Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví nebo závěť

Od: zavinac® odpovědí: 29 změna:

Zdravím,,,,poslouchala jsem televizi a slyšela jsem ,že je možné,darovat synovi třeba byt v závěti a druhému synovi napsat z toho bytu cca 100000kč.Aby nemuseli se dělit na půlky..díky

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle mě může člověk v závěti napsat co chce, druhá věc je, jak budou pozůstalí reagovat. Často bývá závěť napadnuta a pak se to tahá po soudech. Pokud s tou závětí jsou všichni srozumněni předem, tak není co řešit. Druhá věc ovšem je, když starý člověk pořád vykládá, kdo co dostane, pak umře a vše se řeší v rámci dědictví přesnými podíly. U nás v ulici nedávno umřela paní, která všude vykládala, že domek dostane nejmladší syn, který má byt a dva starší nedostanou nic, protože jim otec postavil domy. No a nevím, na co čekala, prostě umřela a barák mají synové na třetiny a prodávají ho.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, Váš vzkaz může být někomu užitečný, pokud je tato informace z TV pravdivá. Zdravím!

hodnocení

bene,také si myslím že by to bylo OK ,,protože proč má každý mít stejně,když se nepodíleli stejným dílem.

lidus*
hodnocení

0x

Jako syn co dostane jen 100 000,- bych se cítila okradená ale udělat to můžete. Darovat můžete i za života, v závěti nejde o dar. Váš druhý syn je neopominutelný dědic a měla byste děti podělit spravedlivě. I tchýně sepsala závěť ve prospěch své dcery a jejich dětí a tím, že žádá svého syna aby se dědictví zřekl. Soudní tahanice trvají 3 roky a budou se vléct dál, oba právníci nevěřícně kroutí hlavou, manžel chce jen část z toho naco má ze zákona nárok, ona a její děti chtějí vše. Zatím tchýně dosáhla jen toho, že obě strany spolu nemluví, rozeštvala rodinu a o to ji celý život šlo.Pozor aby to nedopadlo stejně. Pochopila bych to, pokud by se jeden syn o vás stral a druhý ne, tchýně argument byl "Ty sis uměl vydělat a máš jedno dítě, ona chudák má děti dvě a byla na vše sama".

hodnocení

liduš,,,,,,,to já vím co mohu,,,ale slyšela jsem to minulý týden v televizi..Prostě jeden syn se nestará,,ale paní by ho nechtěla úplně vyřadit,tak by to řešila tímto způsobem.Což se mi zdá OK.Děti se dělí spravedlivě,pokud si to zaslouží!Já tady nepíši o nějakých rodinných rozvratech,,jen jsem to slyšela v telce to je vše díky

asd1

Pan manžel by měl v první řadě respektovat poslední vůli své matky. Pokud někdo rozeštval rodinu, tak to byl především on a jeho chamtivost. Zákon mu bohužel hraje do ruky, takže poslední vůli pomocí zákona obejde. Její majetek = ona by měla rozhodnout komu připadne...

Tohle je lepší vyřešit za života (a nezapomenout na věcné břemeno!)

hodnocení

asd1,,,,,,jaký manžel? Píšete o něčem úplně jiným. díky

lidus*

Asd1, víte prd a šmahem soudíte, škoda, že nejde napsat do vnitřní pošty, jsem si jistá, že byste názor změnil.

stotisic
hodnocení

0x

Uděláte peklo rodině a to takové, že se sourozenci nebudou stýkat a tahat po soudech.

Jakou hodnotu bude mít nynějších sto tisíc než umřete? Budeto to třeba nynější pětistovka a nebo to bude hodnota celého bytu. Chcete-li podělit děti podle zásluh, udělejte to za života. Darujte jednomu byt nyní s věcným břemenem dožití a s tím, že dárce vyplatí druhému sourozenci 100 000,- Kč do určité doby. Pokud nevyplatí, darovací smlouva pozbývá platnosti a byt se převede zpět na vás.

doplněno 23.01.17 22:24:

Teď syn na vyplacení sourozence nemá a po vaší smrti peníze již bude mít? To má prodat ten váš byt? A nebo mu těch stotisc odkážete?

hodnocení

ano,,ale ten syn na vyplacení nemá,jedině až po mé smrti..díky

doplněno 23.01.17 19:03:

,,hm,, no a co jak budu již po smrti?Jak pak,,

iz*
hodnocení

0x

Neměla byste odkaz na ten pořad? V závěti by nešlo o dar, ale o odkaz. Se svým majetkem může člověk během života nakládat podle svých představ, tedy jej i někomu darovat (byt darovat s věcným břemenem).

Pokud ale bude v závěti jednomu dítěti odkázán byt v ceně několika miliónů a druhému nic nebo 100.000 Kč, může druhé dítě jako nepominutelný dědic závěť napadnout. A zdá se mi pravděpodobné, že by uspělo...

pb®
Není věcné břemeno dárci k ničemu, ve chvíli kdy je natolik starý (nemocný, dementní, nepohyblivý...), že není schopen se o sebe postarat? Z LDNky pod zklidňujícíma práškama se bude těžko prát o věcné břemeno. Alzheimer a smrt přijde dřív, než první stání u soudu.
hodnocení

pb,,,,,právě tohle si myslím.Jak tedy to udělat-to nevím---nejraději bych to napsala na vnuka -myslím darovala za života je mi nejblíže a vím,že by mne nepodrazil.

Hlavně nechci dát bohužel svému staršímu synovi nic.Za jeho chování.Ten mladší by chtěl ten byt,ale myslím si,že by se o mne nepostaral- je to moc těžké taková kalkulace s dědictvím.

pb®
Tak to vnukovi za života darujte. Naše babka chce taky svojí část baráku přepsat na vnuka. Protože s dcerou se navzájem nenávidí a furt se štěkají jak dvě feny a dcera na to, že je v důchodu se s péčí moc nepřetrhne a když byla babka na podzim v nemocnici, chtěla jí do té LDNky strčit, aby už jí měla z krku. Syn ten na ní furt ječí a nedojde jí nakoupit ani chleba. Vnuk (můj partner) řekl, že babku nikam nedá a chodí jí povlíkat podělanou postel a stěhovat nepohyblivou tlustou babku do sprchového koutu, abych jí mohla umýt. Já chodím na nákupy a obíhám doktory, komunikuju s úřady, vyřizuju poukaz na invalidní vozík, jeho opravu atd. Až se divím, že to té dceři není trapné, že ani netuší, kam její matka chodí k lékaři a co bere za léky a stará se o její mámu cizí osoba.
dedic

Zase falešná ráda. V případě úmrtí se může druhý dědic domáhat tohoto daru nebývalé hodnoty k započtení do dědické podstaty. Něco jiného je závěť kdy může být zletilý dědic omezen, myslím na 25% svého zákonného podílu. Pokud je těch 25% je správně tak zákonný podíl v případě dvou dědiců je 50%, z toho 25% je 12,5%. Takže jeden zdědí 87,5% a druhý 12,5%. Pokud jeden má dostat 100 000 Kč, tak by byt musel mít hodnotu větší než 700 000 Kč aby nebyla splněna zákonná podmínka.

Vaše odpověď není přesná. Na povinný díl se započte to, co nepominutelný dědic od zůstavitele obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu. A protože vnuk není nepominutelným dědicem, tento princip se v případě, o kterém se vede diskuze, nepoužije. Prvnímu ani druhému dědici (synovi) se tedy nic nezapočte.

dedic

Nastínil jsem jenom princip. Nesleduji update zákonů. Ty tři roky je pro mne novinka. Myslím že při úmrtí jednoho ze synů by jeho dědický podíl přešel na vnuka se všemi právy. Možná i s tím započtením.

xuma

Darovat svou střechu nad hlavou a tedy vzdát práva rozhodovat? Případně vzdát se možnosti postarat se sám o sebe? Proč to dělat?

Teď máš možnost rozhodovat o svém životě sama za sebe. Máš nějaký majetek a v případě, že by nastala situace, kdy budeš potřebovat více peněz na udržení komfortu života, tak je máš. Za věcné břemeno dožití si nic nekoupíš a nezaplatíš.

Lidé se mění. Vnuk se za 10let může změnit takovým způsobem, že ho nepoznáš. Stačí ,aby se zadlužil a tvé nemovitosti koupí nějaký spekulant, který ti tak znepříjemní život, že se raději odstěhuješ.

Jestli chceš rozdělovat dle zásluh, tak napiš závěť.

stotisic

Ano, závěť to jistí, ale nemůže být sepsána tak, jak míní tazatelka. Jednomu synovi odkázat miliony a druhému sto tisíc. To odporuje zákonu.

hodnocení

Tady se nejedná o miliony tady se jedná o to kdo se jak chováPřece mohu darovat nebo dát do závěti koho chci.I když u závěti se jedná o dědický podíl---čili na půl a to je pak zbytečně psaná závěť ne?

pt®

" zavinac", abyste dožila v klidu a ve svém, je nejlépe napsat závěť. Do závěti napsat, že chcete aby vše připadlo Vašemu vnukovi, tím vyřadíte ze hry oba syny, ale ne úplně. Budou mít tím pádem ze zákona nárok na 25% ze zákonného podílu. Jinak by dědili majetek na polovinu, ale pokud bude ze závěti dědit vnuk, tak každý ze své poloviny může nárokovat 25%. To je jediné, co by jim musel vnuk vyplatit. Můžete také jednomu synovi odkázat vše a druhého vydědit, ale to by muselo být za podmínek ze zákona (že se nestará, nenavštěvuje Vás, je odsouzen za trestný čin a podobně, přesnou citaci najdete v zákoně). Takže pokud navštívíte notáře, řeknete, co a jak chcete, tak s Vámi závěť sepíše a bude ji také správně formulovat, zaplatíte pak poplatek notáři, ostatní informace Vám sdělí. Možná se zde objeví rádce "bruno2", ten má docela povědomost o těchto věcech a třeba ještě něco doplní.

doplněno 24.01.17 13:23:

" zavinac", toto, co píšu je po novele zákona asi od od roku 1914, nevím to přesně. Proto je lépe nechat napsat závěť notářem, aby ji formuloval správnými obraty a říci přesně, jaká je vaše vůle, a to, že chcete aby jediným absolutním dědicem byl vnuk a stejně tam zůstane těch 25% ze zákonného podílu. Můžete ještě napsat dotaz pro odpověď zdarma: bezplatnapravniporadna.cz/...

hodnocení

pt,,,,,,moje maminka napsala do závěti svou vnučku a ta musela mne vyplatit i sestru..bylo to na 3 díly.Tak tomu nerozumím..Vnuk by musel vyplatit oba mé syny.Beru to podle toho jak to měla matka..děkuji

iz*

Kdy zemřela Vaše maminka? Od 1. ledna 2014 platí nový občanský zákoník → podmínky jsou možná jiné než v době, ve které se vyřizovalo dědictví po Vaší mamince.

hodnocení

Maminka zemřela před osmi lety..

iz*

Dnes platí nový občanský zákoník, který před osmi lety ještě neplatil. Tzn., že byste neměla vycházet z tehdejší zkušenosti.

hodnocení

,,no právě dle zásluh a to je vnuk Pokud by se zadlužil, tak si přece mohu dát klausuli, že ten byt nesmí prodat ,nebo pronajmout až po mé smrti.

Závětí nevyřeším nic Jen to ,že jeden ze synů si to nezaslouží a to nechci

iz*

Závětí to vyřešit můžete. Jednomu synovi můžete odkázat byt a druhému čtvrtinu jeho zákonného nároku, tzn. 12.5 % ceny bytu. Bude to si více než zmíněných 100.000, ale pořád méně než 50 % ceny bytu. A prvnímu synovi (dědici bytu) byste ušetřila starosti a problémy v případě, že by druhý syn závěť napadnul.

asd1

Závěť podle zásluh - to by jí ovšem zákon musel respektovat... Tobě barák tobě sto litrů = vykuk napadne závěť a vysoudí půl baráku...

vykuk*
hodnocení

0x

Před lety to bylo tak, že když v závěti nebyli děti zůstavitele zapsány, tak měli právo na polovinu, na co měli nárok, kdyby nebyla závěť. Nějaké řeči v závěti, aby se někdo vzdal nebo smířil s nějakým menším podílem, s ohledem na slušnost, jsou na nic. Peněz není nikdy dost a když jsou na dosah, tak po nich šáhne každý. U nás mi rodiče dali RD za života s věcným břemenem na dožití, ale skončil tím vztah s bratry, kteří již dříve dostali nějaké pozemky, ale nepřenesou přes peněženku to, že dostali cca 1/3 toho, na co by měli nárok. Humorné ale bylo, že když došlo na lámání chleba (diskuze o tomto rozdělení) , tak mluvili jen o podílech z domu a to že již dostali majetek v hodnotách cca 1mil každý, to jsem jim musel připomenout.

Řešení pro vás je jen dát to za života jednomu a začít šetřit tomu druhému. Nebo kdyby tam byl větší pozemek, tak ukrojit vhodný díl, ay to mohla být třeba stavební parcela. To jsou taky peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]