Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchody po zesnulém

Od: zavinac® odpovědí: 84 změna:

zdravím,,zajímalo by mne,proč ženy i muži berou důchod také po svém manželovi či manželce? Přece již nežijí a pracovaly tak jako každá žena či muž..Zdá se mi to nespávné vůči samostatným ženám.

84 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Ten vdovský či vdovecký důchod není nijak horentní. Když ho před 10 lety spočítali příbuzné po jejím manželovi, dělalo to 1.700 Kč. A když je člověk vdovec či vdova, topí, svítí apod. stejně, jako když žili dva. Myslím, že je to dobře. Je to vlastně takové poděkování tomu, co zůstal naživu. Že spolu vydrželi až do smrti jednoho z nich. Dneska když je to samý přítel, druh apod. asi bude vdovských a vdoveckých důchodů ubývat. Stejně, jako ubývá manželství.

Pokud se vdovec či vdova znovu ožení /vdá/, o ten důchod po manželovi /manželce/ přichází. Jaga.

Já jim ho přeju. Přišli o nejbližšího člověka, kterého měli až do jeho smrti rádi. A každá koruna dobrá, tak ať si kapku přilepší. To jsou horší podniky, kam jdou státní peníze /třeba na migranty/. A tohle je pro naše české lidi. Tak jim to budiž přáno. :)

hodnocení

babajaga,,,,,,,jsou lidi,kteří se berou jen kvůli důchodu ,,a pak také zase další žijí spolu odděleně kvůli důchodu.Žádné zásluhy v tom že jsou spolu nevidím.Ženy, které jsou samy mohou za to,že jsou samy? Třeba její muž byl potvora a rozvedli se? To je OK?

doplněno 10.01.17 18:12:

Vzala bych jim důchody po pozůstalých a dala tam, kde je to více třeba.Hodně žen co znám ,dělalo jen tak aby se neřeklo a mají důchod po svém muži to se mi nelíbí,,každému jak zaslouží -důchod za svou práci odpracovanou za život,Je to jakési vysvědčení co ten člověk v životě dělal,,

Prostě tak jsou nastavena určitá pravidla, samozřejmě, že jsou chytráci, kteří na tom vydělají - taky znám paní, která 10 let bydlela jinde než manžel a až umřel, tak se vrátila do svého rodného domu, která mu mezitím přenechala. Ovšem závidět nějakou tisícovku důchodcům, když stát rve prachy do spousty nanynek, které jsou samoživitelky, protože nepotřebují nic a vše zvládnou a pak je tady živíme všichni, to si, myslím, je dnes dost problém.

JJ - tak jsem měl jednu sousedku - bydliště u rodičů, samoživitelka - bydlela naproti u souseda/jejího partnera a otce toho dítěte. Proč spolu bydleli takto? Pro dávky samoživitelce - Často se chlubili, že pár tisícovek navíc měsíčně za takové "bydlení" se prostě vyplatí...

No a pak se rozešli, našla si jiného. Dávky ale stále bere - vždyť je samoživitelka...

Přitom soused byl a je výborný kluk, o dítě se staral a stále se stará (když ona potřebuje, zaveze mu ho na hlídání...), dnes platí alimenty a často jim pomáhá... pitomeček že? Ale ta mrcha si pro dávky zajde... vždyť chudinka bydlí jen u maminky důchodkyně a nemají na topení... tak další dávky..

vanad1*

Je dobře, že o vdovských důchodech nerozhodujete vy, jako zdatný závistivec. Typická česká vlastnost. Starejte se o své problémy a vdovcům prosím těch pár korun nezáviďte. Kromě daných podmínek pro delší dobu se jinak vyplácí 1 rok.

rebeka*

Myslím, že ten vdovský i vdovecký důchod je vpořádku. Spíš mě vadí výslužné, které je mnohem větší než důchod vdovský.Výslužné berou vojáci a policajti, ale také bývalí estébáci a ti jsou vysmátí.

hodnocení

3x

Když nečekaně ovdověla moje teta,zůstala sama se třemi dětmi (14,12,3) opravdu myslíte že ten vdovský důchod nepotřebovala?Měli mimochodem rozestavěný dům,kam se chystali stěhovat...já vím že dostali sirotčí,ale ten je určen pro děti,ale jak píše nade mnou,musí topit,svítit atd...

hodnocení

3x

Vdovský důchod je přežitek. Je to dávka která měla svoje opodstatnění v době, kdy ženy nepracovaly a staraly se naplno o manžela, děti a domácnost. Když živitel zemřel zůstala žena bez prostředků a vzdělání a proto byl zaveden vdovský důhod. Vdovecký důchod /pro muže/ byl zaveden až v roce 1991.

kabaretier

Vdovský/vdovecký důchod pobírá i muž a přežitek to určitě není viz odůvodnění od babajaga. Je to naopak jedna z těch velmi potřebných a nezastupitelných dávek.

kabaretier...přečtěte si můj názor až do konce...ne jen začátek. Nechápu, proč by měli být zvýhodněni jen manželé, když singl lidé taky odvádějí do systému.

To je asi pozůstatek doby, kdy rodina byli manželé a děti a ne truhlíci, kteří na nic nepotřebují papír a pak, když nemají prachy, jen hledí, jak stát podojit.

Aha...takže důchod po zemřelém není dojení státu? Argument, že si ho zasloužím, protože jsem přece byla vdaná je nesmysl.

kabaretier

Nechápu, proč by měli být zvýhodněni jen manželé, když singl lidé taky odvádějí do systému.

Dávky obyčejně dostávají potřební. Vaše "odvádění" do systému, jako osoby single s tím nijak nesouvisí. Mluvíme o sociální solidaritě nebo sociálním smíru. A senioři jsou považování právem za tu nejvíce ohroženou skupinu obyvatel.

Pokud to myslíte tak, že jste v životě single a tedy bez vdovského důchodu a jste tak "ochuzena". Potom je důvodem patrně fakt, že rodina - manželství je stále základem státu. A tato realita je stále podporována i s ohledem na dávky, což je mimochodem zase jenom dobře.

Nechápu, proč by měli být zvýhodněni jen manželé... - ale vždyť je to jasné - a už jsem to uváděl. Stát nechce neúplné rodiny a dotovat samoživitele - podporuje rodinu třeba tím, že jim nabízí tento benefit. Stejně jako u PČR, Vojska, Hasičů ... i rodiny jsou vlastně takové skupiny, které potřebuje nějak stát zadotovat, aby se lidem to těm vyplatilo.
doplněno 10.01.17 18:31:

kabaretiér - stejný názor, jen jsem to blbě přiložil jako reakci :)

hodnocení

3x

Naopak, je velice spravedlivé, že stát dává (finanční) kompenzaci vdovám a vdovcům, a to z toho důvodu, že se chovají státotvorně. Základem státu je stabilní rodina založená dvěma lidmi, kteří to spolu mysleli natolik vážně, že svůj svazek oficiálně potvrdili (nehledali různé zbabělé ani vychytralé důvody, proč je lepší zůstat pouze ve vztahu přítel x přítelkyně). Navíc potvrdili, že jsou dostatečně odpovědní a svůj protějšek si zvolili správně (tj. nerozvedli se).

hodnocení

,,je to stejné,jako nefunkční manželství ,které se nerozvede,,chytrystika

hodnocení

2x

Beru to jako benefit - rodina je základ státu. Proto za odměnu mají tuto jistotu. Stejně jako výsluha u PČR (kam skoro nikdo nechce), u hasičů, vojáků - proč by neměli lidi po odchodu ze služby dostávat nějaký benefit? Většina z těch, co pracují v těchto složkách, tam šli právě kvůli tomuto benefitu.

A do manželství se lidi nehrnou - takže když už je někdo s tímto "benefitem" - jen dobře.

Na druhou stranu - už jsem viděl několik dokumentů o přiznání dávky - a to si tak někteří přijdou na desítky tisíc.

Také bych zdůraznil, že vdovský důchod není ve 100% výši příjmu druhého partnera.

hodnocení

jmlc...to se ví,že není plný ale i to -co dostanou za nic je hodně

paw*
Jestli to je nebo neni hodne nemuzu soudit. Ale doufam, ze se vdate/ozenite a kdyz nedejboze ovdovite, tak ten pripadny duchod poukazete tam, kde je to vice treba.

Z vašich reakcí mi vyplývá, že "i to - co dostanou za nic je hodně" znamená "oni dostávají a já ne, jsem naštvaná a zuřím - proč oni dostávají a ne já? Já chci a chci - a nemůžu, protože mi utekl manžel... "

Je to jinak, než jsem pochopil? Není důvod odchodu vašeho manžela ta závist a zloba vůči ostatním, co mají a vy nemáte?

Proč závidíte? Jestli máte málo peněz, nemáte na nájem nebo na topení - zkuste a) změnit bydliště na garsonku či podnájem za vámi uvedených 5000,- b) zažádat si na sociálce o dotace. Nebo c) prostě si vydělat ...

mysdomaci*
hodnocení

2x

Zaobíráte se tady důchody po zemřelém u lidí v produktivním věku, ale většina je jich mezi důchodci a důchodci, pokud zůstanou sami, mají často existenční problémy, protože najednou jsou na všechno sami s jednou penzí. Myslím si, že to není nespravedivé.

hodnocení

2x

Souhlas s ostatními - většinu vdov a vdovců tvoří lidé v důchodovém věku, kde opravdu výpadek příjmu jednoho z partnerů může hraničit s existencí toho druhého. Navíc tu má pozůstalá/pozůstalý další výdají - pohřebné na tyto účely už není, dále je potřeba zaplatit notáři za vyřízení dědictví, atd., prostě každá koruna navíc se hodí a lidé v důchodovém věku, kteří poctivě pracovali, si ji v těchto těžkých chvílích zaslouží. V těchto případech se vdovecký důchod vyplácí až do smrti vdovy a vdovce.

Pokud jde o mladší vdovy a vdovce, tak tu ještě není zmíněno, že vdovský/ vdovecký důchod se pobírá jen po dobu jednoho roku, pak již ne. Asi je tu předpoklad, že za ten jeden rok se "člověk dá nějak dohromady". Tedy samozřejmě pokud zde nejsou nějaké další důvody pro jeho pobírání (např. vyživované děti). Jinak už se pak nevyplácí. (Může se opět začít vyplácet, až když jde vdovec/vdova do řádného starobního důchodu).

pohanka*

Obnova pozůstalostních důchodů má svoje pravidla, která se mění i podle roku, kdy co poslanci uzákonili. Takže i ty hranice a podmínky nemusejí platit pro každého stejně. Ne každý důchodce dostane pozůstalostní důchod automaticky s odchodem do svého důchodu. Ale je potřeba se o to zajímat a ptát se na ČSSZ.

hodnocení

kuba...myslím,,že jak jsou dva důchodci..tak mají na to,aby si našetřili na pohřeb a jiné .životní výdaje co jsou k životu nutné.

iz*

Jakou máte představu o důchodech? Víte, že spousta důchodců bere důchody i pod 8.000 Kč měsíčně? Kolik byste z toho dokázal ušetřit?

Ano, je to přesně tak, jak píšete. Výše důchodů není nikterak závratná a při dnešní drahotě je spousta seniorů, kteří zápasí s každou korunou. Bohužel, po 89 už byli ve věku, kdy neměli možnost našetřit si miliony na stáří. Taky se stále zapomíná, že většina seniorů potřebuje životně důležité léky, které taky nejsou zadarmo. Sama jsem včera nechala v lékárně přes dva tisíce a to nekupuju žádné potravinové doplňky, z toho už jsem vyrostla. Mám štěstí, že jsme ještě s manželem oba dva. Z jednoho důchodu by mi ty peníze zákonitě chyběly jinde.Že nikomu nevadí, že se mladí neberou kvůli tomu,aby ždímali "osamělé" matky od státu kdejaké příspěvky. Nikomu nic nezávidím, sama mám zaplať pán Bůh dost, ale vidím to ve svém okolí. Fungují normálně s partnerem, respektive "přítelem" jako normální rodina s normálním příjmem do rodiny. Ale papírově jsou samy...Ctím rodinu, jako takovou uznávám jen tu, kde jsou jako úplná rodina manželé s dětmi. Dneska je bohužel v módě i z výše uvedených důvodů, žít na psí knížku. 3 děti, každé s jiným, každé se jmenuje jinak...a jedeme dál. My jsme byli vychovaní tak, že bych se za to styděla.

pt®

"boba", jelikož to vidím a vnímám, jako Vy a jako "jaguš", musím jen souhlasit. A pokud někdo koumá ohledně vdovských důchodů, tak může vstoupit do manželství a žít s partnerem 50, 60 let, starat se o něj v jeho nemohoucnosti (v dobrém i zlém) a klidně se vdovského důchodu zříci. Co je to tady někde za otázku o vstupu do manželství z vypočítavosti? Abych s někým mohla prožít 50, 60 let, tak to není o vypočítavosti, to je o tom, že se ti lidé brali z lásky. Vypočítavost je žít s někým na psí knížku, ale brát peníze, jako samoživitel, to je fakt nemravné. Jistě jde o větší částky než je nějaký vdovský důchod. Prostě v tom vidím závist, ať si myslí kdo chce, co chce. Ne jen závist o těch pár korun, ale závist, že někdo může mít tak dlouholetý vztah. Ano rodina je základ a kdo to nevidí, nevnímá, tak to pozná po letech sám. Díky za Váš moudrý příspěvek...*placni*

Bobo, škoda, že už nemám body! Za takovou pravdivou a přiléhavou odpověď tedy aspoň paleček nahoru! *palec* Jaga.

Jago, díky ti, ráda tě čtu a vesměs s tvými názory souhlasím:)

hodnocení

Jistěže důchodci nemají závratné důchody...ale jak jsou 2 tak ušetří spoustu peněz.Dejme tomu,že mají dohromady 20000kč -zaplatí byt 5 000 i s internetem a telefonem.Zbude jim 15 000kč na měsíc.To je málo? Oblečení vesměs a zařízení mají.Na léky zas tolik neplatí,,vím to podle sebe a to jsem hodně nemocná.Vychovali dva slušné syny,muž si našel mladší.Proč tedy je stát obírá o finanční možnost?Ale znám i bohatší důchodce.. na pohřeb si mouhou za celý život našetřit.,a to každý.

Vím,že se to nelíbí vdovám a vdovcům -ti už vůbec nevím zač -proč ho berou..Je ti nespravedlivé z mého hlediska.

Nebudu řešit, že se mi tvé názory nelíbí a vyjádřím se jinak páč jsi prostě zhrzená.
Všichni důchodci mají alespoň 10tis? Opravdu? Byt s poplatky, netem i telefonem do 5 tis? To je hodně malý byt a malé poplatky... Jestli ti vydrží tvé oblečení od odchodu do důchodu až do pohřbu tak jsi dobrá :) Hodně nemocná to asi jo, tomu bych věřil.

rebell

O spravedlnosti se tu ale zmiňujete pouze vy. Možná jste ten dotaz nějak nepřesně zformulovala když v něm každý hledá mezi řádky svoje vlastní téma na odpověď... Nebo je spravedlnost přehlížena proto, že s důchodovým systémem vůbec nijak nesouvisí. Směšování důchodů se spravedlností o vašem zdraví cosi napovídá :) a tomu že jste hodně nemocná bych také věřil.*ee*

iz*

Zdá se, že vycházíte z informace o "průměrném" důchodu, který ale řada důchodců nepobírá.

Zmínila jsem důchody pod 8.000 Kč měsíčně, ale jsou někteří důchodci pobírají mnohem nižšími důchody → i pod 5.000 Kč...

Kolikrát se (bohužel i tady) "nadává" na pracující důchodce, kteří "berou práci mladým", ale málokdo vidí, že hodně důchodců pracovat musí, aby vůbec vyšli.

Bydlení za 5.000 Kč měsíčně včetně internetu → to je možné v případě vlastního nebo družstevního bytu. Nájemné v nájemních bytech včetně obecních a magistrátních je o hodně vyšší.

Léky → záleží na tom, čím kdo trpí. Někdo za léky utratí "pár stovek" za půl roku, jiný potřebuje léky i za tisíce Kč měsíčně.

Oblečení ani zařízení nevydrží věčně, jsou potřeba opravy, někdy nové vybavení. A to nemluvím o rekonstrukcích např. koupelen, protože běžné koupelnové zařízení nemohou lidé s omezeným pohybem používat (není pro ně bezpečné).

Ani život důchodce by neměl sestávat jenom z bydlení, jídla a léčby. Jenže jim často na nic jiného nezbývá...

_____

Už to tady zaznělo, ale připomínám, že ten tolik vyčítaný vdovský důchod neznamená celý důchod manžela. Základní výměra důchodu náleží jenom jednou, vdovský důchod je polovina procentní výměry. [Vdova nepobírá dalších "10 tisíc".]

A také už tu zaznělo, že se vdova (vdovec) o zemřelého partnera (partnerku) staral/a → většinou celý život.

S vypočítavostí se lze asi setkat v každé věkové kategorii. Ale ještě jsem se nestkala s tím, že by se důchodci brali kvůli tomu, aby v případě úmrtí jednoho z nich měl druhý nárok na vdovský/vdovecký důchod. Nechci tvrdit, že se to nemůže stát, ale já jsem se s tím nesetkala.

_______

K jednomu z příspěvků výše:

Vdovecký důchod u nás existoval i dříve → ± od konce 50. let (1957, 1958 nebo 1959) do roku 1964. Podmínky ale byly nastaveny tak, že na důchod dosáhlo jen málo vdovců, proto byl vdovecký důchod zrušen.

Později koncem 80. let byl nahrazen vdoveckým příspěvkem, který se vyplácel v závislosti na dosaženém příjmu vdovce. Bylo nutné každý rok dokládat příjmy a ani na ten řada vdovců nedosáhla.

V roce 1991 tedy nešlo o nové zavedení vdoveckého důchodu, ale o úpravu dřívějších pravidel. Spolu s opětovným zavedením vdoveckého důchodu byl zrušen vdovecký příspěvek.

hodnocení

2x

Znám rodinu, vlastně spíš její fragment, kde se mladý otec zabil v autě. Zůstala paní a 3 malé děti. Ten vdovský a sirotčí důchod pro ně měl ohromný význam. Když dostane příspěvky kdejaká poletuška, která si dítě často uplete a ani neví s kým, /nebo to ví, ale do svatby se nehrnou/, proč by neměla dostat vdovský důchod vdova ze spořádané rodiny, která přišla o milovaného manžela?

Promiňte mi mou otevřenost, ale myslím si, že s této diskuzi je trochu jiný důvod k otázce:

"Stmívá se nad královstvím, závist je smutek a splín.

Závist potutelná, číhá, je nesmrtelná.

Tam, kde láska vládne závist je ztracená,

shání srdce prázdné, z lásky bývá zmatená..." Jaga.

Mimochodem - včera na Novinkách: 28 letá Slovenka, nezaměstnaná, žije v Olomouci v zařízení charity, usmrtila své 6 týdenní dítě. V minulosti jí záhadným způsobem umřeli další 2 kojenci. Další děti má po ústavech...Smutné čtení, že? Stihla toho hodně špatného...

Proto jsem pro dát ty peníze slušným vdovcům a vdovám, kteří ctili rodinu a ne podobné flundře, která likviduje vlastní děti.

hodnocení

babajaga ,,,vy mne asi nečtete pořádně,,já tady nepíši ohledně sirotčích důchodů ,,a vaše citáty či co to je ,,tak to nemá s tím nic společného.Ta poslední věta je naprosto neshodná s tím -co píši jí ,,Takových ctilelů rodiny jsou k pohledání ,,za vším jsou peníze..Jak píši -jsou lidi,kteří to vydrží řadu let ,,každý má ponorku a žie jen proto a nerozvádí se jen kvůli majetku a důchodu..To je můj názor.Vidím to kolem sebe,,

Pro Zavináč: ano, věřím Vám a dávám za pravdu, že i mezi důchodci se najdou vychytralí lidé, kteří se nerozvádí kvůli majetku a důchodu. Je jich ale menšina. Stejně, jako jsou samoživitelky, které si hrají na osamělé, berou dávky a ve skutečnosti žijí s partnerem.

Teď beru ty poctivé: Spíš klobouk dolů před babčou, která třeba přes 50 let žila ve spořádaném manželství, mužovi dosloužila a moc jí chybí. Každý nemá velký důchod a proto ten vdovský vdově opravdu pomůže. Bydlí, pere, topí, vaří, či si objednává obědy, jí, musí zaplatit léky, nákup, i oblečení je potřeba. Protože jsem šla do důchodu, nebudu příštích 30 let /dožiju-li se/ tahat jeden starý olezlý 50 letý kabát. Nekupuji značkové věci, ale oblečená jsem slušně. Přece kvůli tomu, že jsem důchodce, nebudu lovit oblečení v popelnicích! *ee*

Můj příklad: žiji v manželství /jednom/ už skoro 42 let. Zažili jsme hodně dobrého i zlého. Jak jsem tu už psala, manžel podlehl alkoholismu. V té době jsem si říkala: odejdi, nemá to s ním cenu. Ale pokaždé jsem si vzpomněla na ty pěkné chvíle, které jsme spolu strávili, jak jsme opravovali dům, jakou jsme měli radost z našich dvou dětí. Bylo mi líto těch společných let, připadalo mi hnusné nechat ho v tom plácat samotného. Je lehké a zároveň sobecké všechno hodit za hlavu a utéct, lehčí, než porouchaný vztah napravovat. Dala jsem se do toho. Manžela přijali na detox do HB, později ho převezli do Želivi, kde pobyl půl roku. Psala jsem mu dopisy, posílala balíčky, volala /1 x denně se smělo v určité hodiny/. Jezdila jsem za ním na návštěvy, líčila jsem mu, co všechno bude, až se vrátí, jak se na něj všichni těšíme...

Vrátil se, je to už 10 let a od té doby se nenapil. Je z něj úplně jiný člověk. Ten boj za to stál. Mohla jsem ho nechat, ať se potopí, ale zvládla jsem to. Je moc rád, že jsem ho podržela. Vyprávěl mi, jak za některými pacienty po celou dobu nikdo nepřijel, nenapsal, nezavolal. Neměli se mnozí ani kam vrátit. Jak byl rád a vážil si toho, že na něj někdo čeká. I to se pozitivně projevilo na léčbě.

Proto si myslím, že lidé, kteří vedle sebe stáli po celý život v dobrém i zlém, si ten nevelký příspěvek zaslouží. A basta! Jsem ráda, že mám svého hodného dědu, kterého by mi žádný, ani sebevětší, vdovský příspěvek nenahradil. Užíváme se, dokud se máme a nezávidíme lidem kolem sebe. Stačí nám, co máme, byť to nejsou žádné horentní sumy. Nepijeme, nekouříme a na nenáročný život nám to stačí. Jak se říká: Přej a bude Ti přáno!

Víc k tomu už opravdu nemám co říct. Jaga.

iz*

Už v této otázce nemůžu hodnotit, tak alespoň *palec*!

hodnocení

babajaga,,,,,,,zaráží mne výraz mužovi dosloužila,,byla služka snad?Vy jste nepracovala celý život aby jste neměla co na sebe v důchodu? Přeháníte..

Takže vy máte nebo budete mít důchod za to,že jste vlastně manžela nenechala jak si dopřával alkohol Ale to nebyla vina státu,že váš muž pil.,,No dneska jezdíte na dovču každý rok jak vím takže to je OK a určitě také šetříte na oděv a jiné potřeby...A bude vám dobře ,,

hodnocení

2x
Podle mě ten vdovský důchod je taková finanční podpora, aby pozůstalí zvládli finančně ten přechod na život bez partnera.
Vemte si, že jsou dva příjmy, tím pádem vyšší výdaje. Najednou ze dne na den ten druhý příjem zmizí, ale výdaje zůstanou. Pak má teda pozůstalý čas finančně utáhnout tu dobu než si vše zařídí, aby vše dokázal zvládnout jen z jednoho příjmu (třeba najít si menší a levnější být).
Podle mě by nebylo fér jim to brát a jak už tu někdo psal, ta částka není nijak závratná. To, že toho dokáží někteří lidé zneužívat, je pravda, ale to bohužel platí u všech druhů podpor od států.
Jinak soudě podle vaších pozdějších komentářů to u vás opravdu vypadá, že byste jim to sebrala jen proto, že jim to závidíte. A to je špatné. A možná to pak i trošku napovídá, proč jste vlastně sama (nic proti, je to jen můj názor na základě těch pár příspěvků, co jste ti napsala a realita může být třeba jiná).

škoda, že vám nejde dát bod

hodnocení

gismo...ne nezávidím,,,jsem soběstačná ,,a budu--ale neleze mi do hlavy jak píšete,že to mají přechod na život bez partnera. Je to směšné psaní dle mne.Mohli si našetřit a nejuchat v mladších letech,

Ale nejvíce mne zaráží -že chlap ještě bere důchod po manželce i když ho měl daleko vyšší než jehožena. To se jim dává ta to,že se nenaučili vařit a pod...Vždy má ten chlap větší možnost vše poplatit jako žena ..

A žena -že nemůže mít napuštěný bazén? Ať se uskromní jako hodně mladých lidí ,kteří musí změnit bydliště ,a pod...měli na to celý život,se smířit s tím že v důchodě bude míň.

Zavinac: Promiňte, to co píšete, nejsou žádné argumenty. To pak tady můžete psát, proč si nezaměstnaní lidé žádají o podporu, když si mohli našetřit během doby, kdy pracovali.
Podpory jakéhokoliv druhu jsou primárně určený k tomu, aby pomohli v určité situaci.
Víte, je mnoho států, kde nejsou podpory vůbec za nic. Naštěstí my v takové zemi nežijeme. Buďte ráda za to, že jste soběstačná a neřeste ostatní, co dostávají od států.
doplněno 13.01.17 13:08: *Pomohly
hodnocení

gismo,,asi čtete mezi řádky..

hodnocení

2x

Reaguju pozdě, ale přece... To mi tedy nedá se nepřipojit . Zavináč si asi nevidí do pusy. Dříve, pokud se dobře pamatuji, se ovdovělý člověk mohl rozhodnout jestli si nechá svůj důchod, nebo místo něj přijme vyšší důchod zesnulého.To bylo zrušeno. Samozřejmě vdovské důchody jsou důležité zejména pro ženy, které nemají ani dnes často stejné výdělky za stejnou práci jako muži. A i kdyby to nebyla stejná práce, tak odvádějí daleko více práce v domácnosti i pro toho manžela. Jsou také ženy, které kvůli zdraví svých dětí mají doporučeno pracovat jen na poloviční úvazek. s péčí o dět iv nemoci, mají také nižší příjmy, dříve měly i nízkou mateřskou. Např. dříve ženy horníků neměly vůbec nárok na školku a musely být s dětmi doma zadarmo, protože jejich muži vydělávali víc peněz, než většina jiných zaměstnanců, kteří potřebovali školku přednostně, což se taky promítlo do důchodu žen. A co se týká nákladů důchodců? Nebudu tu znova popisovat výše popsané, ale žít na doraz se nedá, nikdo neví, kdy mu odejde pračka, lednice atd. Starý člověk potřebuje mít i peníze na soc. služby, pokud nemá v dosahu rodinu a už nemůže, tak musí za všechno zaplatit, i za vyprání, mytí oken, úklid atp. Starý člověk by odchodem do důchodu, nebo ovdověním se neměl dostat na hranici chudoby. Leckdy potřebuje i nutně auto, pokud bydlí na vesnici a provoz taky něco stojí, pokud je ještě schopen řídit, tak mu to hodně zjednoduší život. A ženská, ta si musí každou opravu zaplatit, chlap si ledacos opraví sám. A jistě se najde spousta jiných důvodů, za mně jen tolik, na kolik jsem si okamžitě vzpomněla. Závist a nepřejícnost jsou hodně ošklivé vlastnosti a všechno se každému vrátí, v této době se to vrací docela brzy. Tak bacha na to...

blesík co plácáš za nesmysly.Já havíř manželka jeřábnice ve vácovnách plechu a školku pro naše tři děti jsme dostali.Tehdy totiž každý podnik měl svou školku.

xy

Tedy můj otec pracoval v podniku Chirana, maminka jako zdravotní sestra v nemocnici, později prodavačka, a firemní školku v našem městě neměl žádný z těchto podniků. Léta školkového věku mého ( pro mě např. školka nebyla dostupná ) a mých bratrů - 1974 - 1980

Vy musíte být Fanfulák! Hurá, je nás tu víc :)!

hodnocení

A právě proto,si mají našetřit..Když jsem byla mladá 18 let,tak šla paní do důchodu a kupovala si věci ,aby jí v důchodu sloužily,nové! Dneska ve slevách si může koupit z důchodu -našetřit na novou. To jde ..Takový člověk toho moc nepotřebuje,ošacení-jen sem tam něco pozměnit a to není závratné.

Závist je každého věc --ale ne má vlastnost ,,tak bacha na tohle psaní tohoto výrazu vůči mne...

Na sanitu má nárok a na služby pro důchoce pokud je to velice nutné,tak si může zaplatit danou částku jak určuje obec.

xy

no, jen se mi zdá, ten argument divný. Že to všechno, co zmiňujete, že potřebuje starý člověk - peníze na soc. služby, auto když žije na vesnici, ženská si musí nějaké opravy zaplatit... ale to přece potřebují všichni, - i stará žena single? nebo starý muž single? ne jenom ti, co byli dříve vdaní a ženatí. To přece všichni by po odchodu do důchodu se neměli dostat pod hranici chudoby.

hodnocení

1x

Život není spravedlivý, to už normální člověk ví dávno. A udělat společenství lidí aby bylo vše spravedlivé pro všechny je utopie. Už samo narození je často nespravedlivé. Narodíte se zlým rodičům, chudým, nebo postižen dědičnou chorobou a nenaděláte s tím zpočátku vůbec nic. Můj otec je invalidní a má důchod o 5 korun vyšší, než je hranice na další příspěvek. Je to nespravedlivé? Není. Je to prostě hranice.

Jak již bylo napsáno, svítit a topit se musí, pohřeb něco stojí a máte v klidu rok na to, přizpůsobit se dané situaci, Vymněnit velký byt za menší, naučit se mít menší spotřebu, uklidnit se.

A víte kolik by bylo podvodů, být to jen na přísežné prohlášení, že já byl partner /druh/ zemřelého?

hodnocení

1x

Dobrý den, roky jsme s manželem důchodci a nedovedu si představit, jak bych sama z mého důchodu zvládla ve velkých mrazech vytápět celý baráček a jsou tu další a další výdaje s provozem domácnosti. Toto je úvaha pro případ, že bych zůstala zcela sama, ale naštěstí mám hodné děti a vnoučata, jenomže člověk je nejraději samostatný. Moja mamka nechávala měsíčně v lékárně 2000,., ale to je různé, tátovi je devadesát a neužívá nic.Člověk by se musel uskrovnit, např, bych přestala napouštět bazén na zahradě a i jinde by se dalo ušetřit. Ale nic nikomu nezávidím, nestarám se, jestli náhodou nemají sousedi lepší auto, nebo cokoliv jiného, ještě by se mi mohly udělat žlučníkové kameny.

hodnocení

Pokud vaše matka nechala měsíčně 2 000kč v lékárně,což se mi vůbec nezdá, dostane roční vyrovnání ...jako kdxž jsem překročila limit -bylo mi vráceno.

rebell
hodnocení

1x

Jako křivda vůči samostatným ženám to působí, ale jenom na první pohled. Zkuste si představit, že by žádné přerozdělování peněz vybraných na důchody neexistovalo a místo toho by si každý ukládal peníze na stáří sám. V tom případě by po smrti tyto peníze připadly pozůstalé manželce nebo manželovi. Potom se situace možná začne jevit tak, že pokud by byly vdovské důchody zrušeny, vdovy a vdovci by se mohli cítit jako že jsou o svoje peníze po manželovi státem okrádáni.

Rebel: Vidím to také tak !

hodnocení

,,No snad manželé mají peníze dohromady tak co by jeden druhému záviděl?Měli-by stejně.

rebell

To také nevím co by jeden druhému záviděl. Zvlášť pokud myslíte že by peníze záviděl mrtvý manžel tomu pozůstalému. Nechápu jak jste na tohle přišla, v mojí odpovědi nic takového není.

lidus*
hodnocení

1x

Zavináči, já vám nemohu odpovědět co bych chtěla, to by stejně smazali. Z Vás je závist cítit na 100 honů, sama jste se životem (podle vašich příspěvků v jiných vláknech) asi hodně nespokojená. On ten vdovecký důchod není žádná horentní suma, maminka bere po otci 1500,-. Můj ID ¨je pod 10 000, pokud by manžel zemřel, zaplatím jen za byt + Sipo 9000,-. Samotné ženy dosáhnou na jiné soc. dávky a mnohdy je to víc než ten kousek důchodu po zemřelém partnerovi. Hezký den a méně závisti. L

doplněno 13.01.17 10:52:

kupnisila.cz/...

vdova

Zavinac ma ten svuj nazor bohuzel neojedinely, uz proto se chystá zrušeni vdovskych a vdoveckych duchodu, jed doufam, ze nebude platit pro jiz priznane duchody a hlavne to chvili bude trvat, nez se to schvali.

hodnocení

vdova,,,tak o tom nevím,,že mají být zrušeny,,,jen mne zajímá proč ženy ,které jsou samy vychovaly děti,chlap odešel,jim třeba za mladší

Já vám ty důchody přeji ..jen jsem chtěla vysvětlení za co? Tak se neobouvejte vy vdovy, patrně asi samy nevíte proč.Jako já.

doplněno 13.01.17 11:12:

Já nepíši o invalidních důchodech tam je to jiné,,Nelíbí se vám,že píši co si myslím tak mi nepište bludy o mém prožitém životě,nevíte nic -ušetřete slov.

hodnocení

liduš,,,,,ale vy máte manžela proč to nepíšete...už jednou jste ho pominula pokud se nemýlím...

lidus*

Zavináči, vždyť píši "pokud by manžel zemřel", je snad jasné, že manžel dosud žije a doufám, že ještě dlouho bude a že mě přežije. V mládí jsme si nevyskakovali, něco našetřili ale asi bych dlouho byt, který mám upravený bezbarierově na své náklady, dlouho neudržela. Nicméně i tak jsou další soc. dávky (na bydlení, hmotná nouze) a tak ono by to nějak šlo i bez vdoveckého důchodu. Dřív jsem o nic nežádala, ano máte pravdu, dík manželovi a jeho platu, díky tomu, že zdědil pole a z těch je slušný nájem, pak jsem si řekla, když to mohou využívat jiní tak proč ne já a začala studovat soc. dávky na které dosáhnu. Žijete sama a vychováváte děti, pokud nežádáte o žádné soc. dávky, podívejte se na jaké dávky můžete dosáhnout. Pokud nějaké soc dávky berete zkuste si spočítat kolik je to za rok, bude to určitě víc než vdovecký důchod.

hodnocení

liduš,,kdo vám nakukal.že jsem sama,rychle pálíte od boku nějaké smyšlení o mně. Stále mi podsunujete že závidím...já vám nemám co závidět už mne neštvěte ,touto lží. Nikde jsem nepsala že závidím, jasné? A psát mi nemusíte ,,,děkuji

doplněno 13.01.17 13:47:

Já neoslovuji paní,,ale píši na její nick,,,což je liduš,,stačí?A kolik udělám čárek vám může být jedno ,,je to můj zvyk .Jasné?

zavinac1

Tečka za tímto tématem od "zavináče". Jako vždy to končí hádkou, nenávistí k celému světu, zlobou na cokoliv, závistí čehokoliv. Nemohu najít odpověď na jakékoliv téma či otázku tazatelky, kde by bylo možno najít kousíček pozitivního. To prostě "zavinac" neumí. Nakonec je mi vás líto.

nevdova

Jj, to je ta vaše chytrystika...*zed*

nevdova

Paní Liduš píše:Pokud by manžel zemřel...Mimochodem křestní jména se píší s velkým písmenem. Proč neustále píšete mezi slovy opakovaně čárky...stačí jedna.

vdova

Ja chapu, ze to nekomu vrta hlavou, taky jsem se driv podivovala, na co vsechno ten stát prispiva, za mlada je clovek jeste zivotem nesemletej a nepopsanej a prijem bez driny nekdo muze nechapat nebo i zavidet, ale zatim je to nastavene takhle nedokonale, to az pozdeji se vsechny ruzne davky zrusi a bude muset stacit ten diskutovany " bezpodminecny prijem od statu" , napred se to musi osvedcit jinde a pak se to zavede i u nas. A myslim, ze to bude docela brzo :)

hodnocení

0x

pt® včera 20:57

Co napsala špatného? Vůbec nic! Že usměrnila někoho, z koho dští závist a nenávist vůči vdovám a vdovcům pro pár korun?

hodnocení

0x

Muj názor. Všichni máme důchody takové jaké jsme platili důchodové pojištění. Manželé žijící spolu mají nárok na určitou částku po zesnulém partnerovi.protože společně žili,vychovávali déti,pracovali a odváděli pojištění důchodové.Po kom chce člověk žijicí sám,někteří i pobírají soc. příspěvky pobírat ten vdovský důchod? V případě že součet malých důchodu přesáhne o sto korun nedostanou socialní příspěvek,kdež-to samostatně žijicí s malým důchodem nepřesahujicí stanovenou hranici příspěvek dostane.Podle mne je to spravedlivé takto

doplněno 12.01.17 18:33:

Zavináč zemře li žena samoživitelka tak zase ďítě dostane sirotčí důchod.Nebo jeden člověk pri důchodu třeba 6000kč má nárok na různé příspěvky z socialky.Ovšem manželé s důchodem 2 x6000kč Už na příspěvky nemají nárok.

hodnocení

Jirka,,,aha tak žena -ktzerá je sama s dítětem ho nevychovává?A nepracuje?Proč hned soc.příspěvky? Divné počty

hodnocení

neznám lidi,co mají 2x6 000kč...tak asi nedělali téměř nic za život.Nic ve zlém ...

hodnocení

0x

Vdovský důchod je minimální, systém je tak nastaven. Stejně tak různé podpory včetně na bydlení, znám hodně nesezdaných párů, on podnikatel a ona pobírá podpory a má je jako kapesné. Spíš by ale bylo důležitější se zabývat tím, proč berou podporu občanů tmavší pleti celý život včetně svých nepracujích dětí a nikdy dělat nebudou. to je svinstvo.Taková početnuá rodinka du lidně dohromady sto tisíc a ještě dostanou přednostně byt a j.

hodnocení

0x

Jirka2 - Zklidněte hormon! Kolik Vám je, že mi tykáte a říkáte mi, že plácám? Mně 64 a to, co jsem uvedla, moje matka osobně zažila. Ale to jste ještě asi chodil dlouho po houbách.

blesik: rok narozeni1951

A co jako "Karel 1951"?

magdalen*
hodnocení

0x

Děti pobírají sirotčí důchod a nikdy nepracovaly. Zdá se vám to také nespravidlivé?

hodnocení

Tohle nemá nic společného z daným dotazem..

magdalen*
hodnocení

0x

Mně by zajímalo, zda mají nárok na vdovský důchod registrovaní partneři.

sebod*

ne, nemají

hodnocení

0x

Zavináč, řekla bych, že už to tady všichni víme, že máte proti vdovským důchodům velké výhrady. A vy už snad také víte, že zde nejste moc přesvědčivá. Zkuste to třeba jinde. Třeba se dejte na politiku a zkuste pak navrhnout změnu.

Ano, měla by se tato otázka nějak ukončit. Každý máme svou pravdu, každý to vidí jinak. My máme postiženého syna a když třeba vidím, jak některé rodiny doslova zneužívají příspěvek na péči na své staré rodiče, tak je mi z toho špatně. Třeba příklad - pokud máte postižené děcko, tak vlastně ho máte na krku víceméně furt až do smrti. Ale my jsme měli sousedku, která brala ten příspěvek na péči na matku, která bydlela 5 km daleko a jeli se za ní podívat jednou za týden, jakmile vyšla novela, že se nemusí jednat o přímého příbuzného, tak si to okamžitě vyřídila na tchyni, která s nimi bydlela a ta byla přitom fajn a i sama chodila do obchodu. To by mohl být konec příběhu, ale já mám tak ráda ty zajímavosti, tak doplním - ta sousedka pak zmanipulovala svou matku, aby barák napsala na ni a jejího manžela, pak ten barák prodali a mezitím zemřela ta tchyně a oni si vzali tu matku domů. Sestry té sousedky pak zjistily, že barák je prodaný a přestaly se s ní bavit. No a ta matka té sousedky se pak dožila téměř stovky, občas jsme ji vídali jak sedí ve starých hadrech na zahradě, kolikrát třeba už byla zima, ale oni ji tam nechali...Takže ta stará paní měla pěkný důchod, k tomu ke konci 12000 na péči a všechno to zhrábli arogantní blbi, kteří ani neumějí pozdravit. Snad bych ještě dodala, že ke konci - asi tak rok, když ta babi na tom byla fakt špatně, tak ji strčili do LDN a přitom ta její dcera pořád v okolí tvrdila, jak ji mají doma atd. Takže tak, prostě některé věci se mají pustit a nechat být.

pt®
hodnocení

0x

"zavináč", kdybyste žila v Belgii, tak budete brát vdovský důchod po manželovi, i kdybyste byli rozvedeni. Vypočítali by Vám důchod za ty roky, co jste spolu žili, to jsou věcičky, co? Jak můžete psát, že jsou spolu staří lidé v nefunkčním manželství jen k vůli majetku? Vy máte tu osobní zkušenost? Myslím, že vidíte hodně věcí, jak to říct kulantně, prostě negavisticky. Na co nedosáhnu já, tak ať nemá ani druhý, jenže to je jen Vaše subjektivní spravedlnost. No, co se dá dělat, každý nejsme přející...*klik*

hodnocení

0x

Jak už tu někdo psal, mnohem více mi vadí výsluhy. Znám spoustu bývalých policistů a nejen těch, kteří odešli od policie před první změnou služebního zákona a pobírají nemalé výsluhy i když jsou to zdraví chlapi či ženy - obě ruce i nohy a výsluhy pobírají i když mají svá stálá zaměstnání. Ti jsou opravdu vysmátí..

Má mamka ovdověla, děti už pracující, ale mamka na vdovecký důchod nedosáhla, protože byla vdova moc mladá a nestarala se o nezaopatřené dítě atd.. prostě nesplňovala podmínky.

Je několik rodin, kde zemřel otec, děti pobírají sirotčí důchod po otci a matky neuzavírají sňatek jen z toho důvodu, aby o sirotčí a vdovský důchod nepřišly, byť žijí s partnerem na hromádce dlouhé roky..

A pak znám několik případů, kdy matky "samoživitelky" pobírají veškeré možné sociální dávky i přesto, že opět dlouhé roky žijí na hromádce se svými partnery.

Nemyslím si, že zrovna vdovský důchod je taková darda, kterou bych někomu měla závidět a nemyslím si, že není potřebný a že by byl nespravedlivý...

doplněno 16.01.17 14:43:

@dajka ano, ano, já vím.. *plac*

Už jsem si říkala, že tu nebudu psát, ale s těmi výsluhami, to je fakt cosi. Nějaké vdovské důchody, to je nic. Manžel má kamaráda vyšetřovatele a ten, když začne vykládat, kdo má jaké výsluhy, tak jen obyčejný člověk kouká s otevřenou pusou. Existují dokonce lidi, kteří jdou k policajtům a mají přesně spočítáno, kolik let tam musí být, aby dosáhli na tu výsluhu. Takže jsou mezi námi 40letí, kteří mají výsluhu deset tisíc měsíčně a přitom si dělají nějakou jinou práci. Škoda mluvit.

ancitrus

Pracoval jsem v hutním skladě, jeden kolega padesátiletý policajt s výsluhou 9 ticíc.Druhý kolega částečný "invalida"s 8 tisíci částečného důchodu, mzdu jsme měli všichni stejnou 12 tisíc ale kolegové měli holt dvojí radost.Dneska jsou lidi a nadlidi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]