Nejste přihlášen/a.
Postřehli jste, že v ALBERTu prodávají čerstvé maso, které je křehčené - tedy obsahuje 20% vody?
Vše je jen v lidech, kdyby to nekupovali, tak jim to tam zůstane a mohou si to naložit...je to děs co si výrobce dovolí.
Jenže u nás se v první řadě kupuje vše co se jeví jako výhodné a levné- to je velká chyba.
Lidé se pak diví co sní...inu někdo se ani nediví , nepátrá po tom.
Křehčené maso je jedna z největších lumpáren odchodníků na zákazníky. Správněji by mělo jmenovat maso nasolené aby natáhlo co nejvíce vody, potom ještě další vodou nuceně napumpované a než voda stačí vytéct rychle zamražené. 20% vody neobsahuje ani omylem, stačí si provést jednoduchý pokus. Koupit tento odporný výrobek, zvážit ho zmrazený, nechat jej na sítu nebo cedníku rozmrazit a zvážit znovu. Pak uvidíte ty procenta čisté vody, které v ceně zaplatíte. Jen nechápu, proč to trpí obchodní inspekce.
dovolím si oponovat, část vody svévolně nevyteče... opravdu se naváže na maso a pustí až při tepelné úpravě a jistou část nikdy. Jinak to tuším bylo v Pekle na talíři - tepelně upravili a porovnali úbytek na váze vs cena. Samozřejmě vyšlo velmi draho v porovnání na konečnou váhu.
Takhle to brát doslova nejde. Tekutina vám vyteče i z domácího masa, když jej zmrazíte a rozmrazíte. Nicméně je to hnus, kam to až dotáhly naše slavné řetězce, viz Peklo na talíři tento týden, a maso je jen dalším případem. Ale kde je asi původ? Kdyby se lidé zajímali o to co kupují a nekoukali jen na peníze, tak nemají obchodníci šanci s něčím takovým uspět. Ale je mi jasné, že tak jednoduché to není. Každý se snaží šetřit, ale možná se to chce zamyslet na čem je rozumné šetřit.
doplněno 14.03.13 09:27:Clayman: Já myslím, že saman47 to myslel právě opačně, jako že je tam vody více než 20%.
Naučila jsem se nakupovat maso na chalupě v pojízdné prodejně dvou farmářů, každých 14 dní v úterý chlazená drůbež, ve čtvrtek vepřové, jelita, jitrnice, tlačenka, škvarky,uzené maso ( a je možnost si objednat, že chci vyudit třeba 5kg vykostěného boku). Ceny nižší než v tom zmíněném Albertu kde po zkušenostech maso dávno nenakupuji, potraviny ano jelikož máme obchod nejblíže.
Albert je z těch řetězců snad ten největší odpadkový kontejner. Ale takové Tesco či Billa nejsou o mnoho lepší. Křehčené maso se prodává všude v řetězcích. Našla jsem si v Globusu kilový balíček s krůtími prsy. Tedy dva, v oddílech hned vedle sebe. Stejná oranžová etiketa, stejná gramáž. Ale jeden balík stál asi 100 korun, druhý 160 korun. Říkala jsem si: proč? Měla jsem s sebou naštěstí brýle, tak jsem začala luštit ty jejich "blechy". A ejhle: první křehčený, druhý normální. Nejsem tak bohatá, abych kupovala slanou vodu a tak jsem si raději připlatila.
S tou kvalitou a cenami je to pravda. Koupit tlačenku v krámě je mnohdy fujtajbl. Koupila jsem si jediný plátek! u soukromníka /děda to nechce, tak jen pro sebe/. I když ten jeden plátek stál 25 korun, pochutnala jsem si. Je to lepší, než koupit třeba 30 dkg nekvalitní.
Tohle se ještě pořád musíme učit, že cena nebývá opravdu rozhodující, důležitá je kvalita. Jaga.
Jsem zvědavý, takže i takové ´hnusy´ jsem kdysi vyzkoušel...
Ale současně rád jím - a rád jím dobroty, takže balíčkované maso nekupuju vůbec (ať je zabaleno cokoli), výjimkou je maso balené v Makru - např. kotlety (půl vepřového hřbetu vcelku) apod.. Kupuju maso čerstvé - kdy si nechám několik kusů ukázat a vyberu si. Nekupuju řízky, ale kus krkovičky nebo kare, nekupuju ´guláš´, ale kus kližky... A - přiznám se, že ač jsem zvědavý, nepřiměl jsem se koupit např. nakořeněné (tzv. naložené) maso - vůbec...
Ale poměrně slušnou ´masnu´ má Globus, tam si dovolím občas koupit i tlačenku či jelita a jitrnice.
Čemu se divíš? Vždyť to lidi chtějí. To není jen o mase, to je o všem. Nabídni lidem h...o za "výhodnou" cenu a utrhnou ti ruce. My, kteří jsme ochotni si připlatit za kvalitu, máme prostě smůlu. Obchod si nemůže dovolit nakupovat kvalitu, kterou neprodá. Lidi jdou po atrapách potravin za "výhodné" ceny.
Já se v tom všem špatně orientuji. Mám pocit, že jsem něco důležitého přehlédla, nedostala se ke mně nějaká důležitá informace a vůbec, že nakonec umřu úplně hloupá. Proč? Protože koukám na lidi, jak se přehrabují v krabicích s masem, v Kaufu, v Albertu, v Lidlu. Ti lidé mají brýle, vidí cenu za těch pár kousků masa, které je v nějakém plynu + obal a vodou nacucaný snad hadr pod masem. Tohle všechno zaplatí. Takže cena čistého masa výjde na kolik? A je to všecko mnohem dražší, než řezník, kolem kterého 2x denně projdou. Vidí, že tam má naprosto čerstvé maso, na suchém tácu. Prodavačka kus obrátí a dá na výběr, ze kterého konce má ukrojit. A když člověk doma zjistí nějakou nepravost, ví, kam má jít pokřičet. Navíc, každý máme doma lednici, kde maso i bez krabice vydrží nějakou dobu, nechceme-li se k řezníkovi stavit, když jdeme okolo. Proč kupovat do zásoby?! Vysvětlete mi, prosím vás, proč to tak je. Vždyť maso v krabici výjde dráž, než to u řezníka. Sice chápu, že každý není z Ostravy, kde na každém kroku je řezník, ale proč lidé platí za krabice, které stejně ihned vyhodí a pak u televize utírají slzy, když zjišťují, kam země směřuje. Za jejich peníze.
Vysvětlete mi to, ať fakt neumřu uplně hlupa!
´Potkal´jsem nedávno krásný ´fór - ´v super-hyper´ byla na regálu cedule AKCE - SLEVA - a v regále rybí konzervy (dobré, taky si je kupuju) za cenu o cca 10 % vyšší, než je obvyklá. A lidi se mohli strhat, jak konzervy brali - pomalu po krabicích.
Šel jsem se kouknout zblízka - jestli se nepletu ve zboží a nebo mne nešálí zrak - a fakt, vyšší cena a ´poškrk´ jako o hladomoru.
To znamená, že ´běžný´ kupující nehledí co a za kolik kupuje - hlavně, že je SLEVA...
Někdy posléze možná zjistí, že nákup byl drahý - tak si jde poplakat k té TV a zanadávat na nespravedlnost světa - přece nebude sám o sobě zjišťovat, zda není náhodou blbej...
To mají běžně všude. Ještě nedávno bylo "křehčené" jen na kost zmrzlé kuřecí, dneska běžně třeba v Intersparu mají takhle "šťavnaté" i jen chlazené kuřecí. Ostatní masa to samé.
.
No a mleté maso v supermarketu "v akci" může koupit jen šílenec. A protože šílenci do supermarketů chodí tak je logické, že to obchody nabízejí. Kdyby s tím najednou nějaký supermarket přestal tak ho lidi začnou pranýřovat jak je šíleně drahý a chodili by jinam. Takže není fér nadávat supermarketům za něco, co po něm lidi chtějí...
Pokud to jde, člověk nebydlí třeba někde na samotě, nejlepší je opravdu koupit čerstvé maso vcelku. Ve městě mám své oblíbené řeznictví. Prodavačka vezme ochotně kus masa do ruky a ukáže mi ho ze všech stran. Tak vím, co kupuju. Ráda kupuju kližku na guláše, krkovičku s kostí, z té kosti se pak udělá dobrý vývar, nebo kýtu.
Kuřata kupuju v drůbežárně - 4 km od nás. Jednou asi za 3 měsíce je prodej. Živé 35 Kč kilo, čistě opařené a bez pařátů za 40 Kč kilo a opařené a vykuchané za 49 Kč kilo. Kupuji si ty opařené, vykuchám si je sama. Z drůbků, krku a křídel je bezvadný vývar. Prsa vyříznu a dám zvlášť. Ostatní - ta kostra a stehna, to většinou upeču, s nádivkou nebo nudlemi,nebo udělám na paprice. A tak se nechá prima celé kuře zpracovat.
Mívají je pěkná, jako buchtičky, většinou dostanu ta oškubaná tak o váze okolo 2,30 kila. Jaga.
Pokud to není tajemství ve které vesničce drůbežárna co prodává ta kuřata je? Už se mi zbihají sliny na pěkně vypečené kuřátko:D.
Pro Mija: Doufám, že to nebude bráno jako nekalá reklama. Je to vesnice Lipoltice na Přeloučsku. Pokud to nemáte daleko, není problém. O prodeji visívají plakátky ve všech vesnících kolem vždycky tak 10 dní před akcí.
Jezdívají sem lidé až z Pardubic. Když sednou 3 kamarádky do jednoho auta a každá si jich 10 koupí, jistě se jim ta cesta pořád vyplatí.
Myslím, že do Velikonoc ještě jeden prodej bude. Když mi dáte na sebe kontakt, mohu to zjistit. Jaga.
A co je za problém? Předpokládám, že všichni ti, kteří chodí nakupovat, umí číst. Někdo tedy už jen s brýlemi nebo malá písmenka s lupou, ale umí. A to že nečtou je buď lenost nebo pohodlnost. Víte já říkám, že když je člověk hlupák, tak proč by obchodník nevydělával. Často se s partnerem přeme kvůli podvodným firmám a prodejcům, kdy on by je nejradši zrušil zákonem a já mu říkám, že ti obchodníci vydělávají jen kvůli lidské blbosti a ta žádným zákonem zakázat nejde. Když někdo neví, jaký je rodíl mezi masem a masným polotovarem, tak si tu vodu a Ečka v mase snad zaslouží. Takže kupuju opravdu maso a velmi dobře koukám, aby nebylo křehčené, u másla sleduju obsah tuku, abych si nekoupila něco, co se za máslo jen vydává, alternativní sýr, což je jen ztužený rostlinný tuk, mi nesmí přes práh a u nízkotučných výrobků si přečtu, že krom mléka a mléčných kultur obsahují i škrob a jakousi xantanovou gumu, tak si radši koupím mléčný výrobek tučnější.A také vím, že základní potraviny jsou jsou pod přísnou kontrolou, takže farmářské mléko je jen podvod na spotřebitele a má stejnou kvalitu, jako trvanlivé mléko v tetrapaku, kterému lidé často s oblibou říkají obarvená voda. Možná to čerstvé je senzoricky lepší, ale nutričně stejné jako trvanlivé a v puningu je mi to stejně jedno.
pb ale když koupíte opravdu čerstvě nadojené mléko je to podstatný rozdíl, já ovšem miluju trvanlivé značky Tatra a můj muž ho nechce ani do kávy. Naposledy koupil sýr "vynikající" uzená slovenská rolka, chuťově dobré, ovšem vyrobené kde z čeho a v Polsku, tak mu říkám zda si to četl a on odpověděl, že ne jelikož byl v akci a všechny ženské ho nakupovaly několik kusů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.