Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, včera se mi stala jedna špatná věc, že jsem ztratil peněženku s doklady. Večer jsem to šel nahlásit na Policii, že jsem ztratil občanku a řidičák a vůbec mi nedali žádný papír a nebo tak aby když mě chytně kontrola abych prokázal, že jsem občan ČR. Pouze si napsali jméno a řekli ať se v pondělí stavím na úřadu a udělám si nové doklady.
Akorát se bojím, zda to nenašel někdo takový který by si mohl vzít na ty mé doklady například půjčku? Myslel jsem si, že když se stsavím na Policii takže to nějak zablokují něco podobně jako u banky. Myslíte si, že bych se měl bát? A nebo když si včera zjistil mé jméno ten policista takže to nějak udělal? Předem děkuji.
1) nejrychlejší pro Vás bude jít zítra na úřad, oznámit ztrátu a vyřídit nové doklady (OP 100,-Kč fotky si dělá úřad, ŘP 50,-Kč, inteligentnější úředníci si přetáhnou fotku z OP, ti méně inteligentní vyžadují fotku)
2) ANO, Vaše ztracené doklady může kdokoliv, kdykoliv zneužít. Pokud se tak stane, Vy musíte prokázat, že jste to Vy nebyl. Např. odkazem na centrální evidenci obyvatel, kde bude zaznamenáno datum a čas ztráty (nebo nahlášení ztráty?), pokud by po Vás ta pochybná firma něco chtěla, budete se s ní muset soudit i kdyby jste to hlásil PČR nebo komukoliv jinému. Resp. by se musela soudit ta firma s Vámi a prokázat, že jste se k něčemu zavázal. Pokud budete se soudem komunikovat, tak to nevyhrajou.
3) jak zde je správě uvedeno, zákon 328/1990 Sb., o občanských průkazech v § 16 písm. a) stanoví
" 1) Občan je povinen
a) s přihlédnutím ke všem okolnostem a poměrům chránit občanský průkaz před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím,"
a pro bulharské přátele vysvětluje další postup v písm. b)
" b) ohlásit neprodleně kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu, že nastaly skutečnosti uvedené v písmenu a); v případě odcizení občanského průkazu je možno ohlásit tuto skutečnost též policii,"
zdroj: zákon č. 328/1990 Sb., např. zde zakonyprolidi.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.