Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Není to prachsprostý úplatek městu?

Od: blesik® odpovědí: 18 změna:

Že existuje obálková metoda při koupi pozemků jsem věděla. Člověk něco získá do soukromého vlastnictví a majitel prodá nejvýhodněji, to beru. Dnes jsem se ale dozvěděla, že si švagrová v Praze pronajala byt od MÚ a běžně se dává za 2+1 v této lokalitě do obálky městu 50 - 80 000 Kč - a pak řádně platit nájemné. Zdá se Vám to normální? To je regulérní úplatek, ne? A co mladí, kde na to mají vzít?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mmmmmmmmmmmmmmm
hodnocení

0x

ale to dělají politici, které někdo zvolil , MU nemá právní subjektivitu, tu má město. MU jen vykonává vůli politiků, kteří jsou momentálně u koryta

adresujte tuto připomínku pražským politikům

hodnocení

0x

Žel jsou věci co dnes nikoho (politiky a vlivné) nezajímají.Toto je jedna z věcí.Ber kde ber!

lll*
hodnocení

0x

Předpokládejme, že to neskončí v soukromé kapse a že jsou podmínky předem známé všem zájemcům a pro všechny jsou stejné. Pak v tom úplatek nevidím, pouze běžný obchodní vztah.

hodnocení

0x

Máte lepší nápad?

01.02.17 23:51
hodnocení

Pořadník.

Pár desítek bytů a statisíce zájemců ...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tato metoda funguje už řadu let a na naší radnici tomu říkají sponzorský dar městu - vše je evidováno a zaúčtováno, tak je to OK. A navíc je to dobrovolné. Zdravím!

klus
hodnocení

0x

Do obálky se především napíše částka, kterou jste ochotna platit za 1m2 pronájmu. Sponzorský dar je dobrovolný, nemusíte dávat nic. Je pak ve hvězdách, zda budete nájemníkem.

hodnocení

No, nevím. Mně připadá, že dávat komukoliv peníze za byt, který nikdy nebude můj, je úplatek, abych ho dostala právě já. Vždyť je to pouhý pronájem. Mně se to netýká, řešit nic nehodlám, jen mi to doslova vyrazilo dech, že je to legální.To by měli i majitelé pronajatých bytů žádat od nájemníků obálky, nebo proč město smí a soukromý pronajimatel ne? Působí to na mně, jako pěkné svinstvo.

iz*

Ono záleží jak v které části. Některé obecní úřady tuto částku nazývají sponzorským darem, jiné prvním mimořádným nájemným, ...

Já to vnímám spíše jako snahu získat část peněz vložených do rekonstrukce, případně jako pokus předejít možným neplatičům... (u města aspoň víte, že ty peníze jdou do bytového fondu).

V případě soukromých majitelů se zase skládá až šestinásobek nájemného jako tzv. vratná jistota (kauce). Ovšem poměrně často bývá problém ji po skončení nájmu získat zpět.

A teď si vyberte.

hodnocení

Ivzez, ano, vratná kauce. Město snad ten poplatek vrací? Možná nemám úplné informace. To bych už chápala.

iz*

První mimořádné nájemné se samozřejmě nevrací. I majitelé se často snaží vratnou kauci nevracet...

tak já myslím, že i soukromý pronajímatel klidně si smí nájemníky vybírat obálkovou metodou. otázka zní, zda by se dokázal nabídnout takové podmínky, aby se mu to vůbec vyplatilo, aby se mu přihlásil dostatek zájemců k výběru *nevi* jako úplatek to nevidím, předpokládám, že ty peníze jdou jednak do obecní pokladny, jednak projdou účetnictvím (úplatek by šel do kapsy úředníkovi a v účetnictví by se vůbec neobjevil).

lidus*
hodnocení

0x

Blešíku příjdemi ujeté zaplatit např.300 000,- dluh po nájemníkovi, opravit byt vlastním nákladem za např. 200 000 a bydlet v obecním bytě. Obálková metoda, u nás to znamená nedávat peníze ale napsat částku kterou jste ochotni platit nájemné a kolik dáte do rekonstrukce. Pořadník je "dobrá věc", čekat na byt můžete i 20 let. Ve vašem případě, bych se ptala k čemu vybrané peníze slouží, vlastně neptala, byla bych ráda, že bydlím.

hodnocení

Liduš, tenhle úhel pohledu je zajímavý. Jenom jestli si i přesto nájemník nemusí hradit ještě rekonstrukci, po býv, nájemnících. Že by to udělalo město? Nechce se mi věřit.

iz*

Někde ano, vím o případech, kdy rekonstrukci dělalo město, a tam, kde to bylo možné, dávalo nájemníkům vybrat – např. obklady apod.

pt®
hodnocení

0x

Ještě, že se to dává městu. Myslím, že byly doby, kdy se dávala obálka jen úřednici...

hodnocení

A co se stane, když nájemník se potřebuje za půl roku přestěhovat jinam? Asi nic zpátky nedostane a co další nájemník, ten musí zase dát obálku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]