Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokladny EET

Od: magdalen* odpovědí: 32 změna:

Jsou prospěšné, či škodí a komu? Kdo se jim brání nejvíc OSVČ s paušálem?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vsicikradu
hodnocení

0x

problém je že to obtěžuje podnikatele, musí věnovat čas téhle blbosti podpořenou babišovými kecy a "televizním spotem" na úrovni teletubís , navíc ,za nejenže za ten čas strávený nad řešením eet kravin nedostanou zaplaceno. Navíc jsou podojení ještě vstupní investicí jako dementní pokladna, placení spojení, spotřebního materiálu do tiskáren. Navíc to není nic co by zlepšovalo jejich služba a kvalitu podnikání, je to jen zbytečná povinnost.

Další efekt je, že těch 18 miliard, co babiš avizoval, zaplatímě my všichni, . Nevšimli jste si vyšších cen?

PS: a to navíc nemluvím o morální neomluvitelnosti tétohoto zločinného zákona, zásahu do svobody podnikání a utracených penezích do tohoto centrálního šmírovacího systému, pokud vím, zakázka "vyšla" na starou znémou firmu IBM.

hodnocení

0x
Nejvice to vadi podnikatelum, co nejvice kradli. Ti co jsou poctivi. Tem to nevadi.
Jinak u nas zadne vyssi ceny nejsou. Majitel ma krasne auto pred hospodou a pokud nekdo breci ze nemate penize a ze je v hospode ci restauraci draho. Tak at ji doma a pije lahvace. Je to lehky.

albatros498022*
hodnocení

0x

Tomu, kdo neokrádal ETT naprosto nevadí, vadí pouze těm, kteří neprováděli odvody tak jak měli.

Takže ti, co doposud poctivě platili daně, ti ty zvýšené náklady nemají? Ti nemuseli zaplatit za nový software nebo za nové pokladny? Ti nemuseli věnovat spoustu času implementaci téhle buzerace? Ti nemusí řešit online připojení? Těm nehrozí desetitisícové pokuty za formální opomenutí?

Jistě, některé velké firmy jsou v pohodě, protože v jejich nákladech se to ztrratí, ale čím menší živnostník, tím víc ho to zasáhne - a je jedno, jestli poctivě platil daně nebo ne.

"čím menší živnostník, tím víc ho to zasáhne - a je jedno, jestli poctivě platil daně nebo ne.

To právě není. Pro toho poctivého to bude pouze otrava a nepříliš velké náklady navíc. Někdo bude bručet, jiný uvítá, kdy se zbaví nekalé podvádějící konkurence, která byla díky daňovým podvodům levná a tlačila i jeho ceny dolů.

Kdo bude křičet opravdu hodně je ten, komu hrozí že o opravdu hodně přijde, tedy ten, kdo nepřiznával příjmy. A bohužel, realita je taková, že jich málo není.

doplněno 08.12.16 20:39:

To souhlasím. Přesně jak říkáte, každý bude křičet, i kdyby měsíčně přišel o stovku. Je to pochopitelné a chápu to. To je taková lidská vlastnost. Kdyby dnes dostali všichni zaměstnanci k platu přidáno 500 Kč, většina to ani nezpozoruje. Pokud by všem bylo 500 Kč z platu sebráno, budou snad hořet v ulicích i auta.

Zbytečné náklady jsou zbytečné náklady - a je jedno, že jsou podle vás "nevelké". Co kdyby vám zaměstnavatel sebral jen tak každý měsíc z výplaty byť pouhé dvě stovky? Taky "nevelké náklady" - a to by bylo řevu.

venkov4ever*
hodnocení

0x

Nabízím trochu jiný pohled, cituji ze Soukupova Týdne: " Ministr (Babiš) dobře ví, co dělá. V Chorvatsku se tamnímu Babišovi, který zavedl e-tržby, podařilo zlikvidovat stovky konkurentů,"líčí hospodský. Na mysli má Ivicu Todoroviče, majitele chorvatského Agrokoru, jehož mocná síť prodejen Konzum hbitě nahrazuje malé krámky živnostníků umořených e-pokladnami.

Pro pořádek dodávám, že mě se EET naprosto ne(do)týká. *fn*

ucetnictvi
hodnocení

0x

Mně se EET netýká /hotovost neberu/, ale prochází mi rukama účetnictví malých firmiček. Mohu říci, že bez EET se u hospodských dají udělat daně nulové. Teď už to nepůjde. A to je asi smysl zavedení EET.

vsicikradu

není problém jen udělat výdejnu piva do kelímku a pilo by se v jiném prostoru (klubovně) , která by byla provozovaána jiným ičo.

mytrix*
hodnocení

0x

Já jsem názoru, že EET je dobrá věc. Je pravda, že zejména pro vesnické podniky je to docela zátěž, navíc když nejsou plátci DPH (takže nemají žádný benefit z nově snížené sazby). A teď to ani není tak o jednorázových nákladech, jako spíše těch paušálních, kdy musí platit za internet nebo i za samotný software.

Jinak ve všeobecnosti skoro všichni tito lidé, kteří mají s užíváním problém, se vymlouvají na nutnost něco evidovat a tím vyšší pomalost při obsluze. Jako ať se na mě nikdo nezlobí, ale toto jen přiznávají, že do této doby na to kašlali, takřka nic neevidovali a podklady pro daně si nejspíš volali Vlastu Plamínkovi, ať jim to vyvěští z koule. Nebo kdy jindy to dělali, když jsou furt v práci? Nad tím se už nikdo nepozastavuje. Naopak tento systém jim zajistí, že v tom budou mít naprostý pořádek. Ale to se řadě lidem nelíbí.

Ostatně podobné věci jsou slyšet i u kontrolních hlášení, kolik moc peněz navíc to firmy stojí. Já jsem vystudovanej ekonom a aktuálně pracuju spíše v oboru IT ve vlastní firmě a žádné zvýšené náklady nepociťuji. Jestliže řádně vedu účetnictví, pak už od počátku všechny doklady zadávám do účetního programu se všemi údaji a nic navíc evidovat nemusím. Poslání kontrolního hlášení je tak otázkou na deset minut. Ostatně to co dělá kontrolní hlášení bylo součástí daňového systému již dříve a to v podobě přílohy k přiznání DPH, kde byly vesměs údaje, co jsou teď v KH. Jen je nikdo nevyžadoval.

Co považuji jako negativum, tak změny názorů p. Babiše na některé dílčí části, kdy se týden před spuštěním začne zabývat tím, že ty a ty skupiny by tam být nemuseli. Čím více výjímek, tím je celý systém ve výsledku horší.

utrata

Zprovozňoval jsem EET známým v systému LILKA - je to levné a bez měsíčních poplatků. Neštěstí je, že je na dodávaném tabletu kompletní Android včetně všech zbytečností (Facebok a pod.), které se automaticky aktualizují a při tom LILKA zatuhne. O2 eKasa je zase drahá, má měsíční poplatky a je složitá a nervy drásající instalace. Navíc jsou při provozu přes LTE občasné výpadky spojení, přes 3G to je téměř nepoužitelné. Při připojení přes spolehlivé WiFi to docela jde. V obou případech je ale drahý provoz - termotiskárna. Narazil jsem ale na řešení, které je opravdu spolehlivé, s levným provozem (využívá PC s WIN 7 a vyšší verzí) a pro drobné podnikatele je navíc zcela zdarma. Program se jmenuje AdmWin, pro ubytovací zařízení pak HotelWin. Start verze je zdarma ke stažení na www.admwin.cz

boban1

Díky za radu, ten program jsem si stáhnul a vypadá to opravdu zajímavě!

nikdo*

pohanka*
hodnocení

0x

Na hodnocení je ještě příliš brzy. Zatím se bude postupně zavádět. A jak jsem si všimla, již dříve v některých restauracích podobné kasy již mají. Plno hospod a restaurací nyní ke konci roku končí a zakládají se nové firmy, aby začali od nuly, s čistým štítem. I to možná o něčem svědčí, ale to si musejí sami majitelé přiznat, jak to je. Moji rodiče byli na hospodách desítky let a vím, že se dá. Myslím, že kupovali kávu v obchodě a cigarety. Ale bylo to 70-90 léta a 4. cenová skupina a hodnoty všeho se počítaly na desetníky, koruny, ale v tom měřítku jim to zřejmě pomáhalo k penězům navíc. Dnes to bude o něčem jiném, jiných možnostech, vstupech, surovinách.

Je dobré, když se vybere dost peněz z daní, ale více je důležitější, jak se s těmito financemi hospodaří. A to je ta slabá stránka. Obávám se, že čím víc se peněz vybere, tím víc se utratí a rozfrcá, zavede domů, či jinému do kapsy. Ve velkém státním rozpočtu se nedá všechno uhlídat, jak nám ukazují mnohé kauzy.

Takže nepoctivé osoby najdeme jak dole, tak ve vrcholných politických místech.

V jakémkoliv oboru jsou změny, každý zaměstnanec se musí učit stále něco nového. Ať je to administrativní pracovník, nebo dělník ve skladu, v továrně. I běžný poštovní doručovatel se nyní bez práce na PC neobejde a také dříve chodil jenom s brašnou, kdo to nezvládl, když se vše zavádělo, tak skončil, byla jsem svědkem. A takový pracovník poštovní přepážky by mohl vyprávět, co všechno nového jeho práce obnáší, co všechno nového se stále musí učit.

Tedy naříkat, že práce se systémem EET zdržuje, že je to složité můžeme, ale časem se všechno naučíme, zrychlíme a zmechanizujeme.

Bude dobré, když tento systém bude zaveden na tzv. večerky, kde v některých nevidíte moc velkou návštěvnost, různé mini-markety, čínské jídelny a vývařovny. Potom se tam snad nebude objevovat neidentifikovatelné maso z nelegálních jatek. Proč mám stále pocit, že tam by byly kontroly více než třeba.

"Plno hospod a restaurací nyní ke konci roku končí a zakládají se nové firmy, aby začali od nuly, s čistým štítem."

Copak někdo téhle Burešově pohádce věří?

rv*
hodnocení

0x

Celá společnost má vícenáklady na běh EET - to je ztráta. A toto je za cenu mírné změny v přerozdělování toku peněz ve společnosti (a jak je známo, přerozdělováním žádná společnost nezbohatla). I ten, kdo si myslí, že se ho to netýká, tak se mýlí. Poctivý hospodský má vícenáklady s EET, tak třeba zdraží. Ten nepoctivý zdraží tuplem, nebo se na to vykašle, protože mnohdy i při nepoctivosti nedosahoval žádného zisku (typicky malé vesnické hospody).

hodnocení

0x

Myslím, že částečně vám odpoví následující obrázek. Použil jsem dva grafy, co v jiném vlákně dohledal "ra252" a na časovou osu k nim přidal schválené změny paušálu. Tam je velmi dobře vidět, jak pohádkové zvýšení paušálů způsobilo, že výběr daně z příjmů od živnostníků klesl o 90% !, tedy že daň z příjmu živnostníci prakticky přestali platit a táhnou to už jen zaměstnanci. Proto není pravda, že Babiš proti sobě poštavil živnostníky a zeměstnance, poštval je proti sobě ten, kdo takovéto neplacení daně živnostníkům umožnil. A paradoxně to v prvním kroku byla ČSSD s tehdejším ministrem financi Bohuslavem Sobotkou, kterou naivně jako svoji "ochránkyni" často volí levicověji smýšlející zaměstnanci. No a dorazila to později dalším zvýšením paušálu tehdy Topolánkova ODS.

A kdo se jí brání nejvíc? Především všichni ti, co podvádějí, protože některým to zkomlikuje zatajování příjmů a platí tedy velmi nízké daně z příjmu, ato jak ti co uplatnňují paušál, tak ti co ho neuplatňují. Ti co správně "optimalizují" a vykazují minimální příjem a mají děti, tak dokonce místo placení od státu ještě peníze dostali! Daň se jim bude nyní prostě vypočítávat z vyšší reálnější částky. Samotné EET je ale jen prvním krokem, protože nyní mohou používat paušální odpočet 60% i lidé, kteří mají jem minimální náklady, což je opravdu pohádkově štědré a neudržitelné. Fungovalo to zatím jen díky tomu, že většina nepodnikajících lidí ani netuší, jak je tento systém k některým živnostníkům štědrý (ale oni to tak samozžejmě necítí, oni každou vydělanou korunu považují za svoji a placení daní považují za zločin.)

doplněno 08.12.16 18:05:

To "nikdo": Já ale netvrdím, že to nepodvádějícím nebude vadit vůbec. Samozřejmě že je to práce navíc i vícenáklady. To je ale podobné, jako že si každý z nás musel koupit bezpečnostní vložku a solidní dveře, protože mezi námi jsou zloději. A také je otravné byt i auto stále zamykat a odemykat, zamykat, odemykat..

Bohužel se ale daňové podvody rozrostly do tak obludných rozměrů (opravdu vím, o čem mluvím), že se s tím prostě něco dělat musí. Že je EET to pravé netvrdím, já bych raději volil poviné bezhotovostní platby a postupné zrušení papírových peněz. Ale to by tu byl ještě větší křik.

Pokladny EET
jendad

A to nám náš nejlepší ministr financí pan Kalousek tvrdil , že DPH je nejlepší dan na výběr. A vy nám tu tvrdíte že danové uniky dosáhly obludných rozměru :(

stir*

a proto Kalousek neustale pracoval na zvysovani dani a pote naridil i povodnovou dan pro kazdeho zamestnance 100kc mesicne. Holt nekdo ty zivnostniky musel zaplatit...a byli to prave zamestnanci a duchodci, kterym zmrazil na nekolik let duchody. Ekonomika byla pridusena, lidi neutraceli a zivnostnici jeste vic kriceli - zacarovany kruh!

mp*

Tak to je taky výborný nápad, ty bezhotovostní platby. Dneska jsem si shodou okolností nechal udělat nabídku od ČSOB na zavedení platebního terminálu. Tak nic nedostupného. Poplatek z každé transakce 2,22 procent. Měsíční poplatek 300 kč v případě, že bych měl u nich i účet. ten mám jinde. Chci jít s dobou, ale všechno něco stojí, nakonec to ale zaplatí zákazník, těm bohatým to asi nevadí. Naštěstí je legální si ty poplatky nechat proplatit od hostů. Prostě máte komfort platit i kartou, ale je to o 4 procenta dražší. Myslím, že si toho spousta hostů ani nevšimne.

nikdo*

Jen k těm bezhotovostním platbám. Já to považuju za nejhorší omezení svobody člověka, jaké se plánuje. Uvědomujete si jak se stanete okamžitě závislí na tom kusu plastové kartičky, na technice, na elektrice, na někom, kdo bude vládnout tomu systému? Uvědomujete si, že když si někdo mocný usmyslí, že vás klidně nechá chcípnout hlady, protože si bez funkční kartičky nekoupíte ani rohlík? Jak půjčíte kamarádovi stovku do výplaty? Jak půjčíte kamarádovu v hospodě pár korun, které mu chybí na zaplacení útraty. Jak dáte dítěti kapesné? Copak vám nevadí, že stát bude mít absolutní přehled, co se svým majetkem děláte? Copak se toho státního chomoutu nebojíte? Vždyť je to novodobé nevolnictví... A spousta lidí tomu jak vidím nadšeně tleská. Ale bacha. Bude mnoho povolaných, ale málo vyvolených.

A kdo si myslí, že je to scifi, tak dva odkazy:

ac24.cz/...
nejvic-info.cz/...

sebod*

nikdo. Bohužel si toto lidé vůbec neuvědomují. Jasně, hotové peníze Ti doma v matraci mohou sežrat myši. Ale všem okolo bankovky zůstanou. Bezhotovostní styk je velice zranitelný a zneužitelný. Stačí málo a lidé budou bez možnosti cokoliv koupit.

Také se s hrůzou dívám na to, jak lidé dělají naprosto vše pro to, aby při narození dostali čip do ucha a od té chvíle bylo celé jejich chování kýmsi sledováno a řízeno. Asi jsme opravdu jenom to bezmyšlenkovité stádo...

mp*

Mě třeba navhly, ani je nechtěla brát počítačka. Znáte třeba román od Ondřeje Neffa - TMA? Nebo třeba Orwela? Ono to někdy třeba každému hned nesepne. Podle mě to Němcům to třeba seplo ve třiačtyricátym u Stalingradu. Komunistum to seplo docela brzy, a pustili to rychle. Teď zase zatínají drápky, podle mě stejně nemají šanci. Chytrej lidí je stejně víc.

Stalo se mi že měli v bance blbý den a prostě mi nepřipsali výplatu na účet... byl jsem zrovna 2 týdny mimo republiku a spoléhal na to že všechno půjde přes kartu a bude OK ... nebylo, penále za neuhrazené platby..a z banky omluva a nic víc ty penále a zhoršení platební historie odmítali řešit...

asd1

To je dost zaváděnící tabulka. Víc by se hodil průměr zisku státu na jednoho zaměstnance/ na jednoho živnostníka. Nejen příjmy státu, ale i výdaje. Včetně nepřímých daní = soc. a zdravotní pojištění. Aneb živnostník který nevydělá ani korunu, zaplatí státu 50k ročně jen za to že má živnostenský list. Pak ty čísla budou vypadat jinak.

Zaměstnanci kteří brečí jaké platí daně - můžete jít dělat na sebe. Ona to zas taková sranda není. Pokud si myslí, že živnostníkovi něco dávají ze svého, tak to opravdu ne.

EET je nesmysl, který bude živit jen další hafo úředníků a zaplatí to obyčejní lidé. Kdo šidil, ten bude bez problémů šidit dál, kdo nešidil ten zatáhne desítku ročně za příslušenství a o to zdraží.

Jak už tu padlo - je to naprosto stejné jak by si každý řidič musel za svoje peníze povině koupit rychloměr s online připojením a zavedl by se úřad který bude udržovat systém a rozesílat pokuty a kterému lidi budou moct bonzovat kdo ten rychloměr ještě nemá.

Přitom tu jsou sídla firem na Bahamách, akcie na anonymního vlastníka, daňové prázdniny pro cizince - tam teče výrazně víc peněz než z normálních lidí.

sebod*

asd. Většina firem, co se živí dalším podvodem - to jest odkupem pohledávek a jejich vymáháním, má sídlo kdesi v Tramtárii. Za souhlasného přikyvování vrchnosti. Pročpak asi? Tam utíkají miliardy. Ale to je "uvědomělému" občanovi šumafuk. To ho tolik nebolí jako to, že nedostal jednu jedinou účtenku za pivo. Takže lidu byli předhozeni živnostníčci, udavači mají plné ruce i mozek zaměstnaný udáváním, trošku rozumně smyšlející lidé jsou ze všeho otrávení a přestali věřit v rozumná řešení, tím pádem nic neřeší, no a vrchnost si jenom mne ruce, jak se může i nadále v klidu obohacovat. Není nad to zblbnout davy *zed*

nikdo*
hodnocení

0x

Píšu tuhle reakci jen tak, z voleje, přímo do klávesnice. Už mockrát se tu řešilo EET. Mockrát tu padlo od nás odpůrců co nám vadí a proč. A stejně se zase dozvím od zastánců, že tomu, kdo nekradl, to přece nemůže vadit. Tvrzení bez jakýchkoliv důkazů, jen na základě svého přesvědčení, aniž by se kdokoliv jen na okamžik zamyslel nad našimi argumenty a buď je popřel, jako neexistující, nebo nedůležité, prostě se k nim "nějak" postavil. Ale to nikdo z vás zastánců EET neumí. Váš jediný argument je ten co jsem napsal výše. Jiný nemáte, přestože jsme tu několikrát dokazovali, že to není pravda. K čemu je taková diskuze-nediskuze? Když jedna strana není ochotna poslouchat tu druhou a diskutovat? A místo toho si tu vedete jen monolog, naposlouchaný z TV, o zlodějích neplatících daně. Trochu se zamyslete. Uvědomujete si, že jestliže mám pravdu, potom jste za hlupáky? A pokud je pravda na vaší straně, že jste tu za ignoranty, kteří jsou neschopni svoji pozici obhájit argumenty, protože zatím od vás nebylo slyšet nic jiného, než jednoduchá rovnice živnostník=zloděj? Jak kolovrátky. Tak se tu mějte. Já se toho zatím nezúčastním. Dokud z vás nevypadne něco nového, na co má cenu reagovat.

korina*

Já si taky myslím že to je nesmysl hlavně u těch malých provozoven. Moje dcera má v pronájmu denní bar a jde pouze o přivýdělek při mateřské, nikoliv o výdělečnou činost.Lístky lidem vydá a nikdo si je nevezme akorát jimy plní nádobu k tomu určenou.No budoucnost nám ukáže jestli to byl dobrý nápad.

haf

Korino - to bude mit dcera hodne slosovatelnych uctenek, tak je doufam nevyhazuje :)

antibabis
hodnocení

0x

Je to eknomický, spoečenský a morální zločin, okrádá podnikatele o čas, peníze za pořizování nesmyslných krámů a ještě hrozí obrovskými pokutami. Navíc takto označuje podnikatele za potencionální zloděje, na které je potřeba dohled (na židy byl na začátku taky nutné zvýšené dohled a jak to dopadlo). A doplatí na to celá společnost, i včetně těch kteří volili bureše, jak sliboval, že to přinese miliardy do rozpočtu... Už jste to poznali, jak miliardy vás všech "jdou" do rozpočtu, když zdražily věci (restaurace, hospody, prodejny...). Tak jste si to asi nepředstavovali, že ne, když se to dotkne i vašich peněz. Navíc to podnikatele vystavuje stresu a taky takhle burešovo ministerstvo (pardon finanční správa) získává data o podnikatelích. A taky spousta lidí pověsí živnost (když ne sebe, že jim stát znemožnil fakticky podnikat některým) nebo zařízne platby kartou. Navíc je to zprasený zákon, když pominu, že je škodlivý, je i plný chyb a amatérismu.

Babiš by mel být trestám za škodu velkého rozsahu, velezradu a loupež.

Jde obejít tím v některých situacích, kdy se často prodávají věci za stejné ceny například 30 Kč a 150Kč , kdy je možné vygenerovat jednu účtenku a vytisknout ji více lidem , aby časové zpoždění nebylo zpozorovatelné.

smudlik
hodnocení

0x

Já nevím, proč se vztekáte. Poctivý podnikatel nemá problém. Náklady na zavedení EET (pokladna, software atd) jsou v pohodě daňově uzantelné náklady. Tak co. V civilizovaném světě je normální, že se automaticky vystavují za nákup účtenky. Také je u slušných lidí normální, že se nepodvádí s daněmi. Já nevím, z pohledu slušného člověka nevidím problém. Prej sters u podnikatelů. Jaký stres z toho má poctivý a pečlivý podnikatel? Podvodník určitě, protože se mu podvody zase o trochu ztížily. Ono podle nich by bylo správné, aby daně platili jenom zaměstnanci = socky =debilové. Podnikatelé si furt stěžují na to či ono, jak mají moc povinností, moc práce, nic nevydělají, žádná dovolená, starosti, již 10 let jsou kontinuálně ve ztrátě, ale přitom postali vilu, nakouili auta, atd. Tak ať se na to vykašlou a jdou do práce, jistý plat, dovolená, po šichtě klid... Ale to najednou nééééé. Proč asi?

nikdo*

Milý šmudlíku, kdyby jsi nebyl líný číst, tak by jsi se tady na poradně dočetl co třeba vadí konkrétně mě. Je to tu několikrát, v různých otázkách. Píšeš daňově uznatelný náklad? Velký kulový. Daním-li výdajovým paušálem,, a mám-li podnikání jako vedlejší činnost, a můj obrat je tak malý, že nemám z čeho odečítat, potom celý náklad na EET půjde tedy z mé kapsy. V podstatě mi sníží můj zisk. Už chápeš? Žádný odečet. Jasno? Nevím, kolik je takových jako já, ale to mi je jedno.

A ty kecy o odečtech, to jsou jen proklamace pro lenochy jako ty, kteří si nejsou schopni zjistit celé informace a jen sedí u TV a považují za svatou pravdu vše, co se tam objeví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]