Nejste přihlášen/a.
Na nějaké stanici rádia, byla zahrádkářská poradna a tam povídali, že teď je nejlepší doba na setí semínek většiny truhlikových rostlinek. Je konec ledna, únor je krátký a v březnu už bude vidět konec zimy. Krátíte si zimu přemýšlením, co dáte do tuhlíků? Já mám sice jen dva, ale užívám si při představách, že to letos změním a místo převislých muškátů dám něco jiného. Nepsal tady vloni někdo něco o vodopádech a jiných krásách? Podělte se, prosím!
dobrý večer, musím se přidat, neb toto téma je mi velmi milé. Já už mám od soboty naseto "dva plechy a velký pekáč.Hlavně to je : lichořešnice, hledík vysoký a nízký, macešky a topolovku.Ještě si dojedu ke známému pro semena astry a mé oblíbené cínie.Ve sklepě mám schované jiřinky a muškáty. Ale myslím že tam ještě dlouho budou.Na zahradě je tak přes pul metru sněhu. Půda je zmrzlá na kámen.Snad nebude žádný problém co se týká vody, wc a jiných míst.No sláva zítra už je únor a za nedlouho bude první jarní den. Momentálně venku hustě sněží. Jaro , jaro který sněhulák tě drží pod hrncem?
Korino, zdravím. Zmínila jste se o cíniích a astrách. Daří se jim u vás? Mamina mi už loni říkala, že je to každým rokem horší, pořád jí jich "odchází" víc a víc. Astry jsou snad ještě horší než cínie. Už jako sazenice. Já vyzkoušela topolovku, ale když měla vykvést, tak byla také napadena nějakým "sajrajtem". U sousedů to samé. M
Teda babičko, mrzne až praští a vy už sejete. Já jako každý rok dám do truhlíků na chalupu to, co bude v Lídlu nebo Kauflandu za hubičku.
Jojo, je to tak, zima jak na Sibiři. Jen ta poradna v rádiu, ta mně navnadila. Ale také kupuju v Kaufu nebo v Lidlu nebo nekde a také spontánně. Ale teď si říkám, že by to chtělo i změnu. Někdo tady vloni dával fotku kytky, ledového vodopádu nebo tak něka se to jmenovalo. Bakopu nemám ráda.
Vy určitě myslíte Lobularii. Říká se jí "sněhová lavina", ale já měla i fialovou a to potom ztrácí smysl. Pokud se mi je letos podaří sehnat, budu ráda. Jsou úžasné. Jinak na severní okno dám opět už třetím rokem to samé. Muškáty zonale, červené a bílé. M.
Lobelce se říká sněhová lavina? Lobelce nebo lobularii? To asi budou dvě různé kytičky. Lobelky miluji, jsou úžesné. Ve všech barvách. Netušila jsem, že mají i jiný název. Budu muset poklikat a najít, jak to je.
Mariando, už jsem poklikala a našla, v čem je rozdíl. Vám moc děkuji. Vloni někdo dával fotku, převislých, bílých, nádherných kytek. Opravdu to bylo jako vodopád, jako lavina. Krááása!
Babko, lobelia a lobularia nejsou stejne kytky. Ta lobularia jsem nasla nekolik nazvů,(tařicovka přímořská, white allysum) nevim pod jakým se v ČR prodavá. Kdybych si měla koupit jen jednu letničku tak by to byla tato. Krásně voní, je nenáročná a vydrží opravdu až do podzimu. Prodává se i ve fialové barvě, ale ta úplně zaniká v zelené. Zkuste třeba kombinaci s nejakou peknou verbenou. A na vaši otázku odpovídám ano, už pomalu přemýšlím co si vyseju. Vloni jsem začala pozdě a pak tahala rostlinky očima.
Du truhlíků vysévám směs lichořeřišnic, hrachorů a povijnic. Vypadá to velmi pěkně, akorát loni mi je úplně zničili dřepčíci.
-----
Mono, astry jsou hodně citlivé na houbové choroby, proto by se mělo stanoviště měnit. Některé pozemky už jsou však zcela zamořené a astrám se tam nedaří.
dobré ranko milé zahradnice, myslím že než zryjeme první záhonek, to bude ještě chvilku trvat. No mezi tím můžeme teorizovat o kytičkách. Ciníe jsou moc krásné , jeden pán tady u nás je pěstuje. Barvý nádherné, má je ve skleníku a tak asi 10 cm. sazenice rozdá svým známým, jsem ráda že patřím mezi ně.ale taky má hodně semen i o ty se rozdělí.Ale loni byla slabší bohatost těchto květin, bála jsem se aby je nesežraly slimáci .Ale myslím že loni jich proti předloňsku bylo méně. Taky jsou krásné ostálky , já si je předpěstuji na záhonku asi do 20 cm a potom je přemistuji s jinými sazenicemi do mís a truhlíků.. U nás je velké tržiště s květinami a to potom člověk neví které si pořídit.Jo a astry ty jehličkové jsou překrásné , ale někdy vyženou do výšky a ty hlavičky jsou malé, ale jsou vděčné k řezu zkombinované s jiným druhem.. Taky aksametník je vděčný, mám ráda ty drobné co utvoří keříky.. Dámy a co gladioly ty hýří barvami, nádhera.Moc se neumím starat o růže, mám tam asi čtyři, jestli to letos přežijí nevím.Necháme se překvapit myslím s tím jarem, dnes tam zajedu a budu vyhazovat hory sněhu. tak hezký únorový den.
Já začnu vymýšlet, pak ale koupím někde v Kaufu nebo v OBI chudáčky, ztýrané suchem a zachráním je. Opatruji je na parapetech a nadávám, že je musím stále přetahovat, protože strašně ráda větrám a nemohu otevřít okna. A pak na tržnici vtrhnou zahradníci a já nevím, kam s očima. Ale truhlíky nejsou nafukovací, už jsou plné a já si slibuji, že příští rok počkám na tržiště. Už po mnoho let! Sázela jsem všecko možné, ale všechno v půli prázdnin dokvetlo a já do truhlíku pracně sháněla něco jiného. Další rok se zase pokorně vracím k červeným převislým muškátům. Ale letos?!
Včera jsme byli v "OBI a tam už v plné kráse vystavené sáčky semen všech možných květin, zeleniny a drobného ovoce.Ale mé srdce zajásalo při pohledu na primule všech možných barev a ta cena? 2 kč za jednu, tak jsem si jich pár vybrala a už jsou v košíku a dělají mi parádu . Ještě jsem přeskočila nějaký čas a na košík připevnila tři kraslice. To bude něco pro malou vnučku, dnes přijde s bráškou, včera bylo vysvědčení tak jdu péci tvaroh. šátečky a slané, tyčinky.Hezký den...
Mám v truhlíkách klasiku, přezimuji muškáky, mám je v chladném pokoji a tak jim domlouvám, aby se uklidnily, že mají ještě čas, aby odpočívaly. Převislé vždy někde koupím malé sazeničky. Do stínu vždy dávám lobelky, alespon tři barvy, nejvíce miluji modré s bílým očkem. Ted trochu z jiného soudku, když jsme u těch truhlíků, máte na zahrádce trpaslíka? Já ještě ne, chystám se vyrobit na keramice takového, aby´to nebyl kýč...´dělám malinké na zkoušku a nyní se chystám na pořádného,ale žádný pestrý s nůší to nebude
Já jsem se jako mladá, setkala s jedním výtvarníkem a namazali jsme se spolu. Přiznali jsme nahlas, že milujeme trpaslíky a v tom "opojení" jsme založili ostravskou pobočku Spolku pro ochranu trpaslíků. Ta fakt existuje! Časem mi moje, dehdy malá dcera, vyžebrala trpaslíka, kterého měla rodina její kamarádky na balkoně. Už ho mám nějakých 30 let, stojí za monsterou, vedle psí boudičky.
Ale až na fotce vidím, že by si zasloužil více mé péče, protože za listím není vidět.
To jsem fakt netušila, že takový Spolek existuje, hned jsem klidnější, že se trpaslíci mají kam obrátit v případě ohrožení.
"babkazov", to já mám také plánů, co truhlíků, ale nejvíce mně pak štve, když mám na dvorku z opadaných kytek binec. Líbí se mně surfínky, krásně foní, ty fialové, muškáty, lobelky, afrikány, macešky, ledovky. A na zahradě mám růže a dokoupila jsem další, nemusím se o ně starat a ony rostou a krásně kvetou a voní, pak mám také pivoňky, primulky, na skalce mívám muškáty, pak ledovky, ale ostatní mně ožírají slimáci, tak už nic, jó ještě modřici i bílou a nějaké letničky, podle nálady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.