Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tohle opravdu možné? -odborník radí

Od: mtan odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, níže zasílám odkaz na stránku, na kterou jsem narazil pri hledání způsobů zateplení.
arfo.cz/...
Při jejím pročítání jsem se nestíhal divit a musel jsem se zde o tento zážitek podělit. Přiznám se, že jsem asi v půlce číst přestal, protože mi to přišlo jako jednoznačná reklama na vnitřní izolaci. V mnoha věcech má kritik pravdu, ale stejně tak v mnoha věcech hovoří o naprostých nesmyslech, až jsem se sám divil...
Každý si může udělat sám obrázek a napsat něco do komentu. Co si o tom myslíte?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vanad1*
hodnocení

1x

Ze své zkušenosti tvrdím, že pokud nejde o nějaký vědecký počit v kterékoliv lidské činnosti, vždy se vyplatí zamyslet se nad tvrzením kdejakého "odborníka". Na tomto fóru několik rádců tvrdí, že se musí akumulovat teplo do stěn, pak že hrozí kondenzace vzdušné vlhkosti do stěn při vnitřním zateplení aj.

Akumulovat teplo do stěn nemá z hlediska vytápení žádné ekonomické opodstatnění. Ohřát několik m3 vzduchu nebo několik tun zdiva na přijatelnou teplotu je hodně velký rozdíl. Naprostá obdoba je zateplení mrazáku. Je to naprosto stejné jako s místnostmi ale samozřejmě jiné teploty. To na věci nic nemění. Co nejlevněji zachovat požadovanou teplotu. Izolace stěny mrazáku má nějakých 50mm + - a mráz zevnitř da plechového obalu tedy rozhodně neprostupuje.

Zdejší rádci naproti tomu doporučují polystyrenové desky 150mm nebo více na venek budovy jako jedinou a právě tu jejich správnou metodu, což je jen jejich zbožné přání.

Poystyren je parozábrana už sám o sobě. Prostup tepla je nicotný už i 2cm desky. Teplotně je neutrální a nevyzařuje ani chlad ani teplo. Nalepením zevnitř na ochlazovanou stěnu tato stěna neochlazuje vnitřní objem vzduchu. Vlhkost nemůže vstoupit do této stěny zevnitř, vnější vlhkost se může podle venkovní teploty bez problémů odpařovat za vydatné pomoci slunce. Žádné šrouby nezpůsobují šíření chladu do vnitřní části stěny, což je právě problém u vnější izolace.

Kdo si nalepil dekorační polystyrenové čtverce na strop, nemá žádné problémy s únikem tepla přes strop a nemusí vyhazovat desetitisíce Korun českých na podivné foukané izolace střechy aj. Vnější izolace je tak pracná a nákladná, že to mohl vymyslet jen ekonom výrobců polystyrénu po finanční dohodě se stavebními firmami za účelem značného výdělku s patřičnou masáží myšlení lidí.

Mě to funguje v jedné místnosti tak, že tam nemám ani topení a teplo z chodby rohovou místnost asi 4x4 m ohřeje a nemusím tam topit. U vnější izolace by byla stěna chladná a může si pan Milan a jiní tvrdit co chtějí! U vnitřní s použitím 2cm polystyrenové desky 500mm x 1000mm stěna odráží teplo, které tam skutečně zůstává. Kolik financí jsem ušetřil je jasné a už to mám asi 10 let. A kde je tam vlhkost s plísní? Ta je asi v sousedním baráku, kde se jim v rohu po vnějším zateplení zjevila jak manželka ve veřejném domu. Nečekaně na rozdíl od tvrzení stavební firmy. Je to panelák a platili statisíce...

Ono je to s tou akumulací tepla ve zdivu poněkud jinak. Navíc i při zateplení 1 ch zevnitř je akumulace zbytku zdi dostatečná, Proč se potom složitě zateplují plechové haly?

Akukulace není o tom že nahřívám několik tun zdiva ale o tom že ho nenechám vychladnout - v létě se ohřeje dostatečně

Že ve vaěem případě dobře vychází rosný bod neznamená že stejně dobře bude vycházet u všech konstrukcí.Nebo je to dle vás jen další strašák aby lidé zateplovali a ve skutečnosti neexistuje?

K izolaci stropů - pokud je to technicky proveditelné z konstrukčních důvodú,není lepší dát nad strop 2x 8 cm vaty než lepit polystyren na strop ( nemluvím o názoru některých že polystyren i lepidlo se odpařují do prostoru)?

pt®

"vanad1", napíšu to, co Vy. V rohovém pokoji, kde jsou dvě venkovní zdi, nalepil manžel zevnitř taktéž polystyrenové 2 cm desky. Máme to již přes 10 let a naprosté sucho. Další stěna sousedí s jiným pokojem a na další je z druhé strany schodiště na půdu. Zdi máme půlmetrové tloušťky.

hodnocení

1x
také se k článku trochu vyjádřím...
1) vnitřní izolace není špatná, ale je nevhodná pro stávající stavby. je strašně složité vyřešit detaily (strop, stěny, prostupy, atd...)
2) akumulace opravdu v dnešní době snadno regulovatelnych zdrojů není potřeba .
3) rozhodně nestačí na stěnu nalepit 6cm izolace a tvrdit že se ušetří. taková to stěna bude mít obrovské tepelné ztráty a na dnešní dobu je to prostě málo
4) vnitřní izolace rozhodně nemá o 60% vyšší účinnost než izolace venkovní.
To že funguje jako tepelné zrcadlo je sice pravda, ale odráží se od něj jen teplo vyzařovane tělesy, takže teplý vzduch se bude ochlazovat.
5) srovnávat cenu venkovniho zateplení (včetně fasady 1200,-) a cenu vnitřního 300,- (+fasáda) je nesmyslné. cena samotného izolantu je stejná. stejně tak nutnost postavit kolem domu lešení.
6) to že se v jejich skladbě stěny nesrazi vlhkost je díky tomu že samotné zdivo má nulový tepelný odpor (stejně.jako ve zmíněném příkladu s mrazakem)
7) plesnivět bude jakákoli stavba ve které se nebude větrat.
8) nalepenim 2cm eps na stěnu se pouze zvedne její pocitova teplota když na ní sáhnete rukou. při bezkontaktním měření ale bude stále studená a bude promrzat.
9) rozhodne jejich systém není to nejlepší co na trhu existuje.
rv*

Jen k (ne)potřebě akumulace. V přechodovém období jaro/podzim se objekt bez akumulace může přes den přehřívat a v noci ho bude potřeba vytápět. Extremní případ je stan.

aby toto platilo, tak musí mít objekt velkou tepelnou ztratu.
Takže stále platí co jsem napsal.
Nemám doma jediný kousek betonu, jen sdk a rozhodně se dům neprehriva ani po otevření okna teď v zimě není potřeba okamžitě pustit topení.
rv*

Přikládám reklamní prezentaci, kde je v závěru tabulka porovnání délky otopné sezóny v závislosti na velikosti akumulace. Samozřejmě jedná se o prezentaci od firmy, která dodává systémy s vysokou akumulací, ale člověku znalému je daná závislost známá.

stavebnictvi3000.cz/...

v článku píšou že při noční teplotě 7° poklesne teplota o 0,6°/12h...
tady je graf teplot z mého domu a jak vidíte, tak teplota při stejných podmínkách klesla o cca 1° a to bez akumulace... ( sedá=obyvak, fialová=stěna jih)
pasivnidrevostavba.cz/...
komplet historie:
aktuální teplota a legenda k grafu:

novisls
hodnocení

1x

Článek je opravdu pěkná snůška nesmyslů, kde se občas vyskytují i nějaké pravdy, polopravdy a informace vytržené z kontextu. Pokud článek napsal "Dipl. Ing. arch. Akad. arch. Jan Josef Dvořák", tak mě osobně se vše vysvětlilo.

Bohužel z nějakého důvodu tady v ČR platí, že lid na podobné silně otitulované jedince vzhlíží jako na geniální tvory, ale realita je většinou opačná. Osobně se díky zaměstnání (jistá forma stavebnictví) setkávám s výše postavenými akademiky a tak vím, že jejich znalosti jsou často směšné. Důvodem jejich úspěchu jsou především studenti (doktorandi), kteří nemají důstojnost a jen kvůli tomu, aby dokončili studium jim dělají otroky a všechnu práci odedřou za ně.

Co je na článku nejubožejší je to, že neobsahuje ani jednu refereci! Když už napíšu, že "Moderní otopné soustavy totiž musí dle evropské normy vytopit byt za 15 minut, aniž by se předtím topilo.", tak přece musím uvést co je to za normu! Takhle tomu kdejaký blb věří i když by časem po nejakém hledání třeba zjistil, že taková norma neexistuje.

Čili je to celé jen hloupé tlachání bez jakékoliv hodnoty...

junkers*
hodnocení

0x

Díky za výborný článek. Přesně jak je v článku odborně popsáno mám provedenu tep. izolaci v podkroví domu - a funguje to už 20 let naprosto bez problémů. Naopak já se divím většině "stavitelů" jak složitě a neumětelsky řeší izolaci podkroví a stěn domů, vytvářejí v podstatě jakousi "dvojitou střechu", a pak sem chodí plakat, co s hnilobou a vlhkostí v sádroši a ve zdech.

rv*
hodnocení

0x

Když se podíváte na další stránky, tak vidíte, že se jedná reklama na způsob stavby, který nabízejí. V článku si vybírají fakta tak, aby ten jejich systém vyšel dobře a zamlčují ta, která ukazují na nevýhody. Je to zaměřeno na neznalého člověka. A protože můj názor je ten jediný správný, tak tvrdím, že vnější zateplení je téměř vždy lepší, než vnitřní.:)

hodnocení

0x

Jsem rád že se otevřelo toto téma a jen se těším na názory a zkušenosti.Potřebuji a už se asi 5 let... odhodlávám zateplit jednu studenou krajní místnost zevnitř tak jak uvádí uživatel "vanad1"

Bohužel díky "strašení" a "odrazování" a připravování se na "pohromu" která mi čeka když to zateplím zevnitř jsem zatím nedostal ODVAHU tu místnost zevnitř zateplit.

Díky za názory

rv*

Co se stane se stávajícími stěnami po vnitřním zateplení, až budou celé promrzlé? jak odizolujete stávající strop při vnitřní izolaci? Vnitřní instalace (zásuvky, voda) musíte předělat.

paw*
hodnocení

0x
V principu to maji spravne. Difuzni odpor musi smerem ven klesat. Proto zevnitr EPS a pak ty jejich superporovite betonove tvarnice. V tom problem neni. Kdyz to funguje u stropu a dodrzi se hakladni pozadavky, tak neni problem.

moravan*
hodnocení

0x

A co tohle tzb-info.cz/...

přečetl jsem jen zběžně. článek je z roku 2001,od té doby se stavebnictví trochu posunulo... autor zřejmě popisuje problémy s vnitřním zateplením, kdy se zatepluje dodatečně. pokud se jedná o novostavbu z BST, pak jsou všechny detaily vyřešeny a popisované problémy nastat nemohou. pokud se jedná o bungalov, je riziko tepelných mostů téměř nulové, u patrových domů se musí detaily řešit důkladně, pak jsou tepelné mosty eliminované.

mtam
hodnocení

Dobrý den. Asi jsem měl rovnou vyjádřit svojí myšlenku a ne jen napsat téma s odkazem. Pán na stránce píše mnoho pravd, ale už neřeší nevýhody. Prostup tepla je materiálem stejný (viz. fyzika - kmitání částic). Nikdo tedy nemůže tvrdit, že použít 5 cm polystyrenu zevnitř je podobné, jako 20 cm zvenku. Polystyren je izolant, který prostup tepla znesnadňuje a čím více izolantu použijete, tím vetší tepelný odpor vytvoříte, je to naprosto logické. Mnoho lidí argumentuje tím, jak prvních pár cm polystyrenu má markantní efekt při zateplení a dalším přidáváním polystyrenu se už moc objekt nezaizoluje. Ano to proto, že na neizolant(zdivo) přidáte izolant. Prvních pár cm je tak nejvíce znát. Další - širší zateplení se tedy vyplatí, ale počítá se jinak a to konkrétně jako návratnost investice, jako když si pořizujete topení.
.
Dalším argumentem je plíseň po vnějším zateplení. Ano, skutečně se v případě polystyrenu dům utemuje a je nutné ho pravidelně větrat. Nicméně je důležité upozornit na fakt o který bych se opřel. Žádný dům "nedýchá" tak jak se říká. Prostup vlhkosti sice stěnou bez zateplení je vetší, ale ne tak zásadní, aby to výrazně ovlivnilo plíseň. Většinou jí má na svědomí špatně provedená izolace, nebo malá tloušťka izolace, která neposune rosný bod od zdiva ale naopak přímo do zdiva. Možno vidět v panelových domech, kdy přišel velký boom se zateplováním a používaly se tloušťky kolem 8 cm polystyrenu, které vzhledem k tloušťce zdiva posunuly rosný bod právě do zdiva a díky polystyrenu se vlhkost nemohla dostat ze zdi jinudy, než že vycházela dovnitř místnosti. Dlouhodobé prolínání vlhkosti dovnitř tak způsobilo i při pravidelném větrání plíseň. Proto se nedoporučuje na zateplení šetřit a použít dostatečnou tloušťku izolace. Záměrně neuvádím kolik, to se musí spočítat podle zdi. Obecně bych ale pod 15 cm polystyrenu dnes už nešel. Jinak dáte skoro víc za zedníky a lešení než za samotné zaizolování.
.
Teď k vnitřnímu zateplení. Pokud je provedeno správně, přijde mi jako perfektní řešení. ALE. Je technicky náročnější a hlavně se nedá použít všude.
1) Pro eliminaci tepelných mostů je nutné postavit a zateplit obvodovou zeď od vnitřních příček. Tzn. že máte vnější zeď, zateplení a pak až napojenou příčku. U vnějšího zateplení je to jedno. Resp. zdi jsou ucelené v jeden celek.
2) Je nutné zevnitř udělat parozábranu, někdo nechává jen silnou vrstvu polystyrenu, no jo, ale co když chcete přidělat poličku, nebo zavěsit skříň? Jak neporušit parozábranu? U vnějšího zateplení tohle neřešíte.
3) Dnešní nízkoenergetické / pasivní domy mají tak nízkou ztrátu tepla, že není nutno zdi po příchodu z práce rozehřívat, teplota vám prostě nespadne jako u starých domů než přijdete z práce, takže přijdete domu a dohřejete pár stupňů. Viz. přiklad z praxe, postavený nízkoenergetický dům u rodičů mé přítelkyně, dům jim zchladne při vnějších - 15 stupních o 1 - 2 stupně než přijdou z práce. Dotopeno téměř okamžitě... Tak kde to jsme? Co řešíme?
4) Každý se dnes snaží ušetřit každý centimetr místa a pak by si udělal klidně vnitřní zateplení, které mu to místo logicky vezme. A ne jen u jedné stěny, ale kolem dokola domu, což zasáhne více místností a pokud máte patrový dům, sebere vám to to samé místo ještě jednou v patře. Řešení? Jelikož velikost domu, základové desky, střechy, podlahy v patře, atd... ovlivňuje především nosná vnější zeď, která podle své velikosti ovlivňuje i spotřebu stavebního materiálu na sebe samou, je tedy nutné pro zachování rozměrů vnitřních prostor dům kvůli vnitřnímu zateplení naprojektovat větší. To se kvůli všemu výše zmíněnému promítne do ceny, což si myslím hravě přebije cenu za půjčené lešení, čímž někteří argumentují proti vnějšímu zateplování.
.
.
.
A mohl bych takto pokračovat do nekonečna.
Shrnul bych to takto. Vnitřní zateplení je myslím lepší, ale jde o složitější technologii zateplování a přináší mnohá omezení. Já osobně použiji vnější zateplení polystyrenem o tloušťce 20 cm, což mi přijde jako nejvhodnější když vezmu cenu za kotvení, lepení, a s promítnutými náklady na pořízení vs úspory...
Děkuji za přečtení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]