Nejste přihlášen/a.
Hezký podvečer. Dneska jsem se pozastavila před výlohou masny. A tam to bylo. Selecí maso 116,- Přiznám se, ještě jsem se s tímto výrazem zatím nesetkala. Kuřecí a telecí, to je klasika. Ale selecí, to mi tak nějak nesedí. Nejde do pusy. Je to tedy správný výraz (jen málo používaný)? Díky Mona
Dobrý den, ano, je to správný výraz pro maso ze selete. Selečí se asi více používá u receptů, resp. v pojmenování hotového jídla. Zdravím!
Máte pravdu, že to zní možná zvláštně, ale ono snad není porcované maso ze selete běžně v prodeji, tak to neznáme, resp. kupují se celá selata. Ovšem, jste-li o své pravdě přesvědčená, tak za ní bojujte a nenechte se rozhodit .
Dobrý večer mona.Já jenom žasnu, co se všechno na poradně dozvím.Dosud jsem o selečím mase neměla potuchy.Nedalo mi to a vyhledala na netu, že to je maso z mléčných selátek.To jsou selátka vyrostlá výhradně na mateřském mléce a jejich maso je velmi jemné a voňavé.A já bláhová, jsem vám chtěla napsat, že se jedná o překlep A co to je ta hostka?
minda, je to logické sele-selecí, ale fakt jsem to uslyšela poprvé
Díky za vysvětlení
Dobrý večer Aleno i vám. Přesně. Také mi to blesklo hlavou, když jsem to tam viděla. Samozřejmě jsem také pohledala na netu a pár odkazů na mě vyběhlo. A čím déle si to opakuji, tím uvěřitelnější se mi to zdá Jsem opět o něco chytřejší
Opravdu jde o výraz správný, jen nepříliš používaný. Ale spíš to selecí, než selečí, ne? Mona
A co je to hostka? Kupodivu je to prý také spisovný, ale málo používaný výraz: host-mužská návštěva, hostka-ženská. Fakt děs!
A když už jsme v tom pojmenování v oblasti zvířátek, víte jak se řekne samice od soba?
Zde je překvapivá odpověď: ujc.cas.cz/...
Kdo nechce překlikávat, tomu kopíruji: Podle Slovníku spisovného jazyka českého se samice soba nazývá sobice. Slovník však hodnotí tento výraz jako řídce užívaný, což potvrzuje i současná jazyková praxe. Ve stejném zdroji nacházíme pod heslem laň také informaci, že kromě samice jelena se takto může nazývat i ‚samice parohatých přežvýkavců vůbec‘ (např. laň soba nebo losa).
Ovšem také jsem vždy četla spíš o "krávě"
protože u nás soby nemáme, tak bych si tipla, že čeština spec.výraz pro samici ani mít nebude...
no teda, ta "hostka" mě dostala... to jsem v životě neslyšela...
Havran nemá havranici a sob nemá sobici i když se to někdy užívá, prostě je to samice, nebo se říká zřídka sobí kráva a mláděti sobí tele. Los nemá losici, mládě není lose ale i to se někdy používá.
Wiki praví: Samec soba je označován jako sobí býk, samice jako sobí laň nebo sobí kráva, mládě jako sobí tele nebo z ruštiny přejatým názvem pižík.
Selečí maso, učila jsem se kdysi, že sele je do max. váhy 30kg, to selečí maso musí být hodně drahá sranda a nebo spíš bych řekla, že jde o nějaká selata co jsou po nemoci..nucený výsek. Jako hospodář bych selata vykrmila aspoň na váhu 90-120kg ale to už je vepřové. V masně jsem se s tím selečím nesetkala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.