Nejste přihlášen/a.
Tak nám schválili zákon o zákazu kouření.
EET a tento zákaz ty obyčejné hospody opravdu dorazí.
Kdy přijde na přetřes i ten alkohol? Jaký termín dáváte?
já jsem zrovna ten, který je i rád, že to zakázali dobře jim tak..když se neumí chovat..člověk, aby se jich ještě doprošoval, aby přede mnou nekouřili nebo se jim snad podřizoval..přitom oni jsou ti co "obtěžují"...není nad to když v hospodě či restauraci slušně požádáte, aby mi vám nekouřili pod nos a šli si to vykouřit jinde a oni vám odpoví "jestli ti to vadí tak tu nechoď"...přitom jsou to oni co by měli jít do pryč...bontón za 500,- když to nechápou tak ať za to platí
Pořád si myslím, že živnostník provozující hospodu by si sám měl rozhodnout, zda jeho podnik bude kuřácký či nekuřácký. Tak jako zákazník se může rozhodnout, zda jeho podnik navštíví nebo ne.
Nejvíce se to dotkne malých hospod na vesnici, kde místní štamgasti si nedají pivo bez cigárka.
Taky si myslím, že by to mělo být na rozhodnutí hospodského. Já ty venkovské podniky zásadně nenavštěvuju mj. proto, že tam bývá nakouřeno (teď už zřejmě nebude, ale chodit tam stejně nehodlám – i ty lepší městské navštěvuju jen velice zřídka). A místní návštěvníci s tím počítají a chodí tam ti, komu to nevadí/ vyhovuje jim to.
A já zase žiju na vesnici, kde se v hospodě už asi 20roků nekouří.
Kuřáci chodí na dvorek nebo před hospodu.
Tady vůbec nejde o většinu nebo menšinu. Když se vytrácí normální lidská slušnost a ohleduplnost, tak holt musíme mít zákon na kdeco.
Kazdej kurak by si mel platit nadstandart pojisteni ,protoze za dane nekuraku jde lezet do hospitala.Kolik prolezi nekurak v hospitale a kolik kurak.
Plně s tebou souhlasím. Problém by ale byl v tom jak ty kuřáky určovat kdo ním je akdo ne. Já bych to vyřešil zdražením cigaret o třeba 200 - 500% nebo i více a takto vydělané peníze dával na zdravotnictví. Mluví se, že za blbost se platí, tak ať si za tu svojí superblbost kuřáci připlatí.
Dobrý den, možná to nevíte, ale již dnes tvoří 2/3 ceny balíčku cigaret spotřební daň, kterou si bere stát. A stát si neurčil povinnost tyto peníze dávat do zdravotnictví (může je použít libovolně, i když věřím, že alespoň něco z toho do zdravotnictví dojde). Pohledem Vaší logiky by si měl připlatit (či zaplatit ošetření) každý, kdo se zraní při rekreačním sportu, na zahrádce či při autonehodě - dělají to dobrovolně a riskují zranění. Takže, takto ne. Zdravím!
Z daní co se vyberou za cigarety a alkohol je náš stát alespoň trochu nad vodou, měli by jste si alkoholiky a kuřáky hýčkat, keci o zdravotním připojištění jsou trochu mimo
A Vy byste si nechtěl platit doučování češtiny? Hospital - ve smyslu nemocnice, ne ve smyslu barokní památka na Kuksu - není české slovo. Proč by měli platit jenom ti druzí? Nevím, myslím, že i lékařské statistiky prokazují škodlivost kouření, i když dělat někdo ty průzkumy u nás, tak zjistí výsledky skoro opačné, protože z lidí kolem mě umírají nebo mají rakovinu skoro vždycky nekuřáci, a těch několik kuřáků, co znám, mohou mít horší zdraví, ale nejsou na umření. Ono to není stoprocentní ani jinde. Bartoška kouří, Gotta to ani nenapadlo. Měli podobnou nemoc. Statisticky vzato by měl být Jiří Bartoška už po smrti a Karlovi by se měla rakovina vyhnout obloukem. Naštěstí se oba uzdravili. I když nekouřím a ani jsem to nezkusila, tak si myslím, že to, kolik toho kdo proleží v nemocnici nebo kolika let se dožije, závisí i na kořínku každého z nás. Kdo ho má tuhý, ten tu může i s cigaretami být dlouho. Statistiky sice beru za pravdivé, jenže vidím v běžném životě, co je z nich výjimek a odchylek. Na cigára bych místo rakovin dala obrázky vyhořelých domů. Více než hrozba kuřáckých nemocí mi z uvedených důvodů připadá kouření nebezpečné kvůli riziku požáru. Kdo, až na kuřáky, manipuluje denně s otevřeným ohněm po dlouhá léta, s výjimkou těch, kteří by to měli v rámci nějakého povolání? A v restauracích by si majitel měl rozhodnout, jestli chce mít podnik nebo jeho část kuřáckou nebo nekuřáckou. Nepovažuji za dobré, zbytečně někomu zasahovat do podnikání, není-li to nutné a vede to jen k nárůstu byrokracie. Majitel pak nese možné riziko požárů, myslím si také, že nóbl podniky by měly být bez kouření nebo jen nějakých extra doutníků v kuřárně, putyky mohou klidně zůstat kuřácké a podniky něco mezi - tam aby rozhodl majitel. Jinak si myslím, že pokud kuřák kouří někde, kde je riziko zapálení majetků ostatních a není to dosud ošetřeno zákazem (typicky např. balkon bytového domu),měl by nést plnou odpovědnost za škodu, která vznikne při požáru a v plné výši ji uhradit (to aby začal splácet předem). Pokud by někdo třeba místo el. energie pálil doma denně hřbitovní svíčky, vystavoval by v bytovce nebo řadovce sousedy stejnému riziku, jako ten kuřák. Takže, závěr je jasný, pokud už pro někoho nejsou cigarety škoda peněz, ať si koupí elektronickou cigaretu, ta nesmrdí a nic v ní nehoří. Zákon by neměl mezi tyto dva typy kuřiva dávat rovnítko, e-cigareta mi připadne bezpečnější pro okolí. Jinak nepovažuji za rozumné, aby stát tam, kde to není nebezpečné nebo nepatřičné, kuřáky pronásledoval zákazy. Jsou to jejich peníze a je na každém, jak si je utratí - když si na to vydělá. Nekuřákům také nikdo nepřikazuje kouřit. Společnost, která by dneska pronásledovala kuřáky, může, až by se kuřáci odnaučili kouřit, přesměrovat své pronásledování na kohokoliv z nás. Takže, ač nekuřačka, tak kuřáky vcelku toleruji, pokud udělají vše proto, aby nezapálili nebo neznečistili majetek ostatních, nebo jim nekazili zdraví. Jinak se mi nelíbí, že kuřáci zahazují své vajgly všude možně místo do koše, ale na to, aby byl někdo líné čuně, nemusí ani kouřit. Teďka je všude binec po ohňostrojích, to si myslím, že je horší, ale zase kouření je horší v tom, že se mu tolik lidí věnuje mnohokrát denně celá léta.
No, možná jim do hospod začnou chodit lidi jako já třeba. Protože doteďka šlo jít fakt jen v mastných montérkách, ty se k těm oblakům čoudu hodily. A vůbec ta zaprděná česká přitroublá klientela, občas si zajdu na kafe a všichni čuměj, že piju kafe. Je na čase to změnit.
Ačkoli se kouření bere jako "negativní jev" neradoval bych se z jeho zákazu v hospodách, protože jde o "precedens" ve smyslu dalšího zakazování čehokoliv, dále bude totiž následovat alkohol další "negativum" posléze i káva, možná i cukrárny protože vše toto za jistých okolností "škodí zdraví", až milí občané zjistí že se nebudou už vlastně smět ani svobodně na veřejnosti "nadechnout" bude pozdě, v oblasti soukromí našich domovů jsou pak pomalu ale jistě zaváděny v platnost všeliké kontroly a revize = postupná ztráta osobní svobody, nejdříve se půjde po těch "škodlivinách" později se bude přitvrzovat i v jiných oblastech pomalu ale jistě budeme žít v totalitě kde neuděláte byť jen krok bez povolení poplatku nebo zásahu do soukromí...Hezký svět to bude, kde budeme mít vše nařízeno a zakázáno, bude-li chtít člověk cokoliv "malého a neškodného udělat jen tak" bude to muset dělat tajně. Potají srkat pivo doma na záchodě, potají sníst zákusek, hezký svět, kdo si neuvědomuje kam to spěje nechť otevře oči...
Každá diskuze o zákazu kouření musí mít někoho se svojí apokalyptickou orwellovskou vizí. To by prostě jinak nešlo. Toto slyším opravdu vždy, jak přijde na zákaz kouření nebo kontrolu grázlů co pálí plasty a jiný sajrajt v kamnech. Že bude to a to a tamto následovat. Zákaz cukráren a kaváren? Hm, tak to chci vidět.)
V obyčejné venkovské hospodě, nebo dříve 4. cenové skupině, tam, kam chodí řemeslníci po šichtě, pokecat, dát pivko, posedět, když jsem celý den na nohách, vychutnat cigárko povolení kouřit mělo zůstat. Soumrak českých hospod.
Vodní dýmky zůstaly povolené. Chci vidět řemeslníka, jak si dává v hospodě tuto záležitost.
Zakážou alkohol, fetování, sázení, cukry, tuky, ponocování, prostitutky - přenos¨pohlavních nemocí, diskotéky - hlasitou hudbu, světelné záblesky- vždyť to je něco tak škodlivého na uši a zrak? Co nás ještě čeká?
Na Václavském níměstí prodej fetu před zraky policie a nic se s tím nedělá.
To je jenom můj povzdech, já vím, že malý český člověk nemá moc možností to ovlivnit. Ale těch řemeslníků je mi prostě líto.
Naši byli jeden čas na hospodách a vím, jak to tam žilo, zakouřeno, dobré pivko, sranda, zábava, relax, hodně chlapů prostě uteklo od žen doma, aby měli klid.
- taky si myslím, že hospoda jako taková ztratí smysl ! K čemu vlastně ty hospody budou?
ještě bych dodala, že hospodu chápu jako "životní styl" . To se ani moc zakazovat nedá, nebo jo? - Možná za chvíli přijde zákaz např. trávení volného času mimo kolektiv atp. Je to přinejmenším divné ...
Jo - to je zajímavá myšlenka. Už teď je člověk, jdoucí sám (bez psa) na procházku, považován za podivína, a časem to bude důvod zavolat na takového jedince policajty ..
Na zastávkách? Tam by mi to moc nevadilo, tam většinou není co zapáli, není-li tam bouda nebo dřevěná lavka, ale měli by se zařadit na konec fronty při nastupování, za slušnější nekuřáky, aby vyčichli, kouřit daleko od ostatních a také nést veškerá rizika toho, že smrdí. Každý nekuřák to pozná, kdo si pořádně zakouřil, ten pak ve vozidle smrdí ukrutně. Ale myslím, že není v tomto rozdíl mezi kuřákem a smrdícím nekuřákem. Myslím si, že mimořádně páchnoucím osobám je i odepřen přístup do vozidla, to už je riziko ne podnikání, ale hulení. A v tom autě s dětmi není třeba nic výslovně zakazovat zákonem, oni se vytrestají sami, až se dětem z té jízdy zakouřeným vozidlem udělá špatně. Protože i tomu, kdo kinetózami netrpí, může zakouřené vozidlo způsobit nevolnost a i proto si myslím, že dopravci zakazují ve svých vozech kouření. Kdo by to pak uklízel, fuj. A když by to byli tak otrlí pasivní kuřáci, že by už i na zakouřené auto byly zvyklé, tak tím, že rodiče kouří, zakládají možnost požáru vozidla od nedopalku nebo nehody vozidla zaviněné přesměrováním pozornosti k cígu. A chtějí snad rodiče riskovat zdraví a životy svých dětí? Jejich ztráta by byla pro ně nejvyšším trestem. Ale asi by děti měli mít právo jet veřejnou dopravou místo s rodiči kuřáky na náklady oněch rodičů.
jita, můžete mi vysvětlit, co má společného váš příspěvek se zákazem kouření v hospodách? Název je snad jasný: doražte ty hospody. A text dotazu je dokonce na tip doby, kdy v nich zakážou pít alkohol. Trollové neumějí číst?
jita - "měli by se zařadit na konec fronty při nastupování, za slušnější nekuřáky, aby vyčichli" - na konci té fronty bude slušná tlačenice,jak to srovnáte? jsem kuřák,budu tam,ale - smrdí mi lidé,kteří se koupou co dva dny.smrdí mi mladé holky,které se slijí parfémem,lidé,kteří dělají v kravíně,úřednice,které si po práci daly panáka ferneta,nádražáci v uniformách,cikáni,vietnamci,asiati obecně,černoši /to není rasismus/,feťáci,štětky,které se pětkrát za noc sprchují v nejlevnějším gelu...smrdí mi prostě spousta lidí. co s tím,všechny na konec fronty?
V autech zákaz bez debat ale ve vesnické hospodě, kam chodí pár chlapů na pivo a štamrdli to pokládám za nesmysl, v mnoha takových hospodách se ani nevaří.
To je to, co mě právě vadí. V obyčejné, venkovské hospodě, kde se podává tlačenka s cibulí by se nemělo zakazovat. Protože kdo tam půjde na oběd, a zjistí, že se tam nevaří, tak se otočí a půjde do restaurace. To se mělo rozlišit hospoda versus restaurace.
Pohanko, já to pochopila, mohla bych i jásat, pokládám se za nekuřáka ale když mám chuť klidně si 2x za rok, právě u toho piva, zapálím. Nájemce na chalupě kouření zakázal,chtěl tam dotáhnout rodiny s dětmi, měl prázdno a všichni chodili do druhé hospody, vydržel na hosty čekat půl roku a pak šel zase o dům dál. Rodiny s dětmi na vesnici do hospody nechodí, chlapi rovnou z pole, z práce, ti tu hospodu drží a ti si u toho piva chtějí zapálit, neznám tam pivaře nekuřáka. Jak to dopadne zjistím až v létě, pokud vím, chlapi se domlouvali, že pokud zákon projde, bude "hospoda" pro zvané a kuřákům nevadí když tam příjde nekuřák.
Já jsem si toho moc nikdy nevšímala, přece jenom jsem byla vdaná, ale nyní, když jsem sama, tak se dívám po chlapech a zjistila jsem, že když je chlap šikovný, něco umí, umí zabrat za pořádnou, těžkou práci, umí vydělat peníze, tak jsou trošku i víc drsný, potřebují se pořádně nadlábnout, napít piva a zakouřit. Myslím, že to tak nějak patří k sobě. Není to stoprocentně, ale u většiny. Ti chlapi co vezmou pořádně za práci, tak když je čas odpočinku, tak to chtějí se vším všudy.
Zákaz alkoholu v hospodách nepřijde nikdy, když pijete alkohol (ve větší míře), tak si můžete škodit akorát nenejvýš sama sobě. Ale i kouření v malé míře neuvěřitelně otravuje život celému vašemu okolí. Když někdo vedle vás kouří, tak na pasivní kouření se umírá, když vedle vás někdo pije alkohol, tak na to opravdu neumřete.
No nevím, nevím, jestli si pitím alkoholu člověk škodí jenom sám sobě. Rodiny, kde je člen alkoholik, ztrácejí své funkce (funkce rodiny) a rozvrací se víc než ty, kde někdo kouří. Léčbu alkoholiků potřebuje společnost taky zaplatit, myslím, že ti jsou pro svoji závislost hospitalizování častěji než kuřáci. Opilých řidičů je celkem dost a ti jsou velkým nebezpečím pro ostatní. Když nemají v ruce volant, mohou mít ožralci jiné, pro ostatní nebezpečné alkoholické nápady. Pod vlivem alkoholu dochází ke spoustě trestných činů. Kuřák nebývá v takovém rauši jako alkoholik, aby měl zcela zatemnělou mysl a dělal nějaké vylomeniny. Nemluvíme-li ovšem o kuřácích marihuany. V čem je kouření ovšem nebezpečnější, je zapálený oheň (neplatí u kouření e-cigarety), ovšem alkohol je hořlavý. A co se týče nepořádku - oba něco odhazují - kuřák nedopalky, alkoholik flašky.
jita,,,,,,,,,,,,,ale tenkuřák ohrožuje lidi všeobecně.Kdyby mi chlap doma kouřil,tak s ním nejsem.Pokud si někdy dá vinko ,tak ať si dá -mne to neohrožuje,Pokud ženy používají nějaký parfém tak nevím tedy ,jestli je to horší.než smrdět cigaretama.?Proti kuřákům nic nemám.každý má něco,,ale ne aby to ohrožovalo okolí a obtěžovalo,,,Je to podle mne hloupost když kuřák si chce poklábosit v hospůdce a nesmí si zakouřit ,,to není ta správná pohoda. Proto,kuřácký prostor uzavřený a ať si každý vybere,,
Z odpovědí soudím, že nikdo se neživí jako hostinský v malé vesničce. Ve městě je to fuk, tam mám na výběr z několika restauracích. Ale co ti na vesnici?
Prosím, zda je zde někdo pracující / majitel povostinství, aby se vyjádřil jak to vidí on. My jako zákazníci do hospod chodit vůbec nemusíme, ale jak se bude živit hostinský, když mu zákon nařizuje, které hosty má vpustit a které ne.To je jako u kadeřnice, která by nesměla ostříhat pánskou hlavu. Automechanik by měl opravovat jen určitou značku auta. Není tohle omezování v podnikání?
Pro slovíčkáře - vpustit bylo myšleno tak, že hostinský nesmí vpustit, obsloužit člověka s cigárem v ústech. Stačí?
Bydlím v menším městě na severu Moravy. Na sídlišti jsou 3 hospody - jedna vyloženě pivnice, druhá vedená jako vinárna s vlastní kuchyní a výčepem piva. V obou se již dva roky nesmí kouřit - kouřit se může jen přes léto na venkovní zahrádce. Ta třetí je klasická hospoda se zakouřeným lokálem a možností jídla. Co myslíte, kam chodí víc lidí?
Ty se zákazem kouření jsou plné. A ta, kde se kouří je skoro prázdná.
Konečně v něčem doháníme ostatní západní země. S on-line EET nesouhlasím s plošnou ochranou nekuřáků v restauracích souhlasím. Není nic horšího, než když jdete někam v poledne na meníčko a nějký lump vám tam začne kouřit.
Plošný zákaz je výborná věc zejména pro servírky, které nyní nemusí riskovat (rakovinu) nemoc z povolání a šetří kapsu majitele restaurace pro případ, že by zaměstnanec požadoval odškodné za nemoc z povolání.
Jinak kuřácké kluby můžou být, s tím problém nemám.
Aspoň budu moct začít chodit do hospody a ne jen do pár nekuřáckých vyjímek :D Stačí jeden kuřák a oblečení pak smrdí že se musí vyprat...
Ale zákaz nepodporuju, nechal bych na hostinským ať si udělá hospodu jakou chce. Nekuřáckou, kuřáckou, zákaz s dětmi nebo vstup pouze s dětmi, vegetariánskou, masožroutskou, vstup pouze se psem, zákaz vstupu mladíkům atd. Zákazníci sami rozhodnou jestli k němu budou chodit nebo ne. Stát si může udělat svoje státní hospody se svými pravidly, proč by ale měl soukromníkovi nařizovat jakou hospodu má mít?
Žiju na Slovensku už drahnou řádku let.
I tady bylo plno černých předpovědí...
Elektronické pokladny už máme povinné hódně dlouho. Většina obchodů běží dál bez problémů, i s pokladnama.
A většina pohostinství a pod. je rozdělená na kuřáky a nekuřáky. Pokud není, kuřáci kouří venku. Hospody také jedou dál a Slovensko úspěšně plní kvóty, které má podle světových statistik dost vysoké.
Lidi si zvyknou...
Je třeba se kouknout za hranice ČR. Tam už platí dávno, že se v restauraci NEKOUŘÍ.
Restauraci je třeba vnímat jako gastronomické zařízení ve kterém se garantuje určitý druh hygienické vyspělosti. Viz. umyvadlo, tekoucí voda, záchod. atd.
Nechť v ČR existují kuřácké kluby, ale kuřácké restaurace prostě v zahraniční nejsou.
V Americe už se řešilo, zda rodiče můžou kouřit v autě, když vezou své děti. Až se u nás najde dostatek takových jedinců a bude to problém tak i v ČR bude na to speciální zákon.
V autě kouřit je bozohlednost. Pokud se vezou děti, nebo jede nekuřák. Za druhé cigareta, stejně jako mobil za volant nepatří. A jinak auto načichne a šíleně smrdí, nedá se to vyvětrat.
V Týdnu byl návod, jak se může venkovská minihospoda vyhnout úřední buzeraci. Šlo sice o EET, ale teoreticky se tam "vejde" i kouření v restauračních zařízeních. Cituji: Restaurace Na Kopci v Koněšíně nedaleko Třebíče se proměnila v Kulturní koněšínský spolek. Na dveřích výčepu visí cedule: "Konzultace, schůzky a návrhy členů spolku: středa, pátek a neděle od 18.00 hodin." Živnost už je zrušena, hospoda je pouze rodinným domem a v její kuchyni si majitelka vaří jen pro sebe. A občas i pro členy klubu.
Ve stredoveku Evropane koureni neznali a hospody fungovali. Proc by nemohli dnes? Stejne jako to jiz dnes funguje i ve spousta jinych zemich.
Děkuji za názor.
Já jsem též nekuřák, abstinent, od 13 let musela rodičům pomáhat na hospodě, takže načuchaná jsem v mládí byla víc než dost. O prázdninách dopoledne koupaliště, odpoledne do večera na place. Nechtělo se mi, ale poslouchat jsem musela.
Myslím, že dobrý podnikatel, řemeslník si odskočit navečer, nebo šichtě zaslouží, když je to jeho styl života. Já ale samozřejmě vím, že ne každý jde do hospody, plno lidí jde rovnou domů za manželkou a dětmi. Každý to má nastavené jinak. Píšu za tu skupinu, která popije, pokouří, pokecá mezi svými známými. A najednou utrum. Potom je skupina, která koupí domů basu piva a dá 3-4 pivka doma u televize.
Ve Švýcarsku už to mají od 2010 a v ČR v roce 2016 jsou z toho někteří kuřáci rozrušeni.
Ve Švýcarsku platí od 1. května 2010 zákon o ochraně před pasivním kouřením. Všechny uzavřené prostory musí být bez kouře, pokud jsou otevřeny pro veřejnost nebo slouží více lidem jako pracoviště. Povoleno zůstává kouření v oddělených kuřáckých místnostech, venku a v domácnostech.
[zdroj:http://de.wikipedia.org/wiki/Nichtraucherschutzgesetze_in_der_Schweiz]
Až budou v ČR platy jako ve Švýcarsku nebo aspoň jako jinde v EU, zakažme řemeslníkům jít si do hospody na pivo a cigaretu. Já neznám u nás na vesnici jediného řemeslníka co by nekouřil. Chápu zákaz kouření v uzavřené hale, kde se nedá ani větrat, chápu zákaz kouření na zastávkách MHD, v kancelářích, v restauraci kde se podávají obědy nebo večeře, tam kde chodí děti (mléčné bary a cukrárny), v autě, já bych chápala i zákaz kouření v panelových bytech. Jen ty vesnické hospody nějak nechápu.
Švýcaři to zformulovali úplně jednoduše. Zákon se jmenuje nařízení na ochranu nekuřáků. To znamená, že primárním cílem je omezit pasivní kouření veřejnosti a zaměstnanců.
U nás by to mohli ještě poslanci vylepšit a povolit kuřákům jako ústupek povolit pěstovat tabák na své zahradě.
PS. Já znám spoustu šikovných řemeslníků, kteří nekouří
Lidus děkuji, jenom jste mě potvrdila můj názor větou... neznám u nás na vesnici jediného řemeslníka co by nekouřil...o tom píšu.
liduš-----------tedy ta poslední věta mne dorazila. Bydlím v paneláku,ale nevadí mi,když soused kouří --já to necítím. Kam na takové nápady chodíte?Vy bydlíte asi v domě,že? Mi by zase vadily ty smrady ze slepic a pod..
To je ono. Ano formulovat to tak, že je zakázáno kouřit na pracovišti. To naším zákonodárcům uniklo. S tím nemůže nikdo nesouhlasit. Sami jsme v naší hospodě zrušili kouření už letos v květnu. V létě bez problému. S přibývající zimou je to těžší (příští rok koupím plynový ohřívač, jestli teda na něj vydělám). pořidil jsem velký koš s popelníkem před hospodu a všichni kuřáci chodí ven. Má to i svá pozitiva - 1. hosté si libují, že jim nesmrdí oblečení. 2. přeci jen se v hospodě převážně pije, a příchod na čerstvý vzduch osvěží. 3. a taky mě pár lidí řeklo, že je občas po návštěvě našeho restaurantu bolela hlava a prý toho ani moc nevypili, takže to přičítám tomu pasivnímu kouření. Ale jako demokrat bych to nechal na každého rozhodnutí. Diktaturu tak nějak nemám rád.
Chodím do jedné dědinské hospůdy už mnoho let, hulí se jen venku, přes 10let, nikdo s nestěžuje a nikoho nenapadá si zapálit vevnitř, zvyk, klid a světe div se, venku pokecáte i s těma o kterých jste ani netušili, jo a v zimě se nesmí hulit na chodbě, pouze venku. Ano, současně nezvyk, ale ...nic hrozného, v eu nic nenormálního a běžné.
Konečně se člověk nebude dusit, když si chce dát nějaké to pivko. A hned po příchodu větrat a prát oblečení.
Proti kouření kdekoliv by se mělo bojovat všemi možnými prostředky bez ohledu na to jestli se to někomu líbí nebo ne. Kouření je zlozvyk poškozující zdraví nejen těch kuřáků ale i těch co ten smradlavý kouř musí často nedobrovolně dýchat. Na léčbu běžných nemocí nemá zdravotnictví dostatek peněz a léčit se musí i takové co si zdraví sami louřením vědoně poškozují. Proč ze zdravotního pojištění nás nekuřáků musí být hrazená i léčba těch co si zdraví kouřením sami ničí? To je mnohem větší nespravedlnost než nějaký pouhý zákaz koužení v hospodách.
Snad to konečně dopadne jako v kulturní zemi a budeme si moci zajít do hospody na jídlo i pivko bez toho, aby jsme smrděli a riskovali rakovinu... Protože nikdo z nás se s cigárem u huby nenarodil, když se někdo svou vlastní blbostí stal závislákem, tak nemá pravdu kazit vzduch a zdraví ani ostatním hostům, ani obsluhujícímu personálu! Nějak jsem nechápal, že v "normálním" zaměstnání mám právo na nekuřácké pracoviště, ale pokud budu zaměstnán v hospodě, tak mám smůlu? Když jsem jako hladový turista zavítal do nějaké hospody po cestě, tak jsem tam vlezl, a jelikož pro ten čmoud nebylo vidět skoro na krok, tak jsem se zeptal výčepáka, kde mají nekuřáckou část? Odpověděl mi: "Venku na ulici". Takže mě nezbylo nic jiného, než se zase otočit a venku v zimě si sníst svou svačinku... Takže když takovéto hospody skončí, tak mě to fakt líto nebude, protože jejich "služeb" jsem stejně využívat nemohl a ubyde mě alespoň zdržování po cestě, když jsem musel ze zvědavosti nahlížet, jestli je vevnitř smrad "ještě snesitelný", nebo "již nesnesitelný"...
Když jsem byl v zimě s kamarády na lyžích v Deštném v Orlických horách, tak mě večer lákali do hospody. Nejdřív jsem odmítl, právě z důvodu takovéto zkušenosti, abych tam nevážil své kroky zbytečně. Když tam dorazili, tak mě zavolali mobilem, ať klidně přijdu, že hospůdka je nekuřácká A měli pravdu, přestože byla malá, tak byla nekuřácká a pěkná a útulná, a prázdno v ní rozhodně nebylo, ba naopak, každý večer byl problém najít místo... A když večer zavírali, tak se odtud hodně těžko odcházelo, ale ne kvůli vypitým pivům, ale kvůli příjemné atmosféře ( vždycky někdo vzal kytaru a něco zahrál ).
Tak když skončí ty hnusné zahulené "pajzly" a zůstanou tyhle pěkné nekuřácké hospůdky, to myslím bude fajn...
Co se probíralo po hospodách?
Ženský a politika!
Tím, jak budou mizet obyčejné hospody, kde se scházelo to tvrdší jádro obyvatelstvo, tím se ztíží přístup ke komunikaci a remcání ,,traktoristů,, vůči politikům a vládě. I to je možná účel.
Co prošlo - zajímavé: povolení zapálit si je v nemocnicích na psychiatrických oddělení. Pokud budete shánět po nemocnici lékaře, víte, kde ho najdete.
To je myslím trefné, jen blázen je schopný vyhazovat peníze za hnusnej smrad, co mu přinese tak akorát rakovinu a respirační choroby..
Povolení zapálit si na psychiatrických odděleních prošlo? Tak to budou pálit doktoři sestry i s pacienty v klídku na vyhrazených místech
Čili až nám EU vše zakáže teď má v plánu zejména uhlí, dieselové motory a další co bude následovat tak ti co se z toho zblázní mají alespoň nějaké východisko
Snášíte špatně zákazy omezení všeho druhu iniciované EU? Hroutíte se z toho? Nevíte jak dál? Přijďte mezi nás, vítá Vás psychiatrická léčebna .../název/...Tady je svět ještě v pořádku
Já bych to neviděl tak tragicky. U nás taky hospodu koupil nový majitel a udělal ji nekuřáckou i bez zákona. To bylo keců že to zkrachuje a kdesi cosi. Majitel není žádný imbecil,nabízí tam služby co tam dřív nebylo-pěkné prostředí,vlastní velmi dobré pivo,dobré jídlo a pokaždý tam má víc plno než v druhý hospodě která je kuřácká. Chodí tam hlavně rodiny a takoví lidi co by dřív do začouzený hospody nešli. Kouření je prostě na ústupu a budou se s tím muset vyrovnat i hospody.
Jsem taky nekuřák a zatímco dřív když jsem šel do hospody,tak jsem stejně za hodinu znechuceně vypadl. Teďka si o víkendu velmi rád zajdu na dva kousky,do pěkného prostředí,pokecat s kámošema a i když se tam nejdu ožrat,vydržím tam klidně celý večer
Děkuji za příspěvek. Šipky a podobné hry, proč ne.
Stejně si ale myslím, že ty malé hodpůdky pro kuřáky měly by být v nabídce. Co takoví starší důchodci kuřáci, kteří nikoho nemají a k pivu si prostě chtějí zapálit. Pivo jim bez cigarety nechutná. A když jsou vdovci, tak ta začouzená hospůdka se stala jediným komunitním centrem na sklonku života.
Dále mě napadlo - co když hospodský je také kuřák? Pivo, víno, cigaretky, fotbal v televizi, karty, kulečník, chlapský řeči.
Na jednu stranu kvůli zdraví většiny se opět tato menšina, holdující neřestem omezuje.
Zákonodárci na to jdou moc tvrdě,podle mě by to mělo být na majiteli nebo že by musel mít oddělené-ale fakt stavebně oddělené prostory. Ovšem v boudoucnu si myslím že stejně nic jiného nezbyde,protože pokud by majitel trval na kuřácké hospodě a spoléhal jenom na pepíky v modrákách,drsný traktoristy a dělníky tak prostě zachvilku zkrachuje,protože jich ubývá. Dneska už i hodně traktoristů s drsných dělníků nekouří. Před dvaceti rokama měl to cigáro u huby skoro každej,dneska už jsou kuřáci v menšině-málokdo kdo má všech pět pohromadě bude kupovat krabiku za 90 korun jenom proto aby to vyfoukal a zadělal si na rakovinu. Když stály cigarety deset korun a byla to známka drsňáctví tak se nedivím že většina kouřila,ale doba se mění
Já jsem nekuřák, nikdy jsem nekouřila. U nás doma se také nekouří. Ale v restauracích se necítím nijak omezována. S vnoučaty hodně moc jezdíme po výletech a stravujeme se po restauracích. A nemáme problém s tím se najíst v nezakouřené restauraci. Je jich plno.
Podle mě by takový ty hospody určené především k posezí a k poklábosení měly být kuřácké. Nebo jinak. Provozovatel by si měl zvolit, zda se tam bude kouřit či nikoliv. Mě nikdo nenutí tam s dětma chodit, tak ať si tam účastníci hulí, jak jim je libo. Je to jejich rozhodnutí.
Lidi nehádejte se. Ti hospodští, kteří s tím zákazem nesouhlasí a nebudou chtít se tomu podřídit, to už dávno mají vymyšlené. A vy kuřáci se nebojte. Čech není blbec, aby ty nekuřáky neuměl obejít. A není potřeba ani rušit hospodu. Ať si nekuřáci skáčou třeba metrdvacet vysoko. Tak na viděnou u pivka, nad pěkně začouzeným půllitrem. Ač sám jsem nekuřák, tak se mi ten zákaz nelíbí. Ale proč bych se opakoval.
jofa,jofa, vy jste naivní. Proč se snažíte mi vzít naději? Já vám vaši taky neberu. Na každý tah protivníka existuje lepší nebo horší protitah. Uvidíme, kdo z koho. Vy si myslíte, že kuřáci budou pít v zimě pivo venku? Ani náhodou. A stejně tak si myslíte, že si ten výdělek od kuřáků hostinští nechají ujít? Nebuďte bláhový. ŽÁDNÝ zákon na světě nedokáže postihnout zelený strom života. A Češi jsou tvůrčím myšlenm proslulí.
KDYŽ NE NEKOUŘENÍ, TOHLE JE OPRAVDU DORAZÍ. Neuvěřitelné, co se může dostat do zákona. Každý hospodský bude nést zodpovědnost za každého, kdo si u něj dá pivo. cituji:
Za absurditu sdružení považuje povinnost hostinských nalévat alkohol pouze tomu, kdo nemůže způsobit úraz nebo škodu sobě nebo někomu jinému. "Osobně bych za těchto podmínek restauraci neprovozoval, protože prodej, byť samotného piva, se za těchto podmínek stává velmi rizikovou záležitostí,"uvedl prezident AHR Václav Stárek.
Zdroj: denik.cz/...
jofa. Když si z hospody udělám soukromý klub s přístupem pouze pro členy, tak mě každý může, víš co,že? No a že se stranická legitimace bude vydávat u vchodu? No a?
No nevím, jak mu těch pár štamgastů vydělá na provoz, výplatu ... jak dlouho jej to bude bavit vydávat legitimace ...
Nikotin je skodliva droga a kuraci jsou jako primitivni narkomani, takze proc by meli jakykoliv zavislaci urcovat pravidla, melo to byt zakazano uz davno !
Dalajlo, nesnáším ryby a jejich pach, jsem pro, zakázat je v restauracích podávat, trvala bych i na zákazu prodeje v obchodech, obrací se mi žaludek, moje švagrová veganka zase říká, že je ji na zvracení, když si v restauraci někdo dá krvavý stejk a proto do restaurace nemůže chodit. Já nechci pochybovat o škodlivosti kouření ale i marihuana je škodlivá droga a zrovna ta mi pomáhá na svalové křeče. Proč má pravidla určovat nějaký nekuřák? Proč tedy není prodej tabáku zakázaný plošně? Cigarety se vyrábět mohou, stát z nich má prachy a aby se vlk nažral tak kuřáci budou vyloučeni ze společnosti.
Přede dvěma roky jsem na nádraží v jihomoravském Kyjově čekal na vlak. Opodál postávali kluci z nedalekého učiliště pro automechaniky, všichni retko v ruce. Jeden z nich řekl: "V našéj třídě kúříme všecí. Enom jeden né, ale té debil." Správně, kluci, jen tak dál. Erární otesánek potřebuje už teď spoustu peněz a bude hůř. Ještě byste se mohli dát ve velkém na tvrdý a tvrdě zdaněný chlast a budete úplně nejlepší. Jižní Morava trpí podobně jako zbytek ČR, Evropy a v podstatě celého světa zoufalým přelidněním a čím víc pitomců dobrovolně nakráčí do rakve, tím lépe. Kouření rozhodně podporuji.
Bylo před chvíli v televizi. A za prohibice v USA, případně v severských zemích, či SSSR sice zákaz výroby a konzumace platil, ale to se nedá zakázat, uhlídat. Mafie si to dokázala pěkně ošéfovat, stejně jako hraní hazardních her.
Takže všude od toho ustoupili, velmi přísně se k prodeji a konzumaci postavili dodnes v evropských severských zemích, kde se koupí alkohol pouze ve specializovaných obchodech pod kontrolou státu. Kromě v Dánska.
Za kouření jsem rád... Většina civilizovaných zemí to tak má rovněž. Zkuste si projet v hlavě takovou úvahu na téma "kouření v pohostinství". Myslím si, že to má mnohem více mínusů, jak plusů. Jako nekuřák nechápu, proč by se hospodách měli lidé zabíjet kouřením ve společnosti těch, kteří o to nestojí (personál, ostatní hosté). Ať si kouří doma, to je mi jedno... Rozhodně neznamená, že k hospodě a pití patří kouření. Stovky let to tak bylo, pak chvíli bylo kouření in, nikdo nevěděl, že ubližuje, ale od tý doby, co kurňa víme, že ubližuje, proč by to mělo být sakra tolerováno?
Stupidita na entou, jestli někdo tady stojí za kouřením v hospodách a ještě se cítí dotčen, že mu to zakázali...
Dobrý den, zákon není ještě schválený. Kdo dnes sledoval přenos z Poslanecké sněmovny, tak musel mít pocit naprostého chaosu. Zpravodaj k zákonu byl nepřipravený chaotik a nový ministr zravotnictví mu nebyl schopen pomoci. Kdyby to předsednictví schůze nepřevzal po paní Pokorné-Jermanové-pan Bartošek, tak tam poslanci sedí ještě nyní. Takže, nyní jde tento paskvil do Senátu a doufám, že ho Senát vrátí (nebo připraví vlastní a rozumný zákon). Tato norma je špatná ve svém základu a hlavně je celá zbytečná. Zdravím!
Mimochodem, bylo zajímavé sledovat, jak při hlasování o zákonu stojí před poslanci vždy předseda jejich klubu a palcem (nahoru či dolů) jim ukazuje, jak mají hlasovat. Věřím, že někteří poslanci ani nevědí, co schvalují (pouze "drží basu").
pohanka - není schválený. Nyní jde do Senátu a měl by platit od května 2017. Potom ho ještě musí podepsat prezident (ten avízoval, že ho podepíše). Jinak, rozumných a kompromisních návrhů změn zákona tam bylo dost, ale vše bylo zamítnuto (prošla pouze změna pro hospody o nutnosti nějakého levnějšího nápoje, než je alkoholický). Dnes to byl chaos a myslím, že Senát tam chybu najde.
Bene. A přesně v tom duchu se dnes vedlo jednání o exekucích. Vše ve spěchu, bez projednání. Takže další paskvil na světě. Už dnes se ví, že se zítra, pardon to je sobota, tak v pondělí bude pozměňovat. A tohle mám já platit ze svých daní? Ani náhodou.
Dobrý den, já jsem ocenil, že se přišel dnes podívat do Poslanecké sněmovny ministr spravedlnosti.
On tam byl zatím snad jen 2x nebo 3x - a dnes opět, takže velký výkon . Zdravím!
Vždyť ti naši patlalové jsou snad sfetovaní. Viz dnešní hlasování a za druhé opravdu nevědí nic.
Jenom jsem nakoukla na Dánsko a víte co tam mají odhlasováno? Zákaz kouření neplatí pro malé Bodegas hospody, kde se nepodává jídlo! To by se člověk z toho posmál. Tolik možností měli, a nikdo s touto variantou nepřišel, nebo i kdyby, tak ji smetli za stolu. Takže ty malé hospody na vesničkách, bez vaření mohli mít povoleno!
Není schválený? Někde psali, že platí od května 2017?
Jak pana Kuberu nemusím, tak dnes se mě velice líbil, jak bojoval.
Já nejsem hostinskej, tak to až tak neznám, ale dnes mně při poslechu zpráv dostalo to, o povolení kouřit na zahrádkách. Je někde stanoveno, jak vypadá stavebně "zahrádka" u hospody? Jako laika mně okamžitě napadlo vyhradit zadní místnost pro kuřáky a prohlásit ji za zahrádku. Kdo mi jak bude dokazovat, že to zahrádka není? Tak se ukažte, znalci stavebního zákona.
pohanka
- v této souvislosti taky například nechápu, proč neschválili ty Bendovy návrhy na povolení kuřáren - to je snad lepší, než aby kuřáci chodili kouřit ven před hospodu?! - a to třeba až do zavíracích hodin, kdy lidi už spí .. takže hlasitá zábava hostů se bude patrně na takové vesnici i daleko rozléhat.
No - mešity a kamenování ženskejch je asi pro naši současnou civilizaci přijatelnější - v každém případě jednoznačně zdravější nežli kouření a chlastání - to je zase fakt!.
nekurak
- copak - ony různé formy fanatismu jsou taky pro společnost škodlivé a přesto je nikdo nezakazuje !
Asi ty vodní dýmky povolili kvůli muslimům, u nás to není zas až tak rozšířené, a patrně se bojí, že by vznikly nepokoje, holt nesmíme být "xenofobové" "hosté" se u nás musí dobře cítit
Proč na to má být zákon? To jsme takoví nesvéprávní lempli, že musíme mít na všechno zákony? Když hostinský nedá na stoly popelníky, tak každej okurek pochopí, že se vevnitř nekouří a jde ven. Když dá na stůl popelníky, tak ať se ta skvadra, která přišla řešit, kdo je větší vegan zdekuje do hospody, kde popelníky nejsou.
Kouření je velmi nehezký zlozvyk. Cigarety jsou drogou a proto jejích prodej, výroba a kouření by mělo být zakázané úplně tak jak jsou zakázané i jiné drogy. Můžete se snažít kouření obhajovat jak chcete, ale obhájit to stejně neobhájíte, protože je to nemožné. Je prokázané, že kouření je zdravi škodlivé a tak proč podporovat ty kteří si to nejsou schopní nebo nechtějí uvědomit. Když můžou být zakázané jiné špatné věci tak proč ne i kouření. Je pochopitelné, že pomateným kuřákům by se úplný zákaz kouření nelíbil. Stejně tak se např. některým neukázněným řidičům nelíbí některé dopravní předpisy omezující jejích řádění na silnicích, ale to neznamená, že by se ty omezení kvůli ním mělo zrušit.
Přesně tak . Civilizace se pozná tak že dodržují se ve společnosti nějaké normy. A normální je nekouřit. Asi by jste nepovažovali za rozumného člověka co si rozdělá táborák v domě s tím že se mu líbí jak mu to tam hezký čoudí a doutná. A ještě si zavře okna aby mu ten dým neutíkal a jen by si tam rochnil
nekuřak-
Zcela správně, "Cigarety jsou drogou" i "Alkohol je drogou" je prokázané že pití alkoholu je zdraví škodlivé, také je prokázané že je škodlivé přijímat větší množství cukru soli masa, to taky nikdo neobhájí. Jsem pro! Zakažme rovnou i alkohol všechny druhy nezdravých potravin všechen průmysl a dopravu jež znečišťuje vzduch, je prokazatelné že dieselové motory produkují nanočástice jež jsou 100% karcinogenní! Škodí také spalování v kotlích a kamnech doma Eu to chce také zakázat. Všechno zakažme a na světě bude určitě líp
V tom případě bych zakázala lety letadlem. Takové letadlo příšerně znečistí náš životní prostor a nechá za sebou silnou uhlíkovou stopu.
Letadla zakázat NELZE protože letadly létají úředníci EU, jinak lze zakázat všechno bez čeho se úředníci obejdou jako např. kamna a kotle na uhlí včetně toho uhlí (to se plánuje) ale nemají se zakázat např. krby na dřevo, protože úředníci mají doma ve svých vilkách krby na dřevo,(pochopitelně se to zdůvodní uhlíkovou stopou) uhlí neví jak vypadá tak ho klidně zakážou, dieselové motory také nepotřebují také jsou na černé listině protože si mohou koupit nejdražší elektromobil či třeba "eko vznášedlo" protože na to mají, zřejmě většina přešla na elektronické cigarety a vodní dýmky takže ty se také budou smět u nás kouřit ale obyčejné sprosté cigarety (největší zlo) "zatím" ztolerují pouze, taktéž nevím jak je to s alkoholem, dokud si úředníci dopřejí tak ho asi přímo zakazovat nebudou v opačném případě vydají nějakou "směrnici" aby členi EU věděli "jakým směrem se má ubírat jejich mysl" (možná už ji vydali) tak je to asi se vším...jen připomínám aby ti co praví že za něco EU nemůže měli na paměti že EU opravdu nikdy za nic nemůže oni pouze "vydají směrnici" "doporučení" a vlády už "konají"...
Ano, doporučení a naše vláda se může strhat. To jsem již zaregistrovala snad u těch bezdotykových bateríí. Alkohol v poslanecké jídelně si nezruší, věřím ale že si udělí vyjímku a zřídí oddělenou kuřárnu. Ale vlastně nemusí, vždyť na psychiatrii je ta vyjímka již odhlasovaná.
Zrušení letadel je samozřejmě tip,
a nadhozený vtip.
Myslím že většina lidí si neuvědomuje o co tady jde, jde o centralistické direktivní řízení , které se pomalu ale jistě do našich životů vkrádá pod různými záminkami, chcete-li nová ještě tvrdší "totalita" ať se to týká vytápění domácností, dopravy, stravovacích zařízení apod. Jinými slovy stále více a více se ve všech oblastech tlačí na to co se "musí" aniž by se hledala alternativa a trochu respektovalo svobodné rozhodování občanů. Začíná to těmi "zlozvyky" a tím co "škodí" jenže do těchto škatulek se dá natlačit prakticky cokoliv, dnes jsou to cigarety zítra to bude pivo, pozítří veškerý alkohol, po pozítří jídlo v restauracích, pomalu ale jistě se to "stupňuje" a co je nejhorší lidé to nevidí. Dneska si libují že zakážou kouřit v restauracích (jde to sice řešit jinak ale budiž je to zlozvyk) horší to bude u alkoholu ale lidi si zase řeknou dobře je to správné až do doby než zjistí že jim bude nařízeno co smí a nesmí jíst, kam smí a nesmí chodit, jak se smí a nesmí oblékat... Každá dobrá věc vyvedená do "extrému" má v sobě cosi "špatného", lidi se budou radovat dokud se to nedotkne přímo jich až jim unie zakáže pivo a bůček začnou remcat. Vše spěje k tomu aby z nás vychovali "bezhlavé tupé robůtky" kteří budou jen kývat a plnit kdejakou hloupost kterou si unie potažmo servilní ČR vymyslí. Není to přehánění, když se podíváte co vše má EU v plánu a co se již pomalu realizuje... Tak například dle EU se budou po roce tuším 22 smět stavět pouze pasivní domy a co ty staré? No tak vymyslete úkol jak je spasizovat zadala EU vládě ČR, umíte si představit co za náklady a problémy budou muset lidi řešit když jim to pak ČR nařídí? Udělat pasiv z dvouset letých baráků? Nebo ta zvířata co jsou nepůvodními druhy, a další a další, co výplod EU to perla, problém je v tom že všechno co si usmyslí se má zrealizovat...Dnešní svět je pomalu ale jistě jen -nařízení nařízení sankce zákaz, zákaz, nařízení sankce, zákaz a tak pořád dokola, to je to nejhorší na těch všech "pozitivních změnách" -robostrojostán =budoucí stát, kde budou všichni kontrolováni sankcionováni a hlavně přímo řízeni, zapomeňte na vlastní rozhodování tahle doba zdá se už skončila...
majsterjoe
Naštěstí jsem necinkal, zdá se ale že je to jedno, všichni si mysleli že půjdeme z pekla do ráje a zatím další peklo, kdo ví možná ještě hlubší...
Souhlasím, je toho více než dost. Včera mě zaujal jenom článek o bylinkách. EU chrání farmaceutické lobby ale zároveň chrání též zdraví občanů, aby se náhodou neotrávili nevhodnou kombinací léčivých bylin. Návrh 2004, platnost 2011. Navrhlo tedy směrnici, které drasticky omezuje použití bylin a výrobků z nich. Jednou z bylin byla i obyčejná kopřiva, podběl, kostival, devětsil a jiné.
Protože chybějí drahé atesty, tak v rámci ochrany zdraví je v lékárně neseženete. Je ale pravda, že jinde ano, tak zaplať pánbůh, jako potravinový doplněk lze.
Léky jsou čím dál tím dražší a není divu, že lidé budou sahat po přírodní medicíně. Proč se tak vehementně brání konopí, když je plno pozitivních reakcí a zkušeností, že opravdu léčí?
Po roce 1989 nám říkali, starejte o sebe, stát Vás nebude vodit za ručičku, svůj život si musíte zařídit a řídit sami. Proč se mě zdá, že naopak mám nyní pocit, že EU a stát mě strká do škatulky vystlané měkkou vatičkou?
Letadla slouží k přepravě lidí a nákladů. Vdechování zápachu z doutajícího shnilého listí neslouží ničemu. To bych nesrovnával.
Ovšem prostory pro takovou činnost bych nezakazoval (necpal bych je ovšem do prostorů pro stravování). Stejně tak bych třeba morgošům umožnil skupinovou inhalaci toluenu ..
ra 252
Letadla mají zápor. uhlíkovou bilanci podobně jako jiné věci které chtějí zakázat, navíc likvidují tuny cenného kyslíku. Chci tím jen říct, že tím svým EKObuzer metrem mají měřit všem stejně anebo vůbec, pak to bude OK. Není problém zákaz kouření ale to že je to uzákoněno paušálně, proč, protože si lidé pomalu ale jistě zvykají na totalitární způsob vlády která se tak chová ve všem nikoliv jen u "sociálních negativ". Konkrétně u toho kouření je to dle mne nadbytečné. Proč, protože to už přece krásně funguje dle potřeby, u nás je jak hospoda kde se kouřit nesmí, tak hospoda kde se kouřit smí, žádný problém, lidi si jednoduše zvolí co libo, nevidím v tom žádný problém. Jde-li někdo do hospody s dětmi na oběd zvolí si tu nekuřáckou ačkoliv i v té kuřácké se přez obědy kouřit nesmí apod. V čem je problém? Když hospodský ví, že mu tam chodí převážně nekuřáci tak tam dá cedulku "kouření zakázáno" a je vyřešeno.. Nevidím v tom žádný problém. Jakmile se něco začne nařizovat centrálně časem se to může nehezky zvrhnout...to je to oč tu běží. Lidi by měli mít právo si jisté věci také zvolit sami dle toho jak to sami cítí, dneska jsou jak nekuřácké tak kuřácké hospody a funguje to, máte normální a vegetariánské hospody a funguje to, jak by se lidem líbilo kdyby bylo nařízeno aby všechny hospody byly vegetariánské nebo veganské? Kde pak bude možnost volby kde osobní svoboda?
Tady se těch nekuřáckých trollů zase vytrolilo. Už nemusíte trollit. Už to prošlo...
Trolle kozlíku. Můžete mi vysvětlit, co je hloupého na požadavku na oddělené kuřácké a nekuřácké hospody, nebo oddělené místnosti, tam kde to jde? Co je hloupého na tom, že někdo chce kouřit alespoň v kuřárně, a kouřit to, co se dá koupit naprosto legálně, a na čem stát bohatne? CO JE NA TOM HLOUPÉHO? Až z vás vypadne nějaký rozumný argument, přestanu si myslet, že ta hloupost vypadla z vás. Grrrrrrr. Sami žádné argumenty nemáte, kromě vlastního přesvědčení o své neomylnosti a budete se tu navážet do kuřáků? Že se nestydíte. Podepsat se bojíte, ale trollit tu budete.
Omluva ostatním, ale už jsem to nevydržel.
Stejne to proslo asi diky presidentovi - jako vzor kuraku je ve snemovne hodne "obliben" a hlasovalo se hlavne jemu natruc
Hloupého na tom je toho docela dost. Obhajovat nějaký nehezký zlozbyk, poškozování zdraví, obtěžování jiných, utrácení peněz zcela zbytečně za nějaké svinstvo místo toho aby ty peníze věnovat na něco užitečného pro rvlastní rodinu, atp. atd. to všecno je nijak neobhajitelnou hlouposti. Je zarážející, že jsou lidí kteří to dokážou obhajovat a dělat ze sebe tak hlupáky kteří nad tím nedokážou rozumně přemýšlet. Můžete se ty nikdo a všichni ostatní kteří to kouření až tolik obhajujete třeba stavět na hlavě, ale to co je neobhajitelné stejně neobhájíte. My odpůrci kouření máme dost argumentů podložených fakty na rozdíl od vás zastánců kouření kteří to argumentujete ničím nepodloženými bláboly.
Kozlíku, opravdu uživatel nikdo obhajuje kouření? Já měla za to, že je proti plošnému zákazu kouření ve všech hospodách a restauračních zařízeních. Nebo se mýlím?
Trolle kozlíku: nebudu tu opakovat na co jsem se ptal. Navážu dál. Kromě obecných argumentů, viz poslední věta, tady zazněl jen váš názor o cituji: "nehezký zlozbyk, poškozování zdraví, obtěžování jiných, utrácení peněz zcela zbytečně za nějaké svinstvo".
Prosím, můžete mi odhalit, jak kuřárna, nebo stavebně oddělené místo ovlivní ten váš nehezký zlozvyk? Nebo jak poškozuje zdraví vás nekuřáků? Jak taková prostora obtěžuje jiné, domnívám se, vy jste se nerozepsal, myslíte nás nekuřáky? Ano i já jsem nekuřák. Co je vám do toho, že kuřáci utrácejí za nějaké svinstvo. To "svinstvo" si zcela legálně koupili, státu odvedli spotřební daň, za své, poctivě vydělané peníze už předtím jednou zdaněné. Jakým právem si osobujete rozhodovat za co jiní, zcela svobodně chtějí utratit své peníze? Kde berete tu drzost? ODPOVĚZTE. A věcně, ne nějakými obecnými kecy.
Odpovězte prosím a na co jste
Myslím, že v této diskuzi bylo napsané (nejen mnou) už docecela dost věcných argumentaci proti kouření a tak není třeba je neustále znova opakovat. Na ty tvoje hloupé, neslušné a záměrně trollovací otázky nehodlám odpovídat, protože nepatřím k těm kteří se jen tak dají vytrollovat k něčemu co ty ode mne očekávaš.
Píšeš nikdo, že jsi nekuřák. Tím víc proto nechápu jak můžeš až tak hodně a zarytě obhajovat kouření a zastávat se kuřáků. Jediné co mne napadá, že možná máš nějaký obchod s cigaretami na kterých vyděláváš nemalé peníze.
kozlik 10.12.16, Těch konkrétních dotazů na vás tam bylo docela dost. Ani na jeden neumíte odpovědět. Jediné co umíte je zaútočit, viz vaše poznámka o prodeji cigaret. Jak typické a nízké. Jak se vám žije s pocitem, že hajíte neobhajitelné? S pocitem, že nejste schopen oponovat jinak než silou? Odpovědět logicky, věcně správně, na několik jednoduchých a jasných dotazů? Nehodí se Vám dotazy na Vás do Vašeho obrazu dokonalého světa co? Ale tenhle svět není a nikdy nebude dokonalý. To jen vy se snažíte násilím vychovávat kuřáky. Ale stát Vám to sabotuje, co? Furt ty hnusné cigerety prodává.
Jenže si musíte uvědomit, komu takový tlak prospívá. teď zrovna jste na straně těch silnějších. No, jo, proč by jste se jich zastával... Možná až půjde o Vaše zájmy, a někdo jiný je bude chtít zakázat, že se zase jiné skupině nebude chtít zastat se Vás. A tak si každý musí rozmyslet, jestli se chce stát nástrojem státu na rozbíjení pospolitosti a soudržnosti, nebo jestli si občas řekne: "Sakra totální řešení není to pravé". Ale to Vy nikdy nepochopíte, jestliže jste nepochopil ani těch pár dotazů na které nemáte odpověď.
A tak na závěr jen citát, ukradený z nějakého příspěvku tady na poradně. Nečekám, že zrovna Vy jej pochopíte, ale pro případné další čtenáře:
Každý v míře svého pochopení pracuje pro sebe, a v míře svého nepochopení na toho, kdo zná a chápe více. Čím více toho budete znát a chápat vy osobně, tím menší možnost budou mít, vás řídit v zájmu cizích projektů.
jentak: Nehodlám odpovídat na naivní trollovací dotazy kladené s jediným neslušným úmyslem vyprovokovat dotazovaného k bouřlivým emočním reakcím za účelem pobavení se tím. Mnohé o prospěšnosti zákazů koučení v hospodach i se zdůvodněním a o škodlivosti kouření bylo zde nejen mnou napsané a proto nemá příliš smysl to opakovat. Kdo to chce pochopit tak to pochopí. Bohužel jsou zde někteří kterým nejde o diskuzi na dané téma ale především o posmívání se jiným svými nevážně myslenými ironickými příspěvky.
To tebou zmíněné totální řešení sice není to pravé, ale bylo žádoucí. To co nejde vyřešit rozumným jednáním těch kterých se to týká se bohužel musí řešít totálně tj. zákonem.
Možná se budeš nadále snažít do mne neslušně rýpat a provokovat mne k nějaké reakci, ale já takovým způsobem zde nehodlám diskutovat.
kozlik. Nikdo do Tebe neslušně nerýpe. Naopak, podporovatelé kouření v hospodách se k Tobě chovají velice slušně. Jinak i já jsem proti tomuto zákazu, ač jsem za celý život vykouřila tak dvě cigarety. A , Kozlíku? z prodeje cigaret nemá žádný užitek, nevlastním žádné akcie v tabákovém průmyslu apod. Jen prostě nemám ráda "plošné" zákazy bez zřetele na okolnosti.
sebod: Pokud považuješ trollování za něco slušného tak to by se pak dalo zpochybnit tvoji slušnost. Dokud jsou lidí natolik neukáznění, že nedokážou nebo spíše nejsou ochotní dodržovat základní pravidla slušnosti ke kterým patří i nekouřít tam kde to jiným vadí tak to plošné řešení je zcela na místě.
Sebod: jsem přesvědčen, že kozlík je troll. Prohlédněte si všechny jeho reakce. On nereagoval ani na jeden argument, které jsem mu předložil. Jakoby je ani nečetl. Jen jako kolovrátek opakuje to své. On nechce diskutovat. Nebo to neumí a nechce si to přiznat. On nás chce jen vytočit. Proto ty jeho osobní poznámky na moji osobu. Ale má smůlu. Takových už jsem viděl. Mějte se a hezké vánoce.
Kazdej hosposdkej je vlastne spolupodilnikem na zdravi obcanu. rejzuje na lidech ,ktery jsou zavis;li na alkoholu. A pak sa sebere a jde na dovolenu k mori a ty lidi co mu navstevuju hospodu a utarceji tam sve penize ,tak jdou si lehnout do spitala.
To je jako gambler zavis;li na hracich automatech. Alholik propije rodine penize a gambler prohraje . Jak jsou lide hloupy ,ze se nechaji nabulikovat ,kolik piv vypije a vykouri ,tak je hrdina.
Další rána pro náš důchodový systém ..
No představte si to. Všichni budou muset mít vysokou školu. Tak pět let budou hledat práci. Začnou pracovat ve třicet. Od padesátky nezaměstnaní. A teď se snad dožijí devadesátky. Poměr dvacet let pracovat a sedmdesát nepracovat. To je ekonomicky nezvládnutelné. Uznejte ..
Češi si poradí jak už bylo řečeno. U nás v ulici je do 20 baráků. Už si 3 rodiny koupily výčepní zařízení a předělaly sklepy a garáže na takové "posezení pro sousedy". Takže je kam chodit. Sklepy byly stejně na uhlí a do staré garáže se dnešní auta nevejdou. Nám teda na výšku do vrat ne. A tu sekačku a nářadí je furt kam dát. Nějaký trouba koupil "naší hospodu" a udělal z toho nóbl nekuřácký podnik. Má tam prázdno a prý bude zavírat. A v létě máme vždy soudek a kus masa na grilu. Složíme se a pivo vyjde dobrá 11° na 15 Kč. Investice 00 nic. Sehnali jsme starý pěkný nábytek, zdarma. Krbová kamna starší 1 000,- Kč. Nádobí a půllitry jsme měli. Výčep bohužel 10 000,- Kč.
haninka
To je hezké ovšem do budoucna si to budete muset stále více a více hlídat, unii potažmo ČR se určitě nebudou líbit soukromé "neveřejné hospody", kamna bez revize a pivo rozlévané bez licence, dnes se tomu zasmějete "přeháním" můžete mi ale věřit že bude "přituhovat" kdo se trochu dívá kolem sebe už to vidí.
Tak se zase vymyslí něco jiného. Ale doufejme, že to potrvá jenom do voleb na podzim v roce 2017 a většina obyvatel zvedne svoje pozadí a donde k volbám a bude volit, no zatím mi to vychází pořád Okamura, nikdo jiný. Protože ANO, ČSSD, neoliberalističtí Realisté též ne. Sobotkova vláda nás již prodala.
Kominík chodí každý rok, kamna máme v pořádku. A když přijde 6 sousedů? Tak to už bych si ani nemohla pozvat návštěvu na pivo? Tak si bude návštěva nosit petku s kolou? Jé ale ta má moc cukru, to ne... Já bych zakázala návštěvy. A taky zahradní krby. A všechno. Je mi z toho v téhle republice poslední dobou nějak smutno.
Jo politický názor máme stejný.
haninka
To byly jen příklady nemusíte mi předkládat revize za cokoliv, chci jen říct že to prostě tak je, těch zásahů do soukromí pod různými záměry bude čím dál tím víc, mimochodem ty zahradní krby a všechno takové ano, to vše je předmětem zájmu dnešní doby, protože s tím jak se vše "zpřísňuje" (vytápění stavebnictví apod.) se pomalu ale jistě vkrádají do oblastí jež byly dříve rize soukromé a to je to oč tu běží. Unie má opravdu tak "hloupé nápady" že jsou schopni v budoucnu zakazovat i kouření na vlastním pozemku= znečišťování ovzduší, nebo pití piva= hygienické normy, a je to vidět z ulice takže pivo do pytlíku apod. Aby to v budoucnu nebylo tak že se každý schová do baráku ještě se zamkne a zatemní jak za "Raichu" a pod stolem si vycucá jedno pivo nebo vykouří cigaretu a sní zákusek, jak to tak sleduju jednou to tak bude, Eu se nelíbí tučné zakázat, nelíbí se sladké zakázat, nelíbí se alkohol zakázat, přiletěl jiný druh ptactva vyzabíjet není místním druhem atd. atd. Nebezpečné na tom je, že se prakticky vše dá zdůvodnit ohledem na Vaše zdraví a bezpečnost...
janm
- připomněl jste mi legrační příspěvek z jedné diskuze na Novinkách.cz, kdy jeden diskutér tvrdil, že za komoušů se Vánoce slavily tajně, za zateměnými okny a při prozrazení hrozil trest (nevím už jaký). No vidíte - a jsme tam po 30-ti letech "demokracie" zase ! Dobrý, ne?
To se mě nezdá, spíš se chodilo tajně do kostelů, to bylo podezřelé. A dnes nám to vyčítají, že málo věříme.
No právě, člen KSČ, nemohl přece věřit, že je nad námi Bůh. Moderní člověk nemohl věřit takové zpátečnické věci.
culda, pohanka
No naštěstí ty "komouše" taky ještě pamatuju, za výlohami obchodů byly pokud vím baňky a vánoční ozdoby, slavili jsme normálně a pak se ještě někdy se sousedy navštívili-naprostá pohodička, všechno bylo stromek ,kapr., (já ho moc nemusel )
A s těmi kostely, no v jedné dědině byl "velký komunista" a protože si nechtěl kazit jméno a byl věřící chodil do kostela do druhé dědiny hned vedle bylo to "veřejné tajemství" věděli to všichni no, nebyl sám...
Když jsem přišel na výbor předseda kouřil jednu za druhou a vzduch by se dal krájet nožem, někdy jsem měl problém ho najít
Známý mi tvrdil že za komunistů byl u nás "hladomor" a pokud by prý neměli dvě prasata ve chlívě nějaký pole záhumenky či co to bylo kde se ve volných chvílích plahočili tak že by prý nepřežili. Já mu říkám no to je zajímavé já v té době bydlel v paneláku polnosti žádné prasata taky ne a hladomor jsem nezažil, kuřata rýže brambory guláše a já nevím co ještě mi už "lezly krkem" aneb "Mýty a pověsti z ČSSR"
Já se moc omlouvám, ale teď už nevím, kde jsem, nějak jsem ztratila nit. Fakt nevím, co mám odpovědět. Jenom napíšu ještě jednou. Já sama jsem nekuřák, jestli jsem kouřila jednou dva tři šluky, to bylo vše. A pokládám toto za omezení, že ty malé hospůdky si to mohli regulovat samy, jestli kouřit nebo ne. On ten zákon totiž obsahuje i jiné záležitosti s alkoholem a zodpovědností hostinského za své hosty. Takže takovýto paskvil, co odhlasovali, to ne, to není dobrá práce. Zákony mají být jasné, dnes aby měl člověk právníka na všechno.
Doba pokročila, děkuji všem za příspěvky, jdu se kurýrovat.
Dobrou noc.
haninko. No, abychom se nedostali opět do historie, kdy srocování lidí mocipáni neradi viděli. A "srocení" již bylo od dvou lidí výše . stačilo, aby jeden člověk trochu více nesouhlasil s politickým názorem té doby a už všichni, kdo se s ním setkávali byli hlídáni. Takže věřím tomu, že když se u Tebe sejde pár kamarádů, tak závistivý soused v tom bude vidět bůhvíco a udá Tě. Udavačství zdar !
To už zavání nepovoleným podnikáním. Ojediněle vše OK, ale opakovaně, to je již podnikání. Na zisku nezáleží
Čtěte pozorně:
Správní delikty u tohoto zákona § 35:
v rozporu s § 11 odst. 6 prodá nebo podá alkoholický nápoj osobě, o níž lze důvodně předpokládat, že alkoholický nápoj vzápětí požije a následně bude vykonávat činnost, při níž by vzhledem k předchozímu požití alkoholického nápoje mohla ohrozit zdraví lidí nebo poškodit majetek,
l) v rozporu s § 11 odst. 7 prodá alkoholický nápoj osobě zjevně ovlivněné alkoholem
Takže když se opiju a počmárám zastávku tak za to můžu nejen já ale i hospodský.
Uvidíme co na to senát.
Přítel dělá v kavárně, tak doufám že si nějaký host nedá čaj s rumem a pak ho nepřejede auto
Nyní super Kubera živě na Čt 24. Bojuje dobře.
Taková kravka proti němu. Je to boj za svobodu občanů.
Paní náměstkyně razí cestu, že se jedná o zdraví občanů.
A nechtěla ani slyšet, natož reagovat na jakýkoliv argument Kubery. Stejně jako všichni zastánci zákazu tady. Podle mně má buď vymytý mozek, nebo nechce přiznat, že prosazuje silou, protože může, něco, na čem má svůj zájem.
Nic netrvá věčně. Oni mně, ortodoxního voliče levice, snad opravdu donutí volit v příštích volbách ODSku. Tak mě ty jejich zákony vytáčí. Nikdy bych neřekl, že na něco takového byť jen pomyslím. Ale svět se mění a my s ním.
Nechci ti brát iluze, utkvěá představa všech kuřáků je, že hospoda, kde se nesmí kouřit, zkrachuje. Díky Bohu zkušenosti z celé Evropy, kde už stejné zákazy platí, ukázaly, že to není pravda. Nekuřáků je dneska víc jak 2/3 populace a vůbec se jim nebude stýskat po časech, kdy po návratu z plesu mohli hodi kvádro do popelnice prtože vyprat se ten popelíkový smrad prostě nedal.
Typický doklad toho, jak si lze přizpůsobit statistiku k obrazu svému. Když bys chtěl argumentovat poměrem kuřáků v souvislosti s návštěvností hospod, tak bys musel mít statistiku, která vyjádří tento poměr u návštěvníků hospod. Nikoliv v celé populaci. Já ta čísla nemám. Mám jen svoje poznatky. Nedávno jsem byl na jedné akci, v nekuřácké hospodě, z asi 20 lidí, jsme byli nekuřáci 3. Já a dvě ženský. Pardon, ještě jedna kuřačka, která momentálně nekouřila, protože byla v jiném stavu. Ale už se hóóóódně těšila, až si zapálí. Co se týče ženskejch, který potkávám v hospodách, tak jich většina kouří(cigerety), chlapi jsou tak půl na půl. To je tak, na doplnění.
Dobrý den, tak ještě něco k té možnosti jít si zakouřit před hospodu. Pominu fakt, že i nekuřák bude muset projít tím hloučkem kuřáků při vstupu do hospody, že budou okolo chodit děti a mládež a že budou zřejmě hluční (pro sousedy). Již nyní mají obce možnost zakazovat vyhláškou různé činnosti na veřejnosti (a využívají toho např. zákazem pití alkoholu na náměstí či v parku). Takže, nebude problém zakázat kouření před hospodou nebo tam určit počet kuřáků současně (takže, třeba jen jeden a střídat se). Mimochodem, včera byla i zajímavá zpráva, která by mohla zajímat majitelé automobilů s dieselovým motorem. Je možné, že se blíží zákaz jejich používání ve městech, budou parkovat na okraji města a jejich osádka si domů dojde pěšky (a to bude také velká švanda). Zdravím!
jabraka - chápu to tak, že je to zde na principu "jeden o voze a druhý o koze". Ovšem, přesně takto probíhaly i ty vleklé debaty k zákonu v Poslanecké sněmovně (a vznikl paskvil).
jabraka - úplný a všeobecný zákaz kouření obyvatelstva ani nikdo nenavrhoval a tento zákon to také nechce. Tento zákon je o plošném a tvrdém zákazu kouření na dalších místech a tím doplňuje i rozšiřuje zákazy dávno minulé a všeobecně akceptované (škola, kino, divadlo, nádraží, vlak, metro apod.).
Problém je, že není volba restaurace, nebyl vyjednán kompromis, budou zmařené investice do odvětrávání hospod (které neplatil stát), bude nutit lidi k "ojebům" zákona, rozděluje společnost, zasahuje do podnikání, vnucuje lidem správný (státem určený) životní styl a chování v hospodách, z hospod udělá dětské koutky, diskriminuje menšinu, je nejtvrdší v EU apod. Zkrátka, není to dobré řešení a komplikuje to život.
Každý rozumný člověk odmítá kouření.Narkomani spíše ohrožují své zdraví,kuřáci vnucují jedy svému okolí.Takže,jak to chápete vy?
Bene,není to snad o tom,že úplně zakázat kouření by asi napadli obránci demokracie?Jwenže skutečná pravda je jinde.Zásah do práv člověka je dvojsečná zbraň.Tam kde stojí na jedné straně práva jednoho člověka,tam naráží na lidská práva člověka druhého.
JB
Přesně tak. Osobně bych nebyl proti tomu, aby v hospodách byly stavebně oddělené kuřárny s odsáváním kouře do komína nad střechu, aby ten smrad neobtěžoval ani lidi na chodníku a ta kuřárna by byla bez obsluhy. Takže by člověk přišel do nekuřáckého lokálu, tam by se mohl v pohodě najíst, napít a když by měl někdo potřebu kouřit, tak by si vzal svoje pivo, cigára a odešel někam do zadní místnosti s odsáváním a tam se mohl bez problému své neřesti oddávat. Škoda, že tyhle oddělené kuřárny neprošly, to by bylo myslím lepší než ty hloučky kuřáků na ulici a kouření na zahrádkách, když je v létě pěkně, tak kvůli tomu budu muset sedět uvnitř.
Veškerá debata je kolem kouření v hospodách, ale zkuste se zamyslet nad kouřením všeobecně.
Představte si rezervoár pitné vody. Já tam budu vylévat nějakou špínu a spolašky - co mi na to řeknete? Pochopitelně mě odtamtud poženete a nepomůže žádná moje argumentace, že voda je znečištovaná mnoha jinými zdroji daleko víc, než jsem ji znečistil já ...
Stejně jako vodu, potřebujeme k životu i vzduch. Kuřáci všechen vzduch znečišťují (nejen v hospodách) a my všichni musíme ten znečištěný vzduch dýchat - co jim na to řekneme? Ať kouří kousek dál od nás? A když kouří a potom po zemí vychrchlávají a plivají zelené hleny, tak ať nám je neplivou pod nohy, ale kousek dál? Nebo jim řekneme ať si klidně kouří kdekoliv, protoře i auta, komíny, továrny aj. znečišťují vzduch, který musíme dýchat? A tak bych mohl pokračovat ohledně nákladů na léčbu, bezohlednost vůči dětem v rodinách kuřáků, zbytečným požárům a dopravním nehodám, atd.
Nejde tady o žádnou diskriminaci kuřáků - kuřáci jsou bezohlední sobci, kteří diskriminují nekuřáky, protože jim brání dýchat alespoň relativně čistý vzduch!
Tohle už je jen zoufalý pokus trola nekuřáka. Uvědom si jedno. To co vyprodukují všichni kuřáci na světě, vyprodukuje jedna B747 za jeden let přes oceán. To co jsi použil, to naprosto neodpovídá skutečnosti a říká se tomu demagogie. Jen by mně zajímalo, jestli to myslíš vážně, nebo jen Trolíš? Co ty na to? Nekuřáku?
Proč tedy musíme 1 x za 2 roky platit nehorázné částky za revize teplovodních kotlíků na tuhá paliva v domácnostech, když takový jeden požár skladu pneumatik vydá tolik škodlivin do ovzduší, kolik by nevypustily všechny kotlíky za celý rok provozu?
Dobrý den, no, já jsem zase naštvaný na sobecké ženské, které berou HA. Ta se potom z jejich těla dostane do té pitné vody, pořádně odbourat či vyčistit to nejde, já to piji a dostávám do sebe HA. Sobecké jsou, protože dají každému, ale zrovna já vždy utřu - a jak k tomu přijdu, když chci také?
Zdravím!
(raději 3x) .
P.S. pro "nekurak".
sebod - ano, ta HA je ve vodě a zatím ji nikdo neumí odstranit. Vadí to rybám (prý se jim mění pohlaví) a možná to je i příčina, proč už mužský nejsou tak plodní.
Bena. Máš obrovskou pravdu s tou HA. Možná se jednou naši vnuci budou divit, jaký dopad to bude na všechno kolem nás mít. A asi to je daleko zákeřnější než dehet a další fujtajbl z cigaret. Takže co? Plošně zakážeme. A co léky? Taky pěknej sajrajt, který jde do čističek. Co s tím? Zakázat! A taky plošně. Auta? Co víc lidem ve městech škodí? Kouř z cigaret nebo z aut. Z aut, že jo? Plošně zakázat. Ach jo.,.,
Taky jsem spíš proti HA, nejen z ekologických důvodů (změna pohlaví aj.), ale i pro to, že kvůli antikoncepci (nejen hormonální) se mi zdá, že vyspělý svět vymírá. To ať berou někde v rozvojových zemích, nebo nepřizpůsobiví sociální paraziti (místo jiných dávek dávku antikoncepce), jinak si myslím, že chráněný styk je chod na prázdno. Bez smyslu. Proč na toho druhého lézt, nechci-li s ním mít děti? Antikoncepce je dobrá tak pro štětky, které to nedělají pro děti, ale pro obživu za peníze. Dnes už prostě se ženy rozhodnou, že mají chlapa, ale dětí budou mít jen pár, pak ve vyspělých zemích mají málo dětí na jednu ženu (méně dětí, než kolik by uživily, v rozvojových zemích mají maminky více dětí), místo aby měly dětí jako smetí. Nebo si místo dětí pořídí psa. A kdo bude dělat na důchody? Proto jsou děti, aby pracoviště převzaly po nás. Nadáváme v Evropě na přistěhovalce, že nás jednou ovládnou, a zároveň jsme to my, kdo jim dělá místo. Východní Německo se vylidňuje a není zdaleka jediné, taky třeba Banát aj. Nikdo si snad nepřeje být menšinou, ale stále jsou dobrovolně bezdětné páry. A psi to nevytrhnou. Touha mít děti se posouvá do vyššího věku, pak se jich mnoho nedá stihnout. Nemluvě o problémech s plodností - vyšší věk je jedna příčina a ještě v tom nadělá paseku HA. Nás nepotřebují likvidovat ostatní, zlikvidujeme se (vymřeme) sami. A kdo tvrdí - já nebudu mít děti, já nechci přelidňovat planetu - tak jestli to říká někdo z rozvojové země, kde je vysoký populační přírůstek, tak tleskám rozumnému rozhodnutí, ovšem člověk z rozvinuté země to -1 až -2 nepočatými dětmi nevytrhne, nějaký občan z třetího světa rád bude mít těch dětí za něho a všechny jeho sousedy. Takže místo pomoci planetě vlastně spíš škodí své Evropě. HA by udělala dobrou službu v zaostalých zemích a u vyloučených komunit, ale ženám, které by děti klidně uživily, by měli v lékárně podat placebo.
ono to skoro vypadá tak - tedy ze strany naprostého neznalce, jako jsem já - že se stát snaží hospody zlikvidovat, přinejmenším tak nějak "sterilizovat" a udělat z nich něco jako školní jídelny, nebo družiny. Zajímalo by mne proč? - nesnažili se o něco podobného kdysi nacisti, nebo komunisti?
radabrdy
- tady se pořád mele jenom o svobodě nekuřáků - a to velice fanaticky ! A fanatismus vždycky vede k nenávisti, ale zřejmě právě o to jde.
Dobrý večer, sklátila mě chřipka, tak jenom na chvíli, koukám, že je tato záležitost pěkně živá.
Dotýká se široké veřejnosti. Mohu si jenom povzdechnout, co všechno nám naši zákonodárci ještě postupně zakážou.
Culdo, Vaše připomínka je velmi trefná. Většinou se podívají po okolních státech a potom v silně redukované formě to na nás aplikují.
Mě v současnosti napadají dvě věci. Kde se lidé sdružují, povídají si o politice, co se jim líbí a nelíbí, pustí pusu na špacír? Vždycky to byly hospody, putyky. Takhle se to všem rebelům ztíží, je dobré, když je lid neinformován, a nemůže kout pikle proti špičkám nahoře. Samozřejmě zákon o kontrole sítí po Novém roce jde s tím ruku v ruce. Nesouhlasné hlasy se současnou politikou se nedostanou vůbec ven, na veřejnost.
A ten druhý důvod? Uděláme ze zakouřených /i když jsou klimatizace?/ čajovny, kavárny. Kdo pije čaj, kávu je jasné, v Praze to vidíme přes léto před skoro každou kebabárnou. Takže v předstihu, příprava pro nové obyvatele Evropy.
Děkuji všem za zajímavé příspěvky, každý má v něčem kus pravdy. Kdyby si to takhle vyříkali páni poslanci, tak mohou odhlasovat zákony pro lidi, aby byli všichni spokojeni. Myslím, že jsme k nějakému rozumnému řešení došli. Nejde zakazovat plošně. Hezký večer a předvánoční chvíle. Držme při sobě. Pohanka
Drazí kuřáci, 25% procent populace v ČR. Zákon na ochranu nekuřáků je omezením vaši svobody kouřit v restauraci. Přidává to svobodu nekuřákům chodit do restaurace bez toho, aby byli vystaveni kouři. Jde o ochranu veřejnosti a zaměstnanců podniku. Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého (člověka).
Aby jste pochopili o co jde, je třeba se podívat, jak to vypadá za hranicemi ČR. Tam už takové nařízení jsou několik let. Neexistuje, že by jste přišli v Německu, v Rakousku, nebo ve Švýcarsku do restaurace a zapálii by jste si.
Pioneered in California in 1990, the idea of banning smoking in public indoor spaces has spread around the world over the past 20 years.
Čtu tady výše různá přirovnání. Přidám taky jedno přirovnání. Jedete svým autem a mustíte mít zapnutý bezpečnostní pás, jinak dostanete od policajta (zástupce státu) pokutu. OK? Proč vám stát diktuje to, že musíte být připoután. Je to přeci vaše auto a vaše volba, tak proč?
Country; Smokers/Smoke-free; Lung cancer policy rating; deaths per 100,000 people
Czech Republic 25% 4/10 55.7
Radare, když už se ptáš proč, tak bych očekával nějakou odpověď. Co je státu do toho, že nejsem připoutaný. Jakým právem mi nařizuje tuto povinnost. Bývaly doby, ještě před revolucí, kdy se to obhajovalo tím, že každý občan má pro stát cenu ve vzdělání které dostal od společnosti a které by měl vrátit svojí prací. OK. Byli jsme společnost, kde vše patřilo všem, alespoň se to tak deklarovalo, ale dnes? Dnes by jsme měli být státem svobodných, svéprávných občanů. A místo toho, se z nás dělá zase stádo oveček. Ty pásy k tomu patří. Tak nějak se na nás hrnou ty povinnosti vyplývající ze svobod, ale práva nikde.
A prosím neargumentuj mi tu zahraničím. To, že se to praktikuje jinde, neznamená, že je to dobře. Ten tebou prosazovaný zákaz kouření, např v německu, neplatí v pivnicích kde se nepodává jídlo.
Máš pravu! A neměli by nám ani přikazovat jezdit po pravé straně a zastavovat na červenou! Máme přede svobodu, tak ať si každý jezdí jak chce!
A neměli by nám ani zakazovat vejít k tobě do bytu a vyspat se ve tvé posteli a sníst tvůj oběd - je přece svoboda, tak si můžeme dělat co chceme!
Tohle bylo určeno pro "Nikdo", ale je to poučení pro každého s podobnými názory o "svobodě".
Pokud to chcete hnát milý nekuřáku do extrému, klidně můžete, ale rozumný člověk by měl poznat, co z příkazů státu je už přes čáru (většinou totiž stejně nejde o blaho lidí, ale jen o politické hrátky). Srovnávat svobodné rozhodnutí se silničním provozem, nebo osobním vlastnictvím je blbost.
Jestli patříte k těm, co jim nevadí skákat podle druhých a ani se nepodívate kam to skáčete, tak to vás lituji. Slepé následování je žádoucí... M.
Nekuřáku, vy jste divnej, to jste si nevšiml, že i to, že se jezdí vpravo, je naprosto vyvážené? Ten co jede tam, jede vpravo, ten co jede proti mně vlevo. Stejně tak ustavně zakotvená chrana soukromí. Moje je moje, tam nesmíte vy, vase je vase, tam nesmím já. Naprosto vyvážená situace. Jen nekuřáci chtějí VŠECHNY hospody pro sebe a kuřáci nic. Tak kde tady máte tu vyváženost práv a povinností? Děte se bodnout, když nechápete tak základní věci.
V gastronomických zařízeních v České republice doposud neplatí žádný zákaz kouření.
V únoru 2011 občanské sdružení "Stop kouření"sezbíralo 115000 podpisů pro zákaz kouření v restauracích.
Vysoká úroveň případu rakoviny, nízká úroveň ochrany nekuřáků a možná korupce českých politiků je v této souvislosti kritizována.
Zdroj: de.wikipedia.org/...
Vážení feťáci zápachu doutnajícího shnilého listí, zasadíte se i o svobodu feťáků toluenu? Prosadíte, aby směli v hospodě polít ubrus toluenem a blaženě se po něm válet? Nebo svým fetem smíte okolí obtěžovat jen vy?
Agresivní feťáci obsadili původně celý veřejný prostor. Nyní se většině, které páchnoucí fetky vadí, podařilo vytlačit tuto agresivní skupinu do soukromí. Je na tom něco špatného? A není to stejné, jako vytlačení feťáků toluenu?
ra. Ale nekuřáka přeci nikdo nenutí chodit do kuřácké hospody. I na malém městě se většinou najdou nekuřácké prostory. Tak proč se hrne někam, kde se mu nelíbí?
já teda nevím. Jsem nekuřák, doma také nikdo nekouři. Nikdy jsem se nesetkala s agresivními kuřáky. Naopak. Většinou se s nimi dá v hospodě velice dobře v klídku povídat. Na rozdíl od "bojujících" nekuřáků, kteří bývají vzteklí a arogantní.
Včera jsem byl s kamarádem na pivku. Vevnitř jsme se dozvěděli že mají hospodu vyhrazenou pro sebe, a veřejnosti že je vstup zakázán. Ale že pokud nám nevadí kouř, tak že můžem zůstat. No jo, pak nám došlo: soukromá kuřácká společnost Hi. Tak jsme zůstali, a poseděli. Hostinský testuje co si smí dovolit. Spouští kuřácký klub dřív, než je potřeba, aby ho potom nemohli obvinit že je to účelové, hi. Takže zatím každý pátek, a prý i v sobotu bude hospoda jen pro uzavřenou společnost. Ještě se to prý musí dopilovat, ale žadnej nekuřák mu prý nebude nařizovat, koho pustí ve svém baráku, do své hospody. Je to klasická pivnice, kde se nevaří, a prý radši hospodu vyhradí takhle, zatím 2x v týdnu, uzavřené společnosti 5-10 pivařů, než aby čekal na to, až si nejaký nekuřák s manželkou dá čaj. To prý by to mohl zrovna zavřít. Stačí prý EET. Ale to ho moc nebere. Těch pár tisíc za zařízení oželel, a internet má stejně v baráku. A na těch 10 ožralů, jak se o nás vyjádřil, prý stačí SW zadarmo. Takže tak. Já bych budoucnost neviděl tak černě. On sám prohlásil, že jedinej, kdo by mu mohl udělat problém, je nějakej militantní nekuřák. A to prej bude konečná. Při prvním problému zavře a bude. Nekuřáci ho neuživí.
A na to pivko jste dostali EET účtenku?
Takže on soukromý klub účtuje na firmu?
A uzavřené společnosti smí podávat pečeného čtrnáct dní chcíplého psa? A smí jí nabízet dvanáctiletá děvčata?
Jo, dostali. Má takovou malou mašinku. Jsem koukal na internet a stojí asi sedm tisíc.
Já si ji vzal ze zvědavosti domů, ale většina ji stejně zmačkala do popelníku.
Žádný soukromý klub. Prostě uzavřená společnost. Je to hrozně jednoduché. Když budu pořádat u něj svatbu, kar, oslavu nějakého výročí, tak na takovou akci stejně nemá ten den přístup nikdo cizí. Prostě si pronajmu celou hospodu. A na takové soukromé akci, mi nebude ŽÁDNÝ nekuřák nebo úředník diktovat, co se tam bude dít. Když si někdo bude chtít zapálit, tak si zapálí. A když se to někomu nebude líbit, ať si jde. Já o takové nesnášenlivé nestojím. Takže pro mně už zbývá jen si vybrat, kde najdu hospodu, kde to hostinskému nebude vadit. V okamžiku, kdy mám v hospodě uzavřenou společnost, každého buzeranta vyhodím.
A z toho vychází on. On pronajme někomu prostor, a zařídí pití. A ten, kdo si prostor pronajal, má právo veta. pití si normálně zaplatíme, klidně na EET, po zavření vyvětrá, a ráno(pardon odpoledne v 16:00) je z toho zase nekuřácká hospoda. Do chvíle, než se najde nějaký oslavenec, který si hospodu pronajme celou.
Přesně to s uzavřenou společností už mne taky napadlo, že bude řešení. Oficálně bude podnik mít zavřeno (z důvodů pořádání soukromé akce) - to je běžná praxe. Oficiální smlouva o pronájmu to jen podpoří. Pokud bude mít EET a všechno prodané na soukromé akci bude účtovat přes to, nikdo na něj nemůže. A protože účastníci "soukromé akce" budou předem známi (lidi, kteří tam pravidelně v tyto dny chodí a kouří či jim kouření nevadí), je to celkem jednoduché. Náhodní návštěvníci a militantní nekuřáci budou mít prostě smůlu - nejsou pozvaní na "soukromou akci". Třeba na svatební hostinu se taky nezve a nepouští každý, kdo přijde.
Celé mi to připomíná, že se vracíme zpět. Lidé tu vymýšlejí různé spolky, uzavřené společnosti ... atd. Aby je nechal stát žít. A pak ještě...
Samotný ministr financí přišel s myšlenkou, že by se o ohrožené malé venkovské hospody měly postarat obce, jako první. Jejich problémům se zprvu podivoval, jelikož snížil DPH na pokrmy a nealkoholické nápoje. Neuvědomil si, že řada těchto hospod nevyvařuje a DPH neplatí, a proto je jim k ničemu i slibované snížení DPH u točeného piva. Proto přišel s neotřelou myšlenkou další výjimky: "Starostové, pokud obec svým jménem na svůj účet provozuje hospodu a příjmy plynou obci, tržby se nemusí evidovat," napsal na svůj Twitter.
A je tomu pár let zpět, kdy Milouš Jakeš přiznal, že ... více ve videu.
Klidek.. Vetsina verejnejch hospod se ze dne na den promeni v "privatni kluby"(stejne jako dneska fungujou treba bordely) a bude se tam kourit dal jako predtim.
Jo a abych nezapomel - vsechny ty fasizujici nekuraky nejlip mlatit pres ty jejich tupy hlavy..
a tady se podivat, kdo a jak pro tenhle stupidni zakon hlasoval a priste tyhle totalni pitomce nevolit! psp.cz/...
Já kuřáky neodsuzuji. Co se děje, tak se omezuje veřejný prostor, kde se smí kouřit. Nejdříve se zakázalo kouřit v práci, lidi si zvykli, potom ve vlacích a na zastávkách dopravy, lidi si zvykli. Teď jsou na řadě restaurace.
V zahraničí, už to je dávno, jen v ČR jsou z toho někteří překvapeni.
Viz. cs.wikipedia.org/...
Maďarsko, od 1. ledna 2012 platí zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách, včetně barů a restaurací, stejně tak a bez výjimky na pracovištích a ve vozidlech městské hromadné dopravy. Zákaz se vztahuje mimo jiné i pro podchody a otevřená dětská hřiště.
Zajímal by mě názor nějaké servírky z hosody. Jak se cítí po 4 hodinách práce v zakouřeném prostoru a jak po x letech práce.
radare, vždyť už to píšeš pokolokáté. Sám jsi s tím několikrát argumentoval. Tak proč zase znova to samé. To neumíš vymyslet nic nového? Ale odpovím ti. V duchu dnešní doby, ne že bych s tím souhlasil, ale tak jak se odpovídá. Když se ti tu nelíbí, najdi si práci jinde. To je naprosto běžná odpověď v každém zaměstnání. Pokud by jsi čekal jinou, tak jsi se narodil do blbé doby.
Obojí je důsledek toho, jak daleko to dospělo. O nepřiznávání příjmů a neplacení daní netřeba ani psát A co se týče toho kouření, tak za socíku prostě v hospodě visela cedule "V době podávání jídla se nokouří", nebo "Zákaz kouření od 11:00 do 16:00" a obsluha v tu dobu odnesla popelníky. Moji rodiče byli závislí kuřáci a tak občas škemrali o popelník i v tuto dobu. Obsluha se nechala uecat pouze v případě, že restauraci nikdo nejedl, nebo byla prázdná. Co se stalo po rozdělení restaurací na kuřáckou s nekuřáckou část? Situace se reálně ještě zhoršila. Zrovna u nás v malém městě je jediné místo, kde se dá slušně najíst, a to je pizzerie a restaurace, kde je vstupní malá místnost se čtyřmi stoly a zadní "kuřácká" místnost asi se sedmi stoly. Typický obrázek je takový, že přinejmenším přes oběd a večeři chtějí lidé jist bez kouře, takže se prvně zaplní malá nekuřácká místnost. Další lidé, třeba i rodiny s dětmi, se chtějí také najíst, a tak chvili bezradně nakukují do "kuřáckého oddělení", jestli tam zrovna někdo kouří nebo ne. Někdo to risknou, jindy odejdou. I v době oběda tem jeden až dva bezohlední **** hulí a ostatní to musí trpět, protože jsou přece v "kuřáckém oddělení". Takže přinejmenším u těchto lidí musíte počítat s tím, že zákaz kouření vítají.
Jinak z mých služebních cest po západní Evropě a Británii jsem zvyklý, že zákaz kouření je úplná samozřejnost a třeba na letištích jsou závisláci natlačení v kuřáckých kukaních za jakési ubohé nemocné exoty.
Jestli mohu trochu odbočit a vysvětlit velký omyl dosti mých spoluobčanů. Že si pletou tržbu se ziskem, to se nemohu divit. To si plete i ministerstvo financí (viz Daněk Krátil). Vysvětlím ještě jeden omyl - nepřiznávání příjmů je jedna věc a neplacení daní je věc úplně jiná. Taky kdo tomu říká odvody má vlastně pravdu. Vysvětlím - někdo může přiznávat všechny příjmy a přitom neplatit žádné daně, Stačí jen optimalizovat. Bohužel asi nemůžeme chtít po někom, kdo umí natočit výborné pivo nebo usmažit dobrý řízek, aby se v tom vyznal. Velké firmy na to mají plný autobus účetních, tranzit daňových poradců a plnou Audinu právníků. Těm se to dělá. Alespoň osobně mě se trochu otevřely oči. A vím co budu dělat (a koho volit).
Jinak, abych doplnil - kouření, alkoholizmus, gamblerství, obžerství jsou darem ďábla, a tudíž jsou špatné (sám s nimi občas bojuji). Ale současná cesta tvoření nových a nových krásných zákonů - nejsem zcela přesvědčen, že povede k pozitivním výsledkům. Podle mě musí každý začít sám u sebe. A česká lidová tvořivost nezná mezí. Uvidíme, jak si s novými nařízeními poradíme. A než to zase někdo stačí zkontrolovat, to taky bude trvat. To nezvádla ani Třetí Říše, ani Sovětský Svaz, a ty na to šli hodně tvrdě a nesmlouvavě.. Někdo padne, někdo ne. A co bude za pět, deset let, nikdo neví.
Ono to zas tak komplikované není. Kdo jede na paušál, musí minimalizovat či nepřiznávat příjmy, aby z nich zaplatil co nejméně. Ten co na paušál nejede musí dělat to samé, plus maximalizovat výdaje, aby toho po odečtení opět na stát zbylo co nejméně. Po zavedení luxusních paušálů na ně přešla spousta živnostníků a od té doby po nás také přestali loudit třeba účtenky za naftu, protože už to prostě nemají zapotřebí.
Bohužel, zdaleka ne u všech lidí můžete čekat, že začnou u sebe. Základem je výchova, a ta nám selhává. Pak nastupují restrikce. Nemůžete očekávat, že když zrušíte zákony, že lidé půjdou do sebe a přestanou krást, vraždit, podvádět, fetovat.. Naopak, vznikne džungle. Samozřejmě najít tu snesitelnou hranici není snadné a každý ji vidí jinde. Cca 2/3 lidí upřednostňují raději bezpečí pořádek a pevný řád, cca 1/3 lidí naopak preferuje svobodu a najít tedy stav vyhovující všem je nemožné. Základem je skutečně ta výchova, protože pak není potřeba tolik restrikcí, jenže současný stav je v tomto ohledu mírně řečeno nedobrý.
Obzvláště upadlé a problematické mi přijde heslo dnešní doby, které se dokonce i učí na školách "Vše co není zákonem zakázáno je povoleno." To je z hlediska společnosti samozřejmě úplný blud, jenže spousta lidí ho chápe doslova a využívá a zákonodárci tak jsou nuceni chrlit nové a nové zákony pro ty, co v nich stále hledají díry. Výsledkem je pak ale stejně jen nefukční změť nevymahatelných, přitom otravných zakonů.
Kdyby nebyl zákon, nebyla by v něm díra. Mě se třeba líbí Anglosaské pojetí práva. Tam můžete být vrah a odejdete třeba na elektrické křeslo (vím, asi už dneska není, ale třeba smrtící injekce), anebo domů. U nás jsou jen sazby, jak rády zdůrazňují média - viz - hrozí mu 6 až 10 let odnětí svobody. to je to středoevropské Německé právo.
Jak se psalo tady výše. Pokud vyrazíte mimo ČR, tak zjistíte, že neexistuje, aby jste si zapálii v restauraci. Takový je trend. Podívejte se na Německo, Rakousko, Švýcarsko, UK. atd. Kuřáci už si zvykli nekouřit v práci, zvykli si nekouřit ve vlacích a na zastávkách, teď nově přibudou restaurace atd.
- to se dá všechno pochopit - ale nepochopím, proč nejsou povolené kuřárny ! - to mi připadá jako schválnost a spíše buzerace, jakoby "na truc" lidem !
Proč si doma nesmím vypálit slivovici, proč si nesmím vypěstovat marihuanu, proč si nesmím uvařit pervitin.
Vše pro vlastní potřebu.
Prostě buzerace
čuldo, na tohle platí stejná odpověď, jako platí v úplně jiném oboru lidské čnnosti. Proč to zakazují? Protože mohou. Řečeno jinak, protože momentálně disponují přesilou, a neváhají ji prosadit. To snad je jasné z jakékoliv debaty, co se jich tu vedlo. Ať se na to jde z jakékoliv strany, vždy ze všech jejich argumentů zbyde jen ta moc, kterou momentálně mají. Proto ta jejich arogance a nechuť jakkoliv diskutovat. Neustále z každého jejich argumentu cítíte JÁ,JÁ,JÁ. Ty kuřáku jsi NIC, kterým netřeba se zabývat.
slivovice:Proč si doma nesmím vypálit slivovici? Každý může, pokud splní zákonem dané povinnosti. Pokud chcete slivovici srovnávat s kouřením, tak nabízím také jedno: ten zákaz kouření, je asi tak to samé, jako by jste si tu slivovici mohl koupit ale zakazovali by vám ji pít v hospodě.
Proč je tam, téměř neškodná marihuana, nevím, asi je to buzerace, ale já ji nevymyslel, možná že to byl jeden z těch militantních nekuřáků, já ne.
Proč si nesmím vypěstovat marihuanu, proč si nesmím uvařit pervitin. Protože jsou to látky uvedené na seznamu omamných látek. Neptejte se mně proč tam jsou, nevím to? Pervitin je tvrdá droga, tam není o čem přemýšlet.
Vše pro vlastní potřebu.
Prostě buzerace
...téměř neškodná marihuana
dovolím si poněkud nesouhlasit s tím, že marihuana je neškodná.
Jsem velice nazlobený. Proč je zakázano ženám svlečeným do půl pasu chodit na veřejnosti? Každý se přece může svobodně rozhodnout, jestli se bude koukat nebo ne. Co má stát do toho co mluvit? Choďme nahatí venku i v restauraci !
Chceme New York i v ČR
Zdravím,
na úvod píšu, že jsem nekuřák.A vy, co schvalujete zákaz kouření v hospodách si uvědomte, že stát má na spotřební dani z tabákových výrobků cca 70 mld. Kč ročně a že kdyby jen třeba 20% kuřáků kvůli zákazu kouření v hospodě přestalo byť i jen částečně kouřit (protože cigareta se nejlíp vychutná u pivka), tak to, co stát nevybere na této spotřební dani, si vybere nějakým jiným způsobem (tím si buďte jisti na 100%), např. zvýšením daně z příjmu, daně z nemovitosti atd atd. , takže ve finále na to doplatí všichni.A takové ty hemzy, že někteří nekuřáci by chodili do hospod, ale nemůžou, protože je tam zahuleno a teď už tedy konečně budou moct - to jsou kecy,takoví lidé tam prostě nechodí z jiných důvodů.
Ideální to bylo jako dosud - na hospodě byla informace, zda je kuřácká nebo ne, to úplně stačilo,nikdo nikoho nenutil tam jít nebo ne.
Hezký večer
Ne, nenutil. Jen jsem měl na výletě hlad, chtěl jsem se najíst i ohřát, nakoukl jsem do restaurace s vařením (nikoliv jen do "nálevny"), puch že by se dal krájet... Na můj dotaz, kde bych našel nekuřáckou část, mi výčepák odpověděl, že "venku na ulici". Jelikož jsem v uvedeném městečku (Jince) jinou nekuřáckou provozovnu nenašel, tak mi fakt nezbylo nic jiného, než odkráčet na nádraží a tam si sníst na lavičce zbytek svačiny. Tak jestli takovéto "podniky" skončí, to mi fakt vadit nebude, neboť jejich služeb jsem stejně nemohl využít. Nicméně kdyby ten zákon byl formulován tak, že restaurace musí být ze zákona nekuřácké, ale může v nich být zřízena stavebně oddělená kuřárna s odsáváním kouře do komína nad střechu, tak bych to dovedl pochopit...Prostě si stále myslím, že člověk má právo se ve stravovacím zařízení právo najíst a napít za dodržení hygienických standardů, a k těm standardům patří nejen právo na čisté stoly, nádobí, kuchyni, ale i čistý vzduch k dýchání...
- no jen mne tak napadlo, jak je všechno relativní - co by lidi třeba ve válce dali za kus jídla a teplý koutek na zahřátí. A kdoví, kam se lidi ve své "rozežranosti" dnes ženou a jak skončí ...
Nóóó, já jsem zvědavej, až se přestane v hospodách kouřit, nebude už důvod, zapínat ventilátor. Spousta hospodskejch, se už dnes těší na to, jak ušetří za elektřinu a za vytápění. Moc hezká představa, co? Až na jednu maličkost. Jak asi dopadne hospoda, kde se nebude zapínat odsávání, protože přece není důvod? Už dnes takové hospody jsou. A ne jedna. Když z takové hospody přijdeme z oběda, tak kolegyně natáhne nosem smrad z oblečení, a naprosto neomylně identifikuje, kde jsme byli na obědě. Vzpomeňte si, až budete večer ve 21:00, po vypití svých 10 čajů nebo jednoho piva, z takové hospody odcházet. Pokud nemají úplně oddělenou kuchyň, budete načichlí smradem z kuchyně, A ten se ze šatů dostává ještě hůř než ten cigaretový, a je daleko vlezlejší-protivnější. Pravda, hlavně, že nebudete smrdět cigaretama, to je důležité, ...
pobrdný: Zapomněl jsem reagovat na tu vaši zkušenost z výletu. Jen otevřeně ukazujete, jak náhodný host(Vy), kterej přijde jednou do roka, chce diktovat svoje podmínky štamgastům-kuřákům, kteří tu hospodu drží nad vodou. Přemýšlím, jak by se to dalo nazvat. Arogance moci? Nevím. Nic jiného, vhodnějšího mně nenapadá. Ta tu teď vládne. Teď můžeme, tak zakazujeme.
Myslím, že i náhodný host má právo na dodržení hygienických standardů a k nim čistý vzduch patří. Podle Vaší teorie by např.MHD mohli využívat jen pravidelní cestující, tedy držitelé časových jízdenek (lítaček,šalinkaret,atd.). A náhodní cestující, kteří čas od času potřebují někam odvézt, třeba na výlet, k lékaři, apod. by měli smůlu, jízdenku na jednu jízdu si koupit nemohou, protože nárok mají jen ti pravidelní, ti náhodní podle Vaší teorie můžou jít pěšky... Aroganci moci předvádíte Vy, když tvrdíte, že kvůli pár zavislým jedincům si nemohou ostatní, kteří nikomu vzduch nekazí, nosit s sebou na výlety větší svačinu a flašku s pitím, protože nemají jako náhodní zákazníci se napít a najíst v hospodě, aniž by se museli trávit zplodinami kouření? Já přece nikoho nenutím ani kouřit, ani nekouřit, jak už jak jsem výše psal, tak je škoda, že ze zákona vypustili stavebně oddělené kuřárny s odtahem zplodin do komína. Prostě normální, drogově nezávislý člověk by se mohl najíst a napít v libovolném pohostinství a ti závislí by si to svoje pivo mohli odnést do té stavebně oddělené kuřárny...
pobrdny - Také jsme byli dnes na výletě na běžkách. Nám známá trasa, sluníčko svítilo, snížek se třpytil, no paráda. Uprostřed ničeho stojí odjakživa bufet / bouda asi 3 x 4 m/, daleko od civilizace, zásobování jen rolbou atd. U každého turisty i běžkaře je to povinná, příjemná zastávka. Vždy byly kolem dřevěného bufetu rozložena skládací lehátka pro odpočinek. Čaj s rumem, leháro v lehátku na sluníčko vždy nemělo chybu.
A ejhle - bufet dnes také funguje, ale lehátka nikde, není si kam sednout, vše si můžete dát jen na stojáka venku. Proč? Kdo za to může? EET ! V horách není ani signál na internet a aby neporušovali zákon, nesmí si zákazník sednout. Dobrý, že jo?
@kusk
EET je blbost a Babišovina, kterou pomohl prosadit Sobotka ČSSD s Bělobrádkem KDU-ČSL. Nechť na ně přijde trest v příštích volbách.
Proč asi nemají on-line EET v západních zemích, ke kterým vzhlížíme a obdivujeme jejich ekonomiku?
On-line EET v ČR vytvoří nový "zisk" tím, že všichni zůčastnění musí kupovat službu internetu, terminály, tiskárny a spotřební materiál, který by za normálních okolností nemuseli nakupovat.
To je vidět, jak je to nedomyšlený a jaká to je buzerace. Hlavně že Babiš bude mít vyjímku, právě na ty stánky. Již plánuje babišhot-dog z drůbežího separátu.
Pobrdny: já ještě jednou napíši, že jsem nekuřák, ale celé své mládí a nejlepší roky jsem strávila po hospodách jako abstinet a nekuřák na pozici servírka. Protože rodiče i doma kouřili, nějak mi to nepřipadlo.
Co chci napsat, já takové stoprocentní zakazování také nepodporuji. Měla by být dána šance pro ty i pro ty druhé. Stát jenom zkomplikoval život pracovníkům v restauracích ale i kuřákům. Mnozí dali velké peníze do stavebních úprav a klimatizací.
Jenom si klepu do hlavy, proč je povolena vodní dýmka. V Praze chápu, že to patří k turistickému ruchu a je tam i více čajoven a podobných zařízení.
Přiznejme si, kdo z vás, kdo čte tuto otázku, zná někoho, kdo kouří tuto vodní dýmku? Já tedy jenom jednoho - a to pana Vorla . A ten kouřil pěnovku. Aha, tak to asi nebude to samé, nebo ano?
Podle mne, to je paskvil. Poslouchat budeme jenom my, poctiví a řádní. Ti, kteří to budou chtít obejít, tak si vždycky nějakou kličku najdou. Stejně tak hašišáci, telefonující řidiči za jízdy, podvodníci a jiní. Stačí číst noviny, jaké se dějí podvody s EU dotacemi. Tak kde to jsme, malí jsou popotahováni za pár korun a velcí se vesele pouští do milionových podvodů. Nebo kauza Janoušek, byty OKD Bakala atd. Je toho na stovky takových podvodů. O EU machinacích ani nemluvě, tolik miliard proteče a nikde není pořádné kontroly.
My to nevyřešíme, bude se muset psát, psát, petice, vyjádřit nespokojenost, dosáhnout změny zákona. Mě připadá, že jsou nyní perzekuováni kuřáci. Možná, že časem vymřou a svět bude opět líbezný. Nyní jim ale tu drogu odstřelili od huby hodně rychle.
Mám ještě jeden dotaz. Budou nám zakazovat pouštět filmy ve kterých herci drží cigaretku, mohutně kouří a bafají? Vzpomeňme předválečné i válečné filmy. Nyní třeba nový seriál ,,Polda,,. V prvních dílech ,,po probuzení ze spánku,, nedal cigaretu z ruky. A tento týden ve francouzském filmu Samuraj s A. Delonem, mě praštilo přes oko, když Delon vchází s cigaretou do metra. Dnes nemyslitelné. Natož to natočit.
Co bych ale nepřežila, kdyby zakázali film s písní ,,Když v bááááru houstne dým, tu nad likérem svým já sním, že příjde on...!
Děkuji všem za příspěvky.
To jsou všechno filmy z doby, kdy kouření bylo móda. Dnes už to móda není díky osvětě.
V i takovém Rusku dnes omezují kreslený seriál pro děti (starší si vzpomenou) "No Pogodi" z důvodů, že jedna postava stále kouří.
Nikde jinde na světě nenajdete pořad pro děti, kde by se kouřilo. V tomhle byly v Rusku popředu.
Jo, jo, to jste mi připoměl naši jednu z mála hraček. Šlukující ježek. Nevím, jestli to byla hračka pro děti, ale my jsme ji milovali. Škoda, že jsme potom již nesehnali ty malilinké cigaretky. A příběhy o zajíčku a vlku? Ty byly také naše, ale kvůli tomu, co se tam odehrávalo, a ne kvůli kouření. V Rusku by měli spíše kontrolovat a zakázat pití vodky a samohonky.
Ach jo. Co nám ještě u nás zakážou, nebo zpoplatní?
ale houbelec, žádnýho "No pogodi" neomezují. Naopak, Je stále populárnější. A to kouření v něm - kouří přece záporný hrdina, takže to je i protikuřácká reklama
Nicméně některé děti se mohou shlédnout i v záporném hrdinovi. Proto, jestli znáte někoho z Ruska, tak se ho zeptejte na omezení vysílání "No pogodi".
Jediný večerníček s kouřením u nás snad byli Krkonošské pohádky s Františkem Peterkou (RIP 2016). Tam ale bafal z fajfky Krakonoš a Trautenberg.
Ne smrdět to nebude, protože kuchyně je samostatná místnost a má digestoř. To je zařízení, které vytváří podtlak v místnosti a znečistěný vzduch vytahuje buď ven, nebo přes filtr zpět.
Vyvětrat vzduch po kouření je mnohem obtížnější neboť znečistění vzniká přímo v místnosti pro hosty. Málokterá kuřácká hospoda má dnes rekuperaci tepla, takže po každé cigaretě vyvětrat ix m3 vzduchu je celkem nemožné.
Pokud by prodej cigaret spadnul o 20% tak stát přijde o nějaký příjem, ale zase to není nic dramatického. Stát bude mít pořád málo, ať budete kouřit nebo ne, protože je špatný hospodář.
radar: Já už nemám sil. Vy nechápete napsané? Já napíšu, že už to smrdí ze šatů dnes, u dvou ze čtyř hospod, které střídáme na obědy, smrdíme kuchyní, a vy napíšete: "Ne smrdět to nebude, protože kuchyně je samostatná místnost a má digestoř". Sakra to snad není možný. To děláte schválně?
@danys Datum: 16.12.16 22:36 Nemáte pravdu. Když přijdou kuřáci z kuřácké přestávky, nikdy jsem neslyšel kolegyně-nekuřačky, že by komentovaly, smrad z cigaret. Zasto když přijdeme z oběda ze zmíněných hospod, vždycky slyšíme: "áááá, zase jste byli tam a tam. On totiž ten smrad z kuchyně, ta směs z vaření a smažení, je daleko vlezlejší a protivnější než cigerety. Takže, jestliže vám tenhle "kuchyňský, hospodský smrad nevadí, tak máte asi kachní žaludek. Já neznám nikoho, komu by to nevadilo. Pak se ovšem divím, že vám vadí cigerety. Divná kombinace.
Pan Konvička je svérázný politik, ale i kuřák. Dnes se vyjádřil ke kuřáckému zákonu.
cituji: na zákoně je nejšílenější ta jeho šikanózní povaha. Zjevně nejde o ochranu nekuřáků - to přece dávno řešily ty ,,stavebně oddělené prostory,, a přibývající počet nekuřáckých podniků. Jde o to, že kuřákům se přímo zakazuje mít jejich vlastní podniky, dokonce se zakazuje zřizování kuřáckých prostor v různých institucích. Je to snaha nás vytlačit, udělat z nás občany druhé kategorie ... což ovšem státu nijak nebrání nehorázně zdaňovat tabákové výrobky. Povede to, jako každá buzerace, k obnově atraktivity tabáku mezi mladými lidmi, mezi "rebely", mezi střední třídou. A zajde to na úbytě. Předtím to ovšem odnese pár venkovských hospod, hudebních klubů, pořadatelů kulturních akcí. Úplně zbytečně to ublíží nevinným lidem, na konci se bude kouřit víc, než na začátku.
Docela zajímavý názor, uvidíme jak to všechno dopadne. V USA také zakázali alkohol - prohibice - a mafie tak získala velice výnosný job, který měla zcela pod palcem. Myslím si též, že zde vznikne paralelní společnost, která si na kuřáctví nenechá sáhnout.
Proč se nemůže majitel hospody svobodně rozhodnout , jakým směrem své podnikání povede? Přeci je to jeho budova , jeho peníze , jeho byznys . Zákazník se také svobodně rozhoduje , zda do této hospody půjde, či ne.
Nějak z toho mám pocit , že se nám postupně do naší společnosti vsunují zákazy a příkazy nad rámec běžných pravidel. Obávám se , že za pár let se zjistíme , že jsme obklopeni tolika zákazy a příkazy plynoucími z legislativy, že tu nebude místo k žití. Chápu , že ve společnosti musí být určité mantinely ,ale zdá se mi že nám se postupně tyto mantinely zúžují a prostor pro svobodu je menší a menší. Co se ve skutečnosti schováná za všemi omezeními , ktreré se v poslední době vyrojili? Jak to bude za pár let ve společnosti vypadat , až je tyto ,,drobné,, zákazy spojí? Myslím , že ani tak nejde o EET, zákaz kouření , zákaz party na zahradách atd atd , ale o to testování , kolik zákazú ještě společnost unese.
Je úplně jedno, jestli ta budova je jeho, nebo není. Provozování hospody je poskytování služeb a pro to platí stanovená pravidla. Mezi ně platí například hygienické předpisy. Většina zákazníků by jistě nechtěla jíst v restauraci, kde v kuchyni pobíhají krysy, vaří se z surovin prošlých, závadných či neznámého původu, kde vám natočí nepitnou vodu a kde vaří kuchař, s otevřenou formou tuberkulózy.. Není to ani v zájmu zákazníka, ani v zájmu státu, aby se například takto šířily nakažlvé choroby. Stát je tak garantem těchto služeb, aby se nikdo nemusel bát najíst se v neznámém podniku. No a těmto pravidlům podléhá i prostředí, ve kterém jsou služby podkytovány, jako že tam napříkald bude čisto, teplota bude v nějakém rozsahu, hluk tam např. nebude dosahovat 140 dB a také vzduch bude dýchatelný, tedy nově i to, že tam nebude nahulíno. Takže kdo chce poskytovat tyto služby, musí se podřídit pravidlům, která nastavili námi zvolení zákonodárci. Jestli službu za těchto podmínek provozovat nechce, nikdo ho nenutí, ať si založí třeba klub, nebo autoservis. A pokud chce, může ve volbách volit toho, kdo bude hulení v hospodách prosazovat.
Ještě bych dodal, že pokud se někdo přestěhuje z Bangladéše do Švýcarska tak bude překvapen, kolik má stát nařízení a co všechno není tolerováno dělat. Překvapivě se některým lidem však může žít lépe ve Švýcarsku...
Díky, aspoň pár lidí tady chápe, že se člověk má právo občerstvit za dodržení hygienických standardů, ke kterým patří i právo dýchat vzduch, nikoliv zplodiny kouření. Jak už jsem výše psal, škoda, že ze zákona vypustili stavebně oddělené kuřárny s odtahem zplodin do komína. Prostě normální, drogově nezávislý člověk by se mohl najíst a napít v libovolném pohostinství a ti závislí by si to svoje pivo mohli odnést do té stavebně oddělené kuřárny...
Ale, ale vy si to kouření nějak romantizujete. tcsmoking.wikispaces.com/...
Hospodský si ve svém gastronomickém zařízení nemůže kouřit, ze stejného důvodu, jako ostatní podnikatelé si nemohou kouřit ve svých firmách a ve svých vozidlech.
Představte si, že pojedete se soukromým dopravcem například autobusem a začne vám tam během jízdy kouřit a na vaši námitku vám sdělí, že si můžete vystoupit a jet s nějkým jiným.
Tady se sešlo Koniášů... Jen si notujte.
Máte pravdu. A že s ním stát bojuje. Hóóódně dřiny ho stojí třeba zákon o obrázcích na krabičkách cigeret. To je pecka, to to těm kuřákům nandali. Nebo třeba to zdražení nedávno. O kolik že to bylo? Pět? Nebo deset koru? Týýý voe, to se kuřáci prohnou. Musí to být fuška, vymýšlet taková opatření, aby to pro veřejnost vypadalo, jako že se bojuje, a aby přitom kuřáků moc neubývalo. Myslím, že je obecně známo, co by se stalo, když by stát postavil tabák mimo zákon. Historie nám přináší nespočet příkladů, kam vede prohibice. A penízky se hodí. Pecunia non olet.
Nevěřte, že to stát myslí s bojem proti tabáku vážně. Nemyslí. Ti nahoře, totiž moc dobře vědí, na rozdíl od zfanatizovaných nekuřáků, kam by to vedlo. To vše, co se děje, je jen divadlo pro obecenstvo a voliče.
Vroucné přání - nechť kuřáci si tři dny nonstop nekoupí ani jedu cigaretu, pak se uvidí kolik nekuřáků si připlatí na své zdraví,...
mnd. Teď jsi to teda zazdil. Každé desáté dítě je ve škole bez svačiny a nemá ani zaplacený oběd. Tudíž hladový !,!,!, Ať se ti nahoře starají o tohle, aby lidi nežili na hranici, nebo dokonce pod hranicí chudoby. A nechoď na mě s tím, že třeba jejich rodiče kouří a proto nemají na to jídlo.
Co má společného charta práv dítěte s kouřením v hospodě? Kolik dětí asi chodí večer na pivo do hospody, aby se to alespoň trochu vztahovalo k tématu v nadpisu? Ach jo...
jentak: Je vidět, že asi vůbec nepřemýšlíš nad tím co zde píšeš, jinak by jsi nemohl napsat takové naivní hlouposti. Podle tebe když příjdou děti večer na pivo do zakouřené hospody tak to nebude zcela v pořádku, ale když do té zakouřené hospody příjdou přes den třeba pro limonádu tak to už bude zcela v pořádku, že budou muset dýchat ten hnusný smradlavý kouř a dívat se jak tam mnozí kouří? Chceš snad zakázat dětem vstup do hospody a nebo jim podsouvat nemravnost těch kteří nejsou ochotní respektovat práva jiných jako něco zcela normálního? Kdyby sis přečetl tu chartu práv dítěte kterou tu dal mnd a trochu nad tím popřemýšlel tak by jsi nožná zjistil co má společného s koučením v hospodách. Těchotné ženy by snad nemělý mít právo vstoupit do hospody aby tak chránily před kouřem děti v jejích lůně? Děti by snad neměly mít právo žít ve společnosti kde základni normou je nekouření a to i v hospodách? Normální je nekouřít a tak proč by se z toho mělo dělat něco normálního a dávat to ještě všude najevo dětem?
sebod: Snažíš se obhajovat neobhajitelné. Proč by dídě nemohlo občas zajít do hospody? Nemusí tam jít samo, ale třeba i s někým dospělým. Samozřejmě, že začouzené prostředí plné hlučných opilců pro děti vhodné není, ale proč to nezměnit tak aby to prostředí mohlo být i pro děti vhodné? To chceš ty děti až tak razantně omezovat na svých právech formou jsi děcko tak mazej odtud, máš právo pouze na to co my někteří vyvolení dospěli jedinci ti možná povolíme. A co dospělí kterým to začouzené hospodské prostředí vadí? Ty by jsi také chtěl omezovat na svých právech? To si snad myslíš, že kuřáci jsou nějací nadlidi kteří si mohou stanovit svoje vlastní pravidla a jiní se musí tomu poslušně podřizovat?
Zlobit se na tebe nezlobím. Máš právo na vlastní názor. Já s tvými naivními názory na kouření v hospodách ale souhlasit nemohu.
kozlík. Tou vypitou limonádou v začouzené hospodě si dítě moc nepomůže, viď? Co myslíš, co má na jeho zdraví horší vliv? Ten kouř, nebo ta limonáda . Zlob se na mě jak chceš, ale já nevidím důvod, aby dítě chodilo do hospody na limonádu
. Navíc do začouzené hospody. Ta patří štamgastům s retkem v ústech a piFkem před sebou. Tohle prostředí není vůbec vhodné pro děti a to ne kvůli kouři z cigaret.
Stejně tak do začouzené putyky nepatří těhotná ženská. Tím myslím nekuřačka. U kuřačky je to stejně jedno, je to její volba.
kozlík- Ano. Daleko víc si dovedu představit zákaz vstupu nezletilých do hospody, než zákaz kouření. Dítě nemá v hospodě co dělat. Ani pro tu limonádu. Ať si ji koupí v konzumu pardon, ve večerce. A protože je ta limonáda nezdravá, ať pije radši doma kohoutkovici. Posílat děti do hospody, je mnohem nemravnější, než v ní kouřit, mezi svými, mezi kuřáky.
Je zarážející co všechno tu něktečí dokážou vymslet na obhajobu neobhajitelného kouření a to i takoví co se prohlášují za nekuřáky. To snad někteří ani nemyslíte vážně. Kouření je jednoznačně velké svinstvo a nehezký zlozvyk a proto je třeba s tím bojovat až dokonce k úplnému vítězství. Zákaz kouření v hospodách je krok správným směrem. Nyní by měly následovat další kroky např. zákaz výroby, dovozu a prodeje cigaret. Argumentace, že je to omezování svobody a podnikání je nesmysl. To by se pak muselo zrušit většinu zákonů, protože více či méně někoho omezují.
mnd: a) S tím si nejsem až tak jistý jestli by to bylo dobré. Na pití alkoholu nevidím nic špatného. Špatné je se tím alkoholem opíjet a stávat se na něm závislým. Každý rozumný dospělý člověk by měl vědět kdy s alkoholem přestat tak aby se z něho nestal opilec.vNevím to přesně ale myslím, že existuje nějaký zákon zakazující podávání alkoholu podnapilým lidem. Že se to příliš nerespektuje je tím, že se to asi až tolik nekontroluje a poékuty za poručování jsou asi příliš nízké.
b) S tím bych i souhlasil a to nejen u rodičů. Rodiče by měli svým dětem vysvětlit, že ne všechno je vhodné pro děti a že s určitými věcmi si musí počkat až do dospělosti. Jestli s dětmi občas zajít nebo nejít do míst,kde se požívají alkoholické nápoje tak s tím si nejsem až tak jednoznačně jistý. To bychom pak mohli začít uvažovat např. i o tom jestl s dětmi chodit kolem cest po kterých jezdí auta které není vhodné aby oni řídily.
kozlík: nyní by měl následovat -
a) zákaz požívání alkoholických nápojů v hospodách
nebo
b) trestání rodičů za ohrožování mravní výchov dítěte
Přijde Vám normální,že je zakázáno požívání alkoholických nápojů v blízkosti škol,hřištˇ atd .(prostě tam kde se pohybují děti) a přitom se kdejaký rodič raduje,že vezme haranty do sice ne zakouřené hospody,ale přímo do míst,kde se požívají alkoholické nápoje? Tohle moc logické není.
kozlík. Naprostý souhlas s Tebou. Zakázala bych cigarety, chlast, cukr, bílou mouku, čokoládu, bonbony, zmrzlinu, kafe...
Zakázala bych auta, zakázala bych letadla, zakázala bych hormonální antikoncepci, zakázala bych prací prostředky a čistící taky.. A pak bychom se vrátili zpět na stromy a bylo by nám zase dobře
Kozlík ... každý rozumný člověk by měl vědět... Ano, to je přesně ono. A teď si tuto větu aplikuje na kouření.
Proč to zakazovat zákonem, ale požívání alkoholu nikoliv? Proč nezačít obcházet podniky a dávat dýchnout, a každý nad zákonem stanovený limit by byl pokutován? Klidně. Do zákona sa vejde spousta věcí, ale dodržování (jak píšete), to už je jiná.
To, že je kouření škodlivé tu nikdo nepopírá. Jen se tu pár nekuřáků a podobně smýšlejících lidí snaží extremistům vysvětlit, že nesouhlasí s tím, aby se toto cpalo nesmyslně do zákona. M.
Zákaz kouření podporuji, ale na druhou stranu mi vadí, že si živnostník nemůže určit, co se v jeho zařízení bude dělat. To je to samé, jako když ve Francii nebo kde to bylo nechtěl hospodský pustit do jeho lokálu přiblblé muslimky. A měl z toho opletačky.
Ale za se z druhé strany: Někdo zastává názor, že je zákaz kouření špatný a rozhodnutí by mělo být čistě na majiteli podniku a že host si přece může vybrat, zda do té či oné hospody půjde... OK, proč ne, ale já třeba o prázdninách často vyjíždím s klukama na čundr po celé republice a teď přijedete do nějakého zapadákova, kde je jedna hospoda na vesnici a ta bude kuřácká. Pak asi nemáte moc možností si vybírat,.
Dobrý den, já bych řekl, že kdo zde píše o začouzených hospodách, tak v žádné dlouho nebyl. Já takovou správnou a originální hospodu s atmosférou hledám snad 15 let, všude je odvětrávání a modrý kouř nevidět. Takže, hospoda už nyní není to, co byla dříve a až začne platit tento zákon, tak přestane být hospodou zcela. Ovšem, je fakt, že např. mlékárny (jako obchod) už také dnes nejsou, tak proč udržovat při životě něco tak zastaralého, jako je normální hospoda . Zdravím!
Souhlasím. Halasnou, začazenou putyku, plnou vrávorajících strejců v dnešní době abys pohledal.
Moje kamarádka byla vždy hysterická /před X lety/, když si v práci někdo zapálil, stěžovala si, kde se dalo, neustále otevírala okna, aby nemusela dýchat kouř. Nakonec byla odejita. A proč byla tak nepříčetná kvůli kouři? Protože její otec kuřák, zemřel na rakovinu plic asi v 45ti letech.
Je zajímavé, že její manžel byl kuřák, který doma chodil do vyhrazeného pokoje k tomu určenému. No a druhý, po manželově smrti, je též kuřák. Tak když se tak bojím, proč si vybírá stejně? To byla taková vzpomínka.
Mě spíše vadí farmaceutický průmysl. Kolik léků se neustále vymýšlí a vyrábí. A kolik ty léky mají vedlejších účinků! A to nikomu nevadí, že nás výrobci ruku v ruce s lékaři tráví? Pořád nějaké očkování proti chřipce, žloutence, klíšťatům, papilovirům, vitamíny na chemické bázi, pročtěte si vedlejší účinky léků na vysoký tlak, antibiotik, léků na deprese /zde vysoký nárůst předepisování. Staří lidé berou i 8,10,12 druhů léků za den. To je hromadné trávení, člověk pozbývá vůli být něčeho schopen a jenom přežívá.
O jedovatých hračkách, potřebách pro miminka, nádobí, botách, oblečení ani nemluvě. Zde kontrola státu selhává a životy ohrožuje nezodpovědný dovoz výrobků bez příslušné atestace.
Myslím si též, že jsou některé reakce, obhajující zákaz kouření, přehnané.
Podívejte, kolik doktorů kouří a ti by měli přestat jako první. Již jsem psala, na psychiatrických oddělení bude kouření na vyhrazeném místě povoleno. Že by tedy kouření bylo prospěšné na psychiku? No říká se, že uklidňuje a kdo je závislý, tak by mohl provést něco nepředloženého!
A čím byste chtěla lidi léčit, když ne léky? Ve středověku farmaceutický průmysl nebyl, a lidi umírali během moru po stovkách. Jak by byli rádi, kdyby jim ten farmaceutický průmysl poskytl nějaký účinný lék! V rozvojových zemích to není s farmacií taky nijak slavné. Podívejme se na věk dožití v těchto zemích. A kolik jim umírá malých dětí, takže si pak jich každá maminka musí nadělat tucet, aby jí nějaké přežily do dospělosti. Neříkám, že některé léky nejsou nadužívány. Nebo že nejde výrobcům o zisk (to jde všem výrobcům čehokoliv). Ale bez léků by nebylo nemocí o nic míň a ještě bychom proti nim byli bezmocní. (Pravda, změnila by se skladba těch nemocí.) Kdyby se léčilo jen bylinkami, tak by prodejci těch bylinek taky chtěli co největší zisky, to si nevyberete. A operovat všechno taky nejde a pochybuji, že by to lidi chtěli. Nebo jak byste chtěla léčit nemocné lidi? A čím byste chtěla nahradit vakcínu?
Je to jasné, kdo bude chtít kouřit, tak si skočí zabafat ven a vrátí se do čisté útulné restaurace, baru, nebo diskotéky. Všechny okolní státy už to tak mají, jen v ČR se kolem toho dělají cavyky.
Je snad petice 115.000 podpisů málo pro zákaz kouření v restauraci?
Myslím si též, že jsou některé reakce obhajující kouření přehnané.
Kdo zde obhajuje kouření? M.
*neobhajuje *zeď*
Mono, V hospodě? Já, nekuřák, např. Ne proto, že by mi to vyhovovalo, ale protože v tom vidím omezení základních osobních svobod těch hostinských. To je moje základní nespokojenost. Že se vracíme velice rychle k policejnímu státu, plnému zákazů, příkazů a nařízení. Najděte si, co se slibovalo hned po revoluci v r. 1989. Stát svobodných, zodpovědných občanů, s plnou odpovědností za sebe a své činy. Místo toho? Darmo huhňat. . .
radare: Ptáte se: "Je zde nějaký nekuřák, který lobuje pro zachování kouření v uzavřených prostorech přístupných veřejnosti nebo zaměstnancům?" Ano je. Já.
Skromně bych připodotknul, že dotaz je na hospody. A toho se snad většina drží. Jen někteří militantní nekuřáci, se neustále snaží náš nesouhlas se zákazem kouření v hospodách, roubovat na zaměstnance, knihovny, sportovní a kulturní střediska. Tak ještě jednou, polopatě a tučně: Se zákazem kouření všude jinde souhlasím.
Nelíbí se mi jen zákaz kouření v hospodách, které byly od věku věků k tomu určeny, stejně jako k pití alkoholu, stejně jako se tam prodávala děvčata. Zákaz kouření v hospodách je něco, co je kromě jiného proti historickým a kulturním tradicím tohodle státu. Je to násilné přetržení hospodské tradice v čechách.
Takže radare, netahejte sem ty ostatní prostory. O těch není řeč. Název dotazu, je: "Doražte ty hospody".
Prodej děvčat v hospodě jako česká historická a kulturní tradice? To žijete někde u E55 nebo v Afganistánu?
Radare, tobě je 15 a míň? Už středoškoláci vědí, že když chce ženská sehnat chlapa na jednu noc(nebo chlap ženskou, abych byl genderově vyváženej), tak jde z 90% do hospody. A představ si, většinou najde. To zaprvé. Tam se holky prodávaj samy. Nikoho cizího na to nepotřebují. To zaprvé. A za druhé. Historie nezačíná s tvým narozením, představ si. Ono se dřív, v těch putykách dařilo i kuplířství. Za rakouskouherska např. prostituci organizovala pro vojáky CK armády samotná monarchie.
Omyl radare. Žádné plus se nekoná. Kuřačky budou lovit pravděpodobně v kuřáckých "klubech". A na nekuřáky zbydou jen nekuřačky z nekuřáckých hospod. Což znamená omezení výběru pro obě skupiny, což je minus a ne další plus. Kam jsme se to jenom dostali, .
Snad se najde nějaký kuřák mezi těmi 200 příspěvky výše. Je zde nějaký nekuřák, který lobuje pro zachování kouření v uzavřených prostorech přístupných veřejnosti nebo zaměstnancům?
P.S. zde je, jak kdo hlasoval psp.cz/...
Před pár dny jsme měli od šéfa něco přes 10tis na "propití" - tým se měl sejít v nějaké restauraci, dát si večeři, nějaké to pitíčko...
Restauraci jsme našli asi na 6tý pokus- rezervace 4 dny předem. Její místnosti jsou z 80% nekuřácké a takovým tunelem-chodbou na wc propojeny s kuřáckým salonkem. Při vstupu do restaurace jsem měl pocit už v nekuřácké části, že tam něco smrdí... Pak mi řekl vedoucí, že se omlouvá, ale že salonky nekuřácké najednou omylem někdo obsadil a rezervaci nám přesunuli do kuřáckého. 5 lidí z týmu v tu chvíli zjistilo, že vlastně na večeři nepůjde, protože v tom smradu prostě jíst znamená zvracet...
Já tam šel - byl jsem tam 2 hodiny - víc jsem nevydržel. Hnus, humus, hrůza - jídlo smrdělo kouřem, pivo smrdělo kouřem, a já se styděl v autobuse, že smrdím jak ten největší humusák... Doma šlo rovnou všechno do pračky. Bohužel vlastně ne všechno - tašku jsem tam dát nemohl. Ani po dvou dnech nevyčichla.
A včera mi volal kolega, že se peníze z poloviny nevyčerpaly a chtěl by někam vyrazit s tím zbytkem... Nekuřácké místnosti jsou však beznadějně rezervované, takže opět jedině do kuřáckých míst. Děkuji, nechci !
Likvidují se tak restaurace sami? Čím to je, že nekuřácké salonky v restauracích po Brně jsou obsazeny na 14 dnů dopředu?
Ono se to pak svede na EET a zákaz cigaret... nojo...
Mně ani tak nešlo o ty rezervace, jako o fakt, že všechno nekuřácké bylo plné, kuřácké ne - ani v tom hnusném sále nebylo více než 50% obsazených židlí, ale v nekuřáckém prostoru lidi postávali u stolků nebo se mačkali na lavicích...
Proč tito lidé nešli radši do kuřáckých prostor? Vždyť to tady píšete - všichni jsou kuřáci a požadují kuřárny a prostory pro ně... ve všech restauracích... Tak proč se sakra ti kuřáci serou do nekuřáckých prostor?
Nejenom v Brně, ale i v Praze na konci roku neseženete pro větší společnost vhodné prostory. Důvod je jednoduchý, je konec roky a většina firem ke konci roku pořádá předvánoční rozlůčku. Když ne firmy, tak i dobré kolektivy se sami od sebe jdou ke konci roku pobavit a vyhodit z kopýtka. Klasika. Na závěr roku se prostory objednávají ne 14 dní, ale minimálně 2 měsíce předem.
JJ, jakmile člověk vleze do lokálu, kde se kouří, tak mu načichne i kůže na těle. S tou rezervací to je všude stejné. Na Vánoční večírky alespoň 1 měsíc rezervovat místa dopředu. U nás ve škole, co se týče kolektivu, tak z učitelů nekouří nikdo. Mistři na dílnách, to už je jiná liga, tam kouří 80 procent personálu. Ovšem když jdeme před Vánoci a na konci školního roku společně posedět, tak i když jsme třeba v kuřácké hospdě, všichni bez výjimky si chodí zapálit ven před hospodu.
Ano, to je logické. Rezervace na konec roku se určitě zadávají do společenských místností nekuřáckých. Dnes má většina firem firemní kulturu, že se v objektu nekouří, pouze na v určených místech. Je logické, že objednají nekuřáckou část. Myslím, že i nekuřáků bude více.
Potom budou nekuřácké prostory plné a kuřáci si budou muset jít zakouřit před restauraci, nebo do kuřácké části podniku.
Nyní je dost nestandartní doba poměřovat, kde se nalézá více hostů. To samé na silvestra.
Takže dnes je logické, že si 23 lidí kuřáků vleze do nekuřáckého kvůli jednomu člověku, ale po Novém roce bude nelogické a iritující, že jeden kuřák je omezován od 20ti nekuřáků - no pardon, toto mi přijde úsměvné ...
Tak jsem si to spočítal v nejbližším okolí - oddělení 18ti lidí - kouří 2 aktivně (denně na kouřové 5x za směnu není problém...), 3 víkendoví (nebo jak to nazvat - v případě kuřácké společnosti netrhají partu a zapálí si) - ostatní nekuřáci.
Vedlejší oddělení je cca. 30 lidí, vidím odcházet na kouřovou max. 5 z nich (vedoucí a její kamarádky) - ostatní sedí celý den u PC a v případě volna si zajdou jen pro kafíčko.
Tvrdit, že kuřáků je většina, nevidím jako podložený argument. Možná je kuřáků většina v restauracích, protože tam nekuřáci nechodí pro ten smrad... Ale do nekuřácké restaurace chodí i kuřáci, kteří si "musí" zapálit venku...
Zní to trochu logicky?
V mém okolí - RD - zhruba 12 domů, kdy kouří jen dva sousedi. Možná mám štěstí nebo jsem nějaká výjimka... netuším. Ale jsem za to rád.
Ale to přeháníte, nekuřáků je určitě již většina.
Po Novém roce budou hospody, restaurace a podniky veřejného stravování volnější a jistě se do března hosté nějak porovnají. A potom uvidíme, jak to bude v praxi. Nelze předjímat. Třeba ještě vloží opravu, že se odvětrávaná místnost pro kuřáky povoluje. Nic není v tomto státu nemožné.
A protože je vlákno dlouhé, jenom zopáknu, ve více státech na západ, či sever od nás, je kouření vyjímečně povoleno v zařízení, která nepodávají jídla, kde se nevaří. Myslím, je rozumné, že má jak zákazník, tak i kuchař, vedoucí, servírka, barmanka, číšník a další profese v této branži, kteří kouří, že si mohou zvolit místo svého zaměstnání, které je kuřácké. Opakuji znovu, pokud mají kvalitní odsávání /klimatizaci/,nemusí celý den a večer pracovat v silně zakouřených místnostech.
Ano, mě také přijde úsměvné, že ti sobečtí smradlaví kuřáci, neohlížející se na nekuřáky, zapalující si v přítomnosti dětí atd. (prostě ti nehorší vyvrhelové, jak jsou tu popisováni), jsou ochotni se obětovat a pařit v nekuřácké místnosti.
Kdo tvrdí, že kuřáků je většina?
Jmlc 19.13: Teď jsem to nepochopila, jestli si píšeme spolu o jedné věci. Tvrdím, že nekuřáků je již většina. Možná, že komunikujete s Monou?
Už je tady dost reakcí, možná bychom to mohli ukončit? Stejně nic nevyřešíme a některé názory se opakují.
NJN, jsem přehlédl v afektu ... ale jak píšete, je to spíše o praxi než psaní na netu
Krásné svátky všem - kuřákům i nekuřákům.
Víte proč se nic nevyřeší? Prohlédněte si tu debatu pořádně. Jedna strana nanese nějaký argument, druhá, místo aby se mu věnoval a rozcupovala TEN ARGUMENT fakty, kterými by dokázala že ten argument protistrany neplatí, tak jen položí protistraně argument svůj. To není dialog, ale jakoby jste se míjeli dvěmi monology. Příznačnější je tohle konání pro stranu nekuřáků, která tu vystupuje z pozice síly, a má dojem, že díky tomu nic dokazovat nemusí. Má pravdu, nemusí. Ale proč se tomu potom tak úporně věnujeme? Nevím. Dokud se nenaučíte vnímat a reagovat na argumenty druhého, nemá žádná debat cenu. Debatovat s hluchým, je zbytečné.
jak se tady ta otázka pořád omílá, tak mne ještě napadlo : proč vlastně nesmějí ! existovat podniky, do kterých si přijdou lidi posedět, popovídat, zahrát karty, pít pivo a přitom si v klidu kouřit? To se musí všude jen s prominutím "žrát"?! ... Proč nekuřáci smějí všechno a kuřáci nemají právo na své podniky, svůj život a eventuelně zábavu po práci?
Vždycky si vzpomenu na svého tatínka, celý život těžce manuálně pracoval, dobře se o rodinu staral - a vlastně jeho jedinou zábavou bylo, zajít si do hospody zahrát karty a přitom samozřejmě kouřit ! Nedovedu si představit, že by hráči mariáše běhali ven kvůli každé cigaretě. Není to zrovna ušlechtilej způsob zábavy, ale nemyslím, že by každý člověk nutně musel navštěvovat po práci divadla, výstavy, nebo po celodenní dřině běhat po lesích. A byl to pracovitej a hodnej tatínek.
Kouření se stejně asi nepodaří úplně vymýtit - a lidi stejně nakonec všichni na něco umřou, tak proč si ten život trochu nezpříjemnit, pokud to jde? Mně se podařilo přestat kouřit, ale kuřáků je mi hodně líto, protože vím, jak se cítí, když kouřit nemohou. Je to samozřejmě droga - ale každý človek si vlastně musí najít nějakou "drogu", aby ten život nějak přežil !
To jste Čuldo nabrnkla ty Kluby. Vzpeňte na starou, dobrou Anglii. Club existoval jako útočište pro muže, kde se vedly řeči na úrovni. Ženy tam neměly přístup. Byla to pánská společnost, v klidu si zakouřit doutník, přečíst noviny, získat určité informace, a hlavně odpočinout si v klidu, bez ženské hašteřivosti.
Tyhle cluby měly smysl. Zrovna tak, jako hospůdky, kam chodil Váš pan otec na partičku karet.
nevim jestli jsem to psal tady nebo v jine debate. - jsem kurak,ale do kuracke hospody na jidlo nechodim.ono to tam pri mizernem vetrani opravdu smrdi.ovsem na pivko,pokec a sehnat remeslnika si tam zajdu.jeste kdyz jsem bydlel v brne na vsetinske,tak jsem chodil do hospody na renneskou ( to byla paluša - uz neni ) nebo ke stromu na videnske a do pivovarske na mendlak.co jsem ted nejakych patnact let v reckovicich,tak je tady v okoli meho bydliste jen jedna kuracka hospoda s hernou a dalsi tri nekuracke - kouri se jen na zahradce.nikomu to nevadi a nikdo to nekomentuje ani neni proti.i kdyz je ta zahradka kuracka,tak to tam jenom komentuji nekuraci.proc si teda nejdou sednout dovnitr,kdyz jim to na zahradce vadi?
Přeji pěkné svátky vše nejlepší do nového roku všem lidem i kuřákům. Gratuluji našemu parlamentu k tomu, že po mnoha letech schválil zákon na ochranu před kouřením a tím nás posunul blíže mezi západní země. Jako např. Rakousko, Německo, Švýcarsko, atd.
Návštěvník restaurace, např. cizinec, pokud se jde najíst do restaurace nemusí složitě hledat restauraci, kde se nekouří. Kdo bude ochuzen, jsou tabákové společnosti, které profitují na prodeji cigaret. Právě hospody, bary a diskotéky byly ideální prostředí na získávání nové kuřácké generace.
P.F. 2017
Tak jsem trochu popustil uzdu fantazii a zapřemýšlel nad jednou skutečností. Někteří hostinští ze zoufalství založí kluby, viz ta zmínka nahoře o koněšínském spolku. Jiní to budou řešit uzavřenou společností, atd atd. Když to domyslíte, tak jste některé hostinské, kteří se tomu nebudou chtít podřídit, vyhnali do ilegality. Zapřemýšlel jste někdo ale, co taková ilegalita obnáší? Seznámil jste se někdo s tím, jak fungovala mafie za prohibice v USA. Víte co je výpalné? Nepochybuji. Nepřipustíte ani na okamžik, že se bude vybírat všude tam, kde hostinský nebude chtít s živností skončit? Co myslíte, kdo bude zakládat tajné kuřácké kluborestaurace, a kdo je bude provozovat? Kdo na tom vydělá a kdo naopak prodělá? Já vím, já vím, je to jen fantazie. Doufám. Američani si taky mysleli, že omezí spotřebu alkoholu, a dopadlo to jak? Fiaskem a spoustou mrtvých.
tomkk. proč mluvíte jako kolovrátek. Chtěl jsem debatu trochu posunout, Rád bych znal názor na mé, tak trochu fantaskní teorie.
A ono nic. Zase ty stejné, dávno omleté argumenty. Stále mi dáváte najevo jen ten váš pocit síly, a své pohrdání. Argumenty, chuť diskutovat pořád nevidím. Proč se stále vracet k jednou již řečenému?
Jako kolovrátek si neodpustíte dávno přemleté argumenty o cizině atd. Na to nehodlám reagovat. Jediné co od vás zaznělo nové je tvrzení, " A to vaše srovnání s prohibicí je hodně mimo. To by bylo na místě, až zakážou cigarety prodávat."
Takže: proč se domníváte, že je moje fantazírování mimo? Když si to myslíte, musíte proto přeci mít nějaký důvod? Já vám řeknu nějaký proč možná ano. Tečou z toho peníze. Jako z každé zakázané čínnosti.
A proč zase znovu ta zmínka o autobusových zastávkách?. Bavíme se stále jen o hospodách ne? Proč to sem zase taháte?
Tak, tak, dobré myšlenky. Vše má svoje pro a proti. Dnes v TV novinách: ...hlavně abychom ochránili mladé před kouřením a v naší zemi nebyla nejvyšší spotřeba akoholu a cigaret.
Podívejme sa na drogy. Ačkoliv zakázané, kolik lidí je pěstuje, vyrábí, vaří, distribuuje, shání, kupuje a užívá.
Jestli z toho neděláte moc velkou kovbojku. Vždyť jde jen o pitomé kouření. Kuřáci nechtějí připustit, že je to vážná drogová závislost, maximálně neškodný zlozvyk.Tak to snad bez toho smradua obtěžování ostatních chvíli zvládnou ne?
Navíc jsme spíše pozadu za civilizovanými zeměmi, co se týče zákazu kouření v hospodách, takže není snad problém si zjistit, jestli to takovéto dopady mělo tam, ne?
Opravdu v tom nevidím problém. Ve vměstech ve eřejností navštěvovaných restauracích si tolerovat hulení netroufnou. A o to snad šlo. A jestli ve středu večer v nějakém zapadlém vesnickém pajzlu, kam cizí nepáchnou, nechá hospodský se souhlasem osazenstva kámoše kouřit, tak je to jejich věc.
Ale já jsem vám odpověděl. Ve spoustě civilizovaných krajin už kouření v hospodách zakázali. Máme internet, máme tisíce krajanů v těchto zemích. Neměl by být až takový problém zjistit, jestli v těchto zemích musela vniknout ilegální kuřácká dopata ovládaná mafií.
Ale nezdá se. Co jsem viděl v cizině já, co jsem se bavil se známými a co píšou tito lidé na netu tak to funguje.
A to vaše srovnání s prohibicí je hodně mimo. To by bylo na místě, až zakážou cigarety prodávat. Ale v té situaci zatím nejsme. Pouze není dovoleno kouřit na některých místech. To byste taky mohl už dříve tvrdit, že se mafie zmocní autobusových zastávek a za výpalné tam dovolí kuřákům hulit.
Já jsem kolovrátek, zatímco vy jste argumentům zcela otevřen. Ty známé vám nestačí (to jsou ty "kolovrátkovské" ), zřejmě byste rád nějaké úplně nové. Tak to je mi líto, žádné nové nejsou potřeba, všechny argumenty jsou známy a byly vysloveny, ale pro závislé jich nikdy nebude dost, to je přece jasné. Proč je přirovnání k úplné prohibici mimo snad proboha vysvětlovat nemusím, jednoduše proto, že zatím si můžete zapálit téměř kdekoli jinde, takže závisláci mají kde se ukojit. Nemusí zoufale s absťákem bloudit po ulicích a nabízet za vykouření si cigarety ohromné sumy překupníkům. Proč to celé stavíte, jako že možnost zakouřit si v hospodě je základní životní otázkou typu "Být, či nebýt"?
Můžeme ale vrátit k otázce, kterou jste nastolil, tedy jestli zákaz kouření v restauracích bude mít za následek vznik nějakých ilegálních kuřáren pod patronací mafie. Sám jste řekl, že je to otázka peněz. Už teď spousta lidí do hospody nechodí, protože místo piva za 25 si mohou dát lahváče za 10 doma. Proč se domníváte, že by někomu stálo za to si výrazně připlatit (a vstupovat do nějakého snad ilegálního doupěte) za to, že si v hospodě bude moci zakouřit? Myslíte si že ta potřeba si zakouřit zrovna v hospodě je tak neodolatelná, že to povede k tomu co nastiňujete a že za to budou kuřáci ochotni si výrazně připlatit a že se tedy kolem toho rozjede velký kšeft? Fakt si to myslíte?
Opravdu jste chtěl použít slovo "demoracie"? Protože toto právěže je demokracie. Lidé si zvolili zvé zástupce a ti rozhodli o zákazu kouření v restauracích. Máte možnost volit toho, kdo vám kouření v restauracích zase vrátí. Ale pokud vás nebude většina, pak máte smolíka. To je právě ta demokracie.
tut 22.43: Doplním Vaši poslední větu. A do hospody chodí plno lidí pokecat. Pokecat, jak jde život, postěžovat si, dojednat kšefty, postěžovat si na manželku, děti, tchyni, možná i poradit, jak na problémy, vypovídat s čím si nevím rady. Zanadávat na politiku apod.
Prostě dostat ze sebe nějaké ty frustrace, ale též zasmát se, udělat si z někoho srandu atd.
Takže na té vesnici pro osamělého chlapa, který třeba ovdověl, nebo se nikdy neoženil, je hospoda s kamarády a známými, kde si může zakouřit, popít a pokecat /nově třeba právě ten klub/ jedna z možnosti, jak strávit večer ve společnosti, než sám doma u televize s lahváčem po boku.
tomkk. Píšete, že není problém si na netu najít informace o tom, že jinde ve světě se v hospodách nekouří atd... A také tam najdete informace o tom, že tam lidé již spolu vůbec nemluví - neumí to. Vidíte to, také mám plno známých porůznu ve světě. S převahou nekuřáků. A když jsem si s nimi šla sednou do takové malé hospůdky, opravdu rodinné, maličko začouzené , tak byli vždy u vytržení z toho, jak to tam funguje. Snad všichni si tykají, z chvilky "na jedno" se stane nečekané posezení u kytary dlouho po půlnoci. A co zásadních problémů jak osobních tak světových se za těch pár hodin vyřešilo
. Tohle co se teď děje, není o tom, jestli si v hospodě zapálit či nikoliv. To je o diktatuře čehosi ve jménu čehosi. Já nepotřebuji k životu cestu plnou zákazů a příkazů kohosi. Já mám svůj vlastní mozek a tak když se nechci kouře nadýchat, tak do začouzený hospody nelezu. A nekuřáckých restaurací je plno. Kuřák také respektuje to, když je hospoda nekuřácká. Buďto tam nejde, nebo hulí venku.
pohanka
- vystihla jste to, podle i mého cítění naprosto přesně - ale to ti zavilí zastánci " zdraví" a sterilních hospůdek po vzoru nevímkoho nikdy nepochopí ! - dnes se přece soudržnost mezi lidmi, kamarádství, a potřeba normálního lidského kontaktu "nenosí" - k pokecání máte internet, lahváče s cigárem si můžete dát doma a přátele můžete najít po celém světě, neboť můžete cestovat dle libosti - a někde se dokonce i kouřit ještě smí. .
A myslím, že není normální nekouřit, protože kouření a využívání omamných účinků různých přírodních zdrojů je staré, jak lidstvo samo - lidé odnepaměti s potěšením dělají i věci "nezdravé" , které jim zpříjemňují život, nic zavrženíhodného na tom není. A navíc - umřít nakonec stejně musíte ! - a z hlediska přírody je jedno kdy.
Ale zrovna hned např. vynalézání, vyrábění a využívání ničivých zbraní, poslední dobou jaderných (včetně jaderných zkoušek) - zdravé rozhodně není a přesto to nikdo nikdy nezakáže - právě naopak ! - Zrovna tak jako nikdo nebrání devastaci planety a přemnožování lidské populace. Lidi se předhánějí ve zvyšování produkce a vyrábějí nadbytky zboží a potravin, které končí v odpadu. Hlavně, že máme plné regály ! a lidi tloustnou a degenerujou !
Prostě nechápu, proč nemohou být povoleny "bendovy" kuřárny, anebo kuřácké hospůdky - ale my Češi býváme vždy "papežštější, nežli papež" a do řiti každému zalézáme vždy hlouběji, nežli je třeba. Neumíme se chovat jako rovnocenný partner vůči nikomu ! A to jak vůči svého času SSSR, tak ani teď vůči Americe a EU. Docela by mne zajímalo, komu ten úplný zákaz kouření prospívá, neboť naši vládci nedělají nikdy nic zadarmo !
tomkk: doplněno 01.01.17 23:55:
Takže popořadě. Nejdřív k tomu "kolovrátkování. Přečtěte si, co se děje pod námi. To je přesně to, co nazývám kolovrátkování. Stokrát omleté fráze, nikým nerozporované, zase si jen každý řekne své. Proto, a říkám to podruhé, jsem sem nahodil něco trochu jinačího, a chtěl debatu posunout trochu dál. Jestli se povedlo? Moc ne. Jen vy jste reagoval alespoň trochu k věci. A proto se budu věnovat jen poslednímu odstavci. Jestli dovolíte.
No, já se toho bojím. Já přestal chodit do hospody, když mí pivní kamarádi kuřáci, na nátlak několika nekuřáků začali chodit do nekuřácké hospody. Takže veškerá atmosféra nad pivkem se přesunula ven. Přestal jsem chodit já, a přestali chodit i ti kuřáci. Někteří. Nebavilo je to, stejně jako mně. To jen na vysvětlenou, jak to taky může být s tou návštěvností. Na to nejsem.
A mafie a kluby? Když se tam bude scházet dobrá společnost, která se nebude postupně trousit ven cigárko, tak si rád připlatím. A bude úplně jedno, že na to stát doplatí. Zatleskám tomu, se slovy: státe máš cos chtěl. Zatím, se nic neděje, zákon neplatí, a každý kuřák spoléhá, že se to "nějak" udělá. Bude záležet hodně na tom, jak dokonale si stát to nekouření ošéfuje. A až to dopadne, a přijde lámání chleba, pak se uvidí. jak dlouho kuřáci vydrží kouřit venku. Někteří zase vyměknou, jako už tolikrát, a skončí přede těmi dveřmi, někdo skončí s tím vaším pivkem v garáži, určitě se najde i pár kousků, kteři skončí s kouřením úplně. Ale těch zaplať pánbů nebude moc. No a pak už zbývá jen ta poslední skupina. Skupina těch, kteří si tu pohodičku dát si žváro u piva nenechají vzít, plus my nekuřáci, kteří si dobré společnosti ceníme víc, než sterilního prostředí, a vezmou zavděk nějakým tím tajným kuřáckým klubem nebo spolkem. Spousta z nich už ze vzdoru, státu a nekuřákům najust. No a to bude právě ta cílová skupina, o které mluvím. Uvidíme, kdo se ujme těch zavřených hospod. Třeba to nebude mafie, bude alespoň spousta prostor pro vznik kuřáckých klubů, večerek, tajných kasín apod. Jak říkám, popustil jsem uzdu fantazii. A jestli se to vše vyplní? Mohlo by. V tomhle státě není nic, co by to mohlo zadržet. To je replika na vaše tvrzení o podobnosti se zahraničím. Mějte se, a debatě "o něčem" zdar.
nikdo: opět ty vaše argumenty. Je až úsměvné, jak moc se zde bijete proti systému a opačným názorům jiných přispěvatelů (ne, že bych měl zcela opačný názor než vy). Nebylo by užitečnější napsat svému poslanci než tady stále dokola argumentovat kdo má vlastně pravdu? Pokud s tím tedy chcete něco udělat a ne jen mudrovat u pivka jak to tady všechno stojí za ...
Mě to nevadí, nějaká kontrola je určitě vhodná. A pro nekuřáka je kuřácké prostředí fakt humus a nedá se to. Jednou jsem takhle byla v podniku, kde volný stůl byl jen v kuřácké zóně, jen jsem si sedla odešla, nešlo to. Snad i ten kuřák to chvíli vydrží. A alkohol, něco takového už snad už je, že když je člověk moc podnapilý už mu nenalejou, ale to mi přijde úsměvné. :D
Vidím, že se tu diskutuje dál a šíří demagogie zastánců kouření v hospodách. Ten zákon měl přijít už dávno a nyní by ohledně toho už byl klid. Naprosta většina lidí by si na to zvykla a nekouření v hospodách by nyní už považovali za něco zcela normálního a samozřejmého. Všechno chce svůj čas než si na to lidí zvyknou. Nevěřím, že kvůli zákazu kouření v hospodách budou mnohé krachovat. Kdo neumí pořádně podnikat a nedokáže do svojí hospody lidí přilákat dobrým jídlem, pitím, možností uspořádaní rodinných oslav atp. nebo hospodu provozuje především jako pračku na peníze tak toho před případným krachem by stejně nožnost kouření nezahranila. Také nevěřím tomu, že se tím vytratí hospodská soudružnost, kamarádství a možnost pokecání. Ono do hospod nechodí pouze sami kuřáci, ale také i nekuřáci třeba na pivo a na panáka a přitom i na pokecání s ostatními oblibenci vysedávání v hospodách. Pokud vím tak pivo a jiný alkohol v hospodách není zakázaný a i to je tím proč někteří do hospody chodí. Argumentace, že nekuřáci kterým kouření vadí si můžou najít nekuřáckou hospodu také neobstojí. Proč by se mekuřáci měli omezovat pouze na některé hospody když na některých menších vesnicích ani nemají na výběr? Neobstojí ani to, že do podnikání by se nemělo zasahovat zákony. Tam kde něco nejde vyřešit normálním způsobem, že si lidi uvědomi, že to či ono není správné nebo dobré, tak je třeba zasáhnout zákonem a sjednat takto nápravu.
Je zarážející co všechno více či méně vážně nebo nevážně a ironicky myslené někteří zastánci kouření v hospodách dokážou vymyslet. Copak si nedokážete uvědomit, že s vaší naívní argumentaci se pouze zesměšňujete? Můžete se třeba stavět na hlavě ale kouření v hospodách stejně ničím neobhájíte. Kouření kdekoliv je zlozvyk a možná by se to dalo považovat i za úchylku a proto není žádný rozumný důvod abychom to měli podporovat.
Vždy to tak bývalo - když někdo potřebuje řemeslníka, pomoc, radu - vždy se zastavil do hospody a měl vše během večera domluveno. Hospoda je, byla i bude místem pro zajišťovaní služeb. Internet se na vesnici neuživí, jako nástroj pro reklamu - živnostník co pracuje ve své vesnici a blízkém okolí prostě zajistí kšeft převážně v hospodě.
Kouření, pokladny,... takové akce nejsou pro zničení podnikatelů, to je jen pro likvidaci vyčůránků... Jsem pro a držím palce takovým zákonům.
pohanko - ale oni kuřáci nemají zákaz jít do nekuřáckého - jen tam nesmí kouřit... Smrdět tam klidně můžou
njn, máte pravdu - mně je to vlastně už taky jedno - do hospod už chodím jen tak 3x do roka "když musím" - kuřáci mne odtud vyhnali a jsem rád. Těch peněz, co jsem investoval jinam... je to poznat
Takže vlastně můžu kuřákům jen děkovat
jmlc:
znám mnoho nekuřáků co si rádi zajdou na "jedno" točené a k tomu si dají svátečně cigaretku nebo doutníček, ten absolutní zákaz je podle mě vrcholná 3.14čovina. Jinak je mi to úplně jedno ač jsem kuřák, je to jen ukázka toho jak se svět v prdel obrací
Už se těším až v hospodách zákáží nalévat alkohol
ale něco takového už je schváleno ne? "hospodský Nesmí nalít podnapilému"
A jsme zase na začátku - omezování svobody - kde je hranice?
Hranice svobody je tam, kde začíná hranice druhého člověka. Tj. nekuřák chce jít do hospody. Může? Jo může. Kuřák si chce zapálit. Může? Jo může. Kuřák si chce zapálit vedle nekuřáka. Může? Ne - protože by mu kazil zdraví - tady je hranice.
Mám právo jít do jiné hospody, kde se nekouří, ale špatně vaří. Je to moje omezení svobody? Proč nemůžu jít tam, kde vaří dobře? Nebo kde se mi líbí? - A proč omezovat sebe? ... Proč jako kuřák ohrožovat kamaráda svým kouřem - nestojí mi snad za to, abych zvednul prdel a šel do kuřárny? ... atd. atd...
Kuřácké části restaurací mají svou potíž v tom, že z pravidla jsou na začátku-vstupu. Pokud je výjimka, pak jsou právě u WC nebo se chodbou táhne kouř do nekuřáckých míst, což kuřák nepozná...
V rámci bezpečnosti provozu se snížila rychlost ve městě na 50 km/h z původních 60ti. Přitom jsou lepší auta a super brzdy s asistenty..
V rámci zdraví se zakazuje kouření v mnoha částech světa, omezuje se a zdražuje se - proč? Aby to někomu ublížilo?
Nerozumím debatám na dané téma, zákon říká jasně.. a když ho nechcete, jděte volit a volte jiné lidi. A že jste volili? No tak nejste ve většině. Takže buď poslechnout nebo utéct do jiné země... Je to tak jednoduché...
Panebože, to nikdo nemusel schvalovat, taková cedulka visela v hospodách od nepaměti, to jak se to dodržovalo je jiná věc.
Ale jen tak dál, zákaz kouření v hospodách, zákaz alkoholu, zákaz vepřového, to všechno je na spadnutí, už se těším...
Tak to vezmeme postupně. Krásná větička, hojně používaná: svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Různě parafrázovaná lze použít kdykoliv kdekoliv kýmkoliv. Ale pokud si to promyslíme, neříká vlastně nic jiného, než že se nemá myslet jen na sebe, ale i na ostatní. To je jejím hlavním významem, kdyby někdo nepochopil. Nebýt sobec. A je jedno zda kuřák či nekuřák. Z hlediska svobody nelze utiskovat. @jmlc - vy se tu oháníte doslova ohranými "příklady ze života" a berete je jako fakt a důkaz, že doteď byli nekuřáci doslova uzurpováni kuřáky: kuřácká restaurace x nekuřácká se špatnou kuchyní (jako by to neexistovalo i opačně), špatně odvětrávaná místnost, průchod přes kuřáckou zónu... Jsem nekuřák, ale s tímto se moc často nesetkávám. Naopak. Pokud je podnik co k čemu, sám se snaží o zlepšení. Ve všem. Nemusí mu to určovat stát, ani jeden zbloudilý netýkavka s citlivým nosánkem. Zákazníci si postupně sami přetvoří podnik k obrazu svému. Nebo bych snad měla být také uražená a omezená ve svých právech, když po celodenním výletu západnu do nejbližší vesnice a hledám hospodu (vy byste nejspíš objevil tu zakouřenou), ale žádnou nenajdu. Mám se vztekat? Komu si mám stěžovat? Co takhle zákon, aby v každé vesnici nad 500-600 obyvatel byl podnik, kde se dá najíst, protože jsem tímto (absencí jakéhokoliv podniku) omezena.
Kozlíku, nesouhlasím s Vámi. Proč by nemohly být hospody s kouřením -- tzv. putyky, kde se nevaří a normální nekuřácké hospody -- restaurace, kde se nají i rodina s dětmi. To Vaše, že to je demagogie kuřáků nepokládám, za správné. Myslím, že naše společnost ještě nedozrála k tomu, aby bylo ve všech hospodách, barech nekuřácké prostřední.
Cituji... Proč by se mekuřáci měli omezovat pouze na některé hospody když na některých ...výběr?
Nekuřáci jsou prý omezováni současným stavem /do května 2017/, ale potom budou omezení totálně kuřáci. Já zastávám názor, že v těch hospodách mají být prostory i pro kuřáky. Jak tedy bylo dříve nařízeno - stavebně oddělené. Chápete ten rozdíl? Hospody pro ty i pro ty druhé.
Kozlik 18.03 - podle Vás to jsou naivní argumentace a jenom se zde zesměšňujeme. Státu jde o zdraví nekuřáků, a Vy si myslíte, že tento zlozvyk, úchylku a je potřeba se odnaučit, ba i vymýtit, tak proč se nazasadit o zrušení tabákového průmyslu a cigarety zpouze již doprodat a nikde pod trestem nevyrábět a neprodávat.
Kuřák kouřící doma ohrožuje svoji ženu nebo naopak, ohrožuje děti, nebo jim dává zlý příklad. Kuřák, kouřící v bytovém domě na balkoně, omezuje svoje sousedy, kteří si nemohou ani vyvětrat, a je i tady na poradně jistě nějaký dotaz, kdy kouř vchází do bytu stupačkami. Takže nestálo by za to, zakázat kouření i doma v bytovkách a panelácích?
Pro mě je třeba nepřiajatelné, aby někdo kouřil v autě, kde veze děti, či nekuřáky. Toto měli poslanci uzákonit-zákaz kouření v automobilu!
Já si dovolím tuto diskuzi trochu zlehčit. Přeji všem kuřákům, aby letošní rok 2017 byl od 1.dubna teplý a slunečný, příjemné počasíčko, aby mohli po celý rok, v plné šíři, využít předzahrádek u hospod. Ti, kdo mají psychiatrické potíže, nechť se těší do uzavřených psychiatrických oddělení, protože tam v kuřárnách je dovoleno kouřit. A Vy, kteří máte problém se zákonem, nebojte se kriminálu. I tam s cigaretkou na rtech budete vítán.
Suma sumárum vy blbci, kteří jste magoři a Vy, kteří pášete kriminální činnost, na Vás státu nezáleží, ničte si svůj proklatý život a zdraví, hlavně když se Vás brzy zbavíme, Vám kouření ve státních zařízeních povolíme.
pohanka 02.01.17 - 18:56: Dobře napsané, ale bohužel nemyslené vážně a s určitou dávkou ironie. Pochybilo rozumných věcných argumentaci a tak přichází na řadu naivní ironie.
pohanka 03.01.17 - 00:37: Tak to jsem rád, že jsem se strefil a odhalil tvoje úmysly. Popuzovat tu ale nikoho k nějaké naivní ironické reakci nemám v úmyslu.
Zobrazila se mi zde reklama na údajně účinné odvykání kouření. To jen pro ty co se nemůžou zbavit závislosti a zlozvyku obtěžovat jiné kouřením.
Upřímně jsem rád, že EET a nekuřácký zákon je.
KDyž podnikatele nechtějí dát peníze lidem, tak aspoň něco půjde státu.
"...tak aspoň něco půjde státu".
Ano, to "něco" ovšem půjde státu jen a jen z již zdaněných, tedy čistých zbylých peněz každého jednoho spotřebitele, konzumenta, zákazníka, takže bych tolik nejásal, že se erár připakuje, protože o to více bude mít tendencí to rozkrást/neúčelně utratit/ přerozdělit/rozdotovat.
Nalijme si čistého vína. Je třeba si řict, že proti kouření v uzavřených prostorech bylo v ČR v petici nasbíráno přes 100.000 podpisů. V zahraničí již tyto zákony jsou několik let standard. Naši poslanci jsou tlačeni i z EU, aby "harmonizovali" předpisy s EU, proto se Sobotka rozhýbal v této oblasti.
Stát prostě rozhodne, udělá zákon, a je to tak. Analogie je např. s časem. V březnu si posuneme hodiny o +1 hodinu. Nikdo se nikoho neptá, zda se nám to líbí nebo ne. Původní tvrzení, že dojde k úspoře elektřiny, už je už překonáno.
PS. EET v českém podání je hloupost, protože on-line účtenky v zahraničí nikde nejsou (vyjma několika exzotů). Spoustu podnikatelů to akorát naštve, zdraží služby nebo vůbec do podnikání nepůjdou.
Když dojde na lámání chleba, zjistíme, že jsme vlastně tak malí, že my obyčejný lid, skoro plebs, nic neovlivníme. Co si nahoře a v EU usmyslí, tak si prosadí ať se nám to líbí, či ne.
Ale jsem zvědavá, jestli Chovanec prosadí nápad s použitím zbraně na teroristu. Já si myslím, že převáží opatrnost a hezky to vysvětlí, proč ne.
P.S. Směji se tomu vínu a chlebu.
radarbrdy:
protože kdekoliv na světě jsou daňové úniky nejhorší zločin, jen čecháčkové vychcávají se vším jak se dá, nakonec budou vychcávát i s EET.
Čecháčkové budou vždy papažtější než papapež a Bruselu a USA budou tak dlouho lézt do konečníku, až se konečně ztratí z mapy.
Co znervózňuje mě – a to o dost více, než zakouřené hospody (kam nechodím), je to, že mezi školními dětmi je kouření stále "prestižní" záležitost. Myslím, že proti tomuto by se mělo bojovat mnohem intenzivněji, a zatím se nedělá skoro nic (anebo špatnými postupy). Pokud někdo začne kouřit v třeba 18, je to jeho věc; je dospělý. Ale naprostá většina kuřáků s touto neřestí začíná ve věku, kdy by se jim cigarety vůbec neměly dostat do ruky!
Slovo "tomuto" se píše dohromady. Myslím, že tzv. automatické opravování textu na Poradně funguje nepříliš dobře...
Pohanko – nějaké automatické opravy tu fungují (přerovnávání odstavců, odstraňování některých dvojitých znaků apod.) V mém příspěvku tato funkce buhužel rozdělila i slovo "tomuto" (ale v doplnění už je správně).
Tomkk – podle mě by mládež do 18 let měla mít přísný zákaz vstupu do hospod, kde je (bylo) povoleno kouřit... V těch filmech mě to také rozčiluje. Já bych klidně nechala kouření v některých hospodách a podobných zařízeních, ale raději bych ho omezila na ulicích měst (možná bych vytyčila nějaké kuřárny). Stejně se potom všude válejí špačci + dává to právě ten špatný příklad.
Tak s tímto názorem musím souhlasit. To je jistě důležité, bojovat od mala, protože závislé se děti stávají v dospělosti tím víc, čím dříve si to zkusí.
Automatické opravování textu podle mého názoru zde není aktivováno, nebo já alespoň nemám.
Ale ono i to, že mladí neuvidí v restauracích dospěláky "dospěle" kouřit je přínosem.
Co je celkem smutné je, že i ve filmech je stále kouření prezentováno jako něco normálního, skoro frajerského. Někdo může namítat, že pokusit se omezit viditelné kouření v v médiích (podobně jako třeba nahotu) by bylo jako za komunistů, ale není to pravda. Zrovna zde i ti komunisti dost selhali, protože i v socialistických filmech, které mohly vychovávat, kouření neomezili, možná naopak, přijde mi, že tam před kamerou hulil každý "frajer".
Vážení, chcete vědět konkrétně, jak vypadá manipulace stádem? Tak si přečtěte toto:
V libereckém kraji navzdory obavám z EET hostinců přibylo. Za rok o stovky.
.-.-.-.-. . . Na konci roku evidoval živnostenský úřad v Libereckém kraji 6528 podnikatelů v řemeslné živnosti hostinská činnost, o 362 více než před rokem. EET byla v ostrém provozu spuštěna 1. prosince ... ...se měla podle informací z finančního úřadu týkat 3000 subjektů. zdroj: Deník www.deník.cz
A teď mi vysvětlete, když je 6528 vydaných živností a jen 3000 subjektů kterých se týká EET, co je ten zbytek 3528 živnostenských oprávnění. Podle mě jsou to jednak zmrazené živnosti, nebo hospody, kde mají v rodině víc živn. oprávnění. Ale: ČTK z toho vyvozuje, že přibylo hostinců(viz titulek), přestože přibyly jen živnostenské oprávnění.
Ale každý, kdo nepřemýšlí, a jen bezduše přebírá tisk, se s vámi bude do krve hádat, že hostinců přibylo. Já neznám ani jeden, který by přibyl. Zato znám několik zrušených.
A teď mi řekněte: Pracují v ČTK hlupáci, nebo je to záměrně, s nějakým účelem šířený fake? Co na to nový uřad pro tisk a informace?
Chodím pravidelně na taneční zábavu. Není tam obsluha, ale chodí se k barovému pultu. K dispozici pivo, víno, minerálka, chlebíčky a tvrdý alkohol. Objednám několik položek. Obsluha sčítá z hlavy, někdy si není jistá a tak znova. No musel jsem se i vracet kvůli reklamaci.
A pak se objevil uprostřed pultu terminál.
Objednám, obsluha ťukne. Objednám další a zase ťukne. Když dokončím objednávku znám přesně cenu a platím. Obsluha se otočí k pokladničce a ještě nemá vyhledané drobné a účtenka je vytisknutá.
Vše podstatně rychleji než dříve a navíc bezchybně.
jentaak: oni si to přizpůsobí, aby to vypadalo dobře a jim ku prospěchu.
Koukám raději vždy okolo sebe, co je v reálu, na nějaké tabulky, průzkumy, řebříčky jsem přestala věřit. Vše se dá zmanipulovat ku prospěchu něčemu, někoho.
To jsem ráda, že jste spokojený. Já když jsem o to zajímala /trošku/, tak mi to připadala pro obsluhu dobré, je to přehledné, ale někdy ta technika, no. Ale vždyť to znáte sami, co se někdy vyvrbí okolo počítače.
Jsem nedůvěřivý, tak jsem hledal ten zdroj. Dalo mi to sice dost práce, ale je to tady. Moc jsem nevěřil, ale opravdu uvádějí jako zdroj ČTK. Bohužel na webu ČTK jsem nic nenašel. Asi je to mezi placenými zprávami.
A když to tu píšu. jak nám media lžou, nikdo mi nechce věřit.
pohanko, to víte že mně to taky napadlo, ale nikde jsem kromě jejich twiterového účtu nenašel žádný kontakt na CTHH. S velkou chutí bych si je otestoval, hi.
Tak jsem se dostal až ke zdroji. Tu zprávu opravdu vydala liberecká redakce ČTK, 4.1.2017, mám kompletní zprávu, kdyby to někoho zajímalo, a tak jsem se ptal dál v Liberci.
" Mohl by mi někdo z vaší redakce odpovědět na jednu jedinou otázku? Jak, kdo, u vás v ČTK přišel na to, že vyšší počet vydaných živnostenských se rovná víc otevřených hospod? Vždyť to jsou dva naprostou nesouměřitelné údaje?".
No a dostal jsem následující odpověď,cituji:
" Dobrý den, uznávám, že titulek zprávy je poněkud zavádějící, bohužel do 75 znaků nelze napsat všechno, a tak se v něm často zjednodušuje. Hned v čele zprávy je ale jasně napsáno, že jde o hostinské živnosti a tedy nikoli o hostince jako takové. Hezký den, jméno a podpis".
Podle mně je vysloveně lživý. No nic. Můžu se jen dohadovat, jestli to byl záměr, nebo něco jiného.
Tak to jen tak na okraj celé debaty o hospodách. Nevěřte ničemu, s čím na vás kdo přijde. Ověřujte si zprávy, jak jen můžete. Nebuďte tupé stádo, které uvěří každému titulku, každému tvrzení.
No a nechtělo by to zařadit do kontroly nového úřadu? Jakou ne-věrohodnou zprávu tady předkládají čtenářům?
Jestli má mít nový úřad 10-20 lidí, tak toho moc stejně nezkontrolují, ale spíše se zaměří cenzurovat jeden směr, a otráví jenom obyčejné lidi..
Tak to jste dobrej ,,nikdo,,, šel jste po nich a dostal se až ke zdroji.
Napíšou všechno možné, aby se vykroutili. Ale dají si snad určitě příště pozor, aby byla zpráva věrohodná, nebo aby tak alespoň vypadala.
Jsem pro, abychom se nedali a na každou nepravost reagovali. Abychom psali poslancům, vládě, či státním organizacím, novinářům, co se nám nelíbí, abychom poukazovali na zbytečné zákony, zavádějící a manipulativní informace. Nemůžeme být ovce, nemůžeme si všechno nechat líbit. My /pracující a podnikající/ je platíme, oni tam jsou pro nás.
Též ale, abychom pochválili, co se povede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.