Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pro jaké řemeslo se mám rozhodnout?

Od: uznejsemzak odpovědí: 43 změna:

Řeším problém, mám sice maturitu-všeobecné gymnázium, ale s tím se dnes těžko uplatním.

Vysokou školu už jsem zkoušel, nešlo mi to. Je to běh na dlouhou trať, nejistota. Já jsem kdysi špatně volil školu, později se naskytla možnost dálkového studia, získal jsem maturitu, ale jak víte, s gymnáziem je to problém se dnes uplatnit, navíc mě ty případné profese nikterak neinspirují, chci změnu. Navíc jsem nikdy nebyl moc dobrý žák, takže i ta maturita -její získání byl pro mě problém. Proto chci změnu, pro studium jsem asi nebyl stvořen, takže chci spíše to praktické.

Rád bych zkusil řemeslo, ale těch je mnoho, já samozřejmě nevím, co všechno by mi šlo, ale jsem schopen to vyzkoušet, udělat pro to vše, co je v mých silách. Otázka je co volit? Co je nejvíce žádané? A také odměňované.

Samozřejmě existují i obory, které bych určitě nechtěl. Asi nejvíce jednoduché pro mě by bylo cokoliv s gatronomií. Ale jsou určitě i jiné možnosti, možná malíř, truhlář. Případně nějaká umělecká řemesla, ale to je určitě těžší.

Bylo by dobré v tom získat vzdělání, existují i zkrácená dálková forma studia, případně rekvalifikace.

Budu vděčný za každou radu.

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rekvalifikační kurzy by mohly být na pracáku... snad to ještě jednou za čas dělají pro zájemce bez práce zdarma. Ale jestli sám nevíte, jestli kuchař nebo truhlář - to je už opravdu hodně ...

Na kuchaře musí mít člověk chutě a rozum. Na truhláře zručnost. Malíř či zedník jsou podle předsudků jednoduchá řemesla, ale kvalitní práci umí málokdo... A umělecká řemesla - to je nutné mít nadání.

Ale v mládí se dá vyzkoušet vše možné - hledejte, najdete.

uznejsemzak
hodnocení

Možná jsem se nepřesně vyjádřil k tomu, že nevím, jde o to, že bych asi raději vyzkoušel více věcí. Já vím že platí "devatero řemesel..., ale i tak bych to vyzkoušel.

Ne, rekvalifikace je k něčemu, já už jsem četl o těch možnostech studia, existují protože je nedostatek řemeslníků.

Myslím že určitý předpoklad pro umělecké nadání mám, a to všeobecný, vždy jsem se zajímal, ale i něco dělal ohledně hudby, rád jsem kreslil, práce s hlínou atd.

skus soustruh,frézu nebo seřizovače cnc *palec*

uznejsemzak
hodnocení

To asi úplně lehké nebude.

hanesz*
Truhlář taky lehký nebude a kuchař taky ne. Jde o to, co by tě bavilo a to musíš vědět ty. Když tě práce nebaví, tak je těžká každá.
uznejsemzak

Já uvedl jen příklady, mám rád něco, kde využiji vlastní kreativitu, třeba uměleckou, moc se mi nelíbí dělat věci přesně, to jsou stroje, je to důležité, ale mě to nevyhovuje, proto jsem napsal kuchař, nebo cukrář, to je blízké umění, truhlář, to už o přesmosti je. Něco si najdu.

pohanka*
hodnocení

0x

Měl byste pokračovat a navazovat na gymnázium. Vracet se zpět k učebnímu oboru je krok zpět.

Měl jste 4 roky roky na to, abyste se rozhodl, co po gymnáziu. Absolvoval jste nějaké konzultace u školního poradce na výběr povolání? Stojíte na prahu dospělosti, dost tápete. Těžké se u Vás myslí na náročné na tělesnou zdatnost, nebo na míru učení - naučení se? Máte nějaký handikep?

Podívejte na internetu - jaké povolání by pro mě bylo vhodné? Jsou jistě nějaké testy na toto např. www.test-osobnost/....

Jaké koníčky máte? Tam se odražte - co byste mohl dělat.

Která povolání máte na výběr najdete na stránkách MPSV a to na národní soustava povolání /NSP/.

Pokud chcete brát hodně peněz, ale ne za těžkou manuelní práce, potom by pro Vás bylo dobré jít do politiky, zajímavá je žurnalistika, psát, přispívat do novin, časopisů, písemný projev je u Vás dobrý, vše pěkně pitváte a popisujete.

ctenar*

Tazatel už tady měl 2 podrobné otázky (první už nemůžu dohledat, takže jen druhá) a z nich vyplývá, že je starší a na studium po gymnáziu nemá.

doplněno 26.11.16 07:14:

Dohledána i první otázka tazatele. Nechápu, proč ji vyhlédávač nedokáže najít *ee*

pohanka*

Vyhledala jsem, ale popravdě, ani nemám chuť toto vše číst. Nevidím moc velkou šanci, že by se tazatel živil manuelní prací. Možná nějakou opravdu jedinečnou a speciální.

Spíš bych to viděla na moc velké dumání, přemýšlení, rozebírání, pitvání studijních a osobních problémů.

Nehodil by se náš tazatel do statistického úřadu /matematika?/, povolání psycholog, psychiatr, pomáhající profese, filozofie? Soustředila bych se hlavně na rozšíření si cizích jazyků, počítačových a programátorských dovedností, prostě IT, a výše již uvedena žurnalistika. Samozřejmě to bude obnášet ještě nějaké studium, kurzy, které by mohl zvládat. Já si naopak nemyslím, že na to nemá, inteligence zde nechybí.

Je ale pravda, že vždycky se najde pár jedinců, to je statisticky doloženo, kteří ani při vystudování vysoké školy, nejsou schopní zapadnout do běžného zaměstnání a uplatnit se. Prostě to je život.

Skutečná událost u nás v ČR, prostě ze života: Klobouk dolů před vystudovaným vysokoškolákem, který se zhlédl v truhlařině a opravdu se tímto řemeslem živí. Prostě se našel, věděl, co chce dělat a udělal vše, aby se jeho sen uskutečnil, měl určitý cíl, který ho uspokojil. Ten člověk to měl v sobě srovnané.

Dělat dobře a poctivě řemeslo může i skutečně inteligentní člověk, nemusí to být jenom jednoduchý člověk, proč podceňovat naše šikovné řemeslníky, važme si jich.

Jinak ještě, pokud byste měl zájem a to je příklad o kuchařinu, tak si nalejte čistého vína. Opravdu si stoupnete doma k vaření a zkoušíte různé recepty? Nakoupíte suroviny a uděláte to, či ono, podle kuchařek, mazlíte se s pečením, vývarem, uděláte super základ na guláš, svíčkovou, minutky, cizí kuchyně atd? Jenom, že prostě k tomu musíte něco cítit, k tomu řemeslu. Kuchařinu berte jako příklad.

uznejsemzak
hodnocení

Možná že máte své důvody mě tak vidět, že budu muset dělat něco speciálního. Pravda je, že s tím vším mám velké problémy, ale na studium se opravdu nehodím, znám se. Myslím, že ta maturita už byla pro mě asi vrchol, a v některých předmětech to šlo vidět. A vysoká škola opravdu každému nesedne. Asi záleží na oboru, ale i tak. Já si o sobě nic nenamlouvám.

asi jsem trochu zadumaný, hloubavý, ale je to možná právě moje chyba. Trochu snad psát umím ale zase takový zázrak to není. Matematika, to jste mě hodně přecenila, právě s tou jsem měl problémy, ano ta vysokoškolská je jiná, ale o to těžší, obdivuji to, ale pro to nadán nejsem. filosofie, nepraktická, to může dělat člověk pro sebe. Psychologie a psychiatrie (medicína), tak to už vůbec ne, tam bych se ani nedostal, a nikdy jsem to studovat nechtěl, to že se o něco zajímám, nebo se na to ptám, to neznamená, že mám pro to předpoklady. IT, to je asi mimo můj zájem. Pokud vám připadá že nejsem tak hloupý, tak je to pro mě fajn, ale jsem dost pomalý pro tyto profese, takže bych ty náročné duševní úkony nezvládl.

Já jsem asi ta výjimka, co má problémy se studiem, navíc mě to i vyčerpávalo, a znechucovalo. Potom jsem se už vůbec nechtěl učit.

budete se divit, ale stoupnu si k tomu vaření, jsem v tom i kreativní, mám cit pro chuť, asi to mám už v rodině. V tomto opravdu nemehlo nejsem. Určitě byste měla pravdu v tom, že za soustruh bych se asi nepostavil, nemám příliš rád hluk, možná ani tu dokonalou přesnost, byť to dělá stroj. Ne, jsou řemesla která by mi určitě šla, já to musím najít, jsou i umělecká řemesla, a nebo prostě vymyslím něco, co bych mohl dělat s tou maturitou. Ale ty obory které jste uvedla jdou mimo mě, a žurnalistů je hodně, já neříkám, že to není zajímavé.

pohanka*

Tak u té statistiky je u matematiky právě ten otazník, že asi spíše ne.

Myslím, že se stala zbytečná chyba a tím i ztráta času již po té základní škole. Vy jste mě jít hned na to řemeslo po ZŠ.

Takhle jste ztratil 4 roky, kdy jste mohl být již vyučen a mít praxi a uvažovat, jestli být u někoho zaměstnán, nebo podnikat sám na sebe, ve svojí dílně.

Jinak právě kuchařina je těžká práce. Od brzského rána v kuchyni, celý den na nohách, vše mít pod palcem a kontrolou, aby bylo vše připravené k výdeji na většinou 11 hodinu. V letních obdobích velmi horký provoz. Služby na směny, mnohde dlouhý - krátký týden, včetně víkendů. Mimo školních zařízení, případně zaměstnaneckých jídelen a i jídelen u řeznictví apod. Co uvaříte, to se hned sní, žádný hmotný výsledek. Kromě vyhlášené restaurace, plné jídelny a spokojených hostů.

V kuchyních je pěkný rambajz, je dobré, když kolektiv funguje. Jak se něco zadrhne, tak lítají i peprná slova na pomocný personál. Zažila jsem více kuchyní a málokterý kuchař byl hodný, slušný, našli se samozřejmě, ale byla jich menšina.

Není problém si udělat zdravotní průkaz a jít na zkoušku na brigádu jako pingl, nebo pomocná síla. Na to jsou strašně dobré studentské letní brigády. Za měsíc, dva člověk okoukne, jestli by tohle chtěl dělat /na vyšší pozici/ anebo nikdy více. Prostě škola života.

Na přání otce mám maturitu na stř. šk. spol. stravování a již tenkrát jsem věděla, že to není ono. Chtěla jsem jít na tiskařku, nebo popřípadě knihovnici, či prodávat knihy. Skončila jsem jako doručovatelka a byla jsem i s touto prací velmi spokojena. Dnes je doručování pošty jaksi už mimo perspektivní zaměstnání, hodně hodin navíc. Ale přepážka není zase špatná, komu nevadí fronty a rád komunikuje s lidmi.

uznejsemzak
hodnocení

Ano, už jsem měl zvolený učební obor, ale byl mimo město, já nechtěl, nevěděl jsem, bylo mi jen 14 let. Potom jsem zvolil pro sebe nevhodný obor s maturitou, jenže jsem v té době asi neměl dobré studijní návyky a to už od základní školy. Ty předměty, které mi dělali problémy už tam, jsem na střední už vůbec nedával- matematika, ale v té době jsem se vůbec špatně učil.

Později jsem to zlepšil, když jsem dělal délkově to gymnázium, byl jsem motivovaný, a když mi něco nešlo, tak jsem to dřel, ale matematiku jsem lépe než za 3 nikdy nedal, jednou jsem měl i za 4 a byl jsem rád, a to nebylo těžké gymnázium-soukromé. Na gymnázium jsem v životě nepomyslel, k tomu jsem ani nebyl veden, ale když byla později možnost, tak kvůli té maturity jsem toho využil a snažil jsem se. Tak to vysvětlení, proč asi nebudu matematický atlent,a proč asi nebudu studovat techniku, na rozdíl od druhých si to alespoň přiznám, že na to nemám. Jinak s univerzitou už jsem stejně měl problémy při přijímačkách i na samotném studiu, stres, atd.

Na učební obor jsem jít měl, bylo by to pro mě lepší, a nestratil bych ty roky. Asi jsem opravdu měl jít na nějakého kuchaře, či něco podobného. Technika moc pro mě není, tyto řemesla asi ne-mám na mysli stroje. Spíše něco, kde budu mít svůj klid. Samozřejmě, že existují možnosti dělat někde ve skladě, obchodě, ale já chci něco umět, co uplatní i ve světě. Gastronomie, malíři pokojů apod, to by snad šlo, a později se možná dostanu ke svým snům. Musel jsem slevit, jinak by mě to zničilo.

Tak určitě to není jednoduché, možná cukrář. Asi máte zkušenosti, nedělám si iluze. Ale já něco vyberu, budu pátrat po všech možnostech, a něco si vyzkouším. Mát pravdu, že kolektiv může být veliký problém, to by pro mě asi nebylo moc příjemné, ale člověk může odejít, může odjet do ciziny.

Už jsem kdysi zkoušel pekárnu, McDonalds. Takže jsem schopen něco vydržet.

No vidíte, tak jste také volila jinač, než jste původně chtěla, život je hledání. Doufám že najdu pro sebe to alespoň vyhovující, když ne ideál.

ovczaak*

pohanko,nesnáším tyto testy! vyplním 48 otázek,očekávám nějaký výsledek a úplně na závěr se dozvím - vyplňte emailovou adresu a telefonní číslo! to se sice dá řešit desetiminutovou mailovkou,ale na zkažení nálady to stačí...*cert*

uznejsemzak

Tyto testy jsou k ničemu, už jsem si nějaké dělal, nic nevyplňuji, jen pokud je vyhodnocení hned, tak mi to vyhodnotí sám. Ale to je pro srandu, vybere to jen široký okruh.

Ani ten psycholog neřekne to, co chci, vše bude jen doporučení, vždyť to jsou jen lidé, postupují podle schémat. Lépe se se ptát zkušených lidí, a sám vědět co chci, u mě to problém, já chci toho asi hodně.

ctenar*
hodnocení

0x

Psal jsi, že by tě zajímalo umělecké řemeslo, tal se podívej, jaké obory se nabízí. Případně nahoře v okně se přepni na "Zkrácené studium", kde je seznam učebních oborů, které lidi s maturitou mohou vystudovat za 8 měsíců a také je tam seznam maturitních oborů, které s dřívější maturitou jde vystudovat za 2 školní roky (asi rok a 7 měsíců, tedy září až duben přespříštího roku).

uznejsemzak
hodnocení

Díky za odkazy, na vše se podívám, ano, už jsem tady psal. A také jsme se rozhodl proč už dál nestudovat. Takže teď už se jen správně rozhodnout.

hodnocení

0x

Co baví Vás? Na co si troufáte? To přece musíte vědět Vy! Pokud chce někdo dělat nějaké řemeslo, měl by mít k takové práci vztah, měla by ho bavit. V tom případě ovšem nekouká na to, jestli je ta práce jednoduchá, či složitá. Taky platí, že jednoduché práce bývají proti těm těším podstatně hůře hodnocené. Jestli je Vám jedno, čím se budete živit a chcete dělat jakékoliv řemeslo (kuchař, kovář, sochař, popelář...) jen proto, abyste se moc nenadřel a měl za to hodně peněz, tak je mi Vás líto. Práce takových "řemeslníků" pak podle toho vypadá. Takových jsou dneska spousty a nikdo o ně nestojí. Tím pádem si ani moc nevydělají.

uznejsemzak
hodnocení

Ale vžádném případě nechci být lempl, mě zajímá poctivá práce, takže tomu budu něco objetovat, to už je ve mě.

Někdy si člověk moc vybírat nemůže, alespoň zpočátku, takže bere co je. Samozřejmě že vztah být musí, jinak člověk časem vyhoří, a nebo mu to prostě nejde.

Nechci dělat jakékoliv, ideální je to, co moc lidí neumí, a co je dobře ohodnocené, já v tom musím být co nejlepší.

host*
hodnocení

0x

Na vyhrazená technická zařízení (elektrická, plynová, tlaková, zvedací - viz revizekontroly.cz/... ) je zapotřebí mít příslušnou kvalifikaci, kterou lze získat i dalším zkráceným vzděláváním po maturitě a získat tak výuční list, případně i druhou maturitu v oboru.

Vzdělání pro maturanty je na vzdelavanivsem.cz/...

Nabídka pro absolventy je na vzdelavanivsem.cz/...

S vaším předchozím vzděláním byste se mohl uplatnit u nějaké výtahářské firmy, výtahy jsou dnes plné důmyslné techniky a elektroniky, podobě jako plynové kotle, takže servis plynových kotlů, možná servis automatických praček, prádelenských strojů, a dalších elektrických, plynových, tlakových a zdvihacích zařízení.

Soustružník bývá podle představ ze starších filmů a filmových týdeníků muž v montérkách s rádiovkou na hlavě skloněný nad soustruhem ze kterého se odvíjí dlouhá špona, mohl byste najít uplatnění jako obsluha a údržba CNC strojů, nebo si udělat další pomaturitní studium na cokoliv, třeba i vysokou školu. Nevzdávejte to.

uznejsemzak
hodnocení

Díky za odkazy, některé už znám. Asi by mě zajímalo, ta nabídka pro maturanty, také už jsme to objevil

S tou školou už to asi nepůjde, pokud jde o univerzitu, to už jsem napsal. Ne, já se nevzdávám, ale mám už jiné preference. tohle jsou ty náročnější řemesla-technika, jsou zase velmi oceňovaná, ale to si musí člověk vyzkoušet. Já bych se chtěl případně uplatnit i v zahraničí, tak proto chci vybrat dobře.

maara*
hodnocení

0x

Ono řemeslo není jednoduché .. ano samozřejmě chodí tam i méně nadaní, ti se naučí základ a pak dělají jak mourovatí ... ale opravdu dobrý řemeslník, studuje opravdu hodně. Musí vědět jak funguje vše, do podrobna, proč je to tak, jak je .. to pak není vůbec jednoduché.

Rekvalifikační kurzy jsou uplně k ničemu ... učíte se to co jiní 3roky se vy učíte pár měsiců .. takže jen nějaký základ, ani to pořádně nepochopíte ... Pak příjdete do nějakého zaměstnání a budete jak ryba na suchu.

Vybírejte podle toho k čemu máte vztah.. někoho baví práce se dřevem tak jde na truhláře, někdo rád pracuje s kovem tak na strojaře (obráběč CNC apod.), někdo má rád elektrotechniku tak jde na elektrikáře (to je zrovna složitější obor) nebo instalatér (případně plynař) .. je toho spousta, ale nemyslete si, že je to jednoduché. Sice nemusíte umět tak moc češtinu, matiku ale musíte znát odborné předměty.. Jsou hloupý řemeslníci, ti dělají těžkou a špatně placenou práci a pak ti chytří co mají znalosti jako kdejaký vysokoškolák a ti dělají fyzicky nenáročnou práci, za dobré peníze, ale technicky složitou.

uznejsemzak
hodnocení

Ano, poznal jsem takové řemeslníky, to byli diletanti, a poznal jsem ty chytré, schopné. Jsou i velmi chytří lidé a mají učební obor, a naopak.

Souhlasím, rekvalifikaci asi ne, spíše ta škola, a poctivě,ale myslím, že ten rok může stačit, zbytek praxe, stejně se člověk učí celý život. Já teorii už nepotřebujiu (klasické předměty), maturitu mám.

maara*

Teorii potřebuješ ... kde jinde se chceš naučit to co jak funguje .. tak vznikají ti diletanti a fušeři .. "já nic znát nepotřebuji, prostě jen praxe", teorie není jen matika a čeština ale hlavně ty odborné předměty. Když nevíš jak to funguje, těžko pak můžeš v reálu pochopit jak s tím pracovat... Jsou obory na které je i celý život učení málo ...

Také by jsi měl vědět, že na takovém oboru se musí i pracovat a něco dělat ... na to taky dost lidí dojede .. že musí něco dělat.

uznejsemzak
hodnocení

Ano, špatně jsem se vyjádřil, ale myslel jsem přesně to, co píšete, je mi jasné, že teorie je důležitá, já se vyjadřoval jen k tomu, že mám už to všeobecné vzdělání, tedy papírově.

Už jsem si něco vyzkoušel, takže vím oč jde, jsem na to připraven.

maara*

Tak potom záleží k čemu máte vztah .. k technice, k autům, ke dřevu, ke kovu, k jídlu ... ke každému oboru by jste měl mít nějaký předpoklad. Na internetu jsou i různé testy, které vám poradí k čemu směřovat, případně poradce.

Zkuste kouknout na stránky infoabsolvent.cz, tam najdete spoustu věcí.

uznejsemzak

Dáky za odkaz, už si s tím nějak poradím, rad už jsem dostal dost, některé komentáře mě tady asi dobře vystihli, takže nebude to pro mě tak úplně jednoduché si vybrat, jak jedna pisatelka psala, že to vidí u mě trochu na "speciální řemeslo" tím myslela nějaké tvůrčí, kde budu mít svůj klid, tak měla pravdu. Já jsem duší spíše inklinoval k uměleckým oborům, ale nevěřil jsem si, vzdával jsem se, tak v tom je můj problém.

Univerzita asi opravdu pro mě nebyla. Tak proto chci zkusit alespoň něco. Asi si vyberu něco speciálního, auta a technika-stroje, to moc ne, ale něco najdu, díky.

host*

Tak trochu umělec je obkladač. Jestli máte možnost dobré rekvalifikace a praxe u skutečných mistrů obkladačů, může z vás být dobrý a vyhledávaný řemeslník. Obklady koupelen jsou jen malý zlomek umění obkladačů, když vidíte v nějakém obchodní domě nebo hotelu blýskavou podlahu z dokonale položených dlaždic, bez jediného kaz, nebo vybočení linie z řady, nebo třeba i obklad bazénu, sprch, třeba i mozaiky nebo i další a další druhy obkladů, člověk si tu krásu a dokonalost provedení mnohdy ani neuvědomí. Obkladač je nejen řemeslník, ale i umělec.

doplněno 27.11.16 19:45:

Dlouhá diskuze o řemesle. Kdybyste měl hlad, tak vezmete jakoukoliv práci, třeba i pro úplně nekvalifikované a budete ji muset dělat stejně dokonale a precizně. Jistě vídáte zahraniční dělníky na staveništích, všichni se novou práci naučili a vydělávají si na chléb svůj vezdejší. Pokud v některých výrobních podnicích nebo skladech mají možnost se nějak kvalifikovat, získat řidičák na vysokozvižný vozík, nebo pro nějaké montážní práce, nebo řidičák, postupují výš. Například i u rychlého občerstvení mají zaměstnanci jakési stupně i s barevným označením od začínajícího až po zkušené pracanty. Pracují, vydělávají a nemudrují a nedojímají se nad sebou a svými schopnostmi.

uznejsemzak

Já vím, asi na vás působí, že vymíšlím. Jsou lidé, kteří berou cokoliv, ale za jakou cenu?

Nechci tady nějak mudrovat o umění, ale řemeslo, to je hlavně pčesnost, ne až tak kreativita-ta umělecká, ta je hodně o intuici. Zedník-obkldač, je jistě fajn, praktické, ale jako umění bych to nenazíval, ale pokud má slovo umění znamenat umět, tak ano. Já to mohu zkusit.

Ti zahraniční dělníci prý někdy mývají i vysoké čkoly, to nevím, ale někdy to možné je. V podstatě člověk má na výběr jen toto. řemeslo, kumšt-umění, věda, školy, podnikání, služby. To je to nejvíce časté, o těch negativních lidských činnostech se nezmiňuji.

Proč píši o řemesle, protože je to více, než to rychlé občerstvení, já v něčem podobném dělal, tak vím. Dokonce jsem si vyzkoušel, ale to nestojí za řeč-pekař, to fakt není těžké, cukrář a kuchaž je o něčem jiném,

Díky za rady, já se rozhodnu.

pohanka*

Já ještě připodotknu, že Vy musíte zaměstnavateli něco nabídnout, to co on shání, koho potřebuje. Jinak Vámi nastíněné obory nepatří mezi zrovna velmi dobře ohodnocené, naopak. Takže rozmýšlejte, ať Vám neujede vlak. Na trhu práce je plno mladých po škole, s jazyky, velmi dobrou znalostí IT, s brigádami, kteří těžko shánějí zaměstnání. Jak píšete o cizích pracovníkách, kteří mají vysoké školy a jdou dělat k nám na manuelní pozice, tak vždy vědí, že jinak to nejde, neznají jazyk, musí začít od pomocných prací, doufají, že se časem vypracují, zaučí se.

uznejsemza

Dobře, tak se zeptám úplně obyčejně, co byste mi poradila vy? Vzhledem k tomu jak jsem se popsal, je to realita.

Studijní předpoklady u mě asu moc dobré nejsou, už na té základní škole tomu tak bylo, i na střední, to dálkové studium jsem dal. Ale dále už to nepůjde. Už jsem to třikrát zkoušel, a vždy se to na něčem zaseklo, mám stresy u zkoušek, testů, dělájí mi provlémy příjimačky.

Jaké řemeslo bych si měl vybrat? Aby to nebylo tak těžké, a bylo to žádané, a ohodnocené, hlavně v zahraničí, možná později odjedu, nevím.

Samozřejmě že se mohu živit i jinak, ale sklady, obchod, služby, nevím co vše je možné, to mě asi nenaplní. Chci v něčem byniknout. Dělat to dobře. T ože trochu umím psát ještě nic neznamená, kolik bylo těch zneuznaných, stojí mi to za to. Já se snad časem k tomu dostanu, chce to štěstí. Já zkoušel kdysi konzervatoř, nevyšlo to.

pohanka*

Jste nedoťuknul ,,k,, proto jste se zbarvil do zelena.

Jak správně píšete, tak Vaše vzdělání vlastně nic odborného.

Díval jste na ten registr povolání NSP? Pohostinství, cestovní ruch, welnes. U každého povolání máte jaké vlastnosti jsou požadovány, a je tam i rozmezí jaké mzdy lze dosáhnout v soukromé i státní sféře.

Musíte si sednout a všechno pořádně pročíst, mě se tedy trošku pomaleji načítají, nevím, jak Vám.

U učebních oborů Vám bude chybět to vyučení, školní praxe, a počáteční vstup do zaměstnání, kdy začínáte na té nižší pozici a jak se osvědčíte, tak postupujete.

Musíte si něco vybrat, já dám všeobecné rady, Vy se rozhodnete pro něco, k čemu máte srdcový vztah.

Právě koukám na Ano, šéfe. Když zkouknete pár pořadů, tak uvidíte a poznáte život kuchařů. Takže máte možnost být přímo v akci. A v jiných hospodách a restauracích to není jinak. Kromě vyšší gastronomie v hotelích a tak. A to je zase Masterchef. A ve školní jídelně to je hlavně uvařit třeba pro 700 dětí obědy podle zdravé výživy.

Záleží na Vás, jestli tohle byste chtěl.

Díval jste se na umělecká řemesla, umění a kultura.

Nebavilo by Vás pracovat v knihovně, nebo prodávat knihy? A co byste si představoval dělat v cizině? Je program EURES, na MPSV, nebo najet přímo na úřady práce v té zemi /rakouský úřad práce/. Třeba v Rakousku přijmou učně na obor kuchař, požadavek dobrá znalost němčiny. To je jenom příklad, že možnosti jsou. Protože tato nabídka byla od srpna 2016. Jistě najdete i jiné, v jiných zemích, podle toho, jaký jazyk znáte.

Lepší práci získáte od někoho známého, který Vás zná, ví co umíte, zrovna pro Vás vhodné místo bude volné. Takhle to většinou funguje, bohužel.

uznejsemzak

Ano, zezelenal jsem, je to sranda.

Díval jsem se, ale chce to důkladně pročít a promyslet. Tak s praxí máte pravdu, budu začínat od nuly, ale to bude člověka třeba v cizině čekat vždy, když zkončí nějakou práci, v USA je to tak běžné.

Tak já si myslím, že ze mě bude tísicekrát lepší kuchař, cukrář než soustružník, protože nemehlo v kuchyni nejsem, a dokonce i nějakou buchtu upeču, Umím chutit, a baví mě to, proč jsem si to nevybral dříve vím, protže jsem buď nevěděl co, nebo jsem byl snílek.

Knihovna, knihy, není špatné, ale to už není řemeslo. To jsou ty služby, to už bych potom mohl vymíšlet cokoliv, a to už nechci. Chci řemeslo, jsou i ta zkrácená studia pro maturanty nebo VŠ.

Vše si důkladně pročtu, a děkuji vám za rady.

uznejsemzak

Nakonec jste měla pravdu, byl by to v mém případě krok zpět. Rozhodl jsem se jinak, to řemeslo by asi nebyla ta nejlepší volba, nakonec ani to není jisté a trvá to stejně dlouho, než se to člověk naučí.

Vyzkouším asi znovu studium na univerzitě, dám do toho vše, obory už mám dávno vybrané, takže uvidím, když to nepůjde, nechám to být. Vše samozřejmě při práci, je to těžší, ale nic jiného mi nezbývá. Lepší je ta vysoká, takže to ještě zkusím.

Jinak využiji tu maturitu kterou mám, ohledně těch knih to není špatný nápad, uvidím, vyzkouším, už jsem o tom dříve uvažoval.

Nakonec je tady jeětě možnost vyjet za hranice, a dělat něco tam.

To řemeslo by mě asi opravdu neuspokojilo, a stejně, co vybrat, na některé činnosti ani není třeba mít nějaké speciální školy. Takže díky za rady.

maara*

Vybíral bych i podle uplatnění na trhu ... právě ty umělecká řemesla nepatří mezi nejpoptávanější.

doplněno 27.11.16 19:27:

Taky bych se zamyslel nad otázkou, proč vlastně chcete získat odborné vzdělání .. pokud kvůli obživě, tak umělecké obory nebudou tím pravým.

Přiznejme si, ano, krásně naohýbaný plot od kováře je krásná záležitost, jenže je drahý, v hobbymarketu jde pořídit levnější a na to lidé slyší a koneckonců většina uzná, že ho vlastně nepotřebuje a koupí laťky a zbouchá plůtek ... Zato opravit auto, svítit, topit apod. potřebuje každý a obejít to nelze...

Například většina uměleckých truhlářů, dělá normální nábytek a jako koníček mají umělecké zpracování dřeva, jednou za čas někdo příjde, řekne že by něco takového chtěl tak to udělají ... ale na obživu to většinou není - takže dělají normální obor.

A stejně bych to udělal i ve vašem případě, šel na běžný obor, zdokonaloval se, případně později udělal nástavbu na nějaké to umělecké zpracování ..

Pro přijetí na umělecký obor musíte složit talentové zkoušky. To znamená mít nějaké předpoklady, zručnost .. Pokud nedokážete rovně uříznout laťku dřeva, tak to asi nebude uplně to pravé ořechové.

pohanka*

Začínat od nuly s uměleckým řemeslem je velmi těžké. Je potřeba mít mentora, případně v jedné osobě donátora, který naučí fígle a dá základy.

Vybavení dílen je velmi, velmi drahé a nákladné.

Co dělají rodiče? Nejlépe je pokračovat v rodinné tradici. Má se čem stavět, každý rodič bude šťastný, když potomek převezme štafetu.

uznejsemzak

maara a pohanka máte pravdu, umělecké řemeslo (natožpak umění jako takové) je velký problém, je třeba k tomu mýt předpoklady, podmínky-třeba dílna, i ta tradice, je pravda, že ty poslední dvě věci mi zcela chybí.

maara, mi pídává praktickou radu, a v tomto má pravdu, asi to udělám, možná, jak píše host. A platově to nebude špatné.

pohanka, to co píšete, si uvědomuji.

Prostě je jen rozdíl, mezi těmi gastro-obory, běžnými řemesly-zedník-obkladač. a těmi technickými-automechanik-ale toto je vážně těžké, a trvá dlouho než se to člověk naučí, dřina, v rodině to dělali dva lidé, a na zdraví to moc člověku nepřidá, prostě tělo trpí. Ale to asi u kdejaké činnosti. Takže se vymlouvat nebudu. Pro něco se rozhodnu.

hodnocení

0x

Běžte na cukráře,,tam můžete ukázat,,jakou máte fantazii a být svý,,,,Když máte sklony k umění...Tak tvořte něco sladkého..

uznejsemzak

Třeba máte pravdu, kdysi jsem takové věci chtěl dělat, nevím proč jsem vybral ten maturitní obor, který mi ani nešel. Jsem pitomec, chyba v mládí.

hodnocení

0x

policie, armáda - tam nemusíte rozhodovat za sebe, tam vám řeknou co máte dělat (při vaší nerozhodnosti) *hi*

uznejsemzak

tak to je jediné, co opravdu nechci. Pokud jde o armádu, tak maximálně do armádní kapely rsp. pěveckého sboru. To fakt ne.

Ne pozor, já jsem právě hodně neposlušný vůči autoritám, takže by mě nechtěli.

Navíc jsem, jak tady správně napsali, hloubavý.

hodnocení

0x

..běžte za kadeřníka,,také umělec

doplněno 12.12.16 13:41:

můj obor tam se můžete vypracovat..

sds
hodnocení

0x

gastronomii v žádném případě.Celý den lítáš bud u sporaku nebo u stolů,nohy bolí a ještě za málo peněz a celý den v čudu.I víkendy..To je dobré tak opravdu jen pro nemehla,kteří na nic nemají nadání,jen mlít hubou.Chudáci kuchaři,když vidím ty jejich ubohé platy.A kolik se jich vyšplhá na lepší pozice?

nikdo*
hodnocení

0x

Nevím, jestli vám moje odpověď k něčemu bude. Vyučil jsem se černé řemeslo, živí mě elektronika, a jako vedlejšák, mám pekařinu. Široký záběr co? No jo no. A proč to píšu. V jednom příspěvku jste napsal, že řemeslo je spíš o přesnosti, a je málo tvůrčí. Nemáte pravdu. I řemeslník musí občas(často) vymyslet něco vlastní hlavou. A nenajdete asi obor, kde by to neplatilo. Na to, aby jste ale mohl něco vymyslet, potřebujete zkušenosti-čím víc tím líp, hodně dobré znalosti materiálů s kterými děláte, a znalost teorie je naprosto nezbytná. Jen s její znalostí dokážete využít bezezbytku ty dvě znalosti uvedené předtím. Nepohrdejte teorií, a zkuste si rozmyslet, co se vám líbí, k čemu máte vztah. To za vás nikdo nevyřeší.

doplněno 12.12.16 22:10:

sds: jestli víte o dobrém, ale opravdu dobrém kuchaři, tak vím o místě s nástupním platem 30tis.

doplněno 12.12.16 22:13:

Stejně tak ten člověk shání číšníka s nást. platem 20-25tis. Ale musí zvládat vysokou gastronomii. Tedy servírování a přípravu pokrmů u stolu. Obyčejnejch pinglů je,,... Ale odborníků málo. A ono se to u těchhle oborů okamžitě pozná,kdo umí a kdo ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]