Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hydroxid sodný

Od: qiik odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, kde bych mohl sehnat 0,1 N NaOH (hydroxid sodný)?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

0x

Prodává se normálně v drogériích, jen se teda nesmí být takové ty "navoněné" jako rossman, dm apd.

hodnocení

0x

Hydroxid sodný se běžně prodává v drogerii.

Co znamená 0,1 N? Co je to za jednotku netuším.

pb®
hodnocení

0x
Asi 0,1M NaOH? Pevnou látku koupíte v drogerii a roztok si z ní připravíte. m=C.V.M, kdy m je navážka pevné látky, C koncentrace tedy v tomhle případě 0,1, M molární hmotnost je 40 a V si dosadíte objem v litrech, kolik toho chcete. Na 1 l je to tedy 0,1.1.40= 4g pevné látky navážit a rozpustit tak, aby výsledný roztok měl objem 1l.

qiik
hodnocení

Jde mi o to, že v práci používame 0.1N NaOH (toto je napsané i na láhvi) k titraci. Bohužel nám teď došel a já řeším kde jej sehnat. Firma, která ním tuto chemii dodává ji skladem nemá a byla by až za 14 dní, což je pozdě. Firma tuto látku dodává jako ampluly 0,1N NaOH. Tato ampule se pak ředí s destilovanou vodou.

pb®
To bude nejspíš normanál. Jinak se dost divím, že víte co je to titrace, umíte titrovat, ale nezvládnete si připravit roztok. Tak když holt nemáte normanál, musíte si hydroxid připravit, ztitrovat na šťavelku a s takto stanoveným titrem hydroxidu pak titrovat dál to co potřebujete. Hydroxid stejně není moc stabilní, váže oxid uhličitý ze vzduchu, proto je dobré pracovat vždy s čerstvě ztitrovaným hydroxidem. To nad sebou nemáte nějakého inženýra, který by poradil jak dál?

hodnocení

0x

V prodejnách s laboratorními chemikáliemi. Najdete na netu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]