Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Babičku loupalo v kříži,proč loupalo?

Od: maky® odpovědí: 9 změna:

Již jako dítě jsem si všimla, že staré lidi "loupe" v kříži, v koleni, v kostech...proč je prostě nebolí v té části těla? Možná si můžeme představit, že některá zelenina či ovoce jsou živý tvor a jak odstraňujeme slupku jakoby zaživa, tak taková je to bolest a tak vzniklo přirovnání při bolestech v kloubech, v kostech? Nebo dříve "loupání" neznamenalo např, loupání např.ovoce a původní význam byl jiný?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím, že je to doslova jako křupnutí a zabolení, takový "lup"..

Přesně tak. To ani bolest (někdy) není, jenom to "lupne". Mívám to... v kříži... :-D

hodnocení

0x

U slovesa loupat jsem našla synonyma odlamovat, odtrhávat. Bolestivé trhání v kostech asi bude správné vysvětlení. I zlá bába v pohádce se přece ptá: "Kdopak mi to loupe perníček?"

Nojo, ale to už se ta neposedná děcka dostala až na zahrádku a jala se obírat marjánku... to už bábu vytočilo! ;)

bim

Jasně :). Jenže pak, než je málem zasypal sníh, je všechny spolkl krokodil. A bylo po loupání v kříži. (Maky nám promine :))

ovczaak*

bimbam a strejc,zřejmě neznáte nejnovější verzi té nešťastné události - stream.cz/... ,vše bylo jinak *smich*

hodnocení

Vidím, že téma o bolestech kloubů plynule přešlo na promítání "hororů". Ted mne napadlo, proč se říká "loupat po někom očima"...loupat očima, zde mne nenapadá vysvětlení žádné. Ale rádcové určitě na něco přijdete. :-D Děkuji.

Obsáhlé vysvětlení je zde na str. 125 nahoře v prvním odstavci. Zjednodušeně řečeno - sloveso loupati má v některých slovanských jazycích vyznam bít, tlouct.

Malé zmínky jsou i o praslovanském slovesu lupati, příbuzném lupiti, laupiti. Asi se dostaneme až k loupežníkům. Tam je souvislost s bitím a tlučením dost zřejmá.

Loupl očima - podíval se tak škaredě, až to zabolelo.

hodnocení

bimbam, tak jsem si to přečetla, takové ošklivé loupnutí očima, opravdu nic moc *bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]