V priebehu dňa obvykle vystriedam desiatky povrchov, takže moje chodidlá vždy zažívajú iný pocit a mňa to nesmierne baví. A že to mojim chodidlám aj po zdravotnej stránke naozaj pomáha, môžem po toľkých aktívne "bosých" rokoch naozaj potrvrdiť. Takže ak niekto bosú chôdzu (aspoň príležitostne) zvažuje, určite sa nenechávajte ničím (a hlavne nikým) odradiť. Treba si to aspoň vyskúšať a možno vás to nakoniec aj osloví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.