Nejste přihlášen/a.
V OZ je uzakonena povinnost rodicu pamatovat na neopomenutelneho dedice i na dospeleho.
Nereknu pamatovat na nezletile osoby a invalidne potomky .
Ale mit za povinnost? A proc? Co je komu do toho ,co rodic odkaze a komu.On se nadrel aby mel takovy majetek jaky ma .Kdyz po plnoletosti deti a postaveni se na vlastne nohy ,rodic dale zvelebuje svuj majtek a deti neprispivaji zadnou pomoci ani financne ani manualne ,tak proc ma byt omezena vule rodica.?
Ja vim namitnete,ze rodic ma moznost sepsat listinu o vydedeni,ale ptam se proc?
Kdyz rodic za sveho zivota svuj majetek napr:prohraje ,propije ,rozda, z cela cizim lidem,tak to neni omezen,to se mu neda zakazat. Tak proc najednou i po sve smrti nemuze byt naplnena jeho vule bez nejakych statnich obstrukci.
Vyresilo by se spousta rodinnych sporu a hadek mezi sourozenci-pribuznymi.
Pridejte sve nazory.Dik.
Ps : domnivam se ,ze nejsem ojedinely,ze nas je vice,co se potyka s takovym nesmyslem.
Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele příp. jejich potomci. Postavení potomků vychází ze zásady, že zanechaný majetek má připadnout těm, kteří jsou se zůstavitelem v pokrevním nebo manželském svazku, tedy osobám nejbližším. Na druhé straně je zde zásada, že zůstavitel může se svým majetkem pro případ své smrti naložit podle svého rozhodnutí. Je tedy patrné, že dochází ke střetu těchto dvou zásad, který právní řád řeší kompromisem. Nepominutelní dědici požívají určité ochrany, nezletilí větší, zletilí, kteří se již postavili na vlastní nohy, pak ochrany menší. Tato ochrana spočívá v tom, že nepominutelnému dědici náleží určitý povinný díl pozůstalosti. Otázkou je, jak velký má tento povinný díl být. S účinností nového občanského zákoníku došlo oproti předchozí úpravě ke snížení ochrany těchto osob, např. zletilým potomkům se musí dostat 1/4 jeho zákonného dědického podílu (dříve to byla 1/2 podílu).
Vy ve svém dotazu uvádíte příklad, že děti zůstavitele, které se nepodílely na zvelebování majetku pak po smrti zůstavitele mají nárok na určitý díl pozůstalosti, což vám připadne nesprávné. Já naopak mohu uvést příklad, že zůstavitel měl děti, které se o něho staraly, navštěvovaly jej a pod. Tu se objevila nějaká zlatokopka, která se ke starému pánovi nastěhovala, zcela jej ovlivnila tak, že v závěti odkázal většinu majetku té "hodné paní", která se o něj poslední rok života starala. A věřte, že takové případy byly. A to by se vám zdálo spravedlivé? Proto existuje určitá ochrana i zletilých potomkům.
Píšete, že institut nepominutelného dědice je nesmyslný. Já bych si takový výraz nedovolil použít. Nepominutelného dědice mají zakotveny v právním řádu téměř všechny evropské země. V některých je výčet těchto dědiců širší (např. zahrnuje i předky, sourozence nebo manžela), v některých užší. Já tedy považuji naši právní úpravu za rozumnou.
.
To bruno...jsem rad ze jste odpovedel . Postavene na hlavu o neopmenutelnem dedici.
Jak jsem psal v otazce nahore. Kdyz za zivota rozfofruju muj majetek ,tak stejne nezbyde nic a neopomenutelny dedic at si trhne usima.To je muj nazor .
Tak to se deti o zustavitele moc dobre nepecovali ,ze tam mozno zustavitele prisli navstivit jen o vyplate duchodu ,tak to nepovazuju za peci.
Ja ti dam taky priklad z me strany a z meho zivota . Zil jsem venku 20 roku a kdyz s otcem bylo spatne ,nebyl schopny se ani najist samostatne tak mi nic jineho nezbyvalo ,nez se jen vratit starat se o nej 24 hod .denne. sam bez cizi pomoci a pomoci mych bratranku a proste rodiny.
Jednou jsem potkal bratranka ve meste /otec byl 10 r,po smrti/ a tak bratranek nahodil rec o tom jak se starali o otce ,kdyz jse byl pryc .Rikal ...No my jsme se starali o tveho otce ,ja rikam a jak. Varili jste pro nej,prali pradlo ,donesli jste mu jidlo ,pozvali jste ho na nedelni obed ,dosli jste s nim k dr.u? A on ,ze ne, jen jsme ho chodili navstevovat . Ja mu rikam ,a kde mas to starani o neho.? Jednou za nekolik dni jste se zastavili a pokecali ,tak to neni starani.
Koukal ja bulik ,takze jestli tvy znamy .nebo co jsou se takhle chteli starat o toho zustavitele ,tak se nedivim ,ze pan si zajistil pani ,ktera se opravdu o nej starala.
Muzu ti dat dalsi priklad meho byvaleho profesora ,deti sa na nej vybodli a kdyz se seznamil s pani priblizne jeho veku,tak se to nelibilo mladym , a zacali stvat proti tej pani.Potkal jsem ho ve meste a plakal ,ze jak se deti k nemu a k jeho druzce chovaji.
Takze shrnu : ma byt neopomenutelny dedic jen do urciteho veku /kdyz je nezletily anebo invalidny/ ale ne starej 50 lety syn /dcera ,ktery se za cely zivot po dovrseni dospelosti nezajimali jak ten rodic k majetku prisel.
Ps tesne pred smrti prodam majetek a dam penize ;zlatokopce : tak kazdemu neopomenutelnemu dedici nech klesne sanka. Capisto.
To jen advokati a notari si chteji prihrivat polivcicku na pozustalych a drit penize .
pis .
A jeste neco k tve skusenostize starym panem. A co kdyz nemeli dobry vztah k sobe cely zivot /otec a syn /syn se nezaujimal o otcove mozole ze otcuv majtek nabyva na hodnote ,ale kdyz na stara kolena otce ,se snazi syn vetrit do prizne otca a kdyz syn vidi ,ze otec ma partnerku ,ktera se stara o otce ,tak komu dat majetek? Podle hloupeho zakona uprednostnit syna ,protoze je neopomenutelnym? anebo ponechat na uvazenou a rozhodnuti otce?a dat vse :zlatokopce?
V tomto pripade je pro takeho cloveka co se stara o zustavitele uzit slovo zlatokop/ka nefer a ponizujice .
Kolik mas roku?Jen mi nepis ze mas 70-90 .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.