Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Romove na štedry den

Od: zatloukahrebiky* odpovědí: 6 změna:

Kdysi jsem slyšel že romove chodi na štedry den na hřbitov a davaji na hroby svych blyzkych rizky,salat,cukrovi a ted jsem si na to vzpoměl a vykladal jsem to sve dceři ale nevim jestli je to pravda na netu jsem nic nenašel.Poradte dekuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

0x

Nevím, a i kdyby dávali, tak proč ne. Je to takové souznění a vzpomínka na mrtvé, takové obětiny. Nemusíme jenom zapalovat svíčky, můžeme se svými mrtvými i podělit a poslat vzkaz, že jsou stále s námi. Mě to připadá hezké.

Sice jsem nevěřící, ale nikdy člověk neví.

hodnocení

0x

Asi nebude rom jako cikán. Jsou mezi nimi propastné rozdíly. Od těch, kteří se zlatými řetězy kolem krku "...s loktem z okýnka" jak zpívá J.Nohavica, přes ty, kterým sociálka platí byty a veškerou péči, až po ty, které vidíme na pohřbu jejich krále, jak ho zasypávají zlatem, stříbrem a diamanty. *sok*

janm*
hodnocení

0x

Jestli chodí romové na hroby s jídlem a hodují spolu s nebožtíky nevím, vím že např. v Rusku snad i na Ukrajině je takový zvyk přijít na hřbitov hrob a připít si...

Jinak ale musím říct alespoň co jsem viděl na hřbitově nedaleko mého bydliště, že romové velmi vzorně o své hroby pečují, žulové mramorové desky jsou naleštěné pokryté bohatými barevnými "čerstvými" i umělými kyticemi, sochami svatých, vše pečlivě udržované barevné (na náš vkus až moc) Při tom nejde o jeden hrob nebo hrobku...

doplněno 29.12.16 19:10:

Čili tam je velmi vidět ten "orientální vliv jejich původu", z estetického hlediska to mají laděné podobně jako když vidíte např. hinduistické svaté obrázky, nešetří barvami, pestré různobarevné, takový "zvláštní vkus" je vidět že tyto věci velmi prožívají. Když mám cestu "za zesnulými" a chvíli čas, s oblibou si jejich výzdobu prohlížím dávají si opravdu záležet a trochu mi to zavání takovým až "Siciliánským stylem" některá ta místa vypadají jakoby pod honosnou slupkou odpočíval význačný "mafiánský boss" kdo ví kdo tam opravdu spočívá, třeba sám pan baron či jeho žena, nebo kdokoli jiný z význačného klanu, to by pak odpovídalo :)

pohanka*

To je pravda. Jezdím na hrob do Teplic a mnohdy se až stydím, jak oni mají ty hroby nazdobené, plné, barevné. Na tom tedy nešetří a nezapomínají.

doplněno 29.12.16 19:31:

Převážná většina těch pohřbených jsou mladí lidé, romové se nedožívají vysokého věku. Na mnoha pomnících jsou fotografie a vyrytá data narození a úmrtí. Vedle hrobu mé matky je místo právě takového mladého. Ale stejně, když jdu po hlavní cestě, tak se dívám a je jich tam opravdu hodně.

danys*
hodnocení

0x
U nas chodili na hřbitov krást věnce a svíčky,tak já se jich kdyztak optam jestli je potkám
majsterjoe*

*smich*

Jinak je pravda že češi by se mohli od cikánů, co se smrti a její uctívání učit. Máme obrovské nedostatky. A co se jídla týče? Žádný cikán, rom a jiný takový póvl na vánoce s jídlem nešetří a jejich jídelní stoly překypují a propadají se. Takže veřím že jdou pohostit i mrtvé.

výtka
Upozornění od sys strejc 30. 12. 2016 00:03:12
Volte, prosím, slušnější formu vyjádření.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]