Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
je nějaké označení pro člověka (pan x), který dělá to, co normální lidi nedělaj? Tento člověk je přesvědčený, že to co dělá je správné a měl by to dělat každý.
Dám příklad, po úzké silnici jede jedním směrem sanitka a proti ní náš pan x. Pan x ve snaze udělat sanitce co největší prostor flákne auto hluboko do pangejta, ze kterého ho pak musí vytáhnout jiné vozidlo. Za panem x jelo však další auto které normálně zpomalilo a se sanitkou se ve snížené rychlsoti vyhlo. Pan x pak všem začne vykládat, jak se nikdo neumí uhnout.
Děkuji za odpovědi.
Pan X to jinak neumi, dela vse, jak nejlepe umi. Zas ve vlestnim zajmu by nemusel vykladat, ze by to vsichni meli delat tak jak on, protoze se potka s nepochopenim a nazvou ho psychopatem. Avsak ani na tom, zda to vyklada ci ne zas tak nezalezi. Pan X je zcela normalni a z jeho pohledu neni zbytek sveta normalni. Kdyby byli vsichni jako pan X, pak by byl ten, kdo to nehodi do "skarpy" trpel anankastickou poruchu jak pise wiki ...
Co by na tom bylo špatného kdyby ho nazvali psychopatem? Kdyby měl IQ mezi 50 a 69, to by ho nemohli ani nazvat "debil"? To nejsou nadávky. Že lidé s poruchou osobnosti nevidí problém u sebe, ale u ostatních, je jedním z rysů té poruchy, stejně jako jeho vnitřní přesvědčení a logika: "Když nebudu 100% zodpovědný, může se mi zřítit svět. Když zavedu přesná pravidla, dopadne to dobře. Druzí mohou být nezodpovědní." Vykládat o tom asi musí, protože dalšími rysy jsou moralizování, hodnocení, kontrolování a nerozumné požadavky na způsob práce druhých.
Souhlasim viki az na ...
Pan X se ale nechova nezodpovedne. Az prilis zodpovedne, ze se vritil do prikopu, ze ho v tomto pripade muselo vytahovat jine auto. Nikoho neohrozil, akurat si zadelal na problem, ze musel resit vytahovani sveho auta z prikopu. Byla to jeho volba a spis je jeho jednani k pobaveni ...
No a ze vykladat o tom musi? Pracuje tady nadmiru jeho pocit "sebedulezitosti" a mysli si, ze to, jak on se chova je spravne a ostatni, kdyz se nechovaji jak on, zacne moralizovat. Kdyby vsichni hodili auto do prikopu, bylo by vse z jeho uhlu pohledu OK. Kdyz mne bude onen pan moralizovat a hodnotit, ze jsem to taky nehodil do "skarpy" je jenom na mne, zda na jeho hodnoceni ci moralizovani pristoupim. Pokud nepristoupim a vemu v potas, ze jeho svetem je ten svet ve kterem zije (tedy moralizovani, nerozumne pozadavky ... atd) a ze svet vidi jinyma ocima, mohu se nad jeho vnimanim zas jenom pobavit. Presne v tomto bode, pokud ho zacnu hodnotit ci pozadovat chovani na svuj zpusob, zachovam se presne jak se chova on. Tedy jim nastavene zrcadlo zafunguje ...
Nepíšu že se nechová zodpovědně a kdyby se spokojil s těmi 100%, ještě by to mohlo být v normě. On to se zodpovědností o pár desítek procent přepísknul a už se nevešel se silnici. S panem X asi nepočítala Marie Terezie když zavedla šířku silnic takovou, aby se na ní vyhnuly dva povozy. Pan X by mohl svojí "sebedůležitost" asi nejlépe uplatnit v politice, z jeho pojetí světa by mohla vzejít třeba nějaká novější směrnice o šířce silnic.
To mi připomíná politiky. Co je dobré pro něj, musí být dobré i pro ostatní. Pan X má nové auto, proto by ho mohli mít všichni, šup, máme tu "bursíkovné", dražší STK... Pan X topí elektřinou, můžou tak topit všichni, daň a revize kotlů, komínů. Svítí úsporkou, vakuové žárovky rovnou zakážeme atd.
Pán možná měl na sebe vztek, že vlítnul do pankejtu, ale raději peskoval jiného. Mně přijde zase nenormální, když chlap tvrdí, že děvče, které začne mít periodu, je vlastně už žena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.