Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
náhodně jsem narazil na tento kámen, ale nikdy předtím jsem podobný neviděl, takže bych rád někoho poprosil o určení. Děkuji a přeji hezký zbytek večera.
Jak tady píšou, lom to má, jako pazourek. Nejčastěji ho najdete v písku nebo jílopísku. Jak ho štípnete má sklovitě šedou až šedozelenou barvu.
Ve Wiki píšou, že se jedná o formu křemene řazenou do odrůdy chalcedonu (často se skelným vzhledem). Pokud si vyjedete pár obrázků pazourku, jsou tam i hnědě zbarvené. Takže souhlasím s tím, že by to mohl být pazourek. M.
Ano, lze je u nás běžně nalézt. Záleží na lokalitě. Někde jsou hojně zastoupeny, jindy na poli najdete jediný. Prý je k nám zavlekly ledovce.
Dobrý večer,
Na tom kameni jsou i uštíplé plochy zbarvené do šeda. Dnes jsem navíc našel podobný kámen, tak jsem ho vyfotil pro srovnání. Jinak oba kameny byly poblíž jílovité a štěrkovité půdy. Pokud by to byl pazourek, je to nějaký důkaz o pravěkém osídlení i když není štípaný (byl např. donesen z určité oblasti)? Nebo je běžné ho v přírodě nacházet? Děkuji.
Je minimální pravděpodobnost, že by ten Váš patřil pravěkému lovci. Ti ho vyhledávali, tak jako Vy. To protože se dobře štípal a vzniklá hrana byla ostrá a tvrdá, tak se hodila na hroty, řezání a škrabání. Oni ho dovedli šikovně oťukat, aby měl žádoucí tvar. Však si to zkuste, ale bez kovu, bez kladívka. Zjistíte, jací byli machři. Ostatně ty Vaše jsou evidentně neopracované.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.