Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Recyklace plošné spoje a guma

Od: postcd® odpovědí: 5 změna:

Otázka stručně:

kam mám dát desku plošných spojů (to co je v elektronice) a gumu aby to bylo co nejekologičtěji zlikvidováno nebo recyklováno?

Podrobně:

Rozebral jsem ovladač od televize s cílem jeho části roztřídit do jednotlivých odpadů k recyklaci.

Zbyla mi gumová (asi guma) klávesnice a deska plošných spojů s několika elektrickými součástkamy (např. rezistor, dioda), tak se chci zeptat co kam mám dát. Nechci to dávat do popelnice protože počítám, že ta deska ve spalovně neshoří a skončí to na skládce. Ale ta deska asi stejně nejde recyklovat? A co ta guma, co se děje s pneumatikami?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

pro recyklaci je potřeba elektronické součástky uložit do speciálních kontejnerů elektro,nebo do sběrných dvorů.Pokud není ani jedno k dispozici,tak nezbývá než směsný odpad.

JABRAKA

hodnocení

0x

Pryž (lidově guma) se v malém množství, narozdíl od plastů, nerecykluje. Pneumatiky jsou vyjímka. Patří do sběrného dvora. Rozemílají se a používají jako palivo nebo přísada do různých výrobků.

hodnocení

0x

Já bych si o jakékoli recyklaci nedělal iluze. U nás se obsah těch barevných kontejnerů po léta vyvážel na jednu skládku. Dnes to nebude o mnoho lepší. Obávám se, že je to jen další zelený tunel.

nikdo*

Na skládku? Kde žiješ? Přijeď se podívat koncem srpna do Holic na setkání radioamatérů. Pravidelně tam jezdí vykupovat elektrošrot jedna firma za peníze. Kdyby se jí to nevyplatilo, tak to nedělá. A vykupuje i to, co jinde ve sběrnách nevykupují. Pardon, jak jinde nevím, tady u nás nevykupují. Např měděné kabely i s izolací. Vykupují všechny díly z počítačů, včetně MB, vykupují celá elektrozařízení, součástky atd. mají vyvěšený velký ceník a každý se může podívat, a rozmyslet, jestli se svým odpadem půjde do konťáku nebo ho vezme příště ssebou a bude mít na pivo Pod břízkami.

hodnocení

0x

Recyklace až na takové úrovni je doma neproveditelná. Musel byste z desky odpájet všechny součástky, každou tu součástku rozložit na jednotlivé materiály (vzácné kovy, keramika, plasty...), z desky odloupnout měděnou fólii, odstranit z fólie cín... Ta deska je skutečně nerecyklovatelná, je to většinou sklolaminát (skelná tkanina zalisovaná v pryskyřici). Ve spalovně bez problémů shoří. Klávesnice bývá ze silikonové gumy, rovněž nerecyklovatelná a prakticky nezničitelná.

Nejjednoduší je celý ovladač vhodit do kontejneru na sběr drobných elektrospotřebičů. Firmy, zabývající se likvidací těchto spotřebičů si s tím poradí (třeba chemicky), vy nemáte šanci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]