Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouření, jak ho omezit?

Od: leko898 odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, zda máte někdo zkušenost s omezováním kouření?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Osobně ne, nikdy jsem nekouřil. Nicméně v rodině mám jeden příklad..Strýc po mnoha letech jeden den ještě kouřil a druhý den zcela přestal (po mnoha letech...a opravdu ze dne na den). Takže to evidentně jde.

hodnocení

0x

Znamemu pomohlo smichat tabak se strelnym prachem, pak prestal.

vilik*
Známý přestal kouřit nebo existovat ve vitálním stavu?
Pro tazatele: Omezování je k ničemu.
Je potřeba mít silnou vůli a třeba i nějakou náhražku. Asi člověk běžně nesní 20 jablek, ale je nutné najít si jiné rituály. Kdo si dal cigaretu cestou do práce, vezme si žvýkačku. Kdo při kafi, ten může třeba koukat z okna.
Prostě uvědomit si, kdy vytahuju cigaretu a tu situaci využít jinak, ale ne jídlem.
S nikotinovou závislostí můžou pomoci třeba náplasti, každý praktický lékař rád doporučí vhodnou formu. Ale ten pocit, že teď bych si dal cigárko, ten musí každý překonat sám.
Zajímavá je motivace zdravotním stavem, naopak hodně bývalých kuřáků tvrdí, že nemají pocit, že s nekouřením ušetřili.
Ať se zadaří.

hodnocení

0x

Dobrý den,z vlastní zkušenosti vím,že neexistuje žádné "omezení "kouření.Jediné,opravdu účinné řešení je přestat kouřit ze dne na den a nikdy víc si cigaretu nezapálit.Prostě odolat.Kouřil jsem 18 roků,zkoušel různě omezovat,až jsem se propracoval na denní "dávku" 40-50 cigaret .Až jednou...N...al jsem se a přestal.Nejhorší prvních asi14 dní.Ale vydržel jsem a 8. prosince to bude 31 roků,co jsem neměl cigaretu v puse.

lucie*
hodnocení

0x

Tak u mě to byl stud.Ano je to tak*hi*připadám si blbě stát někde na rohu a kouřit,nebo někde jen tak pochozovat s cigaretou.Připadala bych jak nějaký sociál:-Dmoje Marlbora mi chutnají nechci se jich vzdát,ale udělala jsem si s toho rituál.Najít si klidné místo,kafe a cigaretu.Chodím pod les,kde je lavička,spojím to i s procházkou nebo v kavárně s dobrým kafem.Takže já doporučuju udělat si s toho nějaký rituál,prostě nezapalovat si cigaret jen tak někde z nudy.

doplněno 24.11.16 22:08:

Já to pořád beru jako pochutinu,jako třeba alkohol,sladkosti.Takže proto asi nemám problém se omezit,tak nějak podvědome vím,že to není věc na konzumaci,ale jen na chuť.

hodnocení

0x

Přestat ze dne na den. Já vzal cigára a zapalovač a oboje jsem mrštil do popelnice Psal se rok 1998 a mám vystaráno. Kouřil jsem 28 let

hodnocení

0x

Asi jak píší všichni kromě Lucie.zahodit cigarety a zapalovač a přestat ihned.Toto ale nese mimo závislost další úskalí- najít si ve většině případů jinou společnost pže v 90% stávající přátelé ,kolegové ... Vás budou svádět ! Jinou zábavu,přestat chodit tam kde se kouří najít si náhražku,manželka když přestala tak jistou dobu denně snědla salát snad z půl kila mrkve a já osobně přesedlal na Tic Tac .Na měsíc dva? už nevím,ale od té doby je spíše zázrak když jdu třeba na pivo

Jinak mám s tím osobní zkušenost takže si toto dovoluji napsat-kouřil jsem od svých 13 roků do 35,nebyl problém že jsem denně vykouřil víc jak 40 cigaret (ve službě ,za 24 hodin klidně i 120!) příští rok to bude 20 let co nekouřím!

hodnocení

0x

Mně se tedy nikdy nic nepodařilo utnout tak, že bych přestala komplet ze dne na den. Potřebuji návyk, že je toho méně, čehož docílím jen postupným omezováním. I když něco dělat začínám (cvičení, učení...), tak začínám pomalu a postupně. Ale na cigaretách jsem nikdy nebyla silně závislá (áno, jako bych Vás všechny slyšela, kdo tvrdí, že není závislý, kecá!) - nezkrotitelná chuť na ně se mi objevuje tak 1x denně v létě a 1x týdně v zimě, jen na pár minut (max. hodinu) a když to přechodím, když to vydržím nebo když fakt kouřit nemůžu (v práci a tak), tak pomine.

Jo, čokoláda, to je jiné. Co jsem kdysi zvládala bylo jeden den bez sladkého, druhý den ho můžu. Jeden den jsem to vydržela a konzumaci sladkého jsem vlastně stáhla na polovinu (po tom jednom dni jsem nemívala záchvaty, že bych sežrala na co přijdu :-D), takže za mě úspěch :-D

doplněno 24.11.16 21:53:

Jo a stud taky funguje, jako u Lucie. Začalo mi to v době, kdy jsem bydlela v oblasti školy, kde jsem pracovala. Kolem všude děti a jejich rodiče a prarodiče. Ale i když už bydlím jinde, táhne se to se mnou doteď, nesnáším, když mě lidi vidí kouřit. Ale momentálně jedu jednu krabičku už od poloviny září, takže mě to moc trápit nemusí :-D

jelinek456
hodnocení

Já si kupuju násady na cigarety, viděl jsem to jednou v lékárně, tak jsem to koupil, píšou na tom, že to zachyti víc jak padesát procent škodlivejch látek, a kouřim i míň s tím, jmenuje se to stopfiltr a stojí to kolem 40 korun a máš to na 120 cigaret ;)

vilik*
Teď ještě napište, jak se jmenují ty filtry, co prodáváte, ať má smysl to, že pod jiným nickem odpovídáte sám sobě.
Jdu spát, s trollem si psát nehodlám.

Tak tak, člověče, nedělejte si z nás škumprnákle. Na to snad Poradna není, i když je to Volná diskuze.

Chvíli jste Leko a ejhle, najednou se z Vás vyklube Jelínek. Když tedy dobře víte, jak na to, nemusíte zakládat otázku a odpovídat si sám. Odpovězte si doma u zrcadla a vyjde to líp, než se zbytečně ztrapńovat. Nemám pravdu?

Kupte si násady dvě. Jednu si strčte do úst, druhou do konečníku. Škodliviny se tak mají možnost 2 x přefiltrovat no a ven z Vás výfukem vyjde jen čistočistý vzduch.

Hloupá odpověď, viďte? Ale na vaše hloupé chování je jako dělaná. Prostě si koledujete o něco podobného. Hezký den s násadou! *tanec* Jaga.

venkov4ever*
hodnocení

0x

Kouření neomezujte, nerad bych se připravil o zábavu a také erár si potřebuje přijít na své. Pozorovat kuřáky (a alkoholiky), jak se bezmocně zmítají ve své závislosti, je obrovská legrace a navíc zadarmo. Tedy, alespoň pro nás strejt eč, pro závisláky samotné už tolik ne. Kuřáci mně nijak nevadí, málokdy se stane, aby mně některý z nich čoudil pod nos. Kromě toho je náš kraj, naše republika a potažmo celý svět zoufale přelidněn a pokud kuřáci dobrovolně spěchají rakvi vstříc, mají mé plné požehnání a morální podporu. Žádné omezování, naopak hleďte zvýšit spotřebu, nebo postupujte jako Bohdalka.

jaroslorenc*
hodnocení

0x
Stačí nenosit u sebe cigarety ani zapalovač. Náhradou může být třeba arašídové křupky. 1 stojí 6 Kč. Kupuji celou krabici o 30 kusech.

alena*
hodnocení

0x

Nevím teda proč tu někdo nadává na ty filtry, já si je kupuju taky a věřím tomu, když to prodávají v lékárně, tak to na mě nepůsobí nějak špatně, že by to byl nějakej podvod nebo tak, a když dokouřím cigaretu a vidím co v tom zůstáváa, tak si myslím, že to smysl má.

jarina
hodnocení

0x

Omezil bych ho kdekoli, kde se vyskytují ostatní lidé (což jsou kuřáci i nekuřáci) zavedl bych trest za ohožování dýmem, asi něco jako bodový systém

xy
hodnocení

0x

Kouření jsem dost omezila. Kouřila jsem deset let krabičku a více denně, to ještě v Praze za studií a pak i práce. Kávu bez cigarety jsem si nedovedla představit. Před lety jsem se přestěhovala k babičce, která už kvůli věku nemohla žít sama. V bytě jsem kouřit nechtěla, ale běhat pořád na dvůr se nechce, zvlášť v zimě. V nové práci byli samí nekuřáci v kanceláři. Zvykla jsem si rychle, a ponechala si svůj rituálek dvou cigaret večer . Také na malém městě mi bylo trapné kouřit na ulici. V práci ani při kávě si už na cigaretu nevzpomenu, a při firemních posezeních se kolegové diví, cože jsem to za divného kuřáka. Nejlépe by bylo přestat úplně, ale nechce se mi vzdát těch večerních posezení ...

culdabulda1*
hodnocení

0x

- omezování kouření je nanic. To se člověk tak dlouho "omezuje" , až jednoho dne "zcvokne" a začne kouřit ještě daleko víc, než předtím. Musí se přestat naráz tak, že si prostě jednoho dne nezapálíte.

Mně se to podařilo i když jsem byla silný kuřák. Ale musela jsem načas přestat pít kafe, pivo, víno - vyhýbat se večírkům, různým slezinám a posezením (asi tak 1-2 měsíce). Taky jsem měla všude po bytě na dosah cigarety, protože kdybych náhodou dostala silnou chuť na cigaretu a neměla ji po ruce - tak by mne to asi zlomilo natolik, že bych při nejbližší příležitosti vykouřila trafiku ! No - jen moje zkušenost.

mp*
hodnocení

0x

S kouřením sám nemám problém (já mám problém zase s chlastem). Pamatuju si, že můj otec, když přestával (kouřil tak 40 až 50 Spart denně) tak si koupil krabici bombonů BON PARI, to bylo tenkrát nedostatkové zboží (cca 1975). Ztlousnul sice asi o 10 kg, ale vydržel, pak zase začal šňupat. Dožil se 71 let.

robertik
hodnocení

0x

Ahoj leko, ano mám a jestli d otoho chceš jít, tak si nastav jasný postup a triktně ho dodržuj, jinak to nepůjde. A ještě jedna rada, kup si fitlry na cigarety, nebudeš z thoo tak akšlat a nezahleníš se tolik, jako když kouříš bez filtru. jmenuje se to stopfiltr a koupíš to i v lékarně i v tabáku.

doris
hodnocení

0x

Čauky. To teď bude zase aktuální no nový rok, ale proč ne, taky jsem si takhle řekla, že omezím kouření.. Je potřeba si říct, jestli chcete přestat hned a úplně, tak to prostě udělejte bez nějaký pomoci. Zvládnout to jde, je to jen o pevný vůli. Já jsem si řekla, že to zkusím pomalu a buď se mi povede přestat úplně a překvapím sama sebe a nebo budu dál kouřit, ale třeba míň.. Takhle jsem skončila na vapour 2 na elektronický cigaretě, kde beru jako velkou výhodu to oproti jiným šidítkům, že se to snaží vypadat a fungovat jako klasická tabákovka. Takže právě díky tomu to bylo jednodušší, kouřím jí furt, ale míň a hlavně mám z toho a sama ze sebe lepší pocit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]