Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červená řepa a její místo v jídelníčku

Od: babkazov® odpovědí: 16 změna:

Moje maminka červenou řepu nikdy nedělala a nějaká strouhaná, jako salát, mi od babičky nechutnala. Nejedla jsem ji. Až jako hodně dospělá jsem ji ochutnala a zachutnala mi, s křenem, sladkokyselá. Ale nevyhledávala jsem ji, nemusela jsem ji, obešla jsem se bez ní. :-D Udivuje mě, kolik lidí červenou řepu kupuje. Vy ji vaříte, používáte ji? Jak? K čemu?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Za studena jako salát,za tepla jako přílohu k masu.
Viděl jsem i omáčku.

Já jím předvařenou červenou řepu s cottagem, mozzarelou nebo tvarohem a chlebem nebo k hlavnímu jídlu s bramborama. Někdy i samotnou :)

72mona3*
hodnocení

0x

Kdysi nám ji dávali na škole jako salát a já ji nenáviděla. Teď ji mám ráda zapečenou v alobalu nebo jen tak volně na plechu v troubě. Kdybych byla zdatnější kuchařka, využívala bych ji víc. Takhle si schroupu třeba plátek syrové, nebo dám do smoothie. A ještě jsem objevila sušenou - čipsy, tu taky můžu. M.

hahanaj*
hodnocení

0x

přesně tak s křenem je dobrá a carpaccio je taky výborné ...kupuji vařenou vakově balenou -jen se nakrájí na slaboučké plátky a použije... i naloženou máme rádi.

hodnocení

0x

Dobrý den. Babko, mi červenou řepu sázíme každoročně a momentálně máme odhadem tak 70 sklenic různé velikosti. S křenem ve sladkokyselém nálevu. Všem nám chutná. Máme ji nakrájenou na kostičky, nikoli strouhanou. Například dneska si budu dělat smažák a hranolky, tak si jí určitě vezmu. Je pravda,že to zpracování je zdlouhavé a navíc, když se řepa vaří, tak zrovna nevoní. A pak to oloupat a nakrájet. Navíc to hrozně barví. No a vždycky při sklizni si dám stranou a udělám boršč. Loni jsme měli hodně velkou ůrodu, tak jsme dali příbuzným. Jinak jsme jim dávali už sterilovanou. Udělali to zase trochu jinak. Nastrouhali jí nahrubo a nálev byl trochu jiný, ale taky byla moc dobrá. Když jsme jí v minulosti nesázeli, tak jsme jí pravidelně kupovali, ale to je tak 30 let.

culdabulda1*
hodnocení

0x

ve sladkokyselém nálevu je výborna jako příloha třeba ke knedlíkům smaženým s vajíčkem.

hodnocení

0x

Existují stránky cervenarepa.eu kde si snad vybere každý.

Nám chutná zapečená s balkánským sýrem, taky jsem úspěšně dělal sirup.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Dělávám salát z čerstvé červené řepy, mrkve, celeru a jablka. Mrkev a celer nastrouhat nahrubo, jablko a řepu najemno. Posolit, pokapat citronem, polít vyškvařeným na kostičky nakrájeným špekem - dle chuti. A pak vařím klasický boršč z červené řepy. Anebo obyčejnou polévku u červené řepy.

hodnocení

Děkuji za všechny odpovědi. V každé je něco, co se dá použít. ;) Jetro dal bezva adresu a tam jsem našla dolcevita.blog.cz/... No řekněte, nesbíhají se vám sliny? Paráda!

Naše stařenka dělali úžasná strouhaná jablka s křenem. Maminka se o to pokoušela, já také, ale nikdy to nebylo ono. Mám pocit, že do toho lila i horkou polívku. Neznáte to někdo?

iv®
hodnocení

0x
Umýt. Zabalit jednotlivé řepy do alobalu. Péct v troubě cca 1,5-2 hod podle velikosti. Oloupat, nakrájej na plátky zakapnout olejem. Osolit. Nejraději mám se sýrem. Mozarela.,cottage,lučina. ...mnam.

sebod*
hodnocení

0x

Já jsem červenou řepu kdysi nosila ze školky domů. Hezky napěchovanou do kapsy u zástěrky *smich*. Také jsem ji potom měla za něco *blee*. Až teď na starý kolena ji s chutí baštím. Já ji nastrouhám, přidám třeba nastrouhaný jablko (nebo nechám samotnou), trošku jogurtu, trošku majolky (sýr lučinu, cottage, tvaroh - prostě co je doma). Já nesolím a nekořením. Ňamka.

hoststary*
hodnocení

0x

Spousta dětí nakládanou červenou řepu nenávidí už při pohledu na řepou obarvené ostatní jídlo (hovězí v zelenině s bramborem, šunkofleky s červenou řepou, atd.), některá sterilovaná červená řepa smrděla zatuchlým sklepem a odrazovala od ochutnání, dnes to snad tak už není. V poctivém bořči je řepa nenahraditelná a velmi chutná.

Výnorná a chutná je červená řepa ze zahrady, pouze oloupaná a nakrájená na tenoučké plátečky připomínající tenké plátečky karpáča z hovězího, je výborná jako příloha k chlebu se sádlem, k večeři apod. Vůbec nebarví ani prsty ani talíře, jak by se zdálo. Je to výborná pochoutka tak jak je. Žádné tepelné zpracování. Stačí brát si z mističky rukou pláteček za plátkem a přikusovat k jídlu.

eivlis*
hodnocení

0x
Ja cervenou repu moc rada nemam, ale piju ji pomalu kazdy den a stejne tak to skoro denne davam pit manzelovi, detem a taky repu jako stavu velmi casto nosim svoji mame.Presne receno ji neustale doma odstavnuji spolecne s jabkem, mrkvi a citronem.Detem delam jen stavu, ale me,mamce i manzelovi repu v posledni dobe hodim do silneho mixeru spolecne s vodou, jabkem, mrkvi, citronem a vypijem to takto.Duvod vseho?Repa je velmi zdrava v prevenci s nemocemi a proto to do vsech okolo me porad laduju jak muzu.-:)
doplněno 19.01.17 13:02: Presne receno se to po modernu jmenuje smoothi a ted nevim jestli to pisu spravne-:)
doplněno 19.01.17 13:04: Smoothie-to je ono-:)

hodnocení

0x

Nastrouhám najemno, trochu majolky, zakapat citronem, to miluju. Strouhám do červené misky postavené do nerez dřezu a na sebe si vezmu něco tmavého, raději starého :-D

hodnocení

Hmhmhm, když to tak všechno čtu, tak mi nic jiného nezbude, než ji zítra koupit a vyzkoušet. Však můžu, že?! Když nebude chutnat, tak ne! Vyzkouším.

jarda1982*
hodnocení

0x

Červenou řepu mám rád zavařenou, na kostičky nakrájenou ve sladkokyselém nálevu s trochou křenu. Výborně se hodí k šunkaflekům , rizotu, francouzským bramborům atp.

Jarda

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]