Nejste přihlášen/a.
Já se vlastně neptám, rád bych pomohl i jiným. Takže jsem zjistil, že když mi je tak nějak pocitově divně tam někde, kde je břicho, žaludek, sním dvě větší mrkve a uleví se mi. Účinek je okamžitý. Zvláštní.
Nejspíš mrkve pomohly od překyselení žaludku./ Hodně pokousat./ Jinak syrová zelenina se má jíst k tučným jídlům, že odlehčí žlučníku, když tuk "nabalí " na sebe.
Měla jsem doma lékaře a věčně ho zlobil žlučník. Už je bez něj. Vůbec se zdravou stravou nezabýval. To jen pro úvahu. Čtěte si hodně o zdravém životním stylu, o potravinách, bylinách. Učte se rozumět svému tělu, jak si zvednout imunitu, kondici. A najděte si svoje metody. Jednu už máte. Měli jsme v latině přísloví: Příroda léčí, lékař pečuje o nemocné.
Snacha se po syrové mrkvi osype, opuchnou jí oči, pálí v nose. Je na ni alergická, ale vařenou může v pohodě. To jen pro zajímavost, jak to má někdo jiný.
Co se týká mrkve, mám vyzkoušeno na dětech i na sobě, že syrová mrkev mírně projímá a vařená výborně působí proti průjmu, když se jí sní víc. Jinak ji pojídám tak i tak, nic zlého se mi po ní neděje.
Maky, to máš pravdu. Dříve, když měly děti, miminka, průjem řešily jsme to uvařenou a namixovanou mrkví. Případně namixovanou mrkví s rýží. To bylo v době, kdy jsme takové problémy neřešily s lékařem, ale s maminkou nebo babičkou. Babské rady. Později, když už děti byly batolaty, jablíčkovým kompotem. Také banán jsme naškrábaly lžičkou. Vzpomínáte? Záměrně píšu pouze o maminkách, protože otcové se takových záležitostí nezúčastňovali.
Co já vím, tak syrová mrkev se má alespoň nastrouhat a nějakou zálivku na ni, aby se narušila její syrovost a tou zálivkou se nastrouhaná merkev zjemní. Nevím jak to vysvětlit, nejsem odborník, ale četla jsem, že když je v zálivce citron, nebo ocet, tak to nějak snižuje škodliviny, protože ta kyselost pokrm nějak přírodně jakoby "uvaří". Třeba s tím citronem a jablky, nebo jinou zálivkou salátovou, pak je to v pohodě, ale nejí se každý den. Chroustat syrovou není doporučováno, je těžká může vyvolat opravdu potíže. A ještě ke všemu ta kupovaná v marketech, která je bůhví čím vyhnaná, protože v tuto dobu normálně mrkev u nás neroste. Takže odkudpak ji asi mají? Možná tak ta co nám vyroste na vlastní zahrádce a je ještě mladá-malá, tak tu občas syrovou sním, když protrhávám záhony. Jinak bych tohle vůbec nikomu neradila. Bolest "tam někde kde je břicho", a je fakt hodně zvláštní že se Vám ulevilo. Bůhví kde Vás co bolelo a jestli to nebyla autosugesce a jestli Vám nebylo těžko třeba za tři hodiny.
SYROVÁ, NEBO VAŘENÁ MRKEV?
Na rozdíl od většiny přírodních potravin je mrkev zdravější vařená než za syrova. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 procent beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.
Kaše z vařené mrkve je vhodná k léčení průjmu u malých dětí, protože jim dodává základní živiny a přírodní cukry.
O mrkvi je známo, že může obsahovat jedovaté látky; nedávno se při běžném testování v některých mrkvích našla nepřijatelně vysoká hladina organofosforových pesticidů (na hubení mšice mrkvové). Pokud ale mrkev oškrábeme a odkrojíme horní část, zbavíme se prakticky všech zbytků těchto látek.
Autor: Publikace: Jídlo jako jed, j/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.