Nejste přihlášen/a.
muže te poradit ředim slivo destilovanou vodou z lekarny a stejne se mi zakali
Dobrý den - slivovici ředíme doma /pokud je nutné/ jakoukoliv nealkoholickou tekutinou. Pokud ale chcete ředit slivovici vodou kvůli extra síle, kterou nedokážete ve štamprlce polknout, doporučím ředit vodou ihned v palírně a využít ultrazvukového čištění - 15 minut udělá zázraky!
Pálí se, dokud teče a není "kyselé" - takže poslední litříky s rozmyslem. Slivovice není problém na 53 %, což je ok. Meruňka je horší - ta kyselka teče dřív (zvláště když to někdo pálí s peckama) - takže bývá i 60%... ale jak píšu na začátku, v palírně vodu a přes ultrazvukový čistič - nemáte pak potíže s "pavučinou"
ještě jsem neslyšel o ředění destilovanou vodou , ředí se normální "dobrou" vodou a může se stát, že se zakalí. Pokud jde o tento ne neobvyklý jev, nechte to sednout (obvykle se jedná o bílou usazeninu, která je skutečně z vody) a pak třeba přelijte do jiné nádoby. Jinak kal může být, kromě jiného, známka nekvality: např. pálení nekvalitního kvasu, nebo pálení až "do mrtě" kdy mělo být pálení dávno přerušeno kvůli již nízkoprocentnímu destilátu!
Tak pokud si to ještě pamatuji tak dříve z obecní pálenice nesměla jít silnější slivovice , a ředila se na 52 % .
a možná to platí dodnes , ale to nevím jistě , takže ruku do ohně za to nedám. Obecní Pálenice byla v sousedním baráku , a ty lišky moravský mě lákali vždy na ochutnávku kdykoli jsem tam přijel.
Jo a dobrá byla do doby než jsem to přepískl a letěl po schodech z prvního patra a pozvracel celou stěnu tou jízdou , a bylo to večer před svatbou , takže budoucí tchýně ještě ve tři ráno ( líčila stěnu ) u nás by se řeklo malovala.
pro Udo - jo to byla konečná podoba , a přesný postup výroby si již nepamatuji je to padesát let. Ale od té doby jsem si dal spíš vodku Stoličnou .
to mluvíte ale už o hotové (naředěné) pálence (52%), já mluvím o primárním destilátu, který teče z aparatury při prvním pálení, kdy se pod 10-15% pálení zastavuje a dál se už nepálí i když obsah alkoholu je nenulový!
Poslední z pálenice měla 78%. Odeberu od nich taky destilovanou vodu a naředím dle potřeby. Maximálně 1:1. Někde doporučovali kojeneckou vodu s co nejmenším obsahem minerálů.
V pálenici se ta destilka nechá koupit za 6 Kč litr.
Neznám jejich technologický postup. Souprava dvojí, možná trojí pálení pálení v jednom procesu. Takže 150 litru kvasu bez cukru a z toho 10 litrů 78,5% slivovice. Ano možná skoro o ltr jsem přišel a taky možná vydělal z předchozího pálení. Celníci nechaji vytéct vždy jen celý nakapaný litr.
Mate to urcite 78%? Hodne dobry kvas tece ze zacatku prave okolo tech 80% a postupne slabne. Nezda se mi ze by vam to odstavili takhle brzy, na valassku v palenici odstavuji bezne na nejakych 20%, to pak dava prumer nad tou padesatkou. Delali jsme na cca 52-54, protoze par dni se musi nechat vyvetrat, takze to procento se jeste muze ztratit. Treba borovicku jsme odstavili az pri nejakych 10-12% podle celkoveho obsahu, ta byla nejlepsi na 48%. Co vyteklo potom slo do ostrikovacu do auta. Vy do te slivovice, pokud je urcite tak silna, coz se mi nezda, nalejete jeste cca 4-5litru vody, ale kdyby vam to odstavili az pri tech dvaceti, mohl byste mit takobych 17-18litru, Trnek bylo letos malo, za to mely hodne cukru.
Nesnáším tohle pochybování. Když napíšu 78 tak 78. Jistě připouštím třeba 77. Nemám lihoměry certifikované metrologickým úřadem a nevím zda jsem měřil přesně při teplotě 20° Celsia. Takže jediné co mohu přesně potvrdit, že jsem do palírny vezl 150 litrů kvasu a domů odvezl 10 litrů tekutiny palírnou označené jako 78,5% a při ředění 1:1 si ještě nikdo nestěžoval a se slepeckou holí následně nikdo nepřišel.
Tato slivovice byla pálená před dvěma, spíš třema roky. Jednotka umí dvoje spíš troje pálení za sebou. Není řeč o jednom pálení kde známý odstavuje až při 10% a tento lutr je pripraven k druhému pálení
Nevím jak kde ,u nás se jako nejlepší a optimální považovalo ve všech ohledech 54% !
Jinak jako perličku,nemám osobní zkušenost,pže si nepamatuji první a současně i poslední opici ze slivovice, kdy jsem tátovi sebral hořčičák,když chutnal čerstvě donešenou ,dolil si do plna a údajně naklopil do sebe,ale všeoibecně se tvrdí že slivovice je jediný alkohol po kterém se nepadá na hu,ústa! Ale vždy prý do zadu!
Z chemicko fyzikálního hlediska není žádný důvod k tomu,aby se pálenka při ředění destilovanou vodou,zakalila-.Zakalit se může jen destilát,obsahující ve vodě nerozpustbné organické složky,vzniklé při kvašení a destilaci.V lékárně vesměs jako destilovanou vodu koupíme vodu,vyrobenou reverzní osmozou.
JABRAKA
Soused co pálí slivovici ji přiřeďuje na požadovanou sílu vychlazenou převařenou vodou z vodovodu. Aby se mu to nezakalilo, tak uvede vodu i slivovici na naprosto stejnou teplotu, cca 20°C. To znamená, že nechá vedle sebe stát ve stejných nádobách /sklenicích/ vodu i slivovici. Má to tam stát i celý den, aby se teploty absolutně vyrovnaly. Pak to míchá v požadovaném poměru a prý se to pak nezakalí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.