Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vnímají věřící ateisty?

Od: katze123 odpovědí: 18 změna:

Dobrý večer, měla bych takovou otázku pro věřící tady, na Poradte. Co si myslíte o ateistech? Vnímáte je, jako zlé? Popřípadě, pokud s nějakým ateistou žijete, setkáváte se často s nepochopením? Opravdu by mě to zajímalo. Já sama nejsem ateista, ale ani úplný věřící. (Myslím, že je to otázka času)
Děkuji za odpovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Já si myslím, že jde o dvě naprosto nesourodé skupiny, každá je přesvědčena o své pravdě a jedna skupina nedokáže pochopit, co a jak vnímá druhá (a naopak).

Myslím si, že bychom si navzájem na sebe neměli dělat názor podle toho, jestli někomu (něčemu), v něco (ne)věříme, ale podle toho, jak jednáme.

A přestože si navzájem asi nedokážeme porozumět, mohli (nebo spíše měli) bychom zvládnout se navzájem tolerovat...

balzerka
hodnocení

0x

Asi takhle. Mám kamarádku. Ta je silně věřící. Já jsem vyrůstala v docela racionálním prostředí. Věřím sobě, přírodě, možná něčemu mezi nebem a zemí. Známe se 20 let, ale nikdy jsme spolu na toto téma nemluvily. Jelikož ji akceptuji, tak si možná myslí, že jsem na tom stejně. Jen jedinkrát mne zaskočila. Šlo o nějaký znak související s kosmem vybroušený do kamene. Já jsem to obdivovala. Ona mi stroze zdůraznila, že tohle neuznává, že to odporuje jejímu přesvědčení. Sklapla jsem a podobným tématům se vyhýbám. Naštěstí nás pojí hodně jiných věcí od povolání, přes sport, zahrádku po výtvarné činnosti...

hodnocení

0x

Je obtížné odlišit, kdo je hluboce věřící, od toho kdo se jen předvádí, rád diskutuje, hádá se, přesvědčuje o víře. Ikdyž ví, že víra je od slova věřit a tedy žádné argumenty ho nemohou přesvědčit. Buď tu víru někdo v sobě má nebo nemá. Argumenty, diskuze, školení, obřady na tom nic nezmění. Myslím si, že hluboce věřící nepotřebuje nikomu nic dokazovat. *hej*Pak jsou lidé, kteří víru používají, skoro jako zbraň. Stejně jako kdysi křižáci. V jedné ruce kříž a v druhé zbraň. Ale to platí i opačně. V jedné ruce zbraň a ve druhé nějaký sYmbol rozumu, logiky, mozku. *hej*Dále pak jsou, pro mě naprosto nepochopitelé projevy víry. Potetované tělo symboly víry, na zlatém řetězu kříž a několik zbraní po kapsách a za opaskem. Křižování se a modlení na hřišti, před sportovním výkonem. Modlení se a žehnání zbraním. Modlení se a děkování bohu po násilí. Týýýý joooo, to mi hlava nebere a žaludek se zvedá.

Opět se mi vybavuje otázka: Co má bůh raději? Toho, kdo v něj věří a je to hajzl fakt veliký (kterému však stačí pokání v několika Zdrávasech) anebo toho, kdo v něj nevěří a je to hodný člověk, který neváhá s pomocí lidem.

doplněno 20.11.16 10:11:

Maky, dovolím si pochybovat. :-D Dám pěkný vtip, jo? Ptá se duše svatého Petra, jestli se bohu líbí kostely a obřady a všecko to velebení. Petr se zeptal boha a ten se zamyslel a pravil: "Navadí mi to."

babkazov, ptáš se, co má bůh raději, ale to je lidská otázka, lidský způsob myšlení, boží láska je jiná, tu dostáváme všichni stejným dílem.

Však pochybuj, na své pochybnosti máš právo :)

hodnocení

0x

Pred par lety bylo vericich malo a koukam, ze najednou jsou ateisti na vymreni:-/

lego, to víte, pokrok nezastavíte *smich*

balzerka

Taky v souvislosti s islamizací si lidi ledacos uvědomují. Myslím křesťanské hodnoty.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Jsem asi ateista, přesto se zeptám. Já si myslím, že je velký rozdíl mezi 1. člověkem díky víře dobré konajícím, 2. člověkem o víře tlachajícím, 3. člověkem víru demonstrujícím a 4. vymytým mozkem. Jsou všichni 4 věřící? Ida

hodnocení

0x

Bůh miluje všechny duše stejně, ne proto, že by byl slepý, nebo nespravedlivý, ale proto, že všechny duše jsou stejně čisté, jen s lidským tělem, si na základě karmy a nové zkušenosti, musely vybrat osud, který jim touto roli, onu zkušenost zprostředkuje. Všichni už za sebou máme velké množství životů, kdy jsme nebyli jen váženými občany, ale i tou nejbídnější lůzou, vrahy, zloději atd. Až tohle všichni lidé pochopí, tak se snad k sobě začnou chovat líp. Toto není z mé hlavy, tak praví duchovní učení i poznání. Chce se se mnou někdo prát?

Pochybuji, hodně pochybuji, protože jsem viděla příliš mnoho týraných dětí. *plac*Blešíku, pohledejte si někde statistiku, kolik lidí bylo na zemi ještě před nedávném. Když se převtělujeme (mi se ta myšlenka také líbí), kde se ty duše, pro tolik, téměř pyramidovou řadou, přibývajících těl, berou?

babkazov, aby duší bylo dost, dělí se, pak někde na Zemi žije tvůj "dvojplamen", to je ten, kdo má druhou polovinu tvé duše ,málokdy se nesetkají, ale když ano, někdy se i poznají.:)

doplněno 21.11.16 12:48:

Veškeré zlo, které se děje, dělají lidé. Bůh dal lidem svobodnou vůli a ta je nedotknutelná, tu jim nikdy nevezme.

janm*

Zdravím

Do lidských těl přechází i jiné bytosti, jinými planetami a paralelními světy počínaje a naší Zemí konče (např. i zvířata která dle buddhistů "dosáhla ve svém vývoji lidského vědomí")

Počty duší X těl je to asi tak že, světem prostupuje všeprostupující všudypřítomný Átman, tj. vlastně Duch který je všude a je totožný s nejvyšším Duchem jehož označujeme například Bůh. Tento Duch si můžeme představit jako například vodu, která naplňuje bazén, do bazénu můžete naházet tolik nádob (těl) kolik se do něj vleze ze začátku deset pak dvacet nakonec třeba sto, a všechny tyto nádoby těla jsou prostoupeny všeprostupující vodou (Duchem) jakmile nádoby umožní svou biologickou "funkcí" život, pak každá nádoba tělo má z tohoto ducha své vědomí, toto vědomí je odděleno pouze hranicemi každé z nádob "těl" rovněž je toto vědomí omezeno daným "mozkem" (genetikou) daného těla, tzn. nádoba pes se bude chovat jako pes, nádoba rostlina jako rostlina a nádoba člověk jako člověk, při tom zároveň ale tento všeprostupující duch jež je omezením každé nádoby těla vlastně i "individuální duší" může jak migrovat z jedné nádoby do druhé (reinkarnace) nebo se vrátit sám k sobě k duchu bez vazby k jakékoli konkrétní nádobě tělu, tzn. dojde tzv. "osvícení" "nebe" "nirvány" "konečného naplnění" apod. což je v podstatě cílem téměř všech náboženství, jakmile "část" která vlastně ve skutečnosti není oddělena od celku více než nádobou tělem splyne s celkem a opět se stane jím nastává velká proměna vysvobození vykoupení naplnění které je v tomto životě "nepopsatelné". Proto mnohá náboženství ať již vaišnavismus v Indii nebo např. gnostické křesťanství na "západě" praví že "božský prvek" je v každém z nás každý z nás je potencionálním Kristem nebo Bohorodicí (ženská nádoba jinak je to stejné bezpohlavní) jde jen o to této možnosti umět využít "aktivovat ji" a jak i Kristus pravil citací žalmu tuším 82,6 (?) "Pravil jsem byv vám Bohové jste a synové nejvyššího vy všichni" Lidský život je pak vzácný ne proto že má člověk více rozumových schopností ale proto že je "příhodný" k realizaci návratu vykoupení nebo osvícení. Proto také i v "neteistických systémech" jakým je např. Buddhismus je základní a cílená snaha věnována tomu, aby se člověk co možná nejvíce "oprostil" od jakékoliv "vazby" na tento svět, oprostí-li se ukončí převtělování (přelití do jiné nádoby) a dosáhne konečného cíle a naplnění. Tento axiom prochází mnoha náboženstvími napříč kulturami, někde se o tom "ví" (východní duchovní školy) někde "neví" např. západní křesťanství a jiné ale přítomné je to opravdu jako ona pověstná nit v mnoha "tradičních učení".

Jinými slovy těl může být bezpočtu protože se všechny pohybují "v duchu", zároveň ale nejde o jakýsi panteismus protože to co je neviditelné uvnitř imanentní má svou vlastní vrcholnou identitu která ač přítomna ve všem přesto je vůči této nižší hmotné energii do jisté míry indiferentní a ve skutečnosti si to nelze představovat tak jako když šroub sečroubuji k matici. Toto vysvětluje proč je možné libovolně jakýkoliv život množit manipulovat s ním nebo s ním dělat "pokusy" v laboratoři např. bakterie apod.

zelenydabel*
hodnocení

0x

Znám spousty věřících i nevěřících (jak vy říkáte ateisti) a nevidím v tom problém. Pokud jde o soužití věřící nevěřící, tak je zde jeden FAKT. A to je společná výchova. Pokud se tito dva berou, měl by mít na paměti ten nevěřící, který dává slib, že bude podporovat výchovu ve víře, že se zavazuje SVÝM slibem, že tak bude činit. A bohužel není to jen věřící x nevěřící ale věčící x a jinověrec kteří souhlasí a pak konstatují, že NE. Ono, neodnesou to jen oni ale i děti. Jejich potomci. A opět jsme u začátku. Kdy na začátku si v lásce slíbili, že budou respektovat to či ono druhého a to by měli ctít. A rozhodně by nikdy toto nemělo být použito k vydírání druhého.

A bohužel toto se děje. A ne zřídka. Proto, byť jsem mladý a vidím v okolí tyto případy, se již nedivím slovům své babičky, která toto vždy komentovala slovy: " prokleté lůžko, kde spí dvě víry "

Ať chcete nebo né, vždy zde bude jedno. Dítě se zeptá: "A proč maminka/tatínek to nemusí"?

Toto by měl mít každý na paměti, kdo se hodlá zavázat svým slovem. Nejen že zamilovanost opadne, ale ztrácí na vážnosti naše slovo, které jsme v den slibu dali. Proto se nehádejme, jakým právem někomu nutím víru, když dotyčný je vychováván v tradici "své" rodiny, a druhá strana, se dobrovolně rozhodla v tom svou drahou polovičku podpořit.

Ale musím říci, že znám i manžele, kteří své slovo dodrželi. Ale bohužel je jich málo. A co se týče křesťanstvi, tak je mi líto ale čísla hovoří jasně. Křesťanství v Evropě je na ústupu.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Zelenydabel, nemělo by se spíš říkat: prokleté lůžko, kde spí víra? Pokud se nedomluví 2 věřící lidé, když je víra nesbližuje, ale rozděluje, tak k čemu potom je? Pokud víra nevede člověka k dobru, pokud mu omlouvá zlo, je sama o sobě dobrá? A pokud přímo nabádá ke zlu, lži a k zabíjení, jako u muslimů, je to v pořádku? Proč víra vždycky v celé historii lidstva dovedla lidi do záhuby? Pak rozumím tomu, že je potřeba lidi do víry nutit, získávat je tak, že se věřícími musí narodit a pod pohrůžkami je ve víře držet a už nepustit. Takže mi z toho vychází, že víra slouží k zotročování. A je to správné? To chce Bůh? Chce se dívat ne na štˇastné lidi, ale na otroky? Nerozumím tomu. Ida

zelenydabel*

Protože neznáte rozdíly mezi vírami. Proto se říká: "prokleté lůžko, kde spí dvě víry" Víra sama o sobě není špatná. Každý v něco věří. Proto je problém když evangelík a katolík uzavřou sňatek. Je zde totiž rozkol. Evangelici slaví jiné svátky, popřípadě jinak než katolíci. To už nemluvím o ostatních náboženstvích. Ti dva si hlavně musí uvědomit, a měli by to pořádně zvážit, zda jsou schopni dostat svého slova, který onoho dne dali, když složili slib. To nemá s vírou nic společného, že jeden z páru nemyslí svůj slib úpřímně. To je o člověku.
A kdy lidi víra dovedla do záhuby? Pokud máte na mysli víru, kde bylo normálni obětovat novorozeňata, či lidi, či panny atd (např.: Kartáginci obětovali na 150 novorozeňat bohům aby vyhráli válku s Římem) tak ano, tato náboženství zanikla. Ale ostatní? A ano, jsou lidé, kteří se dostali do funkcí a zneuživali své postavení. Zde ale platí jedna věc. A to si bohužel hodně lidí uvědomí až na smrtelném lůžku, že za každý skutek a čin neseme zodpovědnost.

A proč by se měli držet pod nějakými pohrůžkami? To trochu nechápu? Já se s tím nikdy nesetkal. Naopak, kněz nabádá věřící aby rodiče dětí učinili své rozhodnuti ze své vůle. Né z toho důvodu aby se babičce zavděčili. To je opět o lidech. Vychovávat děti ve víře je totiž opět velká výzva a taky odpovědnost. A opět si lidé neuvědomují, že ta zodpovědnost je brána doslova a že za ní budou skládat účty. A Bůh nikomu nic nenutí. Jak se píše: "Bůh nezasahuje, nechává lidem svobodu". Ano dějí se války, pogromy a každý pak volá, kde je ten Bůh? Že on to vše dopustil. Ale Bůh dal člověku svobodnou vůli, nebude nikterak zasahovat. Může zasáhnout ale lidé se musí modlit. Ostatně, podívejte se do historie. Když byly velké války, války kdy Islám útočil na Evropu, vždy Papež vyzval k modlitbě a lidé v celé Evropě se modlili. Někdy i s vladaři, než ti vytáhli na pomoc. Podívejte se na Hostýn, Podívejte se na Vídeň...Špaňělsko a jiné.
Lid se modlil bez rozdílu národnosti. Zajímavá víra, že?
Lidé zapomínají jeden důležitý fakt. Zodpovědnost. Čím výše jste, tím větší máte zodpovědnost. Lépe bude otrokovi, než císaři, který ovlivnil mnohé a mohl učinit pád svého národa. Jaký jej asi stihne trest? Co vše se najde ve velkých knihách života a hříchu? Která miska vah bude vážit více na konci když bude druhý soud? Kam se podělo to veškeré bohatství co měl vladař k dispozici? Nebo podnikatel? Zůstalo na zemi, jen on odešel s holým zadkem na onen svět, kde má jen své skutky. Otázka jaké skutky. Více těch dobrých, nebo těch špatných? Už není cesty zpět. Vemte si, že i za promarněný čas, budete skládat účty. Využili jsme veškerý čas nám svěřený k tomu co máme opravdu dělat, využili jsme všechny své vlohy co máme k rozvoji své osobnosti? K tomu abychom nepromarnili jedinou minutu?

To je otázka

Co je to víra?

Jistě, vím že mi zde napíšou lidé, že to jsou bajky pro děti a jak strašit. Ale historie a naší předkové, nám dávali jasný odkaz. Kdo si nechal vzít odkaz svých předků?

hodnocení

0x

Já Vám odpovím přirovnáním - přijde silně věřící,co chodil celý život do kostela,do nebe a už se těší jak tam vstoupí.Ale běda - pošlou ho do pekla.Po něm přijde nevěřící,ale pošlou ho do nebe.Chápete to?Vůbec nezáleží,v co nebo v jakého boha věříte.Např.tibet lamové upozornují - skutečná víra je nevíra.Vaše skutečná víra se pozná,pokud se Vám podívá někdo na auru,a tam vidí různé barvy a další věci a tak se to pozná,kdo jste a co jste zač.Clovek potřebuje víru na začátku svého duchovního vývoje,ale časem ji opustí a stane se z něj skutečný duchovní mistr.Nejhorší jsou zfanatizovaný pánbíčkáři,co melou a papouškujou jedno a to samý,co si někde přečetli,a vlastní duchovní rozvoj nemají žádný a nedji si nic vysvětlit.Já konkrétně mám nejraději indické sádhuy,co žijou vysoko v horách ,jsou třeba posypaný popelem,ve tváři pekelný výraz - tarrdaniel.com/... .To jsou ti pravý duchovní.Takže nerozlišujte lidi podle toho,jestli je nebo nejni věřící.

haf

Tak to je zajimave rozuzleni otazky "jak muze zit clovek bez viry v Boha" - az se z nej stane skutecny duchovni mistr :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ateista

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]