Nejste přihlášen/a.
Jak jistě víte, kromě Krakonoše se včera také Fidel Alejandro C/... zařadil mezi již nestárnoucí. Jak vnímáte jeho osobu a působení na politické scéně? Děkuji, hezký den všem.
Těch různých verzí o tom co dělal je spousta.Někdo více vyzdvihuje co udělal dobrého,někdo naráží jen na to špatné.Záleží na kterou propagandu lidé koukají.
Já viděla na ZOOMu dokument o Kubě a bylo to pěkné "bez obalu".Zapůsobilo na mě,že se nedal podplatit ani zastrašit od USA(politiků,mafie)vyhodil je všechny ze země.Nespočet atentátů na něj.Potom ten incident v zátoce Sviní,takže se mu nedivím,že se ihned spojil se silným Ruskem.Takže svou zemi uchránil.Kdo ví co by jinak USA ,Kubě udělalo,to můžeme jen spekulovat.
Stejně tak bylo zmíňeno,že kdyby byl tak zlý,tak by jej už dávno kubánci sesadili další revolucí.Lidi které znám co jezdí na Kubu,tak mají stejné míňení.
Za sebe můžu říct,že mi nevadil,dokázal hodně a byl neoblomný.
ajá-jo,jo tu družbu pamatují rodiče,že tady bylo spousty kubánců,proto mám kamarádku Rodrigezovou a druhá má české jméno,ale vypadá exoticky(afro vlasy,taková jemná černoška)a plno jiných po městě.Každopádně se jim družbou dostalo dobré vzdělání a žádný tady nezůstal.
Byla jsem 3 tydny na Kube,neskutecna bida ,mozna tech par hornich(jako vsude) se tam ma super,ale ti normalni lide,jak se objevil autobus tak plno mladych zen bez zubu (i kdyz tam maji vyhlasene zdravotnictvi) s malymi detmi ktere zebraly,v Havane tech ruin,kdysi to byly nadherne domy ale dnes,pohroma,jinak lze vsude potkat knihy Lenina ,Marxe a samozrejme nesmrtelny Che-Gevara.Zem a priroda je krasna -ale ta vsudepritomna bida...Snad se to tam jednou take zlepsi.
Celý svět na něj teď kydá špínu, ale udělal pro Kubu hodně dobrého, byla tam hrozná bída, daleko horší rozdíly mezi chudými a bohatými než v Evropě a dal mnoha obyčejný lidem aspoň pocit normálního života. Sice zpočátku byly potraviny na příděl, ale aspoň byly plro všechny. Předtím žili jak ve středověku. A spousta mladých vystudovala v Evropě, zejmona u nás a v Německu, s několika jsem tehdy mluvila, protože jsem bydlela vedle internátu, kde se učili česky,dnešní člověk si neumí představit, jak byli šťastní, oni ho opravdu milovali. Byl sice komunista, ale taková zvěrstva a koncentráky jako dělá Kim, tam rozhodně nebyly.
- no těžko říct - jakákoliv idea se dost dobře nedá prosadit demokraticky - vždy to musí udělat diktátor ! A každá diktatura taky se svým vůdcem i umírá. Ale řekla bych, že z každé diktatury zbude lidem i něco pokrokového - protože všechny revoluce jsou při svém vzniku vlastně vůlí i nadějí lidu v lepší budoucnost.
Hned jsem dostal chuť na tu kulatou sušenku Fidelku, tak jsem to začal hledat na netu a nic.
Ona je to totiž Fidorka ..
Jinak k Fidelovi, no, lumpenkavárna bude slavit no ..
Do roku 1990 s roční podporou 5 miliard dolarů ze Sovětského svazu to šlo dobře, poté nastalo utahování opasků. Zdravotnictví je zdarma pro všechny, ale s omezením na osobu. Jinak každý rok navštiví rodinný lékař rodinu, všechny dle možností prohlédne a tím se snaží zdravotnictví o prevenci.
Ale celkově na 11 milionů obyvatel je pouze 70 tisíc lékařů, průměrný věk je okolo 77 let, ovšem Kubánci žijí jako chudáci, ale umírají na totéž jako bohatí, - chlast a kuřivo.
Každý vůdce, je-li příliš dlouho u vlády, se stává brzdou ve vývoji dané společnosti. Společnost spolu s ním "zamrzne" ve stereotypu, ve vyježděných kolejích. Se stejnými spolupracovníky, kteří, aby se udrželi, odkývají všechno. A nějaký postup, vyspívání, nemají zapotřebí! Hnípají ve svém zaprděném hnízdě. A lidi? Na ty úplně zapomenou. Jsem zvaděvá, jestli brácha převzal naprosto všechno nebo bude alespoň trochu, hledat novou cestu.
Mimo jiné, Americké tajné služby za půl století provedli přes šestset atentátů na Fidéla a snažili se poté tam nasadit ami-demokracii a nýní se jim to pravděpodobně povede.
Je to úhel pohledu, chudá země, třeba bezpečnost je na nejvyšší úrovni nejlepší z celého Amerického kontimentu, gramotnost solidní, každý Kubánec umí číst, psát, počítat, ovšem pravděpodobně se měli více zadlužit, státní dluh na osobu je asi 35 tisíc českých, kdežto takový Amík na osobu přes 1 milion dluhu, proto se mají lepší, ovšem je u nich asi 14% negramotných t.j. jenom 32 milionů lidí.
velmi dobře si pamatuji dobu,kdy se Fidel ujal vlády nad Kubou,kdy rozprášil sebranku pseudokubáncu v zátoece
Sviní,tehdy všichni slušní lidé měli z tohoho smíšené pocity,nevědělo se o co vlastně jde.
Není to tak dávno co v TV(nevím na kterém kanále,bohužel si nevzpomenu),běžel pořad o Kubě a sám jsem ne-
věřil co se tehdy dělo.Kuba byla pro US něco jako LV(ale jen pro bohaté) ,dle tohto pořadu bylo.zavražděno
20tis.obyvatel a Kuba měla být rozdělena na dvě části(ta výhodnější pro USA a zbytek pro kubánce).Vy všichni,kteří
krytizujíte Fidela a samotnou Kubu není to s něčím podobné?Kde je ona demokracie a svoboda slova s porovnání
co se mělo odehrát..Nikdy jsem nebyl zastáncem ani odivovatelem Fidela ,ale pro mně to byl velký vůdce a bojovník,.
který stál za svým lidem .Ať byl jakýkoliv ,nikdy se nevzdával, Čest jeho památce.
fero-to je ono,to je to co jsem viděla taky!proč nás neučili takové věci ve škole?pamatuju si snůžku keců o Havlovi,o špatném Rusku a další,ale jaké měli plány Američané a co dělali na Kubě,to nikdo neřekl.Na to,že měli plán Kubu rozdělit a nechat kubáncům tu horší část ostrova ať si tam nějak přežívají,to jsem hleděla
Takže souhlasím,byl to odvážný chlap co dokázal převrat jen s minimem lidí,vyhnal američany a nepomohly jim ani atentáty,ani jej uplatit,už jen za to byl borec
Spojení s Ruskem chápu,kdyby to neudělal,kdoví kolik bomb by tam Kennedy nechal pustit.Takhle jen uvalili sankce a dali pokoj.Určitě tím zachránil většinu národa.
S mým mužem kdysi na VŠB studoval kubánec. Potkala jsem ho tady po 10ti letech ,kdy si přijel zvýšit vzděláni. Učil už na univerzitě v Havaně. Chtěla jsem, aby vyprávěl, jak žil. Jako dítě byl prodavačem karamel a cigaret. Pak také čistil boty. Jednou se přihlásil na konkurz na reklamu na pivo. Vyhrál a tu reklamu často vysílali. Rodině to hodně pomohlo. Pak vyhrál konkurz na zprávaře. Jednou, když se připravoval na vysílání, ve velmi divoké atmosféře, do studia vtrhnul Kastro se svými vojáky. Studio zdemolovali a Rodyho vzali sebou do hor a pak poslal do školy. Kastro, osobně, ho vyslal do ČSR do školy. Nejprve absolvoval kurz češtiny a pak na VŠB získal titul Ing. Tady se oženil a měl dvě děti. Vrátil se na Kubu s celou rodinou a začal učit. Žena měla veliké problémy a lékaři ji doporučili návrat do vlasti. Tady skončila na psychiatrii. Když po letech přijel znovu aby si doplnil vzděláni na Dr.Sc. Nevím, jak žil pak a nevím, jestli ještě žije. Ztratili jsme kontakt. Dopisy se zratily, nedošly. Na jeden život je to docela hodně, že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.