Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doporučený dopis

Od: jirkajc® odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,jak je to s pravidly s převzetím doporučeného dopisu? Když mi státní instituce pošle doporučený dopis a já si ho do 10 dní nevyzvednu považuje se za doručený? Co když mám doklad,že jsem celou dobu byl v zahraničí na dovolené? Jak je to s doporučeným dopisem mezi občany,platí stejné pravidlo? Třeba když podám výpověd nájemníkovy?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

0x

Záleží, jakou službu odesílatel zvolí. První případ se týká většinou úředního dopisu. Pokud má odesílatel určenou a zaplacenou dispozici, že se dopis, po nevyzvednutí v úložní době, má vrátit zpět, tak doručovatelka píše důvod oznámení /nezastižen, oznámeno/, a administrativa píše důvod vrácení po úložní době /nevyzvednuto, adresát zemřel, nepřijato, mimo republiku apod./

Pokud doručovatelka někoho chytne doma, /nebo někdo zavolá, dojde na poštu/ a vysvětlí, že dotyčný se nachází dlouhodobě /nebo právě v tom termínu/ mimo ČR, tak se to napíše na zadní stranu. Po úložní době se dopis vrací zpět právě s tím vysvětlením. Prostě se tam napíše, co pošta ví, když neví, tak jenom nevyzvednuto.

Pokud je dispozice vložit do schránky /může se hned první den doručení, nebo po uplynutí úložní doby/, tak o dopis nepřijdete a najdete ho ve schránce. Již se neprovádí pokus o doručení. A ano, dopis je považován za doručený. V případě, že jste v zahraničí častěji, dlouhodobě, potom je doporučena datová schránka, s kterou můžete fungovat po celém světě a okamžitě reagovat na tyto úřední dopisy. Vaše doložená dovolená u odesílatele může být brána v potaz, ale také nemusí, protože záleží, oč se jedná, jaké mají předpisy v té záležitosti. Též třeba, kolikátý je to zaslaný dopis a nevyzvednutý a vrácený. To my Vám nikdo tady neřekneme, jak bude instituce dále postupovat.

Ve styku mezi občany používejte doporučený dopis s dodejkou, můžete použít D, DR, DZ. D - doručenka /kdy převezme kdokoli v bytě/, DR - doručenka výhradně jen do rukou adresáta, DZ - doručenka do vlastních rukou a zmocněnce. Když se Vám vrátí doručenka, tak víte, že dopis byl převzat, kdy a kým, tedy obsah zásilky je adresátu znám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma doporučený dopis

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]