Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
jaký máte vztah k té krabičce? Kdysi, zhruba před dvaceti lety jsem měl ohromnou radost, když jsem od zaměstnavatele dostal první mobil. Myslel jsem si, jaká je to úžasná věc, myslel jsem si, že mne bude sloužit. Zjistil jsem ale, že sloužím mobilu já ...
Budu psát TO a ne ON (je to předse věc a ne osoba)
Dnes to vnímám takto:
Pořád to zvoní, pořád někdo něco potřebuje a pípá to, (najde nás to i na hajzlu... ), pořád hlídáme, aby se nám náhodou nevybil, když to zapomeneme v autě nebo doma, tak okamžitě běžíme domů nebo zpátky do auta co kdyby náhodou někdo volal? Když jsme v místech, kde nemá signál - znervozníme... Hlídáme to jak ohaři, aby nám to náhodou někdo neodcizil, zabezpečujeme heslama, pinama, obrázkovýma heslama, aby náhodou někdo nepřečetl naše SMS nebo ... (této paranoji říkáme, že si "chráníme soukromí") Kupujeme na to "krásné" obaly, různé prezervativy, ochranné fólie ... Peníze pomocí internet bankingu bez tohoto zmetku nepřevedeme, ráno nás vytrháva ze sladkého spánku... a za toto ho nejvíc nemám rád ! Mobil si zosobňujeme a zotročuje nás.
To se nebudu rozepisovat o nástrojích jako "fízlování" a "šmírování", které je pomocí mobilu zcela běžné ..., zdravotní rizika, když si denně pálíme do hlav mWatty vyzářené energie, nástroj buzerace, jak se lidi kastují ..., jak jsou děcká závislé, chatují, huntují ..., aplikace, které nám kradou čas, kterého máme tady na zemi vyměřeno opravdu málo ...
Není člověk, který toto zařízení nevlastní a nepotřebuje ho předse jenom šťastnejší? Pamatuji si dobu, když jsme neměli ponětí o mobilech a počítačích a byli jsme opravdu šťastní. Uvědomejeme si vůbec, co za bič jsme si na sebe aktem, že to každý vlastníme upletli?
A ještě za to, že jsme si zvolili tuto krabičku mít, platíme výrobcům a operátorům nekřesťanské peníze..
Jsme vůbec normální?
Jak si to zařídíte, tak to budete mít. Já mám mobil pouze pro kritické situace a sem tam něco někde zařídit. Vůbec nejsem otrokem mobilu a nabíjím 2x do měsíce. Technický pokrok nezastavíte, jenom nesmíte tomu propadnout, jako spousta z nás.
Přesně tak, nejsem otrokem mobilu. Večer když jdu spát, tak zmáčknu "kouzelné tlačítko On/Off" a pošlu ho taky spát. Ráno až se vzbudím, tak ho tím tlačítkem taky probudím a případně si přečtu, zda-li mě někdo sháněl.. Spánek nikdo nemá právo rušit, okrást člověka o spánek je stejné jako mu od úst utrhnout kus žvance... Pevná linka vypínač neměla, to bylo horší, ta si drnčela a budila kdy se jí zachtělo...
Já mám mobil, který umí telefonovat, psát sms a mms, fotit, má kalendář a poznámky s upomínkama. Hlásí mi příchozí maily, těch mívám dost. Když mě přemlouvali, ať si koupím nějaký chytrý, odmítám. Jsem s ním spokojená, nejsem jeho sluha. Dám historku, jo? Volala jsem vnoučkovi a ten vrčel a slyšela jsem, že je na něco naštvaný. Tak jsem mu řekla, že až bude mít dobrou náladu, ať zavolá. Včera před šesou ráno, mi volal, že má dobrou náladu a že jsem řekla. Tak že volá a můžeme si povídat. Špatně jsem mu rozumněla, protože šeptal, aby neprobudil rodiče, kteří si chtěli přispat. Fajne, že?!
Vixen, k tomuto postoji mám jednu osobní výhradu: Každý máme možnost zacházet s tím mobilem jak chceme. Jak to mají ostatní, to je mi jedno. Udělejte to stejně a budete šťastnější. A jestli si opravdu myslíte, že Vás šťastnější udělá to, že nebudete mít mobil, tak ho nemějte a je to. Vůbec třeba nechápu, proč píšete, že si Vás mobil zotročuje, když se jím necháváte budit. Vy si ho nastavujete jako budík, Vy, jen Vy, ten telefon to sám neudělá. A jestli Vám vadí internetbanking, zrušte ho, ani to ten mobil sám neumí. Jestli Vám vadí kupování obalů a doplňků, tak je nekupujte, nebo snad si je kupuje mobil sám?
Já tedy rozhodně nemám pocit, že bych si na sebe používáním mobilu upletla bič. Je to telefon, zařizuje kontakt s lidmi, abych za nimi nemusela běhat domů, když chci vědět, v kolik mám zítra přijít. A abych mohla dát vědět, že mám zpoždění. Aby mě mamka poprosila, že si vyměníme lekce tenisu. Aby se student doptal, co měl za úkol. Že člověka štve, když má zmeškaný hovor? No jasně že ano, musí to pak řešit, volat zpět, nahánět tu osobu. Já to tedy ráda nemám, ale to je asi taky proto, že nerada volám. V dětství jsem mívala skoro fobii z telefonování a dodnes mě stresuje. Tak raději ten hovor vezmu, no, než mít nepřijatý. A ano, proto taky hlídám, aby se mi nevybil. Hrůza, že? Jsem vůbec normální?!
Udravím,
jestli mi něco otravuje život, tak je to právě mobil, nemám sice dotykáč (bytostně je nenávidim), ale klasický "blbý" tlačítkový s triviálními aplikacemi, čímž odpadá zírání do telefonu, nicméně i tak mne neskutečně vysírá, resp. ti lidé, co si nedají říct a prudí vás blbostma...
99 % hovorů a SMS je o ničem a mohly by klidně počkat. Opravdu podstatný je tak jeden z dvaceti. Rovněž mne štve neustálé "dotování" operátora ohledně kreditu, nestihnu jej ani utratit a už musím opět provětrat peněženku, aby kredit/SIMka neexpirovala. Na technologii nechci být zavislá, tak jako zásadní procento dnešní populace, která si bez smartphonu skoro ani "neusere", visí na něm 24/7. Rozmlsali jsme se informacemi just-in-time.
K tomu, abych udržovala spojení se světem mi bohatě stačí občasný e-mail. Telefon používám beztak jen na budík a ke zjištění času, nejsou-li hodiny poblíž, nabíjím jej cca 1 za měsíc.
Jenže to Vás neotravuje mobil, nýbrž ti lidé, kteří Vám telefonují a píší bezdůvodně. [Mobil nemůže za to, že se jej někteří nenaučili používat rozumně.]
Dobíjení kreditu se dá vyřešit přechodem k jinému operátorovi nebo tzv. "nulovým" paušálem, pro jehož udržení stačí jednou za rok použít jednu z placených služeb → provolat jednu minutu nebo poslat jednu SMSku.
Asi tak jako všichni nademnou..
-mobil v noci dávám na vibraci..tzn, že se mi někdo dovolat může, ale nezvoní a neprobudí a jedině tak si na něm můžu nastavit aktivní budík. Ušetřim tímpádem i za budík a jako nejlepší budík v celém mém životě, je právě na mobilu, kde si můžu nastavit i typ a hlasitost zvonění
-nemusím si kupovat navigaci. Necestuji sice moc často, ale asi 10x do roka navigaci využiju, je suprovní a zdarma
-mám v něm anglickočeský překladač. Ten sice využiju minimálně, ale občas taky.
-kalkulačka..neustále při sobě a tu používám celkem často a kdekoliv
-fotoaparát..sice to není zrcadlovka, ale použitelné to v dnešní době už je a fotky jsou pěkné. Využití nejen na fotovýlety, ale i abych si nemusel opisovat na papírek např otvírací doby, nebo nějaké dokumenty-super věc
-kalendář a poznámky v něm, kdy, kde mám schůzky apod..NEOCENITELNÉ a používám defakto denně!
-baterie na svícení..taky už několikrát využitá, když vypadl např v práci proud a byla tma jak v pytli
-a to že tam je wifi a internet, kde si můžu např vyhledat spoje busů a vlaků a další různé informace (tehdy se muselo volat akutně na bus info apod), to už beru jako nadstandart. Na to mám hlavně doma pc.
V mobilu nemám žádné další zbytečné aplikace, typu hlukoměr a další různé ptákoviny.
Takže suma sumárum ušetřím za spoustu věcí a spoustu těch věcí nemusím navíc tahat sebou. Vezmu prostě jednu věc-mobil a vím že nic víc nepotřebuju
Takže tady je vidět, že např pro mne, je chytrý mobil opodstatněný a jsem rád, že ho někdo vynalezl. Daň za to je, že ho defakto tahám sebou téměř všude. Ale ikdyž ho všude tahám, několik dní se na něj ani téměř nepodívám, krom budíku a kalendáře-diáře. A když ho zapomenu doma a jsem pryč pár dní-což už se mi stalo..první to byl šok ale pak jsem zjistil, že mi vůbec jakotak nechyběl. Moc nevolám, ani nepíšu, spíš ho mám jen pro "nouzové" případy. Nabiju simku a ta vydrží za 200kč půl roku i dýl.
Nejsem otrokem telefonu, moje stará tlačítková Nokia nemá ani foťák, na noc ji vypínám a sebou do obchodu ji neberu. Druhý telefon sice foťák má ale nikdy nefotil, zapínám ho jen v sobotu kdy mi na něj volá maminka, má hovory na stejného operátora zdarma, v případě nutnosti by volala na ten druhý. Pokud by se něco stalo, manžel má telefon stále u sebe.
Dobrý den. Jsem na tom podobně jako většina, která přispéla k dotazu. Po tlačítkovém jsem si pořídil dotykový, který mám 1, 5 roku.Odchozí hovory tak 1-3 za měsíc, SMS tak jedna. Příchozí hovory tak 1-3 a SMS kolem deseti. Ale pravda je ,že SMS píšu z netu. Těch je tak 10 za měsíc. Stáhnul jsem si hru Pixwords a letecký simulátor. Na noc stahuji zvuk na minimum. Ne, že by mě někdo volal, ale operátor občas pošle nějakou SMS stran podmínek ap., tak aby mě to nevzbudilo. Když jdu třeba nakoupit, na poštu, do lékárny ap. v místě bydliště, neberu si ho sebou vůbec. Jsem pryč tak 3/4 hodiny a to se bez něj obejdu. Kdyby někdo volal, tak mu zavolám až se vrátím. Na kreditu mám přes 3.000,-, protože jednou za 9 měsíců musím dobít 200,- aby mě to nepropadlo a takl se mi to tam hromadí. Před časem jsem ho zapoměl v práci. Byl pátek a přišel jsem na to už cestou na zastávku busu. Nechtělo se mi ale vracet, tak jsem ho měl až v pondělí. Že bych byl otrokem, tak to nehrozí. Ještě k zabezpečení. Nemám nastavený žádný PIN ani heslo. Nemám ho v žádném prezervativu. A takové to sledování polohy, nebo jak se to jmenuje mám vypnuté. Je to opravdu o tom , jak si to připustíme k tělu.
Ještě jsem zapoměl na fotoaparát. Jsou tam dva. Ten na tu komunikaci jsem nepoužil nikdy a ten druhý párkrát ano. Naposled včera když jsem fotil škrabku na brambory sem do poradny. Občas použiju kalkulačku.
Jaký mám k mobilu vztah? Stejný jako k jinému pracovnímu nástroji. Nemohu tedy tvrdit, že bych byl bůhvíjak rozvášněn z obdržení prvního mobilu - byl to snad kilový kvádr se sluchátkem a uměl jen volat. Byl použitelný i jako zbraň - to po někom hodit, tak to nevydýchá.
Dnešní mobil je trochu něco jiného - krom volání a zpráv - což je pro mě, jakožto servisáka denní chleba, mě umožňuje zdokumentovat stav stroje fotkami a hned to posůat přes WhatsUp třeba šéfovi, nebo do servisu. Stejně tak mi umožní připojit notebook, či stroj k netu a přes TeamWiver řešit problém x-set km daleko. Samozřejmě si přes Booking zajistím ubytování, Waze mi umožňuje plynulé cestování k zákazníkům a domů Takže mám v jedné karbce telefon, fořák, navigaci, kallkulačku, budík, záznamník, diář, Wifi router, čtečku čárových kódů, svítilnu a asi leccos dalšího.
Když uvážím, že jsem si za celou dobu nekoupil jediný telefon (tenhle je můj odhadem tak patnáctý) nikdy jsem nezaplatil jedinou korunu za volání ani data - tak si nestěžuji.
To spíše zní jako dotaz někoho, kdo telefon vlastně ani nepotřebuje. To máte jako s autem. Třeba speciálně v Praze jsem si všimnul, že třeba rádi radí ti, kteří auto nepotřebují těm, kteří ho potřebujeme. Kam jezdit a tak. Tak s telefonem je to podobné. A ono když máte na telefonu zasílání varování narušení objektu nebo náznak kradení Vašeho auta, věřte, že ho určitě nebudete ve vlastním zájmu vypínat, ani v noci. Nehledě na mojí již starší matku. Co kdyby se něco stalo? Asi tak.
Já jsem na dnešní dobu nenormální, ale spokojená. Mobil mám jen kdyby něco, od manžela vyřazený z práce. Všechny jsem naučila, že se volá jen v nejnutnějším případě, sms taky. Nesnáším vykecávání např. v Kauflandě - a jaký mám vzít ten jogurt - a jaký mají - počkej, ten a ten - a ten ne? Blabla... o sračkách, kterými se zabývají mladí, ani nemluvě...A tak platíme jen pár korun a jsem spokojená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.