Nejste přihlášen/a.
občas si objednám nákup z itesco.cz. Vyžadují platbu kartou. Řidič mi nákup vždy ochotně donese až domů, dáváte řidičovi nějaké peníze, kromě platby tou kartou?
Služby u pošty či jiné přepravní společnosti jsou "za první dveře", když tedy donese něco až nahoru (1x jsem musela žádat, nemoc), dám. Protože udělali něco navíc. iTesco má donášku až ke dveřím do bytu (nebo až do kuchyně, budete-li si to přát), takže když splní službu, za kterou jsem zaplatila, a nic navíc, tak nedávám. A myslím, že to ani neočekávají - nikdy mi nevznikla nějaká trapná situace, byli vždy milí, popřáli hezký večer, usmáli se.
Když Vám někdo něco donese, tak se obyčejně dává takzvaně " Od cesty" - protože měl k Vám cestu. Dýško se dává obyčejně obsluze. Nemusíte dávat nikomu nic. Ale pokud znáte nějaké tradice, a jste nějak vychováván (tím chci naznačit, že mnoho z nás nemá žádné tradice, vychování,páč je k nim nikdo nevedl, protože to ani asi nevěděl). Takže podle vkusu.
Když Vám někdo donese něco, za co jste zaplatili včetně dovozu a donesení, není žádný důvod, proč dávat "dýško". (Tím chci naznačit, že si někteří možná neuvědomují, že za donesení už zaplatili ve vyšší ceně objenaného...)
Prakticky nikdy neexistuje objektivni duvod davat spropitne (pro jednoduchost rekneme v ramci CR). Tringelt je proste zpusob, jak projevit spokojenost s poskytnutou sluzbou i jinak, nez pouhym dekuji.
Ano dávám, pokud mi pošťák výtahem vyveze balík co váží hodně (třeba písek do wc pro kocoura), dám mu 50,- a vím, že příště už nemusím říkat, že jsem na vozíku a on bez problémů zase vše donese a ještě mi to ochotně dá až na místo. Stejně tak nákup z "rohlíku" uloží mi to až do lednice. Pokud je doma mažel, jde pro vše dolů a obyčejně nechá drobné , nebo také nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.