To není pravda... Pokud nemají jméno na matrice v seznamu povolených, tak to neprojde. Musí se požádat o znalecký posudek u soudní znalkyně v oboru jazykovědy... ta je jen jedna v republice (pokud se něco nezměnilo) - Dr. Knappová. A pokud ta vydá zamítavý posudek, tak jméno nepovolí ani když se budete na hlavu stavět.
Sám jsem to absolvoval, když jsem pro dceru vybral jméno, které sice podle seznamu na internetu bylo schválené, ale jak se po jejím narození ukázalo, nebyla to pravda a matrika odmítla vydat rodný list. Na radu pracovnic matriky jsem kontaktoval zmíněnou Dr. Knappovou a ta s ohledem na to, že dcera již byla na světě, vypracovala posudek přednostně. Naštěstí kladný.
Proč je krásné české jméno Ludmila příšerné? Anna, Anežka, Ludmila, Marie? Krásná jména to jsou. Lída, to je tak jako kdysi se Marii říkalo Máňa, Mařka a tak.
Protože krásné není. To je opravdu věc názoru a chtít po někom důvod proč se mu nelíbí jméno je zvláštní. myslím si, že na to nedokáže odpovědět nikdo.
Křtěná jsem Lidmila, maminka mi dodnes říká Dunko. V naši rodině od nepaměti byli všechny první dcery Ludmila až já jsem Lidmila asi se to soudruhům víc líbilo, porušila jsem tradici a dceři jméno nedala.
iz*
Napadá mne, jestli to spíše nebyl překlep (že úředníci o ničem rozhodovat nechtěli). Na počítačové klávesnici i na psacím stroji je I vedle U. Mám částečně setřená označení na klávesnici a každou chvíli písmenka zaměním...
K otázce: Mně se více líbí Ludmila a Lidmila – Lída mi přijde hovorové.
Hm. S jednou Ludmilou jsem chodil na průmku a její jméno mi znělo a stále ještě zní úplně nádherně.
No ale myslím že jméno Lída dát lze. Proč by nešlo? Znám jednu a té dali jméno Kinga a na vedlejší střední chodila jedna se jménem Syslie. To není fór, to je fakt.
Zákon 301/2000 Sb, § 62 (1) Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Jestli je Lída jméno standardní nebo domácké, to posoudí matrikář. Ona ta hranice nemusí být vždycky ostrá.
rora*
Však máte nahoře, že v Česku je 118 žen s tímto jménem. Tedy jde to.
moje maminka byla křtěná Lidmila. Nikdy s tím neměla problém, stejně na ni většinou volali Lído.
doplněno 19.01.17 16:54:
liduš, s tou lidunkou, jste mi připomněla dětství. Lidunko maminku taky někdo z příbuzných oslovoval, ale po těch létech už si ani za nic nevzpomenu kdo. A Lidmila je krásný staročeský jméno. Ludmila přišla snad prý z Ruského Ljuda.
lidus*
Kuksem, já tedy problémy měla, špatně zapsané na ŘP, na matrice při svatbě, na smlově o novomanželskou půjčku, vše se muselo předělat
Paní, nebuďte staromódní. Kde to žijete. Tohle je vzorek jmen co dali dětem moderní rodičové: Emilie Shanell, Emma Thea, Satya Layla, Samanta Nicol, Caitlín Ingrid, Lily Anne, Jennife Šarlota, Rebacca Naomi a Olivia Christine tady v ČR. Nezapomíejte také na parádní Esmeraldu a určitě v té záplavě kvalitních tisícidílných seriálu se najdou další, které tomu novém človíčkovi zpříjemní cestu životem a jistě Vám pak poděkuje. Ale vážně. Ať si každý dá to co se mu líbí. Aspoň je snažší uhodnou jeho inteligenci a myšlenkové pochody (rodičů). Lída zní dobře, ale já bych volil Klára, kdybych měl příležitost.
To mi připomnělo, jak u nás v novinách bývají vyfocená nově narozená miminka a ta jména někdy i s příjmením to je děs. Většinou to zapomenu, ale tohle ne - holčička se jmenovala Sophie Měchura Otáhal. Nekecám. Jo a Ludmila je moc pěkné jméno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.