Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Kde mohu nechat ohodnotit ručně malovné skleničky, které jsou asi staré v rozmezí 100 až 130 let. Dědí se už třetí generci a já budu čtvrtý. Děkuji.za rady.
Přikládám fotografie.
Foto se sice nezobrazilo, ale pro takouvou první orientaci je můžete vzít do jakéhokoli starožitnictví a zeptat se na cenu. Dozvíte se ovšem cenu výkupní, ne prodejní, a ta se může lišit až o 100 %. Přesnější by bylo pohledat na internetu podobné předměty, obvykle bývají zobrazeny v katalogu aukčních síní, tam už je přibližná cena, za kterou se dají prodat.
Například:
doplněno 24.02.13 09:17:doplněno 24.02.13 09:34:tak foto se už načetlo.
Starožitníci disponují množstvím různých katalogů. Doporučil bych obejít několik různých starožitnctví - odhadní cena se bude jistě značně lišit (starožitníka, ne např soudního znalce v oboru). Pokud chcete vědět skutečnou cenu, nechce si udělat znalecký posudek.
Jinak bych též volil i možnost pohledat po internetu i pomocí fotek - záleží na tom, jestli se jednalo o výrobek vyrobený v jednotlivých kusech.
Jen pro zajímavost nějaké další info o tom, s čím se můžete setkat.
- cena se bude také značně lišit např podle toho, kdo to vyrobil - pokud to má nějakou značku nebo to vyrobil někdo, kdo to vyráběl ve větším množství, bude cena praděpodobně vyšší než když to vyrobil "nějaký Lojza z Horní Dolní, který to sice uměl, ale nedělal to na "kšeft" - pak se většinou dozvíte, že to nemá uměleckou hodnotu a nějakou "pomyslnou hodnotu" to má pouze pro vás jako památka (toto uvádím jen jako varování, abyste pak třeba nebyl zklamaný)
- podobné věci jsou většinou vyráběny v sadách či souborech, takže pokud je to značkové či od nějakého umělce (tetičky, amatéři a ostatní viz výše) a vlastníte jen např. 4ks, cena klesá pro nekompletnost souboru (tyhle věci byly většinou vyráběny v sadě 6 či 12ks). Opět ale je možná vyjímka, kdy bude nějak doloženo, že to bylo vyráběno třeba právě v sadě právě těch např 4ks tak jak je vlastníte vy.
Vše, co jsem výše napsal, berte jen jako informace vycházející z mých vlastních zkušeností a i nepříjemných překvapení. Měl jsem 2 známé (oba již nejsou mezi námi) - jeden se specializoval na hodiny a druhý hlavně mince, pohledy a podobné drobnosti, ale dlouhá léta vlastnil starožitnictví. Čas od času jsem vedli debaty o tom, jak to se starožitnostmi vlastně je a častokrát jsem byl nemile překvapen, když jsem něco např kamarádův "památeční" servis či svícen či sklo odhadl na nějakou hodnotu a dozvěděl jsem se, že z výše uvedených důvodů to je vlastně bezcenný kus, který má nějakou hodnotu jen pro daného vlastníka.
Nejjednoduším způsobem získání informací je internetový obchod : aukro.cz. Radím Vám přihlašte se tam, získáte řadu teoretických znalostí prohlížením podobných skleniček a hlavně, zadáte si dotaz do aukro diskuse, v sekci starožitnictví, která Vás také nic nestojí a můžete tam vložit i foto skleničky. Možná že zjistíte, že je tam někdo i nabízí. Je tam celá řada schopných rádců, kteří Vám určitě poradí a řekl bych, že řada z nich i zcela upřímně. Pokud zajdete do starožitnictví, tak Vám tam hrozí, že "šmelinář" ( jak jim s oblibou říkám) Vám poradí, aby on na tom vydělal.
doplněno 24.02.13 19:26:Ještě dodávám, že sklenička je hezká, byť tomu sám nerozumím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.