Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákupy na splátky levnější než platba hotově

Od: totak® odpovědí: 17 změna:
Zdravíčko, co to na nás zase obchodníci ušili za boudu? Přišel mi včera pytel letáků a polovina obchoďáků se mi snaží vnutit zboží které je při nákupu na splátky údajně levnější než při platbě v hotovosti. Deklarují splátkový prodej za 10 splátek bez úroku. Co to na nás zkouší? Mají poplatek za sepsání úvěrové smlouvy nebo snad nepočítají první splátku na místě do uvedené ceny? Zásadně nekupuju nic na co nemám tak nevím proč mě obchodníci nutí do splatek

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kakamila
hodnocení

0x
Nikdo tě nenutí...papír snese všechno.
Používej hlavu...
Letáky nečti,ale rovnou vyhoď.
Na reklamu nekoujej,raději to přepni...
2kedar*

ANO..!

Řeším to stejně. Má popelnice, je jejich "volební urnou".

Taky mi leze na nervy onen nový slogan... "Black Friday"...

To už fakt nejsme Češi..? Proč tam není třeba.. "Černý pátek".?

Tímto se podle mě vzdáváme vlastní národnosti, řeči... Proč.?

Protože ten nesmysl vymyslel nějaký přiblblý "manager", který za to má mnohonásobný plat,

než je průměr v tomto státě.

lidus*
hodnocení

0x

Také kroutím hlavou, při koupi nového auta 600 000,- placeno keš, zaplatíte o 60 000,- víc než když ho platíte přez jejich financování a pojistíte u jejich nasmlouvané pojišťovny. Možná je tam nějaká klička ale na žádnou jsem nepřišla i přesto jsme auto platili hotově. Jistota je jistota, nekupuji na co nemám.

hodnocení

0x

stím autem jsem to také nepochopil byl jsem kupovat auto s kolegou a kupoval auto za 250 chtěl platit keš a keš za 250 to bylo v holé výbavě a když to vzal na spátky které vyšly taky na 250 to bylo skoro v plné výbavě nějak jsem to nepochopil proč ochodník nechce mít peníze hned? vysvětlí mi to někdo?

hodnocení

Copak u auta v těch velkých částkách se nějaká ta blecha ve smlouvě ztratí a vlčáci čekají na jedinou opožděnou platbu aby napálili penále z prodlení a přišli si na své. Co má ale Tesco na tom že rači prodá televizi za 10x6690 než v hotovosti za 7500,- to mi hlava nebere. Pochopím nákup na splátky bez navýšení. To před vánocema přiměje k nákupu lidí kteří by na to zrovna neměli. Ale proč mě nutí kupovat na splátky věc na kterou mám peníze v kapse to mi hlava nebere.

hodnocení

0x

Když jsem naposledy kupoval auto, tak bylo za 200 000 hotově nebo za 180 000 na půjčku. Jenomže ta 180 000 půjčka znamenala navíc 45 000 na úrocích, takže člověk zaplatil ve skutečnosti 225 000 + nějaké poplatky za sjednání půjčky. Takže tak.

Další možnost je, že půjčka je sice levnější a bez úroku, ale jsou tam přísné podmínky - třeba že je osvobozená od úroku jen tehdy, pokud se nespozdíš se splátkou. Předpokládá se, že část lidí jsou bordeláři a podmínky nedodrží (analogie je třeba kreditní karta s bezúročným obdobím - kdo si to hlídá je v pohodě, ostatním nabíhají úroky).

robin1*
hodnocení

0x
U aut to většinou dohánějí pojistkama, které jdou dvakrát až třikrát dražší. U akcí všechny úroky zpět atp to bývá vázáno na kreditní karty atp. Vždy se nabaští. U průmyslového zboží jde minimálně polovina prodejní ceny do kapsy prodejci (u velkých řetězců) takže klidně dají na 10000 slevu 1000 , pořád tam mají 4000 zisk. A jako marketing akce bude splatnost dodavateli jeden rok. Nebo postupná podle splátek. Případně se zboží předem podraží a ta normální cena je někde kolem 7 tisíc.
Možností je spousta...vždy se ziskem pro obchodníka...

hodnocení

0x

Protože podrobně čtu pouze letáky z Lidlu, tak se o podobné nabídce dozvídám teprve teď. A soudím, že je to podloženo dobrým propočtem obchodníků v jejich snaze prodat a vyprázdnit sklady. Televize, kuchyňské roboty, koberce... jsou předměty, které se za normálních okolností kupují, když lidé zakládají rodiny či když se původní kus porouchá. To všecho během roku za nějakou "normální" cenu. Vánoce jsou (bohužel) pro mnohé jen příležitostí dát svým blízkým něco hmotného, a to v co nejvyšší hodnotě. Kdo nemá v hotovosti celou částku, rád na splátky přistoupí. Protože Vánoce jsou Vánoce...

Velké obchodní společnosti nezaměstnávají jen prodavače, zcela určitě mají své ekonomy a průzkumníky trhu. Takže předpokládám, že mají spočítáno, že za plnou hodnotu by před Vánocemi prodali x kusů nějakého zboží, když dají procentní slevu, prodaji x + y kusů zboží, ale když nabídnou splátky, pravděpodobně prodají 2x kusů zboží. A ještě k tomu zmizí zboží ze skladů dřív než při povánočních výprodejích. Tyhle moje hrátky s x a y jsou "na vodě", ale tak nějak to bude.

hodnocení

To je jasný že jedou na obrat a že si na tom i tak přijdou na své. Furt to ale nevysvětluje proč cena při hotové platbě není stejná ale je naopak vyšší.

Jen taková úvaha: Předvánoční doba je specifická. Je potřeba koupit pořádný dar, žádné mejdlíčko. Před televizí v ceně za hotové 7000 Kč nebo ve splátkách za 669 Kč x 10 stojí dva zákazníci. První peníze má. Koupí za hotové, protože trochu tuší nějakou čertovinu, protože se mu nechce ztrácet čas sepisováním smlouvy a zadáváním trvalého příkazu. Prostě nějakých 310 Kč mu za starosti nestojí. Druhý zákazník možná tolik najednou nemá, ale hlavně je pro něj sleva zajímavá. Sleva je zaklínadlo, v době Vánoc s ještě čarovnější mocí. Bez slevy by ten druhý nekoupil. A dva televizory ze skladu mizí :).

xyz*

No protože jsou do toho řetězce zapojeny úvěrové firmy a leasingovky. Ty tomu prodejci zaplatí z každé smlouvy provizi.

Nejlepší by bylo mít známého prodejce. U něj nakoupit na splátky a tu provizi si od prodejce nechat vyplatit *smich*

robin1*
Protože hotově nikdo nekoupí...to že ta hotovostní je vyšší je základem celé psychické machinace. U daného výrobku se nepředpokládá nákup za hotové. Vyšší cena je tam stanovena proto, aby to vzbudilo dojem super výhodné koupě. Porovnejte cenu za hotové s cenou jinde, určitě se bude lišit.

junkers*
hodnocení

0x

Třeba je v tom nějaká konspirace. Peníze přestávají mít cenu, pro systém je důležitější jakési "zotročení" lidí. Nevím jak s TV, ale to auto za 1/4 mega už člověka na pár let přiková k poslušnosti. *vezen*Nemůže to nějak souviset i s postupně plánovaným zrušením hotových peněz a přechodu na čipy?

xyz*
hodnocení

0x

No u té nižší ceny auta při platbě na leasing nebo půjčku je to proto, že leasingovka zaplatí nějaké peníze (provizi) prodejci auta.

U toho běžného zboží se vnucují převážně proto, že je to 1. konkurenční boj, 2. počítají s penálem, 3. také mají provizi z půjčky nebo leasingu, 4. potřebují prodat a vzhledem k velké marži si můžou dovolit takto "financovat" nákup zákazníkům.

Nicméně jako u všeho - ten kdo prodělává je vždy zákazník, protože prodejci to mají moooc dobře spočítané.

hodnocení

0x

Je to marketingový tah. Pokud se vedle sebe dají dvě možnosti, jedna očividně výhodnější než druhá, tak někteří koupí jen proto, že je to výhodné.

krtek*

ano ano...na tomto principu je založené rozložení zboží v supermarketech..tak, aby to přilákalo co nejvíce ženských:-D

Je to prostě proto, že tím člověka, tedy toho určitého který jim na tohle skočí, "donutí" koupit něco, co by jinak vůbec nekoupil. A takových lidí je strašná spousta a na k nim tyto nabídky vždy "promluví". Jde o to zbavit se zboží, které by jinak leželo ve skladech. Vůbec nemám obavy, že by na tom prodělali. Ceny jsou nastavené tak, aby netratili v žádném případě. Vidíte sám, že Vám to vrtá v hlavě. Vám to jenom "vrtá", ale spousta z ostatních si řekne, a kruci, to je ale úžasná nabídka. Sice to vůbec nepotřebuji, ale když to nemusím platit hned a ještě to mám na splátky levnější, tak jdu do toho. A KOUPÍ něco, co by jinak vůbec nekoupil a ještě si myslí, jak dobrej kšeft udělal. A ten kšeft udělali oni, ne on. Protože on bude jako pitomec potom každý měsíc splácet nějakou hovadinu, kterou vůbec nepotřeboval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]