Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mně, jak je to v gastronomii se slavičími jazýčky. Jestli jsou, nebo byly dělané ze slavíků, nebo jak to je.
Ani omylem něco takového nemohlo ani být. Poláci mají pro jedno mléčné krémové pití název, ptačí mlíčko. A ptáčci také nejsou z ptáčků. Čokoládové kočičí jazýčky také nejsou z kočiček. Je to jen pojmenování nějakého jídla.
Ildika, možná ano, ale já tohle slyšela na mlíko s vanilkou, zahuštěné pudinkem a žloutkem. Po zavaření se ndo varu po lžičkách, zamíchává sníh. My jseme tomu doma říkávali obláčky v hrnku. Vždycky jsem si spálila jazyk.
Já že u těch gurmánů člověk nikdy neví
Ted by se měli dělat z kachních prsíček, ale o co vůbec jde
" Poláci mají pro jedno mléčné krémové pití název ptačí mlíčko"
-
A nejsou to i nějaké cukrovinky (karamelovo-sněhové bonbony máčené v čokoládě a dort podobného typu)?
V zemích bývalého SSSR se pro tyto výrobky také používá název "Ptačí mléko"a nakolik vím, pochází to z Polska.
Tak jsem se podívala a zjistila jsem, že dort se začal dělat až později v Rusku, ovšem bonbony (na jejichž bázi pak vznikl i ten dort) vyráběla varšavská cukrárna E. Wedela od r. 1936. Myslím, že to má nějakou spojitost i s oním nápojem, protože jsou tam podobné ingredience. Přemýšlím, že bych si ho (to pití) zkusila také udělat.
Zmiňuje se sice o nich už věhlasný římský kuchař Marcus Gavius Apicius na samém počátku našeho letopočtu, recept s tímto názvem je prý dokonce zaznamenán v kuchařské knize z roku 1375, kterou sepsal na příkaz Filipa z Valois proslulý Taillevent, kuchař krále Charlese VI., – ale všechny ty řeči kolem slavičích jazýčků beru jako kuriozitu, podobně jako například plněné velbloudy. Dnes jsou ovšem slavíci téměř na celém světě chráněným ptactvem, takže i kdyby tento pokrm existoval, tak jen teoreticky. Dočetl jsem se, že v jakési restauraci měli na lístku "Slavičí jazýčky z kachních prsíček marinované v pomeranči a čerstvé bazalce". Představuju si, že šlo o tenké plátky masa z prsíček, jež mohou svým tvarem připomínat jazýčky. Vyřezávat slavíkům nebo plameňákům jazyky jen kvůli labužníkům, to se jistě nedělá. A pak: sehnat tolik slavíků a pečlivě jim vyřezávat jazýčky... Zdroj: postulka.blogspot.cz/...
...Slavičí jazýčky z kachních prsíček marinované v pomeranči a čerstvé bazalce".Ty byly tak křehké, že se téměř rozpadaly na jazyku. Zdroj: webcache.googleusercont e/...
Řekla bych, že je to prostě něco velmi dobrého, jemného. Neumím si představit, že by se někdy lovil slavík a vyřezával mu miniaturní jazýček, kolik by takové jídlo muselo stát peněz a kolik by na porci muselo být slavíků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.