Nejste přihlášen/a.
Zdravím, občas doma vyrábím domácí ovocná "vína" mám normální skleněné demižony, ale ty se mi špatně mejou a navíc, rád dělám jen malé množství vína a velký demižon je k tomu nevhodný. Koupil jsem si takové ty zavařovačky 3,75l a do toho plechového víčka udělal dírku na kvasnou zátku a utěsnil "hot glue", to funguje suprově, sklenice s skvěle mejou, zátka funguje, ale po cca dvou použitích se povrchovka toho víčka "prorezla" a je taková "zasyflená" nebo co... a přendavat kvasnou trubičku do novýho výčka mi přijde naprd. Nedělají se nějaký jiný vička, třeba plastový?
Koukal jsem, že se dělají takový kýble na kvašení do kterejch se jenom prdne ta trubička a je hotovo, ale nejmenší jsem viděl 15l což je moc. Někdo kvasí v PET a někdo říká, že je to špatně. Jak to tedy je, když mi to kvasí tak do 15%?
Nebo máte někdo typ na kvasnou nádobu s malým objemem, která má široké hrdlo?
Díky
Sklenici od okurků 5l, přetáhnou igelitem nebo mikrotenovým sáčkem a propíchnout jehlou dírku. CO2 uniká a vzduch se tam nedostane. Mastit tam kvasnou zátku? Důvod?
Speciálně "sklenici"se omlouvám za hovorovou raritu, mají pouze 3680 ml, což určitě něco důležitého znamená
To zírám. To je tedy rarita mít doma sklenice od okurek s obsahem 5 litrů
Jistě pětilitrové sklenice se dělaly a chráním je jako oko v hlavě. A ta skoro čtyřlitrová za 35 Kč to je snad dražší než plná okurek.
Totéž pětilitrový demižon asi za 120 Kč. Totiž ten samý demižon plný vína je jen o málo dražší.
Byly i opravdu velké korkové zátky na ty čtyřlitrové sklenice. Kvasné trubicky drahé i rozbité v krabici. Vrazil jsem do zátky trubku, třeba i z propisky. Na ní hadičku konec poneřený do nádobky s vodou.
Pamatuju zamlada, když rodiče ještě kvasili, tak používali na ty nádobky s vodou, staré průhledné lékovky(skleničky od léků). Dneska se snad už do skla léky nebalí, ale určitě by šly použít např. zkumavky, nebo odměrky.
nejde mi o kvasnou zátku, jde mi o nádobu ve které bude probíhat kvašení, sklo je super, protože je v něm všechno vidět, je víceméně neporézní a dobře se meje, ale demižony mají úzký hrdlo a proto se špatně mejou. Plastový nádoby jsou podle někoho naprd a podle někoho ne? Podle googlu jsou nádoby PE (špatný), PET (50-50) a pak "potravinářskej" plast, kterej se normálně na kvašení používá, ale já to neviděl v malejch objemech (do 5l). Používám Sklenice 3,75l se širokým hrdlem, ale plechové víčka korodují, dělá se na to třeba plastový víčko? Nemůžu ho najít...
Blíž jsem to nehledal, ale určitě to existuje. Koukněte na tohle, třeba Vás to inspiruje.
Kdysi, dávno tomu, jsme měli doma takové gumové "čepičky", vypadaly jak velký pesar (jestli víte, co to je ) s hadičkou uprostřed, do které se strkal běžný kvasný uzávěr. Navlékaly se hrdla právě těch velkých zavařovaček (4 litry). Byla to náhrada za tehdy běžné korkové špunty. Ale obávám se, že už to neexistuje
.
Na to jsem koukal, ale na český zavařovačky to nejde a s těma jejich to vyjde jako velká cenová raketa...
Vždyť v každé drogerii mají kvasný klobouček za pár korun. Gumová plechetka na hrdlo. Upevní se gumičkou. Uprostřed nasazený rezervoár pro kapalinu. Zespodu matice. Do rezervoáru se lije nějaká olejová kapalina. S vodou by prostě nasazený krycí klobouček doslova vystřelil
A v čem je problém. Buď demižon 5 litrů se najdou u popelnic. Obyčejný zátka s trubičkou a hadičkou.
Totéž demižon 10 litrů. Nebo sklenice od okurek. Stará 5 litrů, nová 4 litry a k tomu kvasná zátka. Vydrží nadosmrti
Nikoliv. Byla to tenká, kulatá gumová blána o průměru cca 7 cm se zpevněným okrajem, vypadalo to jak srolovaný velký prezervativ (akorát to nešlo rozrolovat). Navlékalo se to zvrchu na hrdlo láhve (stejně, jako ten prezervativ). Uprostřed to mělo pár centimetrů dlouhou hadičku, do které se natěsno zasunovala skleněná trubička kvasného uzávěru. Bylo to ale tak před 40 lety. Na Internetu jsem to nikde nenašel.
otázka jestli bude pasovat na tu Vaši sklenici... nicméně si myslím že určitě na trhu bude i ve správném rozměru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.