Nejste přihlášen/a.
Neleželo na talíři něco těžkého?Máme talíře v kuchyni v lince, do skříně je nedáváme. Je možné, že byl naprasklý a jestli na něm ležela nějaká těžká věc, nevím, co ve skříni skladujete.
Dejte pozor, nejspíše vám začnou praskat i ty ostatní. Nemáte ještě účet? To je na reklamaci. Já jsem měla skleněné hrnce, asi 2 roky. Jednou, když jsem jeden, se zajícem v základu na smetanovou omáčku, vyndala z trouby, asi po deseti minutách se ozvalo lupnutí a vypadlo dno. Všechna tekutina vytekla. Už jsem v něm pekla mnohokrát a stavěla na rošt na sporáku také mnohokrát a nikdy se nic nestalo. Myslela jsem, že někde byla kapička vody, že za to můžu. Ale asi za týden jsem vytáhla poklici z něho a najednou. lup a vypadlo dno z té poklice. Nic v ni nebylo a já ji držela v ruce. Prostě obě věci, ze stejného materiálu, se rozhodly a ukončily funkčnost.
ja1, ta moje příhoda se skleněným hrncem byla z konce 60tých let. A tenkrát kurvítka ještě nebyly. Ale dneska jsou! A fakt fungují! Myslím si, že je to vada materiálu, který je určen pro horké potraviny.
Soudruzi z Číny špatně vyžíhali nebo rychle chladili, pak vzniká vnitřní pnutí a talíř či sklenice na víno zanedlouho praskne...
Ono taky, produkt se musí prodávat, tak to může být i záměr, alias kurvítko.
Zdravím. Sklo obecně snáší jakkoliv prudké zvyšování teploty, ale prudké ochlazování nikoliv. Skleněný talíř praskne ze 3 příčin. 1) Jak psal již někdo výš, pokud při výrobě nebyl talíř vychlazen pozvolna předepsané hodiny v chladící peci nebo nebyl chlazen v peci bůbec (čert ví, jaké postupy pro zlevnění výroby Číňané používají), stačí třeba malý průvan, nebo taky nějaký otřes (projíždějící náklaďák pod okny) a talíř vlivem vnitřního pnutí praskne. 2) Nebo pokud se dostala nějaká nečistota (většinou neroztavený kamínek sklářského písku) nebo taky vzduchová bublinka (to nejčastěji) do ještě tekuté skloviny, v tom místě je pak jiné pnutí a výrobek - talíř praskne. 3) Každý skleněný výrobek má i své povrchové pnutí (přestože sklo vypadá jako pevná látka, ve skutečnosti je to "kapalina"), a pokud dojde k porušení tohoto povrchového pnutí, mechanicky (třeba pilkovým nožem při krájení tuhého masa) vznikne rýha, která následně způsobí prasknutí. K prasknutí dochází někdy hned, ale někdy až po několika letech. Ida
Zažila jsem kdysi, jak mi ve školní jídelně explodovala kompotová miska. Sama od sebe, prázdná / dojezeno/. Když jsem to někde vyprávěla, našel se člověk, kterému takhle bouchla tlustostěnná sklenička na sto malých krychliček. Prý existuje nějaké vnitřní pnutí v materiálech už od výroby. Tam se prý nějak nepřetavily nějaké ty mřížky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.