Nejste přihlášen/a.
Rád bych se zeptal všech školáků nebo těch, kdo mají děti navštěvující školní jídelnu, jak jste spokojeni s nabídkou jídel. Ptám se proto, že naše dítě (11 let) si jen velmi těžko vybírá z aktuální nabídky. Před půl rokem se v jídelně vyměnila vedoucí a od té doby je výběr fakt masakr. Uvedu příklad - oběd A škubánky s mákem, oběd B flíčky s uzeným. Další den je oběd A hrachová kaše s cibulkou a oběd B játra na slanině. Nebo další den - květák na mozeček nebo bramborové knedlíky plněné salámem.
Chápu, že ve školní jídelně nebudou nabízet sushi, šneky s bylinkovým máslem nebo tatarák. Ale svíčková je u nás na programu tak jednou za dva měsíce, totéž rajská, řízek zrovna tak, kuře taky. Jinak samý utrejchy a chápu, že mají děti s výběrem problém...
Jak je to u vás? Díky všem za odpověď a přeju hezký den!
Tak ono záleží hlavně na tom, jak je to uvařené než co to je. Ony i ty zapečené těstoviny, škubánky nebo plněné knedlíky se dají udělat buď skvěle nebo mizerně.
Ve škole, kam chodí naše děti na základě stížností dětí a rodičů změnili dodavatele, původně dodávala obědy školní jídelna jiné školy, teď dodává obědy firma Scolarest. Na hodnocení je velmi brzy, zatím to máme teprve od začátku roku.
Jídelníček na příští týden:
Kuskus s kuřecím masem a listovým špenátem
Čínské nudle se zeleninou a fazolemi
Rybí karbenátek, brambory s petrželkou
Vepřový závitek(mrkev, uzenina), rýže
Rýžový nákyp se švestkami
Krakonošovo tajemství(hovězí maso, smetana), krupicové noky
Vepřové maso na paprice, houskové knedlíky
Těstovinové rizoto se sojovým masem a sýrem
Zapečené těstoviny s brokolicí
Pečené kuřecí stehno, rýže s kukuřicí
Máme taky možnost chodit do scolarestu, a přestal jsem tam chodit. Mají jednotné porce pro děti i pro dospělé, jídlo je bez chuti. Aby také ne, když mají normu masa 75gr na porci. A zaplatit za takové jídlo někde 60-70kč nehodlám. Za to mám pořádné jídlo v hospodě s obsluhou, ne jako v bufetu. Tak si připadám ve scolarestu.
Podle názvů se může někdo naštvat ještě před obědem. U nás jsou názvy tak nějak ok, ale to jídlo je strašný. Synové přicházejí hladní a sní doma klidně polévku či zbytky z večeře, ale ve škole si dají kousek a vrací (někdy zvrací). Už si stěžovaly desítky rodičů a školská rada to má "v plánu prověřit" - ale dokud tam nenahlásíme kontrolu z hygieny, asi na to budou kašlat...
Mám sto chutí být tím udavačem - protože řediteli a ostatním je to evidentně jedno .
Jídelna se horší poslední rok - odchází některé kuchařky (zřejmě zrovna ty, co uměly vařit) a nabírají se z pracáku lidi bez praxe či bez vyučení...
co se týče naší jídelny pro ZŠ a MŠ - podle jídelníčku je strava pestrá a zdravá. Jenže když jsem několikrát jídlo vzal domů v ešusu kvůli náhlému nachlazení (nelze odhlásit na den dopředu - to je asi ta nutná objednávka surovin..?) - ochutnal jsem a sám jsem to nedokázal sníst.
Chuť UHO je příšerná, vodová - stejně jako polévka. Připadá mi to jako těstoviny uvařené a zalité horkou vodou s nějakým sušeným kořením- ovšem bez chuti či zápachu.
Maso před tepelnou úpravou nikdo nesolil (a to já opravdu solím minimálně), často se mi stalo, že jsem pak měl střevní potíže...
Manželka je učitelka, stravuje se ve školní jídelně v jiné škole - také ochutnala a také kritizuje. Že by rozmlsaná rodinka, co si vaří sama? Ale jak je možné, že něco takového dokáže udělat kuchař, který je za svou práci placený? (o výši platu se tu debatovat nemusí - prostě je to jeho práce).
a co je na těch jídlech konkrétně tak špatného? bavíme se o chuti nebo jen čistě o volbě? já osobně teda nejím škubánky s makem...ale nepřijde mi na tom nic extremního..nehledě na to, že mají dokonce na výběr ze 2 jídel.. problém bych viděl spíš v dítěti než jídelně...je rozmazlené a rozmlsané z domu...svíčkovou jsem snad v jídelně nikdy neměl...max. tak to kuře na paprice jako náhražku
Svíčkovou jste nikdy ve školní jídelně neměl? To jste chodil do školy v Dachau, ne?!
Já tedy navštěvoval školní jídelnu za dob hluboké totality a svíčková byla relativně často, stejně tak rajská, vdolky a spousta dalších jídel, které děti mají rády! Ale nadchnout dítě hrachovou kaší s cibulí nebo dušenými játry, to chce buď masivní vůli nebo masivní bič...
Mám dítě ve druhé třídě, někdy mu chutná, někdy ne. Občas se něčeho ani nedotkne. Já ta jídla nejím, nemohu chuť posoudit. Můžu ale srovnat jídelníček ve škole s jídelníčkem ve školce. Ve školce děti jedly zdravě podle Cepíka (viz webové stránky cepik.cz). Ve škole mají, na můj vkus, dost smažených jídel a dost uzenin, na druhou stranu mají ryby každý týden (já je doma nedělám, jsem alergická), luštěniny i několikrát týdně, občas soju, tofu, jinak klasika - omáčky s knedlíkem, nebo rýží, maso a brambory, zapečené cosi, rizoto na různé způsoby, sladká jídla. Každý den k dispozici mléko, plus dostávají buď ovoce, jogurt, občas nějakou buchtu. Určitě by to šlo i líp, o tom žádná. Na výběr nemají, vaří se jen jedno jídlo plus polévka, samozřejmě.
Jezvče, vůbec se mi nelíbí, jak jídlo nazýváte hnusem. Pár takových poznámek před dítětem a nebudete se stačit divit! To, co vypisujete, to mívají mí vnukové běžně. Něco jim chutná, něco ne. Nevím, co vaříváte doma, ale řízky a hranolky nemohou být každý den. To vůbec!
Mě vadí ta kombinace. Hrachovou kaši s cibulkou má rádo asi tak pět dětí z milionu, vím, jak to bylo u nás, když jsem do školy chodil já. A dítě, které by mělo rádo volbu B, tedy játra, jsem ještě neviděl. Děti vnímají chutě trochu jinak než dospělí a třeba taková játra jim připadají mnohem víc hořká. Prostě to, co jídelna nabízí, jsou v 90% případů jídla, které by si žádné dítě dobrovolně v restauraci neobjednalo. Z jídelníčku školy téměř úplně zmizela taková ta "klasika". Tedy například plněný paprikový lusk, karbanátky, masová roláda, znojemská pečeně, roštěná, vepřové na paprice, koprovka, vepřové na houbách apod.
Problém je spíš v tom, že za minulé vedoucí jídelny byl jídelníček pestřejší, děti mívaly občas třeba i pizzu, kterou samozřejmě milovaly, řízky byly častěji, svíčková taky.
Doma vaříme to, na co máme chuť. Nejsme rodina, která by si potrpěla na pohanku s bulgurem a jáhlami zasypanou kozím BIO sýrem s kousky rakytníku. Když máme chuť, klidně si dáme k obědu řízek a k večeři tatarák. Tím nechci říct, že bychom jedli jak jezeďáci z Hoštic. Dvakrát, třikrát do měsíce zajdeme na sushi, občas na steak, obojí jsou rozhodně zdravá jídla.
Ja bych si vybral , uz jen to , ze si dite muze vybrat je luxus , to za nas nebylo.
Jinak bohuzel , jidelnicek se musi skladat z tabulek sacharidy/tuky atd... neni to jen tak , ze bude kazdy den rizek , rizoto , svickova , rajska ...
Pokud to neji , tak ji varte doma , nic jineho vam nezbyva.
Tak samozřejmě mu doma vaříme, já vidím problém prostě v tom výběru - utrejch A nebo utrejch B. Takže do školní jídelny chodí jen když jsou buchtičky se šodó (s těma se doma nikdo nechce péct) nebo krupicová kaše (ve škole je údajně lepší, protože jsou v ní "takový ty dobrý pucky"...). Jinak jí doma. Akorát je mi líto těch ostatních dětí co musí volit mezi játry a hrachovou kaší...
možná jste na to ještě nepřišel, ale kouzlo není v tom co chutná vám a co byste si přál... jak už tu někdo zmiňoval...jídelniček je sestaven na základě nějakého "velmi chytrého" (ironie) experta na dětskou výživu a ten to sestavuje podle nutručních hodnot...to, že vám se zdá hrachová kaše s cibulkou jako šílenost tak to je pouze váš názor..stejně tak jako ty játra..on si veme tabulky a jede...pak se to zkombinuje s finančími možnostmi jídelny a voila la..jídelniček je na světě...to že kdysi to bylo jinak...to už dávno neplatí...dřív takový blázni nebyli, na peníze se nehledělo a fungovalo to...dneska si každej čte co která potavina obsahuje, jestli v tom je to a ono..k tomu si přijdete, že každé děcko je na všechno alergické a máte to
můj otec by byl s váma okamžitě vyřízenej...by vám odpověděl.."tak jestli to nebudeš jíst tak asi nemáš hlad..protože kdo má hlad sní všechno"...dneska jsou děcka holt vybíravy
Já chápu, že musí dodržet nějakou nutriční hodnotu, že tam kvůli idiotským nařízením musí taky někdy dát ty cizrny, polenty a biopotraviny, ale jde o tu nabídku. Tak holt jeden den udělám nějaký to superbiožrádlo, co nikdo nechce a jako druhou alternativu nabídnu bavorský vdolečky se šlehačkou. Všichni si samozřejmě dají vdolečky a já mám splněno, ale tady jde o to, že často není z čeho vybírat.
Nemám nic proti zdravým pokrmům, pokud se umí dobře připravit, třeba na dovče v Africe jsme před pár týdny jedli fantastickou cizrnu s grilovaným tuňákem, pečenou cibulí, paprikou a rajčaty (to bylo fakt super, údajně to byla nějaká jejich domácí senegalská specialita) ale fotky jídel, který synek občas z jídelny donese vypadají, jak kdyby to už dva strávníci před ním zkonzumovali a pak vyblili do velikýho kotle...
Problém vidím taky spíš v oslovi, kterej podle tabulek vygeneruje jídlo, který se "vejde do všech norem" ale už neřeší, jestli na to někdo bude mít chuť. A tak mě zajímalo, jestli je takovej vosel všude...
Za nás nebyl výběr, aspoň v mojí základce ne. Ale jedlé to bylo. Nestěžovali jsme si. Známá dělá v MŠ a přinesla domů zbylou čočkovou polévku. Už vím proč zbyla. Já ji ochutnala a zděsila se. Ostré, tvrdé, kyselé s pachutí po laciné uzeniné, co v ní plavala. Až jsem se divila, jak lze čočku zmršit a ještě ji podat tříletým dětem..
Já bych si z vašeho výčtu možná vybrala. Ale dětem bych tyhle zdroje bílkovin omezila: Mám na mysli uzené, játra, salám Na školách bývá stravovací komise. Tam by měli řešit.
Jenomže tady ta možnost není. Kdyby dětem nabídli třeba dovážku obědů z nějaké okolní restaurace, platil bych klidně regulerní cenu poledního menu. Ale tady není z čeho vybírat...
U nás v práci máme "závodní jídelnu". Máme výběr ze šesti jídel. Zvláštní je, že největší zájem je o tradiční školnojídelnové hnusy - koprovku, hrách, čočku s párkem a ty plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou jsou trhák vždycky.
Mám pocit, že to ohrnování nosánků nad některými pokrmy nesouvisí s jídlem, ale je to spíš jakýsi meziročníkově děděný rituál patřící ke "kulturnímu povědomí" školáka ..
Tak takový jídelníček by se mě také nelíbil a obávám se, že ani neodpovídá předpisům.
Máte tam vůbec kuchařky s kvalifikací? Rodiče by se měli trochu zajímat. Dojít za ředitelem a požádat k nahlédnutí normy a sestavy jídelníčků. SRPŠ a výživový poradce by měli spolupracovat při sestavování jídelníčků. Jinak si myslím, že každá školní jídelna má již na internetu vyvěšený jídelníček na celý týden. Sedněte, najděte si nějaké školy a porovnejte nabídku. Od toho bych se odrazila. Není pravda, že se jídelny musí striktně držet nějakých receptur. Myslím, že jsou i soutěže školních jídelen a i Z. Polreich vařil na ukázku, co se vše dá v jídelnách podávat za kvalitní pokrmy.
Ta kaše hrachová se mě vůbec nelíbí, nemá tam být alespoň vajíčko a kyselá okurka? Takhle ta cena kaše je za minimum korun. Kaši jí málokdo a druhé jídlo játra též. To je bída, kdo tohle sestavil.
Flíčky s uzeným - uzené maso a druhý den knedlíky plněné salámem. To vůbec neodpovídá zdravé výživě. Květák je v pořádku, ty škubánky budiž, ale opět, kolik dětí si to dá?
Jenom namátkou jsem projela školní jídelnu v Úvalech. Podívejte se na její stránky, kde je na celý měsíc leden jídelníček. Je tam polévka, a jídla na výběr, nápoje 3-4 druhy, doplněk. Též jsem tam našla tu uváděnou hrachovou kaši s cibulkou. V Úvalech k ní ale opravdu podávají vejce a jako doplněk zelný salát. Jeden den jsem tam viděla řízek jako 1. a druhé jáhly na sladko. Myslím, že mají kvalitní jídelníček, dobře sestavený, pestrý, zelenina, luštěniny, ryby, drůbež. Otázka je cenová relace, kolik platíe u Vás a jaká je cena v této škole.
No... tak jsem na ty Úvaly kouknul a je to paráda. Kolik platíme za oběd, to netuším, něco přes 20 korun (22? 24?), prostě tak nějak. Ale dal bych i padesát kdyby ty jídla stály za to...
Ale myslím, že jsi trefila hřebíček na hlavičku. Všechno odpovídá všem předpisům, ale KOLIK DĚTÍ SI TO DÁ? A to je přesně problém naší jídelny...
Na www.strava.cz zatrhnout jídelníčky a vyhledat jídelnu - najdete zřejmě všechny školní, mateřské jídelny a zařízení podle abecedy, kde si můžete zkontrolovat a pokochat různými jídelníčky.
Též sliny vyvolávající stránky www.zdravaskolnij/... - vzorové jídelníčky a opět výběrové jídelníčky /ze 2 jídel/ i nabídka jenom jednoho jídla. Vejde se jim tam i pstruh. Ale dětem bych se trochu bála.
Ale nevím, jestli je dobré po deváté večer ty jídelníčky rozklikávat, je to na Vaše riziko. Já doma nic nemám, jenom párek .
Ale je to podle tabulek , ono se to kontroluje a dava na predschvaleni.
U nas na ZS
pohanková se zeleninou (9)
1. hrachová kaše, dietní párek, okurek, chléb, (1.1,1.2)čaj, nápoj, ovoce2. hovězí guláš, těstoviny, ovoce, čaj, nápoj (1.1)
zeleninová s bulgurem
1. krupicová kaše s kakaem, ovoce, čaj, nápoj2. drůbeží játra přírodní, rýže, okurek, čaj, nápoj, ovoce
bramborová s cizrnou
1. fazolový guláš, chléb, ovoce, čaj, nápoj2. zapékané těstoviny s masem a sýrem, okurek, čaj, nápoj, ovoce
květáková
1. maďarský guláš z krůtího masa, těstoviny, ovoce, čaj, nápoj2. PIZZA se šunkou a sýrem, ovoce, čaj, nápoj
čočková
1. boloňské špagety sypané sýrem, ovoce, čaj, nápoj2. francouzské brambory zapékané, okurek, čaj, nápoj
Myslim , ze krasa , az jsem dostal hlad. Schvalne tu poslete ten jejich jidelnicek.
Přidám zážitky ze základy i ze střední. Jednou jsme dostali polovinu talíře brambor a druhou rýže, uprostřed bylo malé kolečko tenkého párku. Možná jim nedovezli maso nebo nastal jiný problém a museli narychlo improvizovat. Na střední - to už bylo v r. 91 jsem chodil do jídelny, která byla společná pro více škol. Vařili tam dobře a stejně jako dříve na základce jsem si po snězení chtěl ještě přidat - na ZŠ to bylo běžné - jen někdy nedávali maso, které bylo na porce. Ale kuchařka rázně zareagovala: "a zaplatil jste si ten svůj přídavek?" Dost jsem se pak styděl.
V testech školních jídelen vyšlo najevo, že každé druhé jídlo je blaf. Moji vnuci chodí do jídelny, která je výborná. Takže naopak musí být některá pod úroveň. Problém také prý je, že děti odmítají , ke své škodě, "neznámá" jídla, jako pohanku, jáhly, kuskus.
Hons490, v tom Vašem jídelníčku jsou moc často těstoviny, a minimálně brambory. Už to by mi vadilo. Těstoviny považuji za prázdnou nouzovku.
Záleží na tom, jak kde vaří. Normy by měly být pro všechna zařízení stejné. Jenže někde kuchařky dokáží vykouzlit chutné jídlo a jinde blivajz jako pro čuníky. Je to prostě v lidech, jak svou práci dělají, zda je to baví, umějí to dobře ochutit, nebo na to kašlou.
Děti chodily do školy v sousedním městysi, obědy si vždycky pochvalovaly. Dokonce tam chodí i důchodci s jídlonosiči pro obědy. Známá vyprávěla o jiné školní jídelně na vsi, kam si chodí její stará maminka pro obědy. I ta je nadmíru spokojená. Ale není tomu tak všude.
Za totality jsem začala dělat vychovatelku ve školní družině, ve městě. Po vyučování jsem vodila děti na obědy. Zpočátku jsem chodila na ně taky, nejsem mlsná a rozežraná, ale to se nedalo jíst. Nejméně 1 x týdně se mi pozvracelo dítě přímo u stolu. V lepším případě stihlo vyběhnout aspoň na chodbu. Já jsem mohla s obědy skončit, ale ty chudinky to jíst musely. Jednou, po požití nevonícího rizota stěží doběhla na záchod i moje kolegyně. A školník vyprávěl, že vídá navečer vedoucí jídelny a její kamarádku hlavní kuchařku, jak odcházejí z práce s naditými taškami. Vzhledem k tomu, jaké obědy se tam podávaly, bych tomu věřila. Neustále nějaké kaše, šunkofleky bez šunky, rizoto bez masa, šišky se strouhankou, polévky jak vypláchnutý pekáč horkou vodou. Dodnes vzpomínám s odporem. Za těch několik let jsem tam třeba nikdy nezažila řízky.
Na vlastní žádost jsem byla přeložena do mateřské školy /blíž bydlišti/. A koukala jsem jako trdlo. Ta chutná jídla. Řízek byl hned první týden. Nadýchaná bramborová kaše. Kompoty a zeleninové saláty. Svíčková, vepřové v kapustě - to byla dobrota...Kuchařka Marta byla prostě kuchařka od Boha. Nelitovala času, dělala dětem pudinky, pěny, pyré, ovocné koktejly ke svačinkám. Pekla jim i moučníky. Děti si rády chodívaly přidat, protože je vždycky pochválila a pohladila, že je ráda, jak jim chutná. Dodnes na její dobroty vzpomínám s láskou.
Takže je to v lidech. Normy jsou závazné pro všechny, ale jak se jídlo připraví, to už je ten kumšt. Je to stejné, jako v rodinách. Některá hospodyňka navaří přímo excelentně, od některé se to nedá jíst. Jaga.
zslastuvkova.data.quonia./... Vnučka nám doma jí špatně, jídlo ve škole si pochvaluje, sice musela matka podepsat, že ji nevadí, když dcera rovnou řekne bez masa ale chodí si i přidat, čočku na kyselo, hrachovou kaši a cokoli s mákem miluje.
Cena oběda? Asi v každé škole to mají nastavené různě. Jak uvádí Martinaa, že asi 16 korun, tak tam bych řekla, že se do toho limitu nemohou dostat s kvalitním jídlem. Polévka a druhé leda bezmasé, mini porcičky.
Cena jídla jsou podle stupně školní docházky: například ZŠ Solnice
1. stupeň - 23 Kč
2. stupeň - 25 Kč
3. stupeň - 27 Kč /za 9. třídu/
Jídelníček také pěkný, zřejmě vaří podle doporučených vzorů. Zaujalo mě ovoce, saláty či musli tyčinky k obědu.
Myslím, že cena obědů se liší jak v které jídelně, co si navrhnou, co rodiče odsouhlasí, za to se vaří. Cena oběda, jestli jsem to pochopila správně, je cena pouze surovin. Ostatní náklady platí někdo jiný. Nehledala jsem, zřejmě ministerstvo školství /platy, náklady za spotřebované energie, něco bude platit i zřizovatel - vybavení, údržbu,/ můj dohad.
Jak je jídlo chutné, záleží na kuchařce, jaké má chuťové buňky. Jídlo jí i učitelky, ředitel, tak je na nich, aby řekli, co se podařilo, jestli to je vůbec k jídlu. A příště se trochu snažit, aby se jídlo zlepšilo. I když jsou strávníci děti, tak to jídlo může být trochu ochucené.
Ale jak tu někdo píše, tvrdá čočka a kyselá až běda, tak to chtělo se ozvat, aby si daly kuchařky trošku více práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.