Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kovářská výheň

Od: angell1985* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,měl bych dotaz ohledně kovářské výhně.Co jsem tak pátral,tak do výhně nesmí přijít nic pozinkovaného.Jak je to s mědí,mosazí a bronzem?Ty tam mohou přijít nebo ne?Moc děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, sice jsem prošel (také) strojírenstvím, ale nikdy jsem tam neviděl v kovárně žádný výkovek z bronzu, mosazi, mědi nebo pozinku. Řekl bych, že to bude o teplotě ve výhni, která je pro tyto materiály vysoká (nevhodná). Zdravím!

doplněno 19.11.16 10:34:

Já znám pouze kovářskou výheň, kde se kovalo a vznikl výkovek. Tam se nic nesvařovalo.

angell1985*
hodnocení

Teplotu bych si dokážu upravit.Zinek brání sváření a prý se tím zlikviduje výheň(prý se pak v ní už nic nesvaří).Právě by mě zajímalo jestli nedělá ve výhni takovýto bordel i měď apod.

doplněno 19.11.16 10:37:

V kovářské výhni se normálně sváří.

ben:

v kovářské výhni se běžně i svařuje ;)

hodnocení

0x

Tím svářením ve výhni je myšleno skutí? Při sváření pozinku se zinek musí napřed sundat ale tím se zase naruší antikorozní ochrana ... Proč by do výhně nemohla měď nebo bronz, i při odlévání se musí napřed někde roztavit stejně jako železo?

angell1985*

Ano myslím skutí.Co jsem se bavil s kováři tak ty od výhně ženou každého s pozinkem-byť by si jen chtěl něco nahřát.Prý se tím totálně zlikviduje výheń a trvá dlouho než ten zinek zmizí a do té doby je nemožné něco kvalitně skout(svařit).Bohužel jsem se jich už nezeptal jestli něco takového ve výhni neudělá i měď a bronz.Že se tyto slitiny někde taví je mi jasné,ale nedělá se to ve stejné výhni jako železo.

tom123*
Safra s vámi, netavi se železo, ale ocel. Železo Fe je jen chemický prvek, který se samotný na Zemi nevyskytuje. Tezime železnou rudu, kterou tavením a legováním měníme v OCEL.
angell1985*

Dobře,ale myslím že na toto má otázka nebyla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]